Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Branding for Greeks

Branding for Greeks

Γιώργος Καραγιάννης

Tο Branding for Greeks με τον Γιώργο Καραγιάννη είναι το πρώτο ελληνικό podcast για τα brand και το branding. Στόχος του είναι να αναλύσει γιατί το branding είναι πολύ περισσότερα από το τελευταίο hype εργαλείο του marketing και να εξηγήσει γιατί τα πάντα κάνουν branding.Ο Γιώργος, συμπληρώνοντας περισσότερα από 25 χρόνια στον χώρο της επικοινωνίας και του branding και τα τελευταία 20, ως ιδρυτής και creative director της 2yolk, έχει βοηθήσει πολλά brand, εγχώρια και διεθνή, να πουν με επιτυχία τη δική τους ιστορία. Μέσα από αυτή τη σειρά των podcast, θα μας μιλήσει από το τι σημαίνει brand μέχρι το γιατί ο ερπετοειδής εγκέφαλός μας είναι ο καλύτερος φίλος των brand. Επιθυμία του είναι να βοηθήσει στην πράξη επιχειρήσεις, από μία startup μέχρι μία πολυεθνική, να κατανοήσουν με απλά λόγια τη δύναμη του branding και να ξεκινήσει μία ανοικτή συζήτηση για τα brand στην Ελλάδα.

Share icon

All episodes

Best episodes

Seasons

Top 10 Branding for Greeks Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Branding for Greeks episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Branding for Greeks for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Branding for Greeks episode by adding your comments to the episode page.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Πιστεύω ότι το χτίσιμο μιας μάρκας δεν έχει να κάνει μόνο με λογότυπα και επικοινωνία. Αφορά συνολικά τη λειτουργία και τις επιλογές μιας εταιρείας. Η στρατηγική branding μιας μάρκας είναι το φίλτρο μέσα από το οποίο παίρνει αποφάσεις για την καθημερινή της λειτουργία και τις επιχειρηματικές της επιλογές. Είναι μια ολιστική στρατηγική προσέγγιση της μάρκας που καθορίζει τις επιλογές της.
Πριν από κάποιο διάστημα, συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου 2024 διάβασα στο AD AGE
"Πώς ο νέος επικεφαλής consulting της Οgilvy θέλει να βοηθήσει τους πελάτες να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους πέρα από τη διαφήμιση.
Σε αυτόν τον νεοσύστατο ρόλο, ο Αντώνης θα είναι υπεύθυνος για τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή στρατηγικών και συστημάτων μετασχηματισμού που βοηθούν τους πελάτες να προσαρμοστούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες δυναμικές της αγοράς σήμερα και στο μέλλον"
Βλέπουμε λοιπόν μια εταιρεία επικοινωνίας να αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο πέρα από αυτό που έχουμε συνηθίσει μπαίνοντας σε μια ακόμα πιο ουσιαστική σχέση με τα Brands πέρα από την επικοινωνία.
Ήθελα λοιπόν να μάθω περισσότερα για αυτή την προσέγγιση και γι’ αυτό κάλεσα σε αυτό το επεισόδιο για να συζητήσουμε τον Αντώνη Κόχειλα.
Ο Αντώνης Κόχειλας είναι Global Chief Transformation Officer, Ogilvy World Wide και επικεφαλής της Ogilvy Consulting, και έχει διατελέσει Global CEO of Ogilvy Advertising. Έχει εργαστεί για μια σειρά από πολυεθνικές εταιρείες, όπως η SC Johnson, η Mondelēz International, η PepsiCo, η Unilever, η CDW και η Pernod Ricard, μεταξύ άλλων. Με πολλές διακρίσεις Effie και Cannes Lions, συμπεριλαμβανομένου ενός Grand Prix το 2018. Υπήρξε Γενικός Διευθυντής της Ogilvy Athens. Έχει οδηγήσει τη Mullen Lowe Athens να γίνει το δεύτερο πιο αποτελεσματικό πρακτορείο στην Ευρώπη σύμφωνα με τον δείκτη Effie Effectiveness Index. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε online και offline περιοδικά μάρκετινγκ και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Forbes και Harvard Business Review, και έχει αναγνωριστεί ως ο πιο επιδραστικός διεθνής Διευθύνων Σύμβουλος Διαφήμισης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2023 από το The CEO Magazine.
Με τον Αντώνη μιλήσαμε για το νέο του ρόλο και την ανάγκη που οδήγησε την Ogilvy στη δημιουργία ενός τέτοιου ρόλου, αλλά και το ρόλο των agencies στη λειτουργία των μαρκών σήμερα. Συζητήσαμε για την ολιστική προσέγγιση στη στρατηγική της μάρκας και πώς αυτή μπορεί να γίνει πραγματικότητα και για το purpose marketing. Φυσικά, δε θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω και για την τεχνητή νοημοσύνη και το ρόλο των μαρκών στο μέλλον.

bookmark
plus icon
share episode

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Οι μάρκες σήμερα έχουν εξελιχθεί σε φορείς ηθικών αξιών, παίρνοντας έναν ρόλο που κάποτε άνηκε σε παραδοσιακούς θεσμούς. Σε μια κοινωνία όπου οι ισχυροί φιλοσοφικοί και ηθικοί πυλώνες συχνά απουσιάζουν και ο καταναλωτισμός είναι κυρίαρχος, οι μάρκες καλούνται να καλύψουν το κενό αυτό. Τα branding agencies και οι designers αναλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης στη διαμόρφωση και καθοδήγηση των μηνυμάτων, των ιδεών, αλλά και των αξιών που εκπέμπουν οι μάρκες.
Οι σχεδιαστές, όντας και οι ίδιοι καταναλωτές και μέλη μιας πολωμένης κοινωνίας, βρίσκονται στο δίλημμα μεταξύ δύο αντιλήψεων. Από τη μια πλευρά υπάρχει η παραδοσιακή άποψη που τους θέλει να ακολουθούν τις οδηγίες των πελατών ως επαγγελματίες, ενώ από την άλλη μια πιο σύγχρονη προσέγγιση προτάσσει ότι δεν πρέπει να σχεδιάζουν για κάτι που είναι αντίθετο με τις ηθικές τους αξίες.
Σε αυτό το επεισόδιο συνομιλώ με τον Νίκο Γιούρη, ιδρυτή του βραβευμένου Slab Design Studio, για την ηθική του σχεδιασμού και το branding. Ο Νίκος, με master στο design και εξειδίκευση στον πολιτικό σχεδιασμό, έχει εμβαθύνει στο θέμα της ηθικής μέσα από τη δουλειά του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ντοκιμαντέρ No Politica, το οποίο εξετάζει τη σχέση του design με την πολιτική και την κοινωνία στη Θεσσαλονίκη.
Η συζήτηση επικεντρώνεται στην ευθύνη των σχεδιαστών να διαμορφώνουν τη δημόσια αντίληψη και στη διαχείριση των συγκρούσεων μεταξύ προσωπικών ηθικών αξιών και απαιτήσεων των πελατών.
Στόχος μας προφανώς δεν είναι να κάνουμε μάθημα ηθικής, αλλά να θέσουμε κάποιες ερωτήσεις και προβληματισμούς για τις ηθικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι designers σε μια κοινωνία που αλλάζει ραγδαία.

bookmark
plus icon
share episode

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Η αφορμή γι' αυτό το επεισόδιο ήταν μια προκήρυξη της εταιρείας Ελληνικό Μετρό με θέμα τον σχεδιασμό λογοτύπου για το νέο μετρό της Θεσσαλονίκης. Στην προκήρυξη αναζητούσε προτάσεις λογοτύπου με ανύπαρκτο brief, από γραφίστες, σχεδιαστές, εικαστικούς, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, και άλλες συναφείς με τα ανωτέρω επαγγέλματα ειδικότητες και τους αντίστοιχους φοιτητές. Αυτή η προσέγγιση, αφενός υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα της ταυτότητας ενός οργανισμού που θα επηρεάζει καθημερινά τη ζωή τόσων πολιτών, και αφετέρου εξισώνει τους επαγγελματίες και τις εταιρίες του χώρου με μη συναφείς ειδικότητες.
Έτσι, αποφάσισα να διερευνήσω τη σχέση που έχει το δημόσιο και οι δημόσιοι φορείς με το design και το branding.
Απευθύνθηκα λοιπόν στην Εριφύλη Γαλλή, σύμβουλο Επικοινωνίας & Marketing, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς που έχει θητεύσει στη διοίκηση μεγάλων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχοντας χειριστεί θέματα branding και marketing κατά τη θητεία της. Μερικές από τις θέσεις από τις οποίες βρέθηκε ήταν Corporate Affairs Director στη COSMOTE - όταν ήταν θυγατρική του δημόσιου τότε ΟΤΕ, Γενική Εμπορική Διευθύντρια στην ΤΡΑΜ Α.Ε., Γενική Διευθύντρια στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Διευθύνουσα Σύμβουλος στο ΟΑΚΑ. Η εμπειρία της από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη σχέση.
Αν και φοβάμαι πώς τα συμπεράσματα είναι αυτά που φαντάζεστε, μέσα από τη συζήτηση, αναδείξαμε σημαντικά θέματα που σχετίζονται με το branding. Στο τέλος δε, προέκυψε μια ενδιαφέρουσα ιδέα που αν φτάσει στα σωστά αυτιά μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή.

bookmark
plus icon
share episode

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Στο σημερινό περιβάλλον οι μάρκες καλούνται να πάρουν θέση σε ζητήματα κοινωνικά και να επικοινωνήσουν με το κοινό τους τις αξίες, το όραμα και τον σκοπό τους. Αυτά είναι θέματα που περνούν σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη δουλειά που κάνουν τα PR agencies. Συνεπώς, πιστεύω ότι στην εποχή μας ο ρόλος που παίζουν οι δημόσιες σχέσεις είναι πολύ σημαντικός για την αντίληψη που σχηματίζουμε για τις μάρκες. Απευθύνθηκα λοιπόν σε αυτό το επεισόδιο στην Ελένη Σουράνη, διευθύνουσα σύμβουλο της SOCIALDOO για να μιλήσουμε για το ρόλο των δημοσίων σχέσεων σήμερα στη διαμόρφωση της αντίληψής μας για μία μάρκα και για τη συνεργασία τους με το σύνολο των εταιρειών επικοινωνίας.

bookmark
plus icon
share episode

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Στην ελληνική αγορά των branding agencies, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, πρωταγωνιστούν δουλειές που αφορούν τη συσκευασία τροφίμων. Όχι τυχαία, καθώς θα το συναντήσουμε σαν τάση και στα agencies του εξωτερικού. Οι εταιρείες πάντα αναζητούσαν ειδικούς για να σχεδιάσουν τις ταυτότητες των προϊόντων τους, και ευτυχώς για εμάς, δεν ήταν για όλους δεδομένο ότι θα απευθύνονταν στη διαφημιστική τους αλλά αναζητούσαν πιο εξειδικευμένες λύσεις. Επίσης, στην Ελλάδα το τρόφιμο είναι από τους τομείς που έχει σοβαρή παρουσία στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και γι’ αυτό υπάρχει συνεχής ανάγκη για τέτοιες υπηρεσίες. Όμως ο σχεδιασμός συσκευασιών FMCG (Fast moving consumer goods), ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων όπως τα λέμε στα ελληνικά, έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις.

Κάλεσα λοιπόν να συζητήσουμε γι’ αυτό το θέμα τον Βαγγέλη Πίσπα, σύμβουλο σχεδιασμού και συνιδρυτή της Garamond Design, ιδρυτικό μέλος του συμβουλίου συνεργαζόμενων μελών Branding & Design της ΕΔΕΕ. Η Garamond Design έχει συνεργαστεί με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες της ελληνικής αγοράς όπως ΔΕΛΤΑ, ΕΨΑ, Άμβυξ, ION, Lidl, Goody’s - Everest, Coca Cola - 3Ε, Imperial Tobacco, Φυσικό Αέριο κα. ενώ έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην αγορά της Βουλγαρίας (United Milk Company, Lavena Cosmetics, Madjarov Meat Industry) και έχει σημαντική εμπειρία στον χώρο των FMCG.

bookmark
plus icon
share episode
Branding for Greeks - Trailer

Trailer

Branding for Greeks

play

11/07/22 • 3 min

bookmark
plus icon
share episode

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Πιστεύω πως ο σχεδιασμός ενός κτιρίου ή χώρου, δηλαδή η αισθητική και η λειτουργικότητά του, υποβάλλει συναισθήματα στον χρήστη του και κατ’ επέκταση επηρεάζει την αντίληψή του για ένα brand. Αυτό ισχύει είτε αναφερόμαστε σε ένα τοπόσημο, είτε σε κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, retail χώρους ή ακόμη και σε ένα δωμάτιο.
Σε αυτό το επεισόδιο συνομιλώ με τον Γιώργο Μπάτζιο και τον Σπύρο Κλείσσα, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Georges Batzios Architects, ακριβώς για αυτή τη σχέση αρχιτεκτονικής και branding. Είναι κατανοητή αυτή η επίδραση που έχει η αρχιτεκτονική στα brand και κατά πόσο είναι προμελετημένη; Υπάρχει συνεργασία μεταξύ branding agencies και αρχιτεκτονικών γραφείων, κυρίως στις αρχικές φάσεις διαμόρφωσης των ιδεών; Ποια είναι η σχέση της ταυτότητας ενός κτιρίου με την ταυτότητα της μάρκας στην οποία ανήκει; Επίσης, πώς μπορεί να επηρεάσει ένα τοπόσημο την αντίληψή μας για μία πόλη ή έναν δημόσιο χώρο; Πώς ένας χώρος επηρεάζει την παραγωγικότητα όσων εργάζονται σε αυτόν ή ακόμη και την ίδια τους την ταυτότητα; Το αποτέλεσμα νομίζω πως είναι μία συζήτηση που μας δίνει την αφορμή να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το πόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία διαφορετικών ομάδων που συνδιαμορφώνουν, σε διαφορετικά επίπεδα, την αντίληψή μας για μία μάρκα.
To γραφείο Georges Batzios Architects ιδρύθηκε το 2012 από τον Γιώργο Μπάτζιο και, τα τελευταία χρόνια, στην ομάδα έχει προστεθεί ως συνέταιρος ο Σπύρος Κλείσσας. Είναι ένα βραβευμένο γραφείο που μετράει συνεργασίες με καταξιωμένους αρχιτέκτονες διεθνώς, όπως ο Kengo Kuma, και συμμετοχές σε πολλούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατα, είδαμε την πρότασή του στον διαγωνισμό για το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συνεργασία με το Ateliers Jean Nouvel.

bookmark
plus icon
share episode

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σε αυτό το επεισόδιο του Branding for Greeks, συζητάμε με τον Δημήτρη Κλεφτάκη, Global President της AIMS International και Managing Director του γραφείου Ελλάδας, για μια έννοια που εξελίσσεται ραγδαία και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο σύγχρονο επιχειρείν: το employer branding.

Συζητάμε για τη στρατηγική σημασία του employer branding, το οποίο πλέον αποτελεί βασικό παράγοντα για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων. Αναλύουμε τη σημασία της αυθεντικότητας, της συνέπειας μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής εικόνας, αλλά και τον ρόλο της κουλτούρας και της εμπειρίας των εργαζομένων στη συνολική φήμη του οργανισμού.

Ο Δημήτρης μοιράζεται τη δική του οπτική για το πώς οι ηγέτες μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς του brand, πώς τα εργαλεία όπως το LinkedIn επηρεάζουν την εικόνα του εργοδότη, αλλά και γιατί οι εργαζόμενοι είναι οι πιο αυθεντικοί πρεσβευτές του οργανισμού τους.

Η κουβέντα αγγίζει επίσης τις επιρροές των νέων γενεών, όπως των Gen Z και των Millennials, στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες από έναν εργοδότη, και πώς οι εταιρείες χρειάζεται να προσαρμόζουν το μήνυμά τους. Τέλος, εξετάζουμε τη σημασία της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της ενσωμάτωσης στις σύγχρονες στρατηγικές branding, καθώς και τις τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του χώρου.

Προς το τέλος του επεισοδίου, κάνουμε και ένα σύντομο brainstorming για το πώς μπορούμε να εντάξουμε πιο ουσιαστικά αυτόν τον άξονα στη συνολικότερη στρατηγική branding ενός οργανισμού.

Πρόκειται για μια συζήτηση γεμάτη insights, που θεωρητικά απευθύνεται σε επαγγελματίες του HR, της εταιρικής επικοινωνίας και του branding, αλλά αφορά κάθε οργανισμό, μικρό ή μεγάλο, που επιδιώκει να χτίσει μια ισχυρή μάρκα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

bookmark
plus icon
share episode

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Οι λέξεις brand και branding βρίσκονται πλέον καθημερινά στο λεξιλόγιο επιχειρηματιών και marketeers. Επιπλέον, υπάρχουν εταιρείες εξειδικευμένες στο branding. Παρόλα αυτά, αν αναζητήσουμε ποια σχολή προσφέρει στην αγορά στελέχη εξειδικευμένα σε αυτόν τον τομέα, δεν θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα. Για να συζητήσουμε αυτό τον προβληματισμό, κάλεσα σε αυτό το επεισόδιο την κα. Ειρήνη Ρηγοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Σύρο. Η Ειρήνη έχει διατελέσει στέλεχος του ιδιωτικού τομέα και συνεχίζει έως σήμερα ως εξωτερικός σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα Branding & Marketing Strategic Management. Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Λέκτορας και Επίκουρη Καθηγήτρια και έχει συνεργαστεί με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει, λοιπόν, μια ολοκληρωμένη εικόνα για το περιβάλλον της εκπαίδευσης του branding σήμερα, αλλά και των αναγκών της αγοράς.

Με την Ειρήνη συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, το πού μπορώ να σπουδάσω branding στην Ελλάδα σήμερα και τι ισχύει στο εξωτερικό. Προσπαθήσαμε επίσης να διερευνήσουμε τους πυλώνες ενός προγράμματος σπουδών μιας σχολής που θα εκπαίδευε τα ανάλογα στελέχη. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε για το τι είναι brand και branding, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε και στο τι θα σπούδαζε κάποιος κατ’ επέκταση. Σχολιάσαμε το γεγονός ότι σήμερα αρκετά στελέχη και εταιρείες που ασχολούνται με το branding έχουν κατά βάση υπόβαθρο designer/γραφίστα και μιλήσαμε για την αντιστοίχιση μεταξύ θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εφαρμογής στην εκπαίδευση του branding των αποφοίτων που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό σήμερα. Κλείσαμε με μερικές συμβουλές σε φοιτητές που φιλοδοξούν να κάνουν καριέρα στο branding.

bookmark
plus icon
share episode
Branding for Greeks - Packaging Design Trends for Gen Z with Hernán Braberman
play

02/12/25 • 46 min

Ποιά είναι η γνώμη σου;

In this special English-speaking episode of Branding for Greeks, I welcome Hernán Braberman, Creative Director and Co-Founder of Tridimage, a pioneering branding and packaging design agency from Buenos Aires, Argentina.

The inspiration for this discussion was a paper Hernán shared online, where he mapped out the key packaging trends shaping Generation Z. Together, we explore how Gen Z is redefining aesthetics, branding, and consumer engagement—from dopaminergic design to bold minimalism, neo-vintage, and Indie packaging. We analyze how brands can evolve to meet the expectations of this new generation of consumers.

Hernán also shares his journey from industrial designer to leading a multi-award-winning agency that has transformed the way brands in Latin America approach packaging. Seizing the opportunity, I dive into a broader discussion about the challenges and opportunities branding agencies face today and the power of global collaboration in design.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Branding for Greeks have?

Branding for Greeks currently has 35 episodes available.

What topics does Branding for Greeks cover?

The podcast is about Brand Building, Branding, Marketing, Design, Podcasts, Brand Strategy, Arts and Business.

What is the most popular episode on Branding for Greeks?

The episode title 'H Νεφέλη ξεκινά… vol02' is the most popular.

What is the average episode length on Branding for Greeks?

The average episode length on Branding for Greeks is 51 minutes.

How often are episodes of Branding for Greeks released?

Episodes of Branding for Greeks are typically released every 20 days, 9 hours.

When was the first episode of Branding for Greeks?

The first episode of Branding for Greeks was released on Nov 7, 2022.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments