Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
de Wilde podcast

de Wilde podcast

de Wilde School

Jouw podcast over zelfvoorzienend en natuurlijk leven in verbinding met de natuur. Podcast host Marin Leus interviewt inspirerende sprekers op het gebied van zelfvoorzienend leven, voedselbossen, kruiden, permacultuur, natuurreligie, natuurverbinding, een andere manier van onderwijs en opvoeding en nog veel meer!

bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 de Wilde podcast Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best de Wilde podcast episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to de Wilde podcast for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite de Wilde podcast episode by adding your comments to the episode page.

In deze podcastaflevering neem ik je mee in een levendig gesprek met Marieke van Meijeren.

We hebben het over haar diepgaande verbinding met de natuur, haar visie op bewust ouderschap, haar liefde voor koken, haar connectie met Bewustzijn/God en meer!

De verbinding met de natuur

Marieke deelt haar diepe band met de natuur, waaruit ze niet alleen wijsheid en inspiratie put, maar ook een gevoel van rust en verbondenheid. Of het nu de weidse polders zijn waar ze deels woont, of de bergen van de Italiaanse Alpen waar ze ook een thuis heeft, Marieke voelt zich het meest in haar element te midden van natuur. Het contrast tussen het bruisende Amsterdam en het serene Italië voegt een dynamisch aspect toe aan haar leven.

We duiken in het begrijpen van de subtiele signalen en de taal van de natuur, terwijl Marieke haar liefdevolle natuur herinneringen deelt en haar diepgaande eenheid met de natuur beschrijft.

Bewustzijn/God

Ook Marieke haar diepe spirituele connectie met Bewustzijn/God komt meerdere keren langs. Deze connectie zorgt voor dagelijkse begeleiding en inspiratie. Marieke deelt over haar helderziende, heldervoelende en -horende gaven, en ze laat ons ook delen in haar bijna-doodervaring, die haar relatie met het hogere versterkte.

Italië

Met een enthousiasme vertelt Marieke over haar nieuwe avontuur in Italië, waar zij en haar man Wiggert een huis hebben gekocht op een berg. Hier willen ze een deel van het jaar doorbrengen, omringd door de overvloedige natuur. Het vooruitzicht om hun eigen groenten en fruit te verbouwen in hun moestuin maakt Marieke blij, terwijl ze uitkijkt naar een leven dichter bij de natuur.

Bewust ouderschap

Marieke deelt haar inzichten over bewust ouderschap, waarbij ze pleit voor het stimuleren van het zelf nadenken en zelfvertrouwen bij kinderen. Ze benadrukt het belang van emotionele ontwikkeling en het respecteren van de grenzen van kinderen, terwijl ze ruimte biedt voor hun eigen groei. Haar persoonlijke ervaringen en wijsheid heeft ze opgeschreven in haar boek "Brieven aan mijn dochter", om anderen te inspireren op hun reis als bewuste ouders.

Laat je het weten wat je van de aflevering vond?

Wil je meer ontdekken over wie de Wilde is en wat we doen?
Kijk dan even op
onze website of instagram

bookmark
plus icon
share episode

Chantal is permaculturist, voedselbos ontwerper, natuurgeneeskundige, kruidenkundige en kunstenaar.

Ze geeft permacultuur- en voedselbosontwerp cursussen, workshops (bijvoorbeeld hoe kun je je oogst verwerken of je voorbereiden op de koude winter), is kartrekker van het openbare voedselbos Nieuwe Erven in Brummen en ontwikkelaar van de transitie van een gangbare boerderij naar een agro ecologisch landgoed van 22 hectare.

Ik ken Chantal uit de fotografiewereld, waarna we beide permacultuur en voedselbossen hebben ontdekt.

Het gesprek gaat alle kanten op, maar de kern is de natuur.

Bijvoorbeeld hoe je met kunst een verbeelding kan maken van hoe de wereld van morgen eruit kan zien, dat de kunstacademie een basisopleiding voor iedereen zou mogen zijn, hoe ze in 2011 de permacultuur opleiding (PDC) deed en dit haar wereld veranderde, hoe ze in kleine, maar zekere stapjes van Amsterdamse stadsvrouw naar een permacultuur inspirator is gegaan. Hoe het begon met stadslandbouw en verder evolueerde naar een eigen stukje grond waar ze permacultuur in de moestuin in heeft gezet.

Over de beeldredactie van het Permacultuur Magazine, en de transitie van mais en weideland naar het openbare voedselbos Nieuw Erven. Dat koks de nieuwe kunstenaars zijn en nieuwe smaken en ideeën mogen ontwikkelen met voedselbos producten

Het eten op gevoel, kun je voelen wat je lichaam nu nodig heeft?

En welke bomen of planten komen in je leven op je pad? Wat hebben ze jou te vertellen?

" Als je doorgaat in de ratrace hoor je de fluisteringen niet van de natuur."

Verder hebben we het nog over de monocultuur van waarde: sociaal, ecologie, klimaatadaptie zijn ook waarde.

Hoe een week van Chantal eruit ziet en ze jonge vrouwen begeleid en empowered.

Link website Chantal

Wil je meer ontdekken over wie de Wilde is en wat we doen?
Kijk dan even op
onze website of instagram

bookmark
plus icon
share episode
de Wilde podcast - Wie is de Wilde?

Wie is de Wilde?

de Wilde podcast

play

09/20/23 • 2 min

In deze introductie hoor je wie de Wilde eigenlijk is, waar we voor staan en wat deze podcast je gaat brengen.

Wil je meer ontdekken over wie de Wilde is en wat we doen?
Kijk dan even op
onze website of instagram

bookmark
plus icon
share episode

Michiel Busz, een voormalig maatschappijleerleraar en nu een enthousiaste permacultuurondernemer. Na vijftien jaar onderwijs geeft hij nu permacultuurontwerpcursussen (PDC) in Utrecht.

Zijn reis begon niet met een midlifecrisis, maar met een alledaags probleem: slakken.
Permacultuur kwam op zijn pad en dit heeft zich vervolgens ontwikkeld tot een diepere filosofie die hij integreert in verschillende aspecten van zijn leven.

We hebben het over kleine aanpassingen, verbeteringen en nieuwe ideeën om je leven duurzamer en veerkrachtiger te maken. Denk aan waterbeheer, energiegebruik, afvalvermindering, sociale interacties – alles doordrenkt met de wijze principes van permacultuur.

Hij deelt zijn ervaring met het toepassen van permacultuur in het huishouden en de uitdagingen die dit met zich meebrengt.

Michiel past permacultuur niet alleen in zijn eigen leven toe, maar is ook actief bezig met het verspreiden van permacultuurkennis door middel van de PDC (permacultuur design course)
In het gesprek hebben we het over permacultuur en ondernemerschap. Hoe kun je de permacultuurprincipes op je bedrijf toepassen? Ook hebben we het over de uitdagingen van ondernemerschap.

Ook deelt Michiel zijn ervaringen in zijn eigen tuin en bij stadstuinprojecten in de stad. Hier kampt hij bijvoorbeeld met uitdagingen zoals trage boomgroei en ongunstige bodemkwaliteit. Om de grond te verbeteren, plant hij onder andere smeerwortel en overweegt hij een kwekerij te starten.

Het gesprek geeft een inkijkje in hoe permacultuur niet alleen een tuiniermethode is, maar ook een bredere filosofie die kan worden toegepast op verschillende aspecten van het dagelijks leven en gemeenschapsprojecten. Zodat permacultuur echt een manier van leven kan worden.

Michiel sluit af met een pleidooi om de permacultuurprincipes op de stad toe te passen om zo duurzame en levendige gemeenschappen in de stad te creëren.

Een oproep tot actie voor een groenere, gezondere wereld.

Het begon met het verslaan van slakken en eindigde met het omarmen van permacultuur als een manier van leven.

Wil je meer ontdekken over wie de Wilde is en wat we doen?
Kijk dan even op
onze website of instagram

bookmark
plus icon
share episode

In deze podcastaflevering gaat Nikki, een gepassioneerde schrijfster, in gesprek over haar transformatieve reis van burn-out tot het ervaren van een diepgaande verbinding met de natuur, een liefde en respect voor al het leven om ons heen.

Het pad van de Burn-out

Nikki deelt openhartig haar ervaringen tijdens haar burn-out en hoe ze zichzelf opnieuw heeft ontdekt door te schrijven en in contact te komen met de natuur. Voorheen was ze zich niet bewust van de diepe connectie die mogelijk is met de natuur, maar haar dagelijkse wandelingen door de polder openden haar ogen voor deze verbinding.

De magie van dieren

Ze wordt vergeleken met een moderne Sneeuwwitje vanwege haar vermogen om dieren aan te trekken en te verzorgen. Nikki deelt verhalen over het zorgen voor zieke of stervende dieren in haar tuin, zoals het begraven van een dode reiger. Of hoe ze haar kippen elke dag uitlaat. Ook deelt ze hoe een ontmoeting met een mol in hun tuin haar inspireerde om een boek te schrijven over de diepgaande verbinding tussen mens en natuur.

De band met haar Kind

“Vanaf het moment dat mijn dochter kan lopen heb ik haar meegenomen de tuin in. Samen de dode reiger langs de sloot begraven, haar meenemen in de manier van kijken naar de natuur. Ze helpt met snoeien, er gaat ook van alles af wat niet gesnoeit hoeft, maar dat neem ik voor lief. Zo helpt ze ook mee met het kippenhok schoonmaken, of zelfs met een dode reiger begraven.”

Het herstellen van de band met de natuur

Door persoonlijke ervaringen te delen van het ontvangen van lessen en boodschappen van de natuur, benadrukt Nikki het belang van het herstellen van de band die we zijn kwijtgeraakt in onze moderne samenleving.
Ze deelt praktische tips om deze verbinding te herstellen, zelfs in een stedelijke omgeving, zoals het dagelijks zijn in de natuur, observeren en waarderen van alles wat je ziet, hoort en ervaart. Hierdoor beseffen we dat we niet apart staan van de natuur, maar er een integraal onderdeel van zijn, en dat het verzorgen van de natuur ook het zorgen voor onszelf betekent.
Communiceren met de natuur
Nikki leerde lessen van vogels en woorden werden haar ingefluisterd door de wind.
"Ik ben er heilig van overtuigd dat we allemaal kunnen communiceren met de natuur, met niet alleen de dieren maar ook de wind en de bomen, gewoon alles wat leeft. Het is een energieuitwisseling."

De aflevering is een oproep tot het herstellen van onze relatie met de natuur en het terugvinden van de echtheid van het leven buiten de digitale wereld.

Wil je meer ontdekken over wie de Wilde is en wat we doen?
Kijk dan even op
onze website of instagram

bookmark
plus icon
share episode

Vandaag in de podcast ga ik in gesprek met vriendin Alowieke
Alowieke leidt een eenvoudig leven in haar zelfgebouwde woonwagen en deelt haar creativiteit met de wereld: schrijven, tekenen, theater, liedjes en creëren met de natuur.
In deze aflevering hebben we een gesprek over het schrijven van haar tweede boek ‘de heilige traagheid der dingen’ en het schrijfproces hiervan.
Het gesprek onthult het belang van zijn in de natuur en de pracht van verhalen die zich recht voor je neus ontvouwen, zonder dat je de wereld hoeft over te reizen. Voor Alowieke is de natuur haar familie, met miljoenen vrienden om haar heen. "Waarom naar de andere kant van de wereld gaan als dit alles al voor je neus gebeurt?"
Alowieke deelt haar inspiratie uit inheemse culturen, met een oproep om deze gemeenschappen te ondersteunen. Ze pleit voor zorg op twee sporen: het creëren van microklimaten op kleine schaal en het behouden van verbindingen met gebeurtenissen verder weg, vergelijkbaar met mycorrhiza die lokaal en op grote afstand actief is.
Alowieke bouwt aan een verhalenpad/voedselbos. Deze verhalen onthullen zich niet onmiddellijk; ze vragen om tijd, observatie en aandacht. Ontdek de voordelen van een divers ecosysteem en hoe dit bijdraagt aan de gezondheid van de bodem.

Veel plezier met luisteren!

Wil je meer ontdekken over wie de Wilde is en wat we doen?
Kijk dan even op
onze website of instagram

bookmark
plus icon
share episode

In deze aflevering praat ik met Martin Slort, die voor de Wilde School de online Voedselboscursus heeft gemaakt.

Martin geeft rondleidingen en cursussen over permacultuur.
Hij maakt ontwerpen, legt voedselbossen aan en biedt veel inspiratie op social media.

We praten over de permacultuur lifestyle en voedselbossen.

Hoe kun je met een permacultuur bril naar de wereld en je leven kijken?

  • We hebben het over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld hoe het is om in een levend schilderij (aka voedselbos) te wonen? Wat is het verschil in ecologische- en economische waarde van een natuurgebied, voedselbos en agro forestry systeem?
  • Kun je dieren houden in het voedselbos en wat zijn hier de voordelen van? Over kippentractors, varkens in het voedselbos en 'wilde' bijen voor de bestuiving.
  • Hoe werkt het beheer van een voedselbos? Hoeveel tijd is Martin er elke week aan kwijt?
  • Over het bijhouden van oogst en biodiversiteit en het doen van amateuristische wetenschap. Oogst is niet alleen voeding maar ook gezond water, schone lucht en heel veel biodiversiteit.
  • Hoe zien familie en buurtbewoners Martin zijn voedselbos? Zijn er mensen kritisch?
  • Hoe is het om als kind in een voedselbos op te groeien? Zijn kinderen snacken uit het voedselbos.
  • Hoe het begon bij Geoff Lawton, waar Martin de Permaculture design course (PDC) deed. De permacultuur lifestyle, waarin je kijkt naar de natuur en je onderdeel van de natuur voelt. Waarin je je leven op een andere manier inricht. Van geboorte, van zijn kinderen educatie geven, de visie van de natuur, zijn voedsel, de manier waarop ze bouwen etc.
  • Water is de basis, zo gauw we water terugbrengen in het landschap start je het hele systeem op. Elk voedselbos zou eigenlijk een waterpartij moeten hebben, ook omdat de zomers steeds droger worden. Water creëert mega veel leven.

Een aflevering vol leven en inspiratie.

Veel plezier met luisteren!
Martin Slort zijn website - Instagram - Youtube

Wil je meer ontdekken over wie de Wilde is en wat we doen?
Kijk dan even op
onze website of instagram

bookmark
plus icon
share episode

Jessica's verhaal is een inspirerende reis van gezondheidsproblemen naar een natuurlijke levensstijl, met een focus op natuurlijk moestuinieren en recyclen. Ze is opgeleid als jazz zangeres, nu improviseert ze in de tuin.

Hoe meer ze natuurlijke principes toepast, hoe leuker haar leven wordt. Vertragen, observeren, reageren.

Ze leert van haar eigen tuin en van het leven.

Achtergrond

  • Jessica Koomen groeide op met een moeder die een moestuin had. Als kind hielp ze mee met oogsten en wieden.
  • Haar drukke leven als secretaresse en jazz zangeres leidde ertoe dat ze het moestuinieren tijdelijk losliet. Ze woonde in een flat met een betonnen balkon waar haar poging tot het kweken van tomaten mislukte.

Gezondheid en Ommekeer:

  • Eind tienerjaren kreeg Jessica chronische klachten, artsen konden haar niet helpen, en haar gewrichtspijn werd steeds erger. In 2012, op haar eind dertig, vond ze hulp bij een natuurgeneeskundig therapeut die haar voedingsadvies gaf.
  • Door een drastische verandering in haar dieet, door plantaardig en onbewerkt te gaan eten, genas ze binnen drie weken van haar gewrichtsklachten. Dit motiveerde haar om haar eigen voedsel te telen en meer te leren over natuurlijk moestuinieren.

Verhuizing en uitbreiding van de moestuin:

  • Jessica en haar man Colin verhuisden van een flat naar een huis met een grote tuin. Later verhuisden ze nog een keer, ze kozen het huis voor de tuin. Ze besteedden het meeste tijd aan het verhuizen van hun planten en tuinmateriaal.
  • Hun tuin van 375 m2 transformeerde van een siertuin naar een eetbare, natuurlijke moestuin.

Auto-ongeluk en verdere veranderingen:

  • In 2013 kreeg Jessica een auto-ongeluk wat resulteerde in chronische rug- en nekpijn. Dit leidde tot een verschuiving van haar focus van muziek naar tuinieren, wat ze als therapeutisch ervaart.
  • Ze beperkt zichzelf tot één grote klus per dag in de tuin, wat haar helpt om het overzicht te behouden en haar werk af te bakenen.

Levensstijl en filosofie:

  • Jessica past permacultuurprincipes toe en ziet haar tuin als een spiegel van haar leven en visie. Ze streeft naar een holistische, duurzame levensstijl en eet 80/20 gezond, met veel groenten en (wilde) kruiden.
  • Haar vader, de recycle man, inspireerde haar tot een duurzame levensstijl. Ze koopt bijna geen nieuwe kleding en spullen meer sinds 2018 en recyclet zoveel mogelijk.

Projecten en toekomstplannen:

  • Jessica heeft een boek geschreven over natuurlijk moestuinieren en geeft lezingen en webinars. Ze deelt haar experimenten en avontuurlijke recepten via verschillende platforms.
  • Voor de toekomst wil ze meer gras in haar tuin vervangen door eetbare planten, een vijver aanleggen en meer tuin experimenten doen.

Online en publicaties:

Essentie van Natuurlijk Moestuinieren:

  • Jessica ziet natuurlijk moestuinieren als een manier om te groeien en ontwikkelen, zowel in de tuin als in het leven. Ze streeft naar een binding met de natuur, wat haar leven rijker en avontuurlijker maakt.

Wil je meer ontdekken over wie de Wilde is en wat we doen?
Kijk dan even op
onze website of instagram

bookmark
plus icon
share episode

Vera Greutink is een permacultuurtuinier, ontwerper en schrijver die haar ervaringen en methoden deelt om mensen te inspireren om meer op de permacultuur manier te tuinieren.
Ze geeft cursussen, lezingen en schrijft artikelen en boeken over permacultuur, en deelt haar kennis via sociale media en video's. Haar tuinierpraktijken zijn onder andere gericht op experimenteren en het delen van resultaten met anderen.
Mulchen
Ze legt de nadruk op bodemgezondheid door spitten te vermijden en mulch te gebruiken. Mulch helpt de bodem bedekt te houden, voorkomt uitdroging en onkruidgroei, en voegt voedingsstoffen toe.

Polycultuur
In plaats van monocultuur gebruikt Vera polycultuur, waarbij verschillende soorten groenten, kruiden en eetbare bloemen door elkaar worden geplant. Dit helpt plagen te voorkomen en bevordert biodiversiteit. Natuurlijke vijanden zoals kikkers en egels worden aangetrokken om plagen te bestrijden zonder chemische middelen.
Eetbare bostuin
Vera heeft sinds 2016 een bostuin van duizend vierkante meter. Ze legt uit dat een bostuin zelfs op kleine schaal kan worden aangelegd door verschillende lagen beplanting te gebruiken, wat leidt tot een hogere opbrengst en meer diversiteit.
Kleine feestjes
Hoewel Vera niet volledig zelfvoorzienend is, haalt ze veel van haar voedsel uit haar tuin, vooral in de zomer en herfst, en bewaart ze voedsel door fermentatie en drogen. Vera geniet van de seizoensgebonden veranderingen in smaak, zoals de eerste aardbeien, asperges en honingbessen van het seizoen. Deze kleine "feestjes" zijn iets wat je niet kunt ervaren als je voedsel uit de supermarkt haalt, waar alles het hele jaar door beschikbaar is.
Nieuw boek
Vera's nieuwe boek, "Vera's moestuin," richt zich op de moestuin en biedt maandelijkse tips voor tuinwerkzaamheden en manieren om de oogst te bewaren

Links

Wil je meer ontdekken over wie de Wilde is en wat we doen?
Kijk dan even op
onze website of instagram

bookmark
plus icon
share episode

In onze nieuwe podcast aflevering neemt Ilse ons mee op een diepgaand avontuur in het project The Wild Biome. Dit initiatief gaat over het herontdekken van het wilde eten en wat het betekent om écht te leven in verbondenheid met de natuur. Ilse duikt in de rijke tradities van wildplukken en gaat zelfs een stap verder door een maand of misschien zelfs drie maanden lang volledig te leven van wat de natuur haar biedt.

In deze aflevering bespreken we hoe wildplukken niet alleen om voeding draait, maar ook om onze relatie met het land en elkaar. Voor Ilse is het wilde leven een manier om het kapitalistische systeem deels buiten spel te zetten en om vanuit autonomie en directe verbinding met de natuur te leven. Ze deelt haar ervaringen en kennis over wild eten, de relatie met het landschap, en de politieke dimensie van haar keuzes.

Van smakelijke eikel- en kastanjepannenkoeken tot zelfgemaakt zeezout—Ilse onderzoekt alles wat lokaal en in het seizoen te vinden is. Ze werkt samen met anderen om ingrediënten te verzamelen, ervaringen te delen, en ambachten levend te houden. Ze onderzoekt ook de effecten daarvan op het lichaam. Het project daagt haar uit om uit haar comfortzone te stappen, en om te experimenteren met hongergevoel en haar suikerverslaving los te laten.

Luister mee en ontdek wat het betekent om jezelf weer met de natuur te wortelen!

Inspiratie

Wil je meer ontdekken over wie de Wilde is en wat we doen?
Kijk dan even op
onze website of instagram

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does de Wilde podcast have?

de Wilde podcast currently has 19 episodes available.

What topics does de Wilde podcast cover?

The podcast is about Organic, Permaculture, Homestead, Foraging, Nature, Podcasts and Education.

What is the most popular episode on de Wilde podcast?

The episode title 'Brandnetelzaden - jouw lokale superfood tegen stress' is the most popular.

What is the average episode length on de Wilde podcast?

The average episode length on de Wilde podcast is 41 minutes.

How often are episodes of de Wilde podcast released?

Episodes of de Wilde podcast are typically released every 14 days, 5 hours.

When was the first episode of de Wilde podcast?

The first episode of de Wilde podcast was released on Sep 20, 2023.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments