goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel

Jonny Rosengren / E-commerce recruit

E-commerce SUCCESS är en podcast om framgångsrik e-handel. I podden intervjuas framträdande personer inom e-handelsbranschen. Vi pratar om deras framgångar inom e-handel och om hur resan fram till där de är idag har gått till. Vi gräver alltid lite djupare i ämnet digital marknadsföring och sociala media för att verkligen få insyn i vad som fungerar framgångsrikt. Vår målsättning är att sprida kunskap och inspiration till alla er som arbetar med e-handel, till er som driver eget eller er som bara drömmer om att nå framgång inom e-handel. Värd: Jonny Rosengren Producent: E-commerce Recruit Jonny Rosengren som leder podden har arbetat med ehandel, SEO, SEM, Content marketing och närliggande områden i mer än 10 år.

...more

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

PriceRunner och framtidens e-handel med Nicklas Storåkers

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel

play

04/22/20 • 49 min

I detta avsnitt träffar jag Nicklas Storåkers som är delägare och VD på Pricerunner. I avsnittet pratar vi om hur han varit med och utvecklat företaget från det att han trädde in, om Googles monopolställning på sök i Sverige och om framtidens e-handel.

PriceRunner

Nicklas Storåkers klev in som VD på PriceRunner för fyra år sedan. PriceRunner grundades dock redan 1999 och har sin huvudsakliga verksamhet i Sverige, Danmark och Storbritannien. PriceRunners arbetar för att utveckla den bästa tjänsten för jämförelseshopping som finns. De är helt oberoende; dvs de ägs inte av eller är beroende av någon tillverkare, butik eller annan organisation som skulle kunna ha intresse av att ge partisk information. I sin jämförelse lyfter de fram pris, lagersaldo, produktkvalitéer, recensioner och andra värden som hjälper konsumenten att göra ett val av produkt och butik.

För att synas är de beroende av en hög organisk synlighet och direkttrafik. De tar betalt per klick vilket gör att de inte kan driva trafik genom betalad sökordsannonsering utan att göra en negativt affär. De jobbar även mycket med ambassadörsprogram där de låter "vanliga" människor testa produkter och agera testpanel. I intervjun hör du mer om PriceRunners arbete med att driva trafik till sajten.

Medverkande: Nicklas Storåkers Podcastvärd: Jonny Rosengren Producent: E-commerce Recruit - rekrytering inom e-handel

play

04/22/20 • 49 min

bookmark
plus icon
share episode

Growth Hacking med Fedja Porobic

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel

play

03/17/20 • 56 min

Så växer du din e-handel med Growth Hacking

Det är återigen dags för ett specialavsnitt där vi denna gång fokuserar på tillväxt med metoden Growth Hacking. Jag träffar Fedja Porobic, senior e-handelskonsult inom Growth Hacking som till vardags arbetar på byrån Desifer. I sin roll som Head of Growth för att hjälpa e-handelsbolag, retailers och startups att accelerera sin tillväxt online.

I podden får du flera praktiska tips och råd på hur du kan växa din verksamhet.

Growth Hacking

I detta avsnittet går vi in och tittar på olika delar och steg av en e-handelsverksamhet ur ett tillväxtperspektiv. Några av de saker vi går igenom är trafikdrivning, konvertering på sajt, efterköp och lojalitet. Vi belyser dessa områden ur ett ”growth-perspektiv” och försöka ge lite konkreta tips på hur man kan jobba med att öka konvertering och tilllväxt.

Råd till dig som vill starta en framgångsrik e-handel

I avsnittet ger Fedja även tre stycker råd till den som ska starta en e-handel. Här har du råden i korthet.

  • Fokusera på att testa dina hypoteser tidigt.
  • Kör en billig teknisk lösning. Lägg så lite tid som möjligt på teknik.
  • Om man inte kan e-handel, så läs på. Retail Playbook från Google är en bra början.

Medverkande: Fedja Porobic Podcastvärd: Jonny Rosengren Producent: E-commerce Recruit - rekrytering inom e-handel

Mer om Growth Hacking

Om du vill lära dig mer om Growth hacking & growth marketing så anordnar Fedja nordens största Growth event den 14 oktober på Waterfront i centrala Stockholm. Eventet gästas av några av världens största growth talare så som Sean Ellis som vi pratade om i podden men också Neil Patel mfl. Det är ett invite only event men det går att få en inbjudan om man jobbar med e-handel. Läs mer på www.growthconvention.com.

Google Playbook med råd om hur man skapar en bra webbsite.

https://services.google.com/fh/files/events/pdf_retail_ux_playbook.pdf

play

03/17/20 • 56 min

bookmark
plus icon
share episode

Filip Karlander, CEO Widforss

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel

play

02/27/20 • 42 min

Widforss - från 0 till över 120 miljoner på mindre än 3 år. I denna intervju träffar jag, Jonny Rosengren, Widforss VD, Filip Karlander. Widforss startade som e-handel för tre år sedan även om många säkert känner igen varumärket som går långt tillbaka. Filip Karlander var med från start och under de första åren har de varit en riktig tillväxtraket. 2017 omsatte de 8 miljoner, 2018 omsatte de 56 miljoner och för 2019 landade de på drygt 120 miljoner kronor.

I intervjun berättar Filip om hur de lyckades med denna fantastiska bedrift. Vi pratar om strategier för sortiment och digital marknadsföring och om hur viktigt det är med en optimerad logistik.

När bolaget drog igång sin e-handelsresa hade man höga mål och ambitioner. I styrelsen sitter flera e-handelsveteraner som exempelvis Rickard Kemfors från Panduro samt Pär Svärdsson från Apotea (som också är en av huvudägarna).

Bolagets första marknadsföringskanal var en fysisk katalog som skickades ut till jaktintresserade. Därefter fyllde man på med Googleannonsering, främst Google shopping, och man satte även upp ett eget ambassadörsprogram.

Medverkande: Filip Karlander Podcastvärd: Jonny Rosengren Producent: E-commerce Recruit - rekrytering inom e-handel

play

02/27/20 • 42 min

bookmark
plus icon
share episode

Bank Bergström, VD Nordic Nest

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel

play

01/28/20 • 54 min

I denna intervju träffar jag, Jonny Rosengren, Nordic Nests VD, Bank Bergström.

Bank Bergström kom till Nordic Nest, tidigare Design Online, för tre år sedan. Han saknade vid tiden erfarenhet från e-handel men har under dessa år haft en imponerade tillväxtresa och vuxit bolaget till en omsättning på 450 miljoner kronor.

Nyckeln till framgång är enligt Bank; väldens bästa kundupplevelse, världens mest engagerade team och en lönsam tillväxt.

I intervjun hör du om deras satsningar och om hur de arbetar med digital marknadsföring.

Medverkande: Bank Bergström Podcastvärd: Jonny Rosengren Producent: E-commerce Recruit - rekrytering inom e-handel

play

01/28/20 • 54 min

bookmark
plus icon
share episode

Mårten Åkeson och Adam Gillberg, grundare Proteinbolaget

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel

play

12/18/19 • 61 min

I denna intervju träffar jag, Jonny Rosengren, Proteinbolagets grundare Mårten Åkeson och Adam Gillberg. När de startade bolaget var de bara 18 år gamla och de tänkte redan tidigt att de skulle skapa något stort. De började i källaren och hade ingen som helst erfarenhet av varken försäljning eller e-handel. Däremot gillade de träning och använde själv produkten som de senare skulle bli Sverigemästare på att sälja.

I intervjun berättar Mårten och Adam om deras entreprenörsresa från bolagets bildande tills dagens omsättning på drygt 100 miljoner kronor. De berättar även om sin marknadsföringsstrategi och hur de genom influensers lyckades skapa ett snabbväxande bolag.

Marknadsföring

Precis som flera andra av dagens snabbväxande e-handelsbolag valde Proteinbolaget att satsa på influensers, eller ambassadörer som de valde att kalla det. Med hjälp av dessa fick de snabbt igång försäljningen och kompletterade sedan även med sales performance kanalerna Google Ads och Facebook Ads. Online marknadsföringen kompletterade de redan tidigt med events där de kunde integrera med kunderna och låta dem testa produkterna. Idag har de två egna varumärken för kosttillskott respektive kläder och säljer även sin egen nylanserade energidryck med smak av julmust i dagligvaruhandeln.

Medverkande: Mårten Åkeson & Adam Gillberg Podcastvärd: Jonny Rosengren Producent: E-commerce Recruit - rekrytering inom e-handel

play

12/18/19 • 61 min

bookmark
plus icon
share episode

Victor Halvarsson, grundare Vanbruun.com

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel

play

10/30/19 • 58 min

I detta avsnitt träffar jag, Jonny Rosengren, Victor Halvarsson, grundare till Vanbruun.com. Vanbruun säljer exklusiva smycken, främst förlovningsringar och vigselringar, på nätet. De har den unika möjligheten att låna hem ringar för att testa och säljer produkter för i genomsnitt 20 000 kronor per order. Hör om deras speciella resa i intervjun med deras grundare Victor Halvarsson.

Så började det

Victor planerade för drygt fem år sedan sitt frieri då han insåg att marknaden för dyrare förlovningsringar på nätet nästan stod helt öppen. Att hitta en personlig och exklusiv ring var komplicerat och upplevelsen var omodern och kostsam. Victor, som är ekonom i grunden, bestämde sig för att satsa och sa upp sig från sitt jobb på banken. Utan erfarenhet av e-handel byggde han upp ett bolag från grunden som för 2019 landar på en imponerande omsättning på cirka 50 miljoner kronor.

Försäljning på nätet

Victor satsa all sin tid på att få företaget att växa, men något han ångrar än idag är att han inte anställde personal tidigare. För att få igång försäljningen satsade de initialt mycket pengar på marknadsföring i traditionell media och på Google Ads. Google ger fortfarande bäst resultat sett utifrån CPA, men i Sverige närmar dig sig nu sitt tak. Men en relativt begränsad målgrupp, de som förlovar sig, är det inte helt lätt att växa utöver nuvarande nivå. Det som Victor ser som den stora knuten att lösa för att fortsatta tillväxtresan på hemmamarknaden är en snabbare flytt från butiksförsäljning till näthandel. Smycka säljs fortfarande till stor del i butik.

Utöver Google Ads använder företaget Sociala medier som en viktig försäljningskanal. Youtube, Pinterest, Instagram och Facebook är med bland de kanaler som Vanbruun arbetar med. Bäst fungera idag Instagram. De arbetar även en del med Influenser man då det är svårt att proaktivt hitta deras målgrupp på nätet, så har de vänt på flödet. De värvar istället influensers efter köptillfället.

Värd: Jonny Rosengren

Producent: E-commerce Recruit - rekrytering inom e-handel

play

10/30/19 • 58 min

bookmark
plus icon
share episode

Måns Danielsson, medgrundare Mat.se

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel

play

10/06/19 • 59 min

I detta avsnitt träffar vi Måns Danielsson, en av grundarna till Mat.se. Deras vision handlade om att både optimera flöden och att göra det effektivare ur ett hållbarhetsperspektiv. De lyckades skapa en lösning med ett brett sortiment, men där de slapp ligga på stora lagernivåer. Till lagret kom det nattliga grossistleveranser med det som handlats under dagen, vilket sedan plockades och kördes ut dagen efter.

Hållbarhet en nyckelknut

I fysiska butiker finns det ett ständigt pågående arbete med att minimera matsvinnet. Måns och hans medgrundare hade tanken att de genom optimerade leveranser, baserade på faktiskt beställningar, skulle kunna minimera detta. Samtidigt hade de en tanke om att nyttja externa transportbolag och deras bilar som ofta stod stilla på kvällen för att kostnadseffektivt och miljövänligt distribuera ut till kund. Lösningen med transport blev på grund av stora volymer och behov av speciallösningar inte hållbart och bolaget startade senare ett eget distributionsbolag.

Kundservice i fokus

Under hela resan hade grundarna en tanke på att Mat.se skulle hjälpa kunden att både spara tid och pengar. Lösningen skulle inte kosta mer än att handla i sin hemmabutik och samtidigt kunde de göra utkörningen effektivare genom att samordna utkörningar i samma område. Stora fördelar för kunden var möjligheten att spara varukorgar och att hela tiden arbeta med förslag anpassade efter den specifika kunden.

Om Måns Danielsson

Måns har en bakgrund inom Santa Maria och när Mat.se grundades fick han rollen som VD. Han hade lång erfarenhet av mat och onlinehandeln, framför allt från den engelska marknaden, vilket gav bolaget en rivstart. Bolaget Mat.se planlades under 2011, startade 2012 och fem år senare, 2017, köptes de upp av Axfood.

Värd: Jonny Rosengren

Producent: E-commerce Recruit - rekrytering inom e-handel

play

10/06/19 • 59 min

bookmark
plus icon
share episode

Analys för e-handel - Linus Logren, WGP

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel

play

09/17/19 • 59 min

I detta avsnitt kör vi en specialare där vi avviker från e-handlarnas entreprenörsresa för att djupdyka i ämnet ”Analys för e-handel”. Analys, eller webbanalys, är en viktig del i en e-handlares framgångsresa redan från start. För att gräva på djupet i ämnet analys har jag, Jonny Rosengren, intervjuat Linus Logren från byrån Webguide Partner (WGP). Linus har arbetat med analys och SEO under flera år och han har med teamet på WGP bidragit till många e-handlares framgång.

Analys och KPIer

För många e-handlare handlar det om att driva in så mycket trafik som möjligt och att få så många som möjligt av dessa att handla. I början är det lätt att stanna här och fokusera allt på att driva in trafik! Men vad händer om man har 10 000 besökare på sajten och med små förändringar kan höja konverteringen med en halv procent? Eller vad händer om man kan få ytterligare 100 personer varje vecka att signa upp sig på nyhetsbrevet efter att ha utifrån analys av formuläret sett att avhoppen ökar när besökaren måste fylla i onödiga fält. Små förändringar kan ofta göra stor skillnad i resultat och försäljning.

Google Analytics

I intervjun pratar vi mycket om Google Analytics som spårverktyg och hur man med hjälp av det kan utvärdera händelser på sajten. Linus går även igenom fördelarna med tillägget ”Enhanced e-commerce tracking”. För att förklara och förtydliga hur detta kan implementeras och användas gjorde Linus en analys och ett implementeringsdokument för en av mina webbsidor, Posterkid.se. I dokumentet får ni vägledning på hur man skulle kunna implementera denna spårning samt får tips på händelser som skulle kunna spåras (här kan ni ladda ner dokumentet).

Värd: Jonny Rosengren

Producent: E-commerce Recruit - rekrytering inom e-handel

Följ oss gärna på facebook för uppdatering om nya avsnitt.

play

09/17/19 • 59 min

bookmark
plus icon
share episode

Henrik Grundén, VD – STRONGER

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel

play

08/14/19 • 66 min

I denna intervju med Henrik Grundén, som är en av grundarna och tillika VD för företaget Stronger, får vi höra om hur de med hjälp av Influensers lyckades bli ett framgångsrikt e-handelsföretag. Stronger gick från att trycka merchandise t-shirts till att bli ett modemärke för träningskläder riktade till medvetna tjejer.

Under 2018 sålde bolaget för strax under 50 miljoner kronor, och för 2019 ser de ut att nå sitt omsättningsmål på drygt 100 miljoner kronor. Detta med bibehållen vinstmarginal på 20%. Historiskt har de omsatt sitt varulager på cirka två månader och har periodvis haft svårt att möta kundernas efterfrågan. Inför höstens satsning kommer investeringar i lager att göras för att bättre kunna möte kundernas köpglädje.

Fokus på sociala media

Strongers satsning på sociala media växte ursprungligen fram ur en mycket begränsad budget. Att skänka kläder till bloggare och influensers, som sedan fick provision för den försäljning de kunde generera, visade sig vara rätt satsning. Idag har Stronger en stor och aktiv följarskara både på Facebook, Instagram och Snapchat. De använder sina trogna kunder som bollplank och låter ofta kunderna vara med och bestämma framtida färger och mönster.

Internationell satsning

Stronger satsar på att bli ett internationellt märke och just nu ligger fokus på den tyska marknaden. För att växa internationellt är Henrik övertygad om att man måste ha en lokal anpassning med site och kundservice på det lokala språket. Detta har gjort att de på kort tid vuxit sin organisation. Idag arbetar de även aktivt för att klara av att hantera kunders kommentarer och frågor i sociala media på det lokala språket.

Värd: Jonny Rosengren

Producent: E-commerce Recruit - rekrytering inom e-handel

play

08/14/19 • 66 min

bookmark
plus icon
share episode

Björn Thorngren, CEO och grundare till MEDS

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel

play

05/04/20 • 53 min

I detta avsnitt träffar jag Björn Thorngren som är grundare och CEO av nätapoteket MEDS. Han har tillsammans med sina två medgrundare på några år lyckats bygga upp ett apotek på nätet som idag omsätter runt 100 miljoner kronor. Målet är nu att snabbt öka i omsättning med hjälp av en kassa på imponerande 250 miljoner kronor i nyintaget kapital. Redan första månaden omsatte de runt 1 miljon kronor efter att ha kört en aggressiv kampanj och erbjudit kunderna 30% rabatt på hela det receptfria sortimentet. När vi spelar in detta så är det coronatider vilket gör att intervjun skett på distans.

Framgångsrik uppstickare

MEDS grundades så sent som 2017 av entreprenören Björn Thorngren. Han fick tidigt med sig två stycken kompletterande medgrundare där den ena hade bred erfarenhet från apoteksledet och en farmaceutisk bakgrund. De byggde upp verksamheten från noll men tog tidigt in kapital med genom det egna kontaktnätet. De satsade stenhårt på att växa på nätet och endast på nätet. Initialt byggde de sin kännedom och räckvidd genom onlinekampanjer uppbackade av TV-reklam. Satsningen blev snabbt en framgång och redan det första året omsatte de 28 miljoner kronor. År två, 2019, kommer de att landa på runt 100 miljoner kronor. De har nyligen fyllt på kassan med externt kapital för att under 2020 minst dubbla sin omsättning. För att lyckas kommer du nu att fortsätta sin satsningen på att ta ännu mer mark genom synlighet via sociala medier och genom att öka sin organiska position på Google.

MEDS säljer receptbelagda och receptfria läkemedel med tillstånd från Läkemedelsverket. De har även ett brett sortiment av skönhetsprodukter och konsttillskott.

Medverkande: Björn Thorngren Podcastvärd: Jonny Rosengren Producent: E-commerce Recruit - rekrytering inom e-handel

play

05/04/20 • 53 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel have?

E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel currently has 80 episodes available.

What topics does E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel cover?

The podcast is about Seo, Marketing, Ecommerce, Podcasts, Business and Online.

What is the most popular episode on E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel?

The episode title 'PriceRunner och framtidens e-handel med Nicklas Storåkers' is the most popular.

What is the average episode length on E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel?

The average episode length on E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel is 56 minutes.

How often are episodes of E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel released?

Episodes of E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel are typically released every 16 days.

When was the first episode of E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel?

The first episode of E-commerce Success - podden om framgångsrik e-handel was released on Mar 16, 2019.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet