Wetenschap Vandaag | BNR
BNR Nieuwsradio
1 Listener
All episodes
Best episodes
Top 10 Wetenschap Vandaag | BNR Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best Wetenschap Vandaag | BNR episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Wetenschap Vandaag | BNR for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Wetenschap Vandaag | BNR episode by adding your comments to the episode page.
Grootste atlas van menselijke hersencellen ooit
Wetenschap Vandaag | BNR
10/18/23 • 2 min
Voor het eerst is het volledige menselijke brein op celniveau in kaart gebracht. Een belangrijke stap bij het beter begrijpen van de werking van de hersenen die onder andere onderzoek naar cognitie en ziektes ten goede zal komen.
Deze atlas van het brein, die het werk is van honderden wetenschappers, maakt het mogelijk om interacties in en tussen cellen op moleculair niveau te bekijken.
Een belangrijke basis voor de atlas werd gelegd door het RNA van meer dan 3 miljoen individuele cellen op 106 verschillende locaties in het brein in beeld te brengen. Dat lukte dankzij hersenweefsel van overleden donoren. Die analyse leverde 461 soorten en meer dan 3000 subsoorten hersencellen op. Veel meer dan verwacht. Het liet zien hoe verschillend neuronen in de hersenen kunnen zijn, afhankelijk van hun plek en functie.
Eén van de verrassingen hierbij was hoe complex de hersenstam is; het deel van de hersenen dat het brein met de ruggengraat verbindt. Daar bleek een bijzonder hoog aantal verschillende typen neuronen te zitten.
In andere onderzoeken die aan de basis van deze atlas lagen werd weer meer gekeken naar genexpressie in de verschillende cellen. Zo konden onderzoekers voor 500.000 cellen in kaart brengen welke chemische stofjes genen aan en uit zetten. Dankzij deze moleculaire schakelaartjes konden de onderzoekers 200 typen hersencellen onderscheiden. Eenzelfde gen in precies hetzelfde celtype kon, zo bleek, voorin de hersenen een heel ander schakelaartje hebben, dan achterin.
Dat maakt deze openbaar beschikbare atlas, of gereedschapskist, enorm interessant voor het opsporen van hersenziektes en het ontwikkelen van persoonlijke behandelplannen. En volgens de onderzoekers is dit pas het begin. Met meer weefselsamples en meer onderzoek hopen ze ook te kunnen laten zien hoe het brein tussen populaties en leeftijdsgroepen kan verschillen.
Lees hier meer over het onderzoek: This is the largest map of the human brain ever made
See omnystudio.com/listener for privacy information.
1 Listener
BNR x Betweter | Kunst gemaakt door AI: wanneer vinden we dat erg? (ENGELS)
Wetenschap Vandaag | BNR
10/08/23 • 14 min
Liedjes, literatuur, schilderijen: kunstmatige intelligentie kan het allemaal. Begin dit jaar won een AI-gegenereerde foto zelfs een prestigieuze fotoprijs. Kunnen we echt nog van nep onderscheiden? Maakt dat uit? En denken we anders over een kunstwerk als we erachter komen dat het door AI is geproduceerd?
Dat onderzocht psycholoog Manuel Oliveira van de Universiteit Utrecht op het Betweter Festival. We spraken hem er uitgebreid over. Let op: deze audio is in het Engels.
Lees hier meer over het Betweter Festival. Volgend jaar weer een nieuwe editie!
See omnystudio.com/listener for privacy information.
1 Listener
De ene planeetvormende stofschijf is de andere niet
Wetenschap Vandaag | BNR
06/10/24 • 1 min
De schijven waarin planeten ontstaan kunnen sterk van elkaar verschillen. Schijven rond lichte jonge sterren bevatten hele andere moleculen dan schijven rond zon-achtige sterren, ontdekten astronomen met behulp van de James Webb-ruimtetelescoop.
De interesse in dit soort jonge sterren is er onder andere omdat in hun stofschijven veel aardachtige planeten lijken te ontstaan. Toen het team het gebied rondom de nog jonge ster ISO-ChaI-147 bestudeerde, vonden ze daar dertien verschillende koolwaterstoffen. Het meest bijzonder is de vondst van ethaan, iets wat niet eerder buiten ons zonnestelsel is gedetecteerd.
In de schijf rond zon-achtige sterren is de samentelling heel anders. Daar worden vooral veel zuurstofhoudende moleculen zoals water en kooldioxide gevonden. Die verschillen in samenstelling zijn weer van invloed op wat voor soort planeten er in zo'n schijf kunnen vormen.
De onderzoekers zijn van plan om zeker nog naar 50 andere stofschijven rond jonge sterren te kijken, om op die manier zoveel mogelijk kennis op te doen over het ontstaan van rotsachtige planeten in schijven rond kleine en grotere sterren.
Lees hier meer over het onderzoek: Planeetvormende schijf rond jonge lichte ster is echt anders dan rond zon-achtige ster
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Voelen dat je leeft? Houd wat vaker een goed nieuwtje voor jezelf.
Wetenschap Vandaag | BNR
11/13/23 • 5 min
Krijg je goed nieuws, dan wil je dat meestal zo snel mogelijk met iemand delen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat je het misschien beter even geheim kunt houden.
Lees hier meer over het onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Michael Slepian van Colombia University: When keeping secrets could brighten your day. Hij schreef eerder al het boek The Secret Life of Secrets.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sneeuwvlokken blijken in een voorspelbaar patroon naar beneden te komen
Wetenschap Vandaag | BNR
12/21/23 • 5 min
Een witte kerst is in ons land ver te zoeken dit jaar, toch is er zeker actueel sneeuwnieuws te melden. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat sneeuwvlokjes - ondanks dat ze allemaal anders zijn - behoorlijk eensgezind uit de lucht vallen.
Of tenminste: wiskundig voorspelbaar. Met een flinke stapel high tech lukte het wetenschappers in Utah om een universeel patroon te ontdekken, iets wat zowel weersvoorspellingen als klimaatmodellen ten goede moet komen.
Lees hier meer over het onderzoek: The science behind snowflakes
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Deo helpt niet tegen angstzweet
Wetenschap Vandaag | BNR
01/17/24 • 5 min
Sportzweet en angstzweet hebben een heel andere samenstelling. Niet zo gek, want ze hebben ook een heel ander doel. En belangrijk: deo helpt niet tegen angstzweet.
Elke woensdag komt de Universiteit van Nederland langs. Met vandaag: Eliane Neuteboom.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mogelijk stroomde er honderden miljoenen jaren lang water op Mars, maar niet onafgebroken
Wetenschap Vandaag | BNR
01/16/24 • 6 min
Waarschijnlijk heeft er honderden miljoenen jaren lang water gestroomd door de riviervalleien van de planeet Mars. Veel langer dan eerder werd gedacht. Maar dat stromende water werd wel afgewisseld met lange droge periodes.
Lees hier meer over het onderzoek: Water May Have Flowed Intermittently in Martian Valleys for Hundreds of Millions of Years, waarin naar de inslagkraters op de rivierbodem is gekeken om te bepalen wanneer en hoelang het water stroomde.
En hier meer over het werk van onderzoeker Lonneke Roelofs van de Universiteit Utrecht, ook te horen in deze audio.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Eindelijk ontdekt hoe moordende bacterie zijn slachtoffers kiest
Wetenschap Vandaag | BNR
01/17/24 • 1 min
We weten al dat het gebeurt sinds de jaren zestig: Bdellovibrio bacterivorous is een rovende bacteriesoort die in staat is om andere soorten op te sporen en te doden.
Dat doet de bacterie door de cel binnen te dringen en die van binnenuit op te eten, om vervolgens naar buiten te barsten.
Maar om dit te doen, moet de bacterie toegang krijgen tot het slachtoffer. Ze moeten zich op de één of andere manier hechten. Maar omdat de slachtoffers die ze kiezen enorm gevarieerd zijn, snapten onderzoekers niet hoe ze dit deden. Hoe kunnen ze zich hechten aan al die verschillende vormen?
Daar zijn ze nu achter: de bacterie heeft verschillende lange sliertachtige eiwitten op het oppervlak. Een stuk of twintig. Een beetje als een sleutelbos. Waarbij elke sleutel toegang geeft tot een ander slachtoffer. Het lukte de onderzoekers zelfs om één zo'n sleutel-slachtoffercombinatie te achterhalen.
Waarom doen ze hier nou al zolang onderzoek naar en is het nieuws dat dit nu is ontdekt: snappen hoe deze bacterie dit doet, kan wellicht zorgen voor een nieuwe manier om met behulp van deze bacterie andere, voor ons schadelijke bacteriën op te sporen en te doden. Nu nog achterhalen welke sleutels bij welke sleutelgaten horen.
Lees hier meer over het onderzoek: Scientists solve mystery of how predatory bacteria recognizes prey
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Onderzoek bevestigt: superoude fossiele voetafdrukken zijn ook echt superoud
Wetenschap Vandaag | BNR
10/13/23 • 1 min
Nieuw onderzoek bevestigt dat fossiele menselijke voetstappen in New Mexico hoogstwaarschijnlijk het oudste bewijs zijn van de komst van mensen naar Amerika.
En dat schopt nogal wat in de war. De voetafdrukken werden ontdekt in het White Sands National Park en moeten zo'n 21.000 tot 23.000 jaar oud zijn, denken onderzoekers.
In 2021 werd ook al eens bericht over de afdrukken, maar toen waren veel wetenschappers van mening dat de datering niet klopte. Daarvoor waren namelijk zaadjes van waterplantjes gebruikt. Maar hadden die niet ook per ongeluk koolstof opgenomen uit het oeroude meer wat daar heeft gezeten, waardoor ze een vertekend beeld gaven?
In het nieuwe onderzoek probeerden ze dat uit te sluiten en kwamen ze met meer bewijs. Ze keken hiervoor naar twee hele andere deeltjes: pollen en kwarts korrels.
De gedachte was dat mensen pas 15.000 jaar geleden aankwamen in Amerika. Met het nieuwe onderzoek is nu aangetoond dat dit dus niet klopt. Ze waren er eerder, namelijk 21.000 tot 23.000 jaar geleden.
Lees hier meer over het onderzoek: Study confirms age of oldest fossil human footprints in North America
See omnystudio.com/listener for privacy information.
David Attenboroughs vachtegel toch niet uitgestorven
Wetenschap Vandaag | BNR
11/13/23 • 2 min
Tot afgelopen week lag het enige bekende exemplaar in een la van Naturalis in Nederland, nu is er bewegend beeld van het dier in het wild: de langsnavelige mierenegel die de naam draagt van Sir David Attenborough blijkt niet uitgestorven te zijn.
Een team wetenschappers uit Oxford was in de oerwouden van Papoea al enige tijd op zoek naar het dier dat al sinds 1961 niet meer was gezien. Door de jaren heen waren er al wel wat wroetplekken gevonden die qua vorm overeenkomen met de snavel van het beestje. Er werden uren en uren aan wildcamerabeelden gemaakt met de hoop het dier te zien.
En op de laatste dag van de expeditie, toen ze de laatste camera hadden opgehaald en het allerlaatste SD-kaartje werd bekeken zagen ze hem voorbijwandelen.
Er bestaan nog drie andere soorten van het eierleggende zoogdier met de stekels van een egel en de snuit van een miereneter, elk met een net andere lengte neus, maar die leven op hele andere plekken dan waar dit dier is gezien.
De stukken oerwoud waar ze de uiteindelijke ontdekking deden zijn notoir moeilijk te bereiken en ze doorkruisen was niet zonder risico en botbreuken, maar het leverde wel deze bijzondere vondst en een indrukwekkende lijst niet eerder ontdekte beestjes op.
Volgens de onderzoekers laat het zien hoe belangrijk het is om dit gebied te beschermen. Iets wat in goed overleg met en respect voor de lokale bevolking zal moeten gebeuren, onder andere omdat voor hen deze bergen heilige grond zijn.
Lees hier meer over de ontdekking: Toch niet de laatste vachtegel van zijn soort
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does Wetenschap Vandaag | BNR have?
Wetenschap Vandaag | BNR currently has 1401 episodes available.
What topics does Wetenschap Vandaag | BNR cover?
The podcast is about Podcasts and Science.
What is the most popular episode on Wetenschap Vandaag | BNR?
The episode title 'BNR x Betweter | Kunst gemaakt door AI: wanneer vinden we dat erg? (ENGELS)' is the most popular.
What is the average episode length on Wetenschap Vandaag | BNR?
The average episode length on Wetenschap Vandaag | BNR is 5 minutes.
How often are episodes of Wetenschap Vandaag | BNR released?
Episodes of Wetenschap Vandaag | BNR are typically released every 23 hours.
When was the first episode of Wetenschap Vandaag | BNR?
The first episode of Wetenschap Vandaag | BNR was released on Sep 16, 2020.
Show more FAQ
Show more FAQ