goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

Loftpodden

Retorik | Källkritik | Kommunikation

En podcast om kommunikation, retorik, källkritik och språk. Här diskuteras även vetenskap, filosofi, pseudovetenskap och lite dagsaktuella fenomen kopplat till detta. Oftast spelas den in ensam, men gäster förekommer. Det tycker mig allt vanligare att folk blir allt sämre på att skilja på åsikter, fakta, tyckande, teorier, hypoteser och liknande. Jag har en teori om att det mesta av detta beror på saker som rör kommunikation på olika sätt. Om jag kan bidra till att problematisera det hela lite, så har jag åtminstone gjort något mer än inget alls. #kommunikation #källkritik #språk #retorik

...more

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Loftpodden Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

play

10/26/23 • 17 min

Ett av de kanske mest felaktiga påståendena som existerar kring kunskap är devisen att om man förstår en sak ordentligt, så kan man också förklara det i enkla ordalag.

För det första är inte alla forskare bra pedagoger. Det ska gudarna veta. För det andra så finns det inte alltid enkla förklaringar för allting.

Ibland finns det bara två vägar att gå för att förstå ett nytt vetenskaplig upptäckt. Och det är att antingen själv ägna x antal år med akademiska studier inom det, eller bara förlita sig på att det trots allt finns gott om insatta ögon som tittar på det. Och skulle något i det extremt komplicerade vara fel, så kommer det upptäckas och förmedlas av forskningen i sinom tid.

Kan du inte acceptera det, så beror det på att du är så hopplöst okunnig kring hur forskning fungerar, och så arrogant att du tror att allt måste kunna förklaras på ett sätt du kan acceptera, att du antagligen aldrig kommer att förstå det ändå.

#retorik #vetenskap #vetenskapsjournalism #kommunikation #pedagogik #kunskaper #retoriskt! #elaineeksvärd #snackasnyggt #retoriskt #kommunikationsteknik #argumentation #fallacies #argumentationsfel

play

10/26/23 • 17 min

bookmark
plus icon
share episode
play

10/23/23 • 10 min

Greta Thunberg, Jordan Peterson, [valfri person som du ser prata om något]. Hur vi uppfattar personerna när vi ser dem tala, beror inte bara på våra värderingar, kunskaper och åsikter. Det beror också på hur vi uppfattar känsloutspel. Vissa tilltalas av starka känslor. Andra blir avskräckta.

Vem som har rätt, kan bara avgöras som en åsikt. Det vill säga, det finns inget objektivt rätt eller fel kring känslor.

Det viktiga är att komma ihåg hur ofta en persons känslospel, eller brist på det, kan och kommer sannolikt påverka hur den uppfattas.

Det är ofta därför som vissa gillar en person, som du finner helt obegriplig att uppskatta. Jag tänker aldrig försöka få någon att uppskatta "den andra sidans ideal" i detta. Bara påpeka att så här är det och att det ligger sannolikt till grund för många stora klyftor mellan människor. Och att vissa aldrig kommer att lyssna på saker som sägs. Det du tycker är irrationellt pga känslor tycker andra är trovärdighet pga engagemang. Det du ser som kall cynism, kan andra se som objektivitet. Och ju fortare du slutar stånga huvudet blodigt kring att folk inte uppfattar samma sak på samma sätt, desto snabbare kan du hantera olika debatter.

#retorik #känslor #debatt #debatteknik #objektivitet #affekt #psykologi #likgiltighet #objektivitet #retorik #åsikter #propaganda #källkritik #kommunikation #argumentationsteknik #retoriskt! #elaineeksvärd #snackasnyggt #retoriskt #kommunikationsteknik #argumentation #fallacies #argumentationsfel #debatteknik #psykologi #språk #litteratur #lingvistik

play

10/23/23 • 10 min

bookmark
plus icon
share episode
play

10/19/23 • 3 min

Jag ser mig som relativt kunnig inom retorik och argumentationsteknik. Men ett argument som jag inte helt lyckats genomtränga, mestadels p g a att jag nog aldrig frågat vad de som nyttjar det menar, är "jag är uppfostrad att tro x".

När det används som argument för x. Inte som förklarande ursäkt.

Ett kort litet specialavsnitt alltså. Lämna gärna en kommentar om ämnet om du har synpunkter. Lämna det t ex på mitt instagramkonto, så återkommer jag till det.

#retorik #argumentationsteknik #argumentationsfel

play

10/19/23 • 3 min

bookmark
plus icon
share episode

Källkritik handlar inte bara om att hitta fel på påståenden och källor. Källkritik handlar lika mycket om att hitta brister i sanningar. Och allt som faktiskt ligger däremellan.

Jag vill t om hävda, att det ofta är viktigare och mycket svårare. Ändå ignoreras det precis överallt när folk ska beskriva och undervisa om källkritik.

Både vad gäller misinformation och desinformation är det ett allvarligt problem när viktiga fakta saknas. Skolverket ignorerar det. Likaså Krisinformation.se. De borde förbättra sina texter helt enkelt till att ha ett tydligare avsnitt om hur man kan forma folks tankar medvetet med att välja ut sanningar. Eftersom det är så spelet om opinioner ofta ser ut på högre nivå.

Det är i slutändan ganska enkelt att hitta ett fel eller en påverkan i ett påstående som beror på dåliga källor med en agenda.

Men det är desto svårare att hitta felet i ett påstående, som beror på sitt urval av fakta. Ett urval som kan skapa en skev eller t om direkt felaktig bild av något. Både omedvetet pga slarv (missinformation) och fullt medvetet, som en smart desinformationskampanj, där man inte ljuger om detaljerna, men noga väljer ut dem istället.

#källkritik #propaganda #retorik #desinformation #missinformation #socialamedia #sanningar #lögner #påverkanskampanjer

play

10/17/23 • 17 min

bookmark
plus icon
share episode

Precis när detta avsnitt av podden spelas in, har kriget mellan Israel och Hamas blossat upp och diskussioner om vilken åsikt folk har dyker ofta upp. En återkommande ståndpunkt i denna och andra ämnen där folk ofta har väldigt starka åsikter är att man hävdar att man till trots för detta är fullständigt neutral. Att man inte alls väljer sida. Men lika ofta syns det att man ändå framhäver en viss sidas ståndpunkt.

Men ännu mer påtagligt är fenomenet att man väljer att "dö på en kulle" i en fråga, där man samtidigt hävdar ringa eller icke tydlig åsikt. Så hur är det egentligen med det där kring vilka åsikter vi har och vilken åsikt vi tycks ha i andras ögon. Kan vi verkligen styra över det?

#objektivitet #retorik #åsikter #propaganda #källkritik #kommunikation #argumentationsteknik #retoriskt! #elaineeksvärd #snackasnyggt #retoriskt #kommunikationsteknik #argumentation #fallacies #argumentationsfel

play

10/13/23 • 10 min

bookmark
plus icon
share episode
play

10/09/23 • 13 min

Första avsnittet i omstarten handlar om DIG!

Källkritik är ett enormt ämne, som alla är ense om är väldigt viktigt. Men nästan alla som talar om källkritik glömmer bort hur viktigt det är att ha reflekterat kritiskt kring det egna jagets alla brister. Det du tänker att andra brister i, det gäller även dig själv. Så innan du funderar kring vilka argumentationsfel och trick andra sysslar med, behöver du fundera på om du verkligen är mottaglig för ämnet själv.

Det här är både det enklaste och det svåraste som finns med källkritik och kritiskt tänkande - att se sig själv ärligt i spegeln utan några illusioner och skygglappar och de flesta kommer alltid ha någon svag punkt och ämne där de inte lyckas. Och det värsta är att det är ofta i den sekund som du tror att du har koll på dig själv, som det kanske är som allra sämst ställt med självkritiken.

#källkritik #retorik #kommunikation #argumentationsteknik #retoriskt! #elaineeksvärd #snackasnyggt #retoriskt #kommunikationsteknik #argumentation #fallacies #argumentationsfel

play

10/09/23 • 13 min

bookmark
plus icon
share episode
play

09/29/23 • 2 min

Efter ett par års behövlig dvala, så lever åter Loftpodden. Denna gången tillbaka i ett nytt, enklare och kortare format, utan manus. Det blir korta beskrivningar av retoriska fenomen, men ibland kan det varvas med inbjudna gäster som leder till mer ingående diskussioner.

play

09/29/23 • 2 min

bookmark
plus icon
share episode

Tala saktare!

Loftpodden

play

01/20/22 • 8 min

Mitt bland alla luriga retoriska fallgropar och trick är det en grundläggande sak som alla som kämpar med att tala inför andra ofta kan göra och det är att bara dra ner på tempot. Ett långsammare sätt att tala gör att man blir tydligare. Det kan tyckas självklart, men vi är många som misslyckas med just detta. Inte minst i stressade situationer. Du kan också se hur alla skickliga talare med få undantag just talar väldigt sakta, för att förstärka effekten kring att låta övertygande.

play

01/20/22 • 8 min

bookmark
plus icon
share episode
play

12/08/21 • 2 min

Podden lever igen! I ett kortare och enklare format kommer jag prata om olika saker som berör retorik. Dagens ämne: Vad är det med alla dessa skrattemojis som folk reagerar med på inlägg på senare tid? Oskyldigt eller härskarteknik.

play

12/08/21 • 2 min

bookmark
plus icon
share episode
play

01/17/21 • 9 min

I detta avsnitt problematiserar jag det här med retoriska fel och vad det egentligen är (och inte är).

play

01/17/21 • 9 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Loftpodden have?

Loftpodden currently has 18 episodes available.

What topics does Loftpodden cover?

The podcast is about Podcasts and Education.

What is the most popular episode on Loftpodden?

The episode title 'Nej, allt kan inte förklaras enkelt!' is the most popular.

What is the average episode length on Loftpodden?

The average episode length on Loftpodden is 12 minutes.

How often are episodes of Loftpodden released?

Episodes of Loftpodden are typically released every 3 days, 19 hours.

When was the first episode of Loftpodden?

The first episode of Loftpodden was released on Jan 17, 2021.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet