Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
De Gebakken Peren

De Gebakken Peren

Studio George

1 Creator

1 Creator

Ondernemerschap is de beste persoonlijk ontwikkelingsschool. Maar misschien kun je sommige lessen met minder schade en schande leren door slim te spieken. Of in het geval van podcasts, "af te luisteren".

In de Gebakken Peren interview ik je peer-ondernemers. Het zijn openhartige gesprekken over hun reis als ondernemer. Over de successen en de woestere tijden. En wat wij daarvan kunnen leren. Over hun bedrijf, maar juist ook over de persoon erachter.

Ik hoop dat hun lessen jou helpen in je groei als ondernemer. Veel plezier.

1 Listener

bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 De Gebakken Peren Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best De Gebakken Peren episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to De Gebakken Peren for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite De Gebakken Peren episode by adding your comments to the episode page.

Show Notes

Ruben Timmerman

Springest

Bijbehorende blog: Worst Thing

Shots of Strategy in je inbox

Mijn boekenkast

Mail me ([email protected]) over de aflevering. Vind ik leuk.

Lessen

M'n ouders waren een mooie mix van artistiek en risico's nemen, en aan de andere kant het ondernemende en het regelende.

Toen ik stopte met studeren ging het pas echt goed met m'n bedrijf runnen. Stoppen met de rest en focussen hielp.

Geld trok me in het begin naar ondernemerschap. Achteraf denk ik dat het me meer ging om zelfstandigheid.

Ik heb altijd de drive gehad veel te willen snappen. Ik kon daarmee heel goed de brug zijn tussen verschillende vakgebieden. Tussen de IT én het bedrijf én het menselijke.

Het Google-algoritme wil graag een mix type sites laten zien. Na een keywordonderzoek van verschillende sectoren, zag ik dat er voor de onderwijsmarkt wel aanbieders waren maar nog geen vergelijker was.

Ik startte en het ging bijna als vanzelf. Er was genoeg moeilijk, maar het van de grond krijgen ging goed. Maar ook omdat ik al zoveel voorkennis had.

Ik kon de aanbieders overtuigen dat er een vergelijker aan zou komen en dat ze bij mij het 1e jaar voor een fixed bedrag gratis leads zouden krijgen. Dat was m'n startkapitaal. En daar hebben al die aanbieders winst op gemaakt.

Ik heb na 3 jaar investeerders aangetrokken. Deels voor het geld, maar vooral om investeerders als sparringspartners te hebben. Daarvoor sparde ik wel, maar dat was niet hetzelfde als een maandelijks toegewijd klankbord.

We'll do it live. We weten dat onze mensen goed zijn in wat ze doen. Dus ook als we iets live doen, kunnen we erop vertrouwen dat het startniveau al best goed is. Er gaat zo wel eens wat mis, maar het tempo is wel hoog.

Ik ben wel goed in niet bang zijn. Ik heb ook veel privileges mee. Ik vind het zelf dus ook niet knap. En ook al zou het door m'n talenten komen, ook die heb ik meegekregen. Geluk is een enorm grote factor.

Ik voelde me ook veilig om anders te zijn. Toen ik jonger was deed ik al bewust anders om mezelf een uitzondering te maken. Als ik me als uitzondering categoriseerde dan hoefde ik me niet te schamen.

Ondernemers spelen gewoon een spel. En het is niet eens een heel mooi spel. Ik vind het wel eens moeilijk om het spel te willen veranderen maar tegelijkertijd als ik speel het ook te willen winnen.

Ik trek het heel slecht als we weten dat iets beter is, maar het dan tóch niet doen.

Ik zou, in plaats van dat we het winnen van het spelletje heel belangrijk maken, liever zien dat we kijken naar wat er echt leidt tot gelukkige wezens op aarde. En dat we dat voor elkaar krijgen en eerlijker verdelen.

Ook met een jonge dochter heb ik nooit de angst gehad te weinig te verdienen met ondernemen. Ik snapte IT en elk bedrijf wil mensen hebben die IT snappen. What's the worst that could happen?

Getting Things Done is een heel fijne methode om bewust keuzes te kunnen maken en dat met rust te kunnen doen.

Holacracy:

In het begin werkt het nog prima om met z'n allen keihard achter de bal aan te rennen. Snel. Wendbaar. Geen slack. Maar vanaf 10 medewerkers stagneert dat.

Het aansturen, beslissen en denken voor anderen moet je wel afleren. Je doet het wel uit goede bedoelingen maar je ontneemt iemand z'n eigen keuze.

De regel is: Communicatie is Expliciet, Transparant en Bewust.

Holacracy helpt dat medewerkers dichter bij zichzelf blijven. Iedereen denkt vanuit zichzelf en deelt dat.

Als oprichter met een luide stem kan ik ook in dit systeem wel een stem houden. Ik kan ook op een holacratische manier nog dingen gedaan krijgen.

Als Strategische Napoleon moet ik me wel bewust zijn van m'n communicatiestijl. Ik wil dat medewerkers vrij hun mening en inzichten kunnen delen. Ik moet dus blijven vragen hoe ik overkom.

Redenen en inzichten worden expliciet gemaakt. Bijvoorbeeld door bij elk project op te schrijven "Why now". Nieuwe inzichten kunnen ertoe leiden dat het niet meer "Now" moet zijn. Zo kun je dus makkelijk op je besluit terugkomen.

Wanneer je Holacracy voor een deel doet, wordt het ingewikkelder. Het bevat wel dingen die ook los een goed idee zijn. Maar je moet het wel volledig uitvoeren. Je moet het echt gaan gebruiken en blijven doen en tunen.

Het is een t...

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Kunnen we “gewoon” verduurzamen? Groene groei?

Of is er een diepere verandering nodig in ons zelfbeeld en wereldbeeld?

Daar spreek ik over met Manu Busschots, oprichter van KlimaatGesprekken en de Deep Change Academy.

Daarnaast praten we over meesterschap, een verschuiving van ego naar eco in midlife, overspannen zijn, klimaatpsychologie en Manu’s fascinatie over de discrepantie tussen wat mensen denken en doen.

Manu is coach en oprichter van De Ondersteen, zijn coachingspraktijk voor coaching op loopbaanvraagstukken en leiderschap.

In 2016 richtte hij KlimaatGesprekken erbij op. Met klimaatgesprekken draaien ze alle principes waarom we maar niet in actie komen helemaal om, en geven ze mensen dmv gesprekken en positieve psychologie handvatten bij het starten en versnellen van hun verduurzaming.

Intussen zijn bij klimaatGesprekken honderden vrijwilligers actief en wonnen ze in 2022 de Duurzame Dinsdagprijs.

In 2020 richtte Manu de Deep Change Academy op om professionals ín de duurzaamheid samen te brengen en te trainen om meer impact te maken. Zijn boek daarover komt in april uit.

Ik hou erg van hoe grondig Manu zijn werk benaderd. En mooi hoe zijn kijk of verduurzamen met elke schakel in zijn pad completer is geworden.

Hij verwoordt heel helder wat ik ook voel; die diepere verandering in ons zijn, onze kijk en tegelijk onze systemen, die nodig is om echt een duurzame wereld op deze planeet te creëren.

Show Notes met 20 lessen

Manu Busschots

De Ondersteen

KlimaatGesprekken

Deep Change Academy

Het boek Van Duurzaamheid naar Deep Change - Handvatten voor moed, zelfzorg en meer impact maken (via link alle info en pre-order optie voor het boek, itt wat we in de aflevering zeggen, zelfs al vanaf maart te verkrijgen!!)

Krijg de beste inzichten uit de reizen van deze ondernemers wekelijks in je inbox?

Mijn boekenkast met favoriete boeken van mij en van de gasten.

Mail me ([email protected]) over de aflevering. Vind ik leuk.

LESSEN

Mijn vader vond geld vies. Van die visie ben ik later afgekomen. Zonder geld is er niks te investeren in een duurzame wereld.

“Ik ben altijd gefascineerd door de discrepantie tussen wat we weten en wat we doen.”

“Op het moment dat ik iets weet of voel dan is het voor mij heel moeilijk om aan de kant te blijven staan.” Ik wil dan graag iets bijdragen.

Ik kan ‘nee’ zeggen, omdat ik zo duidelijk de ‘ja’ op anderen dingen voel. En doordat ik door schade en schande wijs ben geworden.

Ik ben bijna gevaarlijk optimistisch als je kijkt naar de ondernemersrisico’s die ik heb genomen.

“Mijn eerste 20 jaar ben ik opgevoed door anderen, daarna ben ik 20-30 jaar bezig geweest met mijn heropvoeding. Worden wie ik wil zijn.”

Mijn drive is verschoven van mezelf blijven ontwikkelen en verbeteren, naar hetgeen ik geleerd heb inzetten voor m’n omgeving. “Ik ben van ego-ontwikkeling naar eco-ontwikkeling gegaan.”

Je gezin of je onderneming is een beetje als je eigen koninkrijkje bouwen. Een plek die je neerzet waar alles wat je geleerd hebt en jouw waardensysteem gelden.

Het product kan wel onderscheidend zijn, maar het verschil moet wel dat verschil zijn wat de klant zoekt. De term ‘mannencoach’ werkte niet. Mannen willen niet per se door een man gecoacht worden en vrouwen voelden zich niet aangesproken door deze naam.

Hoe persoonlijker je iets maakt, hoe universeler het wordt. Iedereen is onzeker en zal wat herkennen in je verhaal.

Er is een fysieke limiet aan wat je lichaam aankan, ook als je je werk heel erg leuk vindt.

Overspannenheid is het voorstadium van een burnout.

Het succes van de klimaatgesprekken zit hem in de erkenning van de menselijke aard en het aanwakkeren van intrinsieke motivatie.

Weet heel goed wat je levenslust geeft. Dan wordt werk leuk. Ik heb er 10 jaar naar gezocht.

Denk in ecosystemen en ga waar de interesse ligt. Trek aan levende paarden, niet de do...

bookmark
plus icon
share episode

Wat is er nodig om tot meesterwerken te komen?

Knetterhard werken. En wat kost dat werkelijk?

Wat zijn de neveneffecten op je leven? Op je relaties?

En, hoe vind je je identiteit opnieuw uit wanneer je de topsport achterlaat? Zeker wanneer je 'meesterwerk-tot-dan-toe' daar lag.

In deze aflevering is Wout van Wengerden te gast. Kwetsbare Held is zijn laboratorium waarin hij als filmmaker de essentie van het leven onderzoekt.

In een vorig leven was hij Nederlands Kampioen polsstokhoogspringen.

Hij heeft net de laatste hand gelegd aan zijn documentaire "Tussen liefde en de leegte; De prins die er een zooitje van maakt".

Deze gaat over zijn zoektocht rondom zijn eindeloze ambitie en het effect ervan op z'n relaties.

In dit gesprek hebben het over die ambitie en wat het vraagt om tot meesterwerken te komen; over oprechte nieuwsgierigheid naar wat mensen écht beweegt; en over het heruitvinden van je identiteit.

Wout is een bom aan energie en passie. Hij spat de microfoon door. Geen wonder dat hij met die polsstok ook zo hoog sprong.

Zijn nieuwsgierigheid is zo oprecht dat je met hem mee durft. Hij zoekt graag de grenzen op en ontregelt ook graag het interview door de rollen lekker om te draaien. Krijg je ervan als je een interviewer uitnodigt.

Én, dit is de laatste aflevering van 2021 van De Gebakken Peren. Heel erg bedankt voor het luisteren. Heb een goed uiteinde en tot volgend jaar, wanneer ik weer met veel energie nieuwe gesprekken zal hebben.

En bij deze laatste aflevering van het jaar wil ik je ook graag bedanken voor het luisteren. Dus, heb een goed uiteinde en tot volgend jaar, waar ik weer met veel energie nieuwe gesprekken zal hebben.

Nu eerst, veel plezier met luisteren. Hier is Wout!

Show Notes

Wout van Wengerden

Kwetsbare Held (& youtube)

Shots of Strategy in je inbox

Mijn boekenkast

Mail me ([email protected]) over de aflevering. Vind ik leuk.

Lessen

M'n vader was een vakman, en ook eigenlijk een filosoof en kunstenaar. M'n moeder is altijd gefascineerd door mensen en waar het leeft.

Om ons heen waren altijd ondernemende geesten en mensen die hun eigen manier van leven gevonden hadden.

Ik ben enerzijds een pleasers en een volger, maar ook heb ik geleerd dat ik op een eigen manier het leven moet vormgeven.

Ik was altijd al bezig met bijzonder willen zijn. Ik heb altijd een bewijsdrang gehad.

Polsstokhoogspringen is ook een beetje toeval. Bij atletiek waren het leuke mensen en polsstokhoogspringen was dan wel het meest opzienbarende onderdeel.

Ik zoek altijd de grenzen op. Ik krijg snel de neiging om dingen te gaan ontregelen om te zien hoever ik kan gaan.

Om hoger te springen moet je steeds iets verder iets in jezelf overwinnen.

Ik wil geen grijze muis zijn.

Als de absolute top van een sport bij elkaar is komt er heel veel energie vrij.

Als je een droom hebt dan kun je die verkopen (ontdekte ik vrij snel bij polsstokhoogspringen).

Uiteindelijk ben ik ook gestopt omdat het wereldje me te klein werd.

Topsporters zijn vaak wel een tikje vervelende mensen en egocentrisch. Alles moet wijken voor hun droom. Dat kun je eigenlijk ook over mij zeggen. Hoewel, ik probeer ook wel echt bezig zijn met het beter maken voor de ander.

Als jij bereid bent om door te gaan, ook als je een dip hebt, kun je van 5,45m en 5,55m gaan. Je moet echt knetterhard werken om een mooie prestatie te leveren.

Voor m'n blessure ging het altijd beter en grootser. Dat gaf steeds genoeg prikkels om door te gaan. Toen ik een jaar niet kon sporten opende dat een nieuwe wereld.

Ik stopte door de combinatie van onzekerheid dat ik niet meer het jonge talent was dat steeds beter sprong, en ook van de nieuwsgierigheid voor het leven buiten de sport.

Ik was erna wel zoekend wie ik was. Ik voelde me even niemand. Uit de nieuwsgierigheid wie ik dan wel was is Kwetsbare Held ontstaan.

Met alle socials moet je wel heel wat presteren om iemand te kunnen zijn. De drang om aan iets vast te houden is heel natuurlijk.

Ik ben altijd gefascineerd door wat het echte verhaal is maar onbesproken is.

Mijn nieuwsgierigheid is altijd heel oprecht, maar het werd ook een sport om het beste uit het gesprek te halen.

Bezig zijn met w...

bookmark
plus icon
share episode
De Gebakken Peren - 24. Zen Walk - A guided reflection exercise
play

08/27/21 • 30 min

To wrap up the summer and to help you start the fall with more focus, a guided reflection exercise: The Zen Walk.

No guest, just me in your ears, guiding you on your walk to reflect on your whole business.

8 themes with prompts to trigger your thoughts and slowly take you on a reflection journey.

Be sure to first read the exercise description here so you understand the exercise and are ready to start.

I hope you enjoy. This was a blast to make!

Go to the exercise.

Email me ([email protected]) your insights. I really enjoy hearing from you.

Shots of Strategy in your inbox

My bookshelf

Credits: Special thanks to Thijs Hoogenstrijd and the ImpactHub Amsterdam for co-creating. Years ago, I brought in this exercise in the Business Model Challenge (BMC), and this year we decided to create an audio version of it that's also included in the online version of the BMC.

And of course as always Ruben May and The Podcast Garden for producing.

bookmark
plus icon
share episode

Hoe kom je erachter waar diepe karaktereigenschappen van jou vandaan komen? En kun je eraan werken?

Dingen als je moeite om grenzen te stellen. Of ruimte in te nemen?

Xander Beks ging aan de slag met systemisch werk en familieopstellingen. Hij vond dat de bron ervan lag in het overlevingsmechanisme dat zijn ouders hadden doorgegeven hadden gekregen van hun ouders.

Xander is de oprichter van I4NATURE, een coöperatie die de kracht en creativiteit van jongeren verbindt aan de complexe uitdagingen die afkomen op hedendaagse organisaties, die in sectoren zitten die aan de natuur raken.

Daarnaast is hij initiatiefnemer achter De Oogst van Overmorgen, een programma waar jonge gedreven boeren, ondernemers en young professionals hun pad en rol vinden in de verduurzaming van het voedselsysteem.

We hebben het dus over systemisch werk en familieopstellingen.

Maar ook over de kracht van het verbinden van verschillende generaties; en over incasseren, landbouw, het leger, en Noord-Ierland.

Xander verbindt van alles aan elkaar. Hij bouwt bruggen tussen oud en nieuw.

Want hij mag dan intussen een andere kijk hebben op de sectoren waar hij zolang in gewerkt heeft.

Wat ik zo mooi vind, is hoe hij hen met dezelfde verbindende liefde verder wilt helpen en een plek creëert waar zij samen kunnen komen met zij die de nieuwe weg ingeslagen zijn.

Dank Xander, voor je openheid in dit mooie gesprek, en voor je werk.

Show Notes met 17 lessen

Xander Beks

I4NATURE

De Oogst van Overmorgen

Krijg de beste inzichten uit de reizen van deze ondernemers wekelijks in je inbox?

Mijn boekenkast met favoriete boeken van mij en van de gasten.

Mail me ([email protected]) over de aflevering. Vind ik leuk.

LESSEN

Ik zocht altijd de grens op en wilde alles zelf doen. Het ondernemende zat er al vanaf jongs af aan al in.

Ik ben opgegroeid met een “mensenmens-gevoel”. Dat vind ik heel belangrijk en heb ik echt aan het opgroeien in Brabant overgehouden.

Ik heb moeten leren leren. Achteraf ontdekte ik dat ik dyslectisch, hoogbegaafd en -sensitief ben. Alles waar een boek voor nodig was ging niet.

Ik ben jongerenwerk in cross communities gaan doen. Daar heb ik geleerd over gedragspatronen en empatisch vermogen van mezelf, maar ook over conflict, geloof en gemeenschapszin.

Het doen van een opleiding voor familieopstellingen en mijn eigen familieopstelling die daaruit volgde waren grote mijlpalen in mijn leven.

Uit een familieopstelling vloeit inzicht en daar kun je mee aan de slag. Ik leerde in mijn familieopstelling over de rol van mijn grootouders bij de NSB.

Mijn ouders hebben moeten dealen met de trauma’s van de oorlogstijd. Zij hadden geleerd voorzichtig te zijn en niet teveel op te vallen. Later werd ik me er bewust van dat dat ook in mijn opvoeding terugkwam.

“Mijn empathisch vermogen zie ik echt als een gave en cadeau.”

Ik kan nog niet zeggen dat ik heel goed ben in grenzen stellen. En soms is het grenzen loslaten juist krachtig om een gesprek verder te brengen in mijn werk.

Ik heb bij boksen en van ervaringen in het verleden geleerd dat incasseren heel waardevol kan zijn.

Mijn boksleraar vroeg me altijd: “Waarom doe je altijd je ogen (letterlijk) dicht?”

“Als je wilt ondernemen moet je ruimte durven nemen.”

Over reservist-zijn: “Ik ben op de appèlplaats bevorderd waar mijn opa geïnterneerd zat.”

Mijn fascinatie voor jongeren komt van mijn eigen onbenutte potentieel van vroeger.

Jongeren zijn de vertegenwoordigers van de nieuwe en zich snel ontwikkelende wereld. We moeten hen en hun kunde serieus nemen.

In het samenbrengen van bedrijven en jongeren is het essentiee...

bookmark
plus icon
share episode

Hoe ga je goed uit elkaar en hoe vertrek je goed?

Hoe ga je van fake-it-till-you-make-it naar intrinsiek zelfvertrouwen op expertise?

In deze aflevering is Rebel en IT-Leiderschapsexpert Melissa Marijnen te gast. Melissa heeft (samen met Linda Vermaat) Professional Rebel opgericht. Intussen heeft ze het stokje overgedragen en heeft ze zich volledig gericht op de ontwikkeling van de leiderschapskwaliteiten van IT-ers. Een keuze die tijdens het gesprek nog in de lucht hing, maar vlak daarna volmondig gemaakt is.

In dit gesprek hebben we het over het opbouwen van zelfvertrouwen; een co-founder vinden en samen een bedrijf neerzetten; maar ook over uit elkaar gaan en later het bedrijf ontgroeien.

Melissa heeft een bom aan energie en expertise. Ze heeft een soort authentieke brutaalheid die een ware verademing is. Ik was fan van Professional Rebel vanaf het 1e uur en het gesprek is voor ons beiden ook een trip down memory lane. Dank je wel Melissa! Veel plezier met luisteren naar Melissa. Hier is ze.

Show Notes

Melissa Marijnen (Linkedin, Instagram, website)

Bijbehorende blog: Thinking for Yourself

Ik organiseer na lange tijd weer een event! Een Strategy Reboot. Van 18 tot 20 augustus. Een soort Summer School. 3 dagen. 10 ondernemers. Werken aan een strategie van je bedrijf die past bij jouw ambities en je persoon.

Dus heb je behoefte om te leren en daar echt de volle focus voor te hebben? Wil je met helderheid en focus kunnen vlammen na deze zomer? Schrijf je dan in! Ik hoop je daar te zien!

>> Strategy Reboot 18-20 augustus <<

Shots of Strategy in je inbox

Mijn boekenkast

Mail me ([email protected]) over de aflevering. Vind ik leuk.

Lessen

Rekenen snapte ik heel lang niet. Toen ging ik bij de 2 slimste kinderen in de klas kijken hoe die het zo snel deden en snapte ik het! Dat doe ik eigenlijk nu nog steeds.

Ik vond altijd dat ik zelf verantwoordelijk was voor m'n falen. Pas achteraf kon ik daarin wat liever voor mezelf zijn.

Dat het leren me op de middelbare school niet vanzelfsprekend afging heeft me achteraf ook gegeven dat ik leren en ontwikkelen extra waardeer.

Als je iets bedenkt wat nog niet bestaat en iemand betaalt je gewoon voor die 'lucht'. Dat is geniaal.

De Youth Food Movement barstte van de energie. Al die mensen zijn ook vette dingen gaan doen.

Linda en ik spraken af en zij schoot meteen in de actie. Dát miste ik. Ik wist meteen dat ik met haar wilde ondernemen.

De 1e fase was een soort fake-up-till-you-make-it. Dat echte mensen met echte kwaliteiten (zoals Max) iets bij ons wilden doen gaf me zoveel zelfvertrouwen.

We manageden onze ups en downs door echt continu met elkaar te praten. Dat maakte de lows minder. Later leerden we ook het patroon beter te herkennen.

Ons samenzijn maakte echt 1+1=5.

Maar toch gingen op een gegeven moment onze ambities en wat we leuk vonden uit elkaar lopen.

Als je uit elkaar gaat moet je écht goed je eigen behoeftes in de gaten houden. Ik was teveel aan het meedenken en vanuit haar perspectief aan het denken.

De zakelijke onderhandeling moet je los zien van de relatie. En beide moet je los tot een goed einde brengen.

De kwaliteit van het team en de tegenpolen van Linda en Mats tov mij waren essentieel. Maar toen het eenmaal stond vond ik het ook super chill om in m'n eentje aan het roer te staan.

Zonder medewerkers werd het model veel simpeler. Ik had vaste opdrachten en vaste trainers die ik erop had. Dat was veel relaxter.

We bouwen zoveel weerstand in ons hoofd op. Ik vind het zo leuk om daar een luikje voor mensen open te kunnen zetten zodat het gaat vloeien.

Vanuit de mens, effect op het systeem. Dat is echt mijn ding.

Ik ben wel van de tough love. Hoe de wereld gaat veranderen wordt alleen maar ongemakkelijker. Meer weerstand, angst en ongemak. Dus als je daarin een leider wilt zijn moet je daarmee omgaan. Als trainer moet je het mensen dus ongemakkelijk maken.

Ik had het op een gegeven moment heel goed voor elkaar, maar ik was alweer 100 boeken en interesses verder. Het bedrijf wat er nu staat is heel mooi en Teddy was toen meer Profes...

bookmark
plus icon
share episode

Meivakantie, dus geen nieuwe, maar een mooi excuus om om een van mijn favorieten van de 1e 10 afleveringen nog eens onder de aandacht te brengen. Ik merkte dat ik deze aflevering met Lucas Dols bleef aanraden als een om te luisteren.

De mix tussen missie en organisatie, persoonlijk en zakelijk bij Lucas zijn zo mooi. En, dat vind ik dan leuk, de boog van het gesprek kwam weer zo goed bij elkaar. Veel plezier met (nog eens) luisteren!

——

Lucas is de oprichter van Sounds of Change, een organisatie die community builders opleidt om de kracht van muziek en improvisatie te gebruiken om kinderen en jongeren in vluchtelingenkampen en achterstandswijken in het Midden-Oosten weer in hun kracht te doen geloven.

We hebben het over:

De kracht van muziek en de openingen tot leren die het biedt;

Hoe moeilijk het was een andere weg in te slaan toen zijn identiteit zo verwikkeld was met zijn instrument;

Dat iets heel vernieuwends aanbieden vraagt dat je meer uitlegt aan je potentiële klanten.

Deze aflevering is iets langer dan gebruikelijk. Lucas heeft zo'n rijk verhaal dat ik meer en meer wilde blijven vragen. Ik bewonder Lucas enorm. Als facilitator kan hij zo goed op de energie van een groep inspelen. Met hem erbij is het direct raak. Ook ondernemend kent hij het belang van zowel de creativiteit als het moeten verkopen.

Veel plezier met luisteren. Hier is ie!

-

Show Notes

Bijbehorende blog: Explaining the innovative

Shots of Strategy

Mail me over de aflevering. Vind ik leuk. [email protected]

-

Lucas Dols Linkedin

Sounds of Change

Lucas doet schitterend werk. Steun Sounds of Change door:

Word lid van het Orchestra of Changemakers (vanaf €6 per maand, een eigen feest op Valentijnsdag) of geef eenmalig;

Leren samenwerken door middel van muziek in teams (in-company);

Software met geluiden uit midden oosten voor DJs;

Volg de verhalen van hun werk via de nieuwsbrief.

Lessen

Leraar zijn is tweerichtingsverkeer. Als je leerling niks leert, ben je geen leraar.

Een afwijzing (conservatorium) is beter te behappen als je nog alternatieven hebt (4 bandjes).

Mijn techniek was niet de beste. Dat was soms pijnlijk. Maar voor sommige projecten was het ook juist handig dat ik niet teveel in een traditie ontwikkeld was.

"Practice what you preach". Zeker. Maar ook "Preach what you practice". Ook het preachen/laten zien wat je doet inspireert/verandert mensen. Sterker nog, je moet actief bezig zijn mensen te helpen te zien wat de waarde is. Als je echt iets nieuws aanbiedt, duurt het even voordat mensen het begrijpen. Maar als ze het eenmaal zien, dan is het ook echt van meerwaarde.

Ik wilde niet afhankelijk zijn van de trendgevoeligheid van donaties. Dus we zoeken mensen die echt verbinden voor de langere termijn (dmv het Orchestra of Changemakers), en verkopen we diverse producten (incompany workshop, t-shirts en software met geluiden voor DJs)

Muziek brengt dingen aan het licht die je met woorden moeilijker bespreekbaar maakt. Als een groep muziek maakt wordt een andere wereld gecreëerd waar mensen zich blood durven geven omdat iedereen het voor het eerst doet. Dit werkt zowel in conflictgebieden als in bedrijven.

Het loslaten van muzikant zijn en een andere richting kiezen was best wel moeilijk om te accepteren. Ik speelde minder, m'n techniek werd minder. Ik gebruikte nog steeds wel muziek maar op een andere manier. Het vroeg ook om een rouwproces van m'n oude identiteit.

En het was spannend. Wat als m'n nieuwe richting mislukt, kan ik dan nog wel terug? Nu wil ik niet meer terug, maar in het moment is er toch die twijfel.

De pijn en frustratie van de foute noot kan heel krachtig zijn als drijfveer om beter te worden, maar dat wens je eigenlijk niemand toe.

Eigenlijk creëren we de wereld die we zelf zouden hebben willen gehad.

Diversiteit is niet zo ingewikkeld, maar inclusiviteit wel. Het hebben van verschillen is relatief simpel, maar het omarmen ervan is waar de crux zit.

Gregory Bateson: "It's the difference that makes the difference."

Verschillen kunnen spannend zijn. Als je accepteert dat alles voor ie...

bookmark
plus icon
share episode

Hoe zet je knallend een nieuw kledingmerk neer? En, overtuig je mensen zonder dat je nog maar iets gedaan hebt?

Hoe ga je om met de realisatie dat het na 10 jaar mooi is geweest?

Wat leer je van fietsavonturen? En hoe helpt je dat in je ondernemerschap?

In deze aflevering is Steven Borghouts te gast. Steven is een van de oprichters van A-dam. A-dam startte als onderbroekenmerk en is intussen een waar kledingmerk.

En vanaf het begin zo duurzaam mogelijk katoen, goede arbeidsomstandigheden en schone productie. En natuurlijk vette prints.

Daarnaast is hij de Homies Foundation gestart, waarbij je met je netwerk daklozen kunt helpen er weer bovenop te komen.

Steven is ondernemer, maar eigenlijk in eerste plaats een avonturier en creatieveling die dingen maakt.

Niet voor niks maakte hij ook een podcastserie “De Spelende Mensch”.

Wat hem daarin wel onderscheid is dat hij naast de inspiratie heeft om iets nieuws te maken, ook de discipline heeft om het af te maken.

Nóg mooier vind ik dat hij dus wél stopte om met Daniel (die toen nog dakloos was) een praatje te maken én hem vervolgens te willen helpen.

Dank Steven voor dit mooie gesprek en je inspirerende persoonlijkheid!

Veel plezier met luisteren!

Show Note met 18 lessen en links

Steven Borghouts

Homies Foundation

A-dam Clothing

Hoofdstukken

Opgroeien in Twente (00:02:01)

Liefde voor fietsen en avontuur (00:16:40)

Zaadjes voor goed ondernemerschap en A-dam (00:30:17)

Erin en eruit stappen (00:52:00)

Noaberschap met Homies Foundation (01:25:00)

De belangrijkste inzichten uit het gesprek in je inbox? Abonneer je op Shots of Strategy

Bijbehorende blog:

Building trust; when loyalty doesn’t mean you keep going; engaging when uncomfortable.

Mijn boekenkast

Mail me ([email protected]) over de aflevering. Vind ik leuk.

LESSEN

Ik kom uit een surfgezin uit Twente. Mijn broers waren een stuk ouder dan ik. Ik keek tegen hen op, zij waren mijn voorbeeld. Al ons zakgeld ging in de planken zitten.

“Je krijgt met je enthousiasme veel voor elkaar.”

In Twente voelde het alsof je niet je hoofd boven het maaiveld uit mag steken en bijdehand mocht zijn, in Amsterdam kon dat wel.

Op de fiets zitten voelt simpel, niemand maakt me iets. Na m’n eerste fietstocht wist ik dat ik verder wilde gaan fietsen, in een flow komen.

Ten opzichte van lopen is het mooie van fietsen dat je binnen een dag heel veel kilometers kan maken. Dat geeft een gevoel van vrijheid en kracht.

Het mooiste moment tijdens mijn fietstocht naar Barcelona was toen ik op dag 10 mijn portemonnee verloor. Mensen hielpen me en dat was een soort overwinning in het vertrouwen van de mens.

“Elk persoon met een gemiddelde conditie kan een lange afstand fietsen.” Je lichaam leert meer tijdens het fietsen en dan kan je nog verder!

“Ik droomde vroeger van een eigen fashion label. Maar dat is ook niet alles. Alle cliches zijn waar. Mooi leven zit hem in de kleine dingen. Als je die niet meer kan waarderen, dan moet je echt herijken.”

Ik vind het lekker om in het diepe te duiken en niet te weten waar de bodem is. Soms blijkt dan dat het maar 1.20 meter is en dat het ondiep is. Dan moet je ook anders duiken, anders breek je je nek.

Ondernemen met goede vrienden is altijd een goed idee, want je weet wat voor vlees je in de kuip hebt en je kunt je vrienden veel blijven zien. Voorwaarde is wel dat je complementair bent aan elkaar.

Start met gebruikersonderzoek. Toen we besloten een duurzame onderbroekenlijn te starten zijn we mensen op de Dam in Amsterdam gaan vragen wat ze belangrijk vonden qua draagcomfort.

Voor we productie draaiden hebben we het merk gebouwd: van luxe brandmovie tot displaymateriaal. Een brandkit voor distributeurs en grote merken in Europa. We wilden het verschil maken met onze identiteit. En dat werkte.

Er was een probleem. We hadden een trackrecord van 0. Er was nog geen winkel die ons product ve...

bookmark
plus icon
share episode
De Gebakken Peren - 19. Vision - A Guided Journal Exercise
play

05/14/21 • 54 min

Something different this time. No guest. Just me in your ears. With something really cool: A guided journal exercise to get your vision sharply in focus. 13 questions to trigger your thoughts and slowly take a journey into your brain.

There's little intro. The audio gets straight into it. So first read the exercise description here so you understand the exercise and are ready to start.

In short, it's a journal exercise. Because your vision isn't stored in your rational wordy part of the brain (the neocortex), we can't reason our way to it and more thinking doesn't make it clearer. It resides in the older limbic brain, the emotional brain. Journaling helps us to give words to what is contained in your subconscious.

A quick word about freewriting because it's important. Freewriting isn't answering a question as you've learned to do in school. It's freely writing your thoughts to paper. There is no right answer to get to. Simply keep writing until time runs out! Yes this is counterintuitive but trust me.

On the exercise page, you can also find 3 different versions of the audio. 1 with calm music instead of the piano music, and 1 with no music at all.

Plus, there you can download the whole question set, and the vision canvas to use after the audio ends to capture the vision you journaled out of you.

I hope you enjoy. This was a blast to make!

Email me ([email protected]) your vision or a picture of your canvas. I really enjoy hearing from you.

Shots of Strategy in your inbox

My bookshelf

Credits

Special thanks to Thijs Hoogenstrijd and the ImpactHub Amsterdam for co-creating. Years ago, I brought in this exercise in the Business Model Challenge (BMC), and this year we decided to create an audio version of it that's also included in the online version of the BMC.

And of course as always Ruben May and The Podcast Garden for producing.

bookmark
plus icon
share episode

2 voor de prijs van 1! In deze aflevering zijn Loes van Impelen en Kevin Hageman te gast.

Samen hebben zij Brouwerij Eleven, een Utrechtse bierbrouwer. En na de onlangs succesvolle crowdfunding binnenkort ook horecazaak.

We hebben het over:

hoe zij hals over kop samen begonnen aan het bouwen van een brouwerij;

hoe het is om samen met je partner te ondernemen;

hoe zij nu effectiever zijn nu ze niet meer 7 dagen per week werken en ook weer eens weekend hebben.

Voor mij was het 1e interview met 2 gasten tegelijkertijd. Loes en Kevin zijn echt gepassioneerd over hun werk. De liefde voor het ambacht, de beleving en samenwerken spat er vanaf.

Een mooi gesprek waarin ze ook elkaar prikkelden om ook net dat verhaal achter het verhaal te delen. Dank jullie wel, Loes en Kevin!

Vond je dit nou een leuk gesprek en denk je "dit deel ik graag online". Tag dan De Gebakken Peren even. Als bedankje verloot ik een exemplaar van hun boekentip - Eén fan per dag van Jos Burgers - onder degenen die het delen. Of als je liever een ander boek uit m'n online Boekenkast hebt dan kan dat natuurlijk ook.

Veel plezier met luisteren! Hier zijn ze.

Show Notes

Loes van Impelen

Kevin Hageman

Brouwerij Eleven

Bijbehorende blog: When Returns Diminish to negative

Shots of Strategy in je inbox

Mijn boekenkast

Mail me ([email protected]) over de aflevering. Vind ik leuk.

Lessen

Kevin: Ik heb telkens een nieuwe puzzel nodig om op te lossen. Als ik het snap dan wil ik meteen weer iets nieuws leren. Sommigen noemen dat job hoppen, ik noem dat blijven leren.

K: We bedachten dat we altijd nog konden gaan reizen. Iets opbouwen vraagt veel vitaliteit die we misschien ooit niet meer hebben.

Loes: We volgden ons gevoel om, naast snel samen te wonen, ook samen een bedrijf te beginnen. We geloofden echt in elkaar. Tuurlijk hebben we ook contractueel dingen vastgelegd omtrent wat als het misgaat.

K: Ik hou niet van falen. Ik weet daardoor ook liever sneller dan later of iets gaat werken.

L: Kevin zorgt dat het goedkomt. Als er iets misgaat laat hij alles vallen om het op te lossen.

K: Loes brengt de structuur in die ik totaal mis.

K: Bij het huurbrouwen merkte ik snel dat ik niet aan de knoppen kon draaien die ik nodig vond om écht goed bier te brouwen. We besloten daarna heel snel: "Wij gaan een eigen brouwerij bouwen".

L: Samenwerken met partners is voor ons heel belangrijk. We proberen met Eleven het verhaal achter het bier en de brouwers te vertellen.

L: Toen we begonnen met een pand zoeken, hadden er snel een. Misschien iets té snel. We hadden vanaf het begin al groter mogen dromen.

K: We hebben ons grote monsterplan flink teruggedraaid in omvang. We zijn klein begonnen en groeiden daarna heel snel.

K: Ik wil alles zelf doen. Maar elke keer als ik dan weer iets oppak, gaat dat ten koste van het bedrijf runnen.

L: Een spannend moment was wel toen we net de brouwerij draaiende hadden om ook onze vaste banen op te zeggen. We hadden nog niet zoveel schaal dus na de vaste kosten bleef er nog niet veel voor ons over.

L: Alle winst herinvesteerden we weer. We kochten eerder een nieuwe machine dan ingrediënten. Dat hebben we met de recente crowdfunding wel slimmer gedaan, door werkkapitaal echt op te nemen in de begroting.

L: We wilden eerst 30% ophalen uit ons warme netwerk. Om onze vrienden en familie te vragen mee te investeren vonden we wel moeilijk.

L: 80% van de tijd is het heel leuk om zowel privé als zakelijk partner te zijn. En 20% plakken we elkaar achter het behang.

K: Ik probeer de laatste tijd meer te luisteren en niet meer ervan uit te gaan dat mijn wil wet is.

K: We werkten ten aller tijde 7 dagen per week. Omdat ik het idee heb dat ik er alles aan gedaan moet hebben. Maar meer tijd erin is helemaal niet altijd beter. Met ontspanning konden we weer veel efficiënter werken beter nadenken.

L: We namen 1 dag weekend in de maand, maar dat was niet ontspannen, dan stortte je juist in en ontstaan er ruzies. We hebben sinds een paar weken pas echt weekenden.

L: Het lijkt misschien alsof we 24/7 samen zijn. Maar in ons werk hebben ieder ons eigen domein en zitten we helemaal niet de hele dag bij elkaar.

L: Dromen is ...

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does De Gebakken Peren have?

De Gebakken Peren currently has 74 episodes available.

What topics does De Gebakken Peren cover?

The podcast is about Management, Entrepreneurship, Podcasts and Business.

What is the most popular episode on De Gebakken Peren?

The episode title '25. Ruben Timmerman over starten vanuit een gat in de markt, het spel willen winnen en willen veranderen, en natuurlijk Holacracy, zelfsturing en Strategische Napoleon.' is the most popular.

What is the average episode length on De Gebakken Peren?

The average episode length on De Gebakken Peren is 84 minutes.

How often are episodes of De Gebakken Peren released?

Episodes of De Gebakken Peren are typically released every 14 days.

When was the first episode of De Gebakken Peren?

The first episode of De Gebakken Peren was released on Sep 16, 2020.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments