Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Webbidevaus.fi

Webbidevaus.fi

Antti Mattila, Tommi Pääkkö

Webbidevaus.fi -podcast on internetissä suunnilleen viikoittain ilmestyvä, web-kehityksestä kertova suomenkielinen puheradio-ohjelma.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Webbidevaus.fi Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Webbidevaus.fi episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Webbidevaus.fi for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Webbidevaus.fi episode by adding your comments to the episode page.

Webbidevaus.fi - 110. Onko sut jo FLoCattu?
play

04/18/21 • 68 min

Mikä on Googlen tällä hetkellä käyttäjillään testaama pahamaineinen seurantatyökalu FLoc? Koodimysteerejä selvitellään myös aina TypeScriptin AST:stä VSCode lisäosien koodaamiseen, kun Riku on aloittanut taas varsin kokeellisen harrasteprojektin 🧪. PS. Mikäli oman podcastin aloittaminen kiinnostaa, kannattaa kuunnella tämä jakso!

Jakson sponsorina Futurice, tsekkaa avoimet duunit osoitteesta futurice.com/careers.

Linkit

Kengännauhabudulla podcasti

Jakson valinnat

bookmark
plus icon
share episode

Rahaa tulee jo ovista ja ikkunoista, eikä koulun penkillä istuminen enää innosta? How to proceed? Te kysytte, me vastaamme! Entä mitä mieltä Riku ja Antti ovat progressiivisten web-sovellusten tulevaisuudesta ja nykytilasta? Miten aloittaa uuden ohjelmointikielen opiskelu? Meiltä mielipiteet jokaiseen vaivaan!

Jakson sponsorina Futurice!

Kysymykset

  • Kiitos mahtavasta sisällöstä! Onko teillä kokemusta graafitietokannoista? Mistä ja toimiiko hyvin node.js:n kanssa? Olen jonkin verran kikkaillut Neo4jn kanssa, se on todella kätevä. Oon vaa vielä kahden vaiheella, uskallanko ottaa ihan tuotanto käyttöön (en tiedä toimiiko backupit yms kunnolla) (Devi Niko)
  • Oletteko töissänne ja/tai omissa projekteissanne kehittäneet progressiivisia web sovelluksia (PWA) ja onko teillä mielipiteitä niiden nykytilasta ja tulevaisuudesta web sovellusten kehityksessä? (Allan)
  • Onko koulua järkeä käydä loppuun jos pääsee heti töihin? Kohta ensimmäinen vuosi takana ja jos saan kesätöistä heti vakipaikan niin kannattaako siirtyä työelämään vai käydä se koulu loppuun? Tullut harrasteltua koodausta jo ennen koulua, ainakin ensimmäisen vuoden opetus oli aivan pelleilyä (youtube > amk)
  • Miten aloitatte uuden ohjelmointikielen/teknologian opiskelun? Luetteko kirjan, katsotteko videon, selaatteko läpi dokumentaation? Ja mitä suosittelisitte? (Ode)
bookmark
plus icon
share episode
Webbidevaus.fi - 97. TKMV - Hyvästi Gatsby, hyvästi Yarn 🌊🤧
play

10/18/20 • 63 min

Onko Gatsby jo aikansa elänyt? Antti koittaa tuskaisesti portata webbidevauksen sivuja Next.js:n päälle eikä kyyneliltä vältytä tälläkään kertaa. Mitä uutta npm v7.0 tarjoaa?

Linkit

Kysymykset

  • Onko ok käyttää työkaluja kuten create-react-app npx:än kautta vai täytyykö aina ladata koko paketti? Mitä haittoja npx:stä voi olla? 🎧
  • Onko teillä ajatuksia miksi parikoodaus (puhumattakaan mob programmingista) on niin harvoin käytetty tekniikka alallamme? Joidenkin tutkimusten mukaan koodipari saa aikaan lähes yhtä paljon kuin kaksi yksinään tekevää koodaria, mutta huomattavasti laadukkaampana ja vähemmän bugisena. Tuntuu että parikoodausta käytetään ainoastaan jos ollaan pahasti jumissa. Miten usein PR:n code reviewin palaute johtaa merkittäviin desing muutoksiin tai miten usein siinä huomataan bisneslogiikan virheet? Oma kokemus on, että hyvin harvoin ja joka tapauksessa feedback loop on todella pitkä. Jos todella olisi niin että parikoodaus on tehokkaampaa, pitäisikö sen olla default tapa työskennellä? Vai onko asian laita vaan niin että devaajat tykkäävät kirjoitaa koodinsa yksin? 🎧
  • Käytättekö snippettejä? Mikäli kyllä, millaisia käytätte? 🎧 (Sakari)

Jakson valinnat

bookmark
plus icon
share episode
Webbidevaus.fi - 96. TKMV - Django 🚀📈 vai 🧟💀?
play

10/04/20 • 64 min

Palvelimelta saatu vastaus ei kuulu sovelluksen tilaan!? Katsaus MobX:n versioon 6 ja puhetta SWR:stä ja React Querystä tilan jaottelussa palvelin- ja käyttöliittymätilaan. Tässä jaksossa vastataan myös isoon kasaan kuuntelijoiden lähettämiä kysymyksiä muun muassa Djangosta, koodaushaasteista ja parhaista Git-käyttöliittymäsovelluksista.

Kysymykset

Linkit

Jakson valinnat

bookmark
plus icon
share episode

Yksi komponentti projektihakemiston juuressa voi riittää yllättävän pitkälle. Mutta mitä sitten kun projektissa on 20 näkymää ja 5 hengen tiimi? Tässä jaksossa paljastetaan Webbidevauksen tarkoin varjellut reseptit suurten React-sovellusten kehittämiseen aina hakemistorakenteesta modularisointiin 🗃

Kysymys

Parhaat tipsinne "Enterprise-tason" React-sovelluksen kehitykseen? Skenaariossa on iso sovellus, jossa satoja omia komponentteja, paljon API kutsuja, monimutkaisia näkymiä, paljon dataa näytettävänä ja niihin liittyviä logiikoita. Kuinka järjestellä koodi, komponentit, yms. asiat järkevästi, jotta saadaan otettua huomioon mm. ylläpidettävyys ja jatkokehittämisen joustavuus? Entä parhaat keinot pitää myös riippuvuudet mahdollisimman hyvin ajantasalla?

Tommi

Linkit

Jakson valinnat

Ota yhteyttä!

bookmark
plus icon
share episode

Jos koodia ei saa tiivistettyä elegantiksi yhden rivin sinfoniaksi on se vääjäämättä ala-arvoista. Vai onko? Tässä jaksossa pitkästä aikaa rakkaiden kuuntelijoidemme kysymyksiä aina sankarikoodareista lipeäkielisiin työhaastatteluissa selittelijöihin.

Kysymykset

  • Miten lomakkeet pitäisi toimia error viestien kohdalla, onko hyvä kertoa yleisellä ilmoituksella että lomakkeessa on virheitä ja sitten jokaisen inputin kohdalla erillinen viesti että tässä kentässä on jokin virhe? Pitäisikö myös focus siirtää lomakkeen yläpuolelle esim siihen yleiseen virheilmoitukseen? Jan Lehtinen
  • Kuuntelin vasta jakson 55 ja siitä jäin miettimään, että mitä ongelmaa prettier ja vastaavat työkalut yrittävät ratkaista? Onko koodin laadun näkökulmasta mitään väliä, onko välilyönnit ja pilkut kohdillaan? Jokin roti tietysti pitää olla, ettei kaikki koodi ole kirjoitettu yhteen putkeen yms. Joskus minulle on kerrottu, ettei ole ammattilainen, jos koodi ei ole formatoitu ja metodit aakkosjärjestyksessä. Toinen perustelu automaattiselle formatoinnille on ollut, ettei PR diffeissä ole turhia formatointimuutoksia. Tästä minusta päästään eroon sillä yksinkertaisella tavalla, ettei formatoida koodia, jota ei ole muutettu. Minusta tiimissä on muita ongelmia, jos PR katselmoinneissa pitää nillittää välilyönneistä. Tietysti yksi tapa saada nillittäjät hiljaiseksi on prettier ja vastaavat työkalut. Mitä mieltä olette asiasta? ps. Teidän podcast on parsa! Jatkakaa hyvää työtä ;) 11X-devaaja
  • Kokemuksia level-100 sankarikoodareiden kanssa työskentelystä? Siis heistä, jotka kirjoittaa erittäin elegantteja onelinereita, mutta joiden koodia ei kukaan muu ymmärrä, saati uskalla muuttaa. Level-50 semi-ok-koodari
  • Miksi työntekijää haettaessa on lueteltu vaatimukset mutta kuitenkaan hyvin harvoin palkataan vaatimusten mukaan? Eli rehelliset eivät päädy töihin mutta lipeväkieliset selittelijät kyllä.
  • Moikka! Olen viime vuoden lopussa aloittanut webbidevauksen ja ala kiehtoo minua todella paljon. Mitkä asiat olisivat tärkeintä oppia liittyen frontend devaukseen, ja onko backend hyvä opetella samalla? Kiinostukseni on kuitenkin enemmän frontendin puolella. P.s ihan loistava podcast! (Tomi)

Linkit

Jakson valinnat

Riku: Parasite

Antti: Calm – Rest masterclass

Ota yhteyttä!

bookmark
plus icon
share episode
Webbidevaus.fi - 71. Hei Me Koodataan 1 - Lomakoodailuja 2020
play

01/12/20 • 73 min

Loma on kiistatta ihmisen parasta koodausaikaa. Tässä jaksossa Riku ja Antti höpöttävät loman koodausprojekteista. Aiheina mm. FeathersJS, XState, React Spring, Tailwind ja Next.js.

Jakson valinnat

bookmark
plus icon
share episode

Jakson vieraana saavutettavuus- (eli s12s?) asiantuntija, huippu-urheilija ja luutunsoittaja Ronja Pahaoja! Ronja lainaa arvokasta näkemystään ja kokemustaan saavutettavuusongelmista ja niiden selättämisestä. Erityistarkastelun alla single page appit.
Jakson sponsorina Zure.

Kysymykset

  • Miten mobiiliapit vertautuvat webbisivuihin saavutettavuuden osalta. Rauli Rikama
    • miten mobiiliappista kontrolloidaan
  • Miten lomakkeet pitäisi toimia error viestien kohdalla, onko hyvä kertoa yleisellä ilmoituksella että lomakkeessa on virheitä ja sitten jokaisen inputin kohdalla erillinen viesti että tässä kentässä on jokin virhe? Pitäisikö myös focus siirtää lomakkeen yläpuolelle esim siihen yleiseen virheilmoitukseen? Jan Lehtinen
  • Kysymys, johon ois kiva kuulla asiantuntijan mielipide: Miten kommunikoidaan screenreaderille sivulle dynaamisesti ladattava contentti? Eli siis jos sivulle esimerkiksi IntersectionObserverin avulla ladataan lisää kamaa scrollatessa tms. Miten tällainen ja screenreaderit sopivat yhteen? Tarviiko tehä jotain esim aria-live region kikkailuja vai toimiiko yleensä oikein out-of-the box? Ja onko tämä saavutettavuuden kannalta huono patterni? Olavi
  • Mistä tietää mitä selaimia ruudunlukijoiden kanssa käytetään? Millä selaimilla pitäisi testata toimivaksi? Entä onko linux käytettävissä ruudunlukijan kanssa? Anonyymi
  • Miten drag&drop (esim. Trello) pitäisi toteuttaa saavutettavasti? Antti
  • Mikä on paras tapa tehdä käyttöliittymästä saavutettava jos käyttäjän tulee valita vaihtoehtoja suuresta (mutta kuitenkin lukumääräisesti rajatusta joukosta)? Esimerkkinä tulee mieleen VR:n lippukaupan paikkakuntavalitsin, joka antaa valita lähtö- ja saapumisaseman Suomen kaikkien liikennöintiasemien suomen- ja ruotsinkielisestä nimistä. Kuinka tällainen UI saadaan toimimaan hyvin kaikille käyttäjille?
  • Voiko saavutettavuutta testata automatisoidusti osana muita testejä? nimim. Oiva
  • Millainen on hyvä alt-teksti? riittäisikö alt-tekstiin aina että se vain täydentää informaatiota mitä sen kuvan ympärillä oli ennestään, vai tuleeko sen alt-tekstin toimia myös "itsenäisesti" muuta tietoa ympärillä? Miro
  • Accessibility ja värisokeus, esim usein käytetään vihreää ja punaista väriä indikaattoreina vaikka punaviher-värisokeus taitaa olla yleisin Henrik
  • mitä trade-offeja tapahtuu kun pyritään parantamaan accessibilityä esimerkiksi toteuttamalla korkeempi standardi (esim AA -> AAA), as in onko enempi parempi 'kaikille'' Markus

Linkit

Jakson valinnat

Ota yhteyttä!

Sponsori

bookmark
plus icon
share episode

Mitä tehdä kun asiakas vaatii rahojaan takaisin huonojen teknisten ratkaisujen takia vaikka osasyynä on asiakkaan jatkuvasti muuttuvat vaatimukset? Mistä löytyy Tampereen paras kebab 🌯? Jakson sponsorina Zure.

Tsekkaa Zuren uramahdollisuudet!

Kysymykset

  • Etsikääpä jostain haastateltavaksi asiantuntija, joka osaisi sanoa jotain viisasta webbipalveluiden hiilijalanjäljen pienentämisestä, aiheesta olisi kiva kuulla lisää. (Mikko)
  • Heippa! Kiitos viime jaksosta, ihanaa, että käsittelitte clojurea. Tehkää pliiiis oma clojurejakso ja siihen suosittelen lämpimästi Metosinilta Jarppe Länsiötä (enkä edes ole metosinilla töissä, tämä on ihan aito suositus, eikä markkinointitemppu). Tsekatkaa esmes Jarpen ClojuTre - puheenvuoro vuodelta 2018: https://youtu.be/WtdegIqQbrgSemmonen kommentti, että oli hauskaa, kun kommentoitte, että clojurekoodi näyttää hassulta ja vieraalta; täysin samalta clojuristille muuten näyttää joku typescript, että miten semmosta voi tehdä 😃
  • Tampereen paras kebab?
  • Devaustyö käytännössä; yksin päkertäminen vs mob programming. Ensin kiitos todella loistavasta poodkastista, ja vielä suomenkielellä. Poljen 10,5 kilsaa suuntaansa töihin Oulun keskustaan ja tämä on yksi työmatkan suosikeista (Joni Jaakolan Väkevä Elämä -podcastin lisäksi). Kaikki webbidevaukset on tullut kuunneltua :) Sitten kyssäriin. Omalla kodestelu-uralla on tullut kokeiltua kaikenlaista koodin kehitystapaa. Niin yksin luurit päässä päkräystä, parityöskentelyä ja aina ihan mob ohjelmointia. Oletteko kokeilleet mob ohjelmointia ja jos olette, niin mitä mieltä menetelmästä? Jos ette ole, niin ehdottomasti kannattaa kokeilla ja jakaa kokemukset muiden kuulijoiden kanssa. Se voisi olla keino mm lähes virheettömään koodiin, sillä polku koodin syntyyn ja review tulee siinä samalla tehtyä. Tämän vuoksi veikkaan, että menetelmä maksaa lopulta itsensä takaisin helposti.
  • Moro! Minut siirrettiin hiljattain projektiin, joka on aloitettu vuonna 2015. Projektin frontissa on käytössä Angular (2+). Angularin versiota on päivitetty ajan kuluessa, mutta sitä käytetään projektissa samalla tavalla kuin tuolloin vuonna 2015. Ajattelin lähteä hieman modernisoimaan Angularin käyttöä projektissa sitä mukaan kuin mikäkin komponentti tulee minkäkin tiketin myötä työn alle. Ehdin jo tekemään joitain muutoksia, jonka jälkeen minua kiellettiin jatkamasta muutosten tekemistä. Syyksi ilmoitettiin, että projektin frontin tulisi toimia yhdenmukaisella tavalla. Ymmärrän tämän tavallaan, mutta toisaalta koodi on ja pysyy vanhanaikaisena. Mitä mieltä olette tästä? React-maailmasta vastaava esimerkki voisi olla hookkien käytön kieltäminen vanhassa projektissa, johon on kuitenkin päivitetty viimeisin React. (Pitäisikö jo juosta?)
  • Miten toimisitte tilanteessa jossa projekti on muuttuvien bisnes-vaatimusten takia päätynyt teknisesti hiukan suohon/velkaan ja asiakkaalle pitäisi myydä järjestelmän taustan refaktorointi joka ei näy loppukäyttäjille suoranaisesti mitenkään? Parissa aiemmassa tällaisessa tapauksessa on asiakas yrittänyt "huonoihin" teknisiin ratkaisuihin vedoten saada työt takuuseen vaikka ratkaisut oli ihan valideja päätösten tekohetkellä.
  • Koodareita kuulemma tarvitaan kaikkialla. Olen kohta valmistuva tietotekniikan opiskelija ja minua kiinnostaa varsinkin fronttikoodaus aivan älyttömästi. En kuitenkaan ole onnistunut löytämään alata kolmen vuoden aikana työpaikkaa koulun ohelle. Vapaa-ajalla minulla onkin ollut aikaa tehdä omia koodiprojekteja joista nautin. Kysyn siis, onko teillä mielikuvaa mille alueelle koodialan työpaikat ovat sijoittuneet ja miksi minä en ole siellä? (Santeri)

Jakson valinnat

Ota yhteyttä!

bookmark
plus icon
share episode
Webbidevaus.fi - 116. Astro, tietorakenteet ja kesä 🍦
play

07/19/21 • 48 min

Tässä jaksossa pikakatsaus staattisien sivujen generointiin Astrolla. Lisäksi vastataan kysymyksiin tietorakenteiden tärkeydestä webbikehityksessä, riittävistä taidoista ensimmäistä työpaikkaa hakiessa ja tärkeimmistä asioista etätyössä. Rentouttavaa kesää kaikille! ☀️

Linkit

Kysymykset

  • Miksi jaksojen sivuilla (esim https://webbidevaus.fi/102) ei ole title-tägiä?
  • Miten tärkeänä pidette, että osaa tunnetuimpia tietorakenteita ja algoritmejä, kun kyse webbikehityksestä? (Tomi)
  • Mitä mieltä ootte Storybook? (MaijaXD)
  • Olen liiketalouden ohella opiskellut koodaamista nyt n. vuoden ajan. Olisi mukava kuulla teiltä hieman syventävää pohdintaa millaisia odotuksia/taitoja ohjelmoinnin osalta vaaditaan ensimmäistä työpaikkaa hakiessa. Itselleni tutuksi on tullut mm. C#, javascript, HTML, CSS, mySQL, MSSQL, React, Git ja python alkeet. Uskaltaisiko näillä eväillä jo hakea työpaikkaa?
  • Mitä koette tärkeiksi asioiksi devaustiimin nykymaailman etätyössä, kun etänä työskentelee tiimeissä myös useimmat niistäki joilla siitä ei oo aiempaa kokemusta?

Jakson valinnat

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Webbidevaus.fi have?

Webbidevaus.fi currently has 134 episodes available.

What topics does Webbidevaus.fi cover?

The podcast is about Javascript, Css, Podcasts and Technology.

What is the most popular episode on Webbidevaus.fi?

The episode title '133. Twitter tulessa' is the most popular.

What is the average episode length on Webbidevaus.fi?

The average episode length on Webbidevaus.fi is 64 minutes.

How often are episodes of Webbidevaus.fi released?

Episodes of Webbidevaus.fi are typically released every 8 days, 21 hours.

When was the first episode of Webbidevaus.fi?

The first episode of Webbidevaus.fi was released on Feb 18, 2018.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments