Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Buikbelang

Buikbelang

MDL Fonds

Buikbelang is de podcast over het darmmicrobioom en wat dat voor je doet, met elke aflevering een gesprek met een arts of wetenschapper. Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door de kernpartners van Buikbelang: MDL Fonds, het UMC Groningen en Wageningen University & Research, samen met de andere partners van Buikbelang. Wil je meer weten over het darmmicrobioom en het effect op de gezondheid? Ga dan naar buikbelang.nl.
Share icon

All episodes

Best episodes

Seasons

Top 10 Buikbelang Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Buikbelang episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Buikbelang for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Buikbelang episode by adding your comments to the episode page.

Vlinders in je buik als je verliefd bent, of last van je darmen als je zenuwachtig bent: onze darmen en hersenen zijn nauw met elkaar verbonden door middel van de hersen-darm-as. De gast in deze aflevering is psycholoog en wetenschapper Laura Steenbergen. Zij doet onderzoek naar deze innige samenwerking tussen darmen en brein.

Mensen met darmklachten hebben vaak ook psychische klachten. En andersom. Zo zijn er bijvoorbeeld relaties tussen het prikkelbaredarmsyndroom en depressieve stoornissen, en komen er bij stoornissen in het autistisch spectrum vaker darmproblemen voor. Laura Steenbergen, assistent-professor aan de afdeling Klinische Psychologie aan de Universiteit van Leiden, is gefascineerd door dit samenspel. Haar onderzoek richt zich op het voorkomen en verbeteren van psychische klachten. Zo heeft ze ontdekt dat proefpersonen minder gaan piekeren als ze probiotica gebruiken, en dat mensen na het gebruik van antibiotica wat meer geneigd zijn tot negatieve gevoelens. Ook is het bekend dat mensen met het prikkelbaredarmsyndroom baat hebben bij mindfulness. Psychische klachten zitten dus niet alleen “tussen je oren", zegt Steenbergen, maar zeker ook in je buik. Wees je bewust van die relatie. Kijk naar je stoelgang, zorg dat je goed eet, hou je psyche in de gaten en houd bijvoorbeeld een dagboekje bij. En heb je darmklachten en/of psychische problemen? Bespreek die relatie dan ook zeker met je behandelend arts of psycholoog.

Buikbelang is de podcast over het darmmicrobioom en wat dat voor je doet, met elke aflevering een gesprek met een arts of wetenschapper. Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door de kernpartners van Buikbelang: het MDL Fonds, het UMC Groningen en Wageningen University & Research, en andere partners van Buikbelang. De gast van deze aflevering is Laura Steenbergen. De host is Karine Hoenderdos en de producer is Menno de Meester. De tune van deze podcast is van het muziekstuk Symbiosis, gespeeld door Maya Fridman en gecomponeerd door Gustavo Trujillo. Wil je meer weten over het darmmicrobioom en het effect op de gezondheid? Ga dan naar buikbelang.nl.

bookmark
plus icon
share episode

In onze darmen huist een bijzondere wereld vol micro-organismen: ons darmmicrobioom. Onmisbaar voor onze gezondheid en onze afweer. In deze eerste aflevering van Buikbelang vertelt immunoloog Eric Claassen over de samenstelling en de functie van ons microbioom. Hoeveel bacteriën zijn er in je darmen (wel anderhalve kilo!), en hoe werkt dat precies met de afweer (denk aan hooligans en ouden van dagen!). Claassen legt ook uit hoe je goed kunt zorgen voor je darmen. Veel minder suiker eten en juist meer groenten: daarmee maak je je darmen blij. Kortom, deze eerste aflevering geeft je veel meer kennis én praktische tips over het darmmicrobioom.

Buikbelang is de podcast over het darmmicrobioom en wat dat voor je doet, met elke aflevering een gesprek met een arts of wetenschapper. Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door de kernpartners van Buikbelang: MDL Fonds, het UMC Groningen en Wageningen University & Research, samen met de andere partners van Buikbelang. De gast van deze aflevering is Eric Claassen. De host is Karine Hoenderdos en de producer is Menno de Meester. De tune van deze podcast is van het muziekstuk Symbiosis, gecomponeerd door Gustavo Trujillo en gespeeld door Maya Fridman. Wil je meer weten over het darmmicrobioom en het effect op de gezondheid? Ga dan naar buikbelang.nl.

bookmark
plus icon
share episode

Micro-organismen zijn overal. In en op je lijf, maar ook op de spullen om je heen, in je voedsel en in de aarde. Hoeveel invloed heeft de omgeving op je darmmicrobioom? Veel, zo blijkt! Daarover vertelt Olaf Larsen, assistent-professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam en senior manager Science bij Yakult.

Waarom is het goed dat een kindje in de zandbak speelt of door het bos struint? Omdat daardoor de kans toeneemt dat het in contact komt met ‘oude vrienden’: gunstige micro-organismen om ons heen, die een positief effect hebben op het darmmicrobioom. Juist in de eerste duizend dagen van het leven is het belangrijk om het microbioom zo divers mogelijk te maken, want dat beschermt op latere leeftijd tegen aandoeningen als voedselallergieën en auto-immuunziektes. Larsen vertelt hoe we voortdurend micro-organismen uitwisselen met onze omgeving. En hoe belangrijk het daarom is dat ook onze omgeving gezond is, zoals de bodem, de dieren en de planten die we eten. Er is nog zeer veel wetenschappelijk onderzoek nodig, maar Larsen adviseert alvast dit: eet vezelrijk, ga regelmatig de natuur in, kies voor gefermenteerde voeding, neem antibiotica alleen op doktersvoorschrift en gebruik eventueel probiotica. Alles voor een divers microbioom!

Buikbelang is de podcast over het darmmicrobioom en wat dat voor je doet, met elke aflevering een gesprek met een arts of wetenschapper. Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door de kernpartners van Buikbelang: het MDL Fonds, het UMC Groningen en Wageningen University & Research, en andere partners van Buikbelang. De gast van deze aflevering is Olaf Larsen, senior manager science bij Yakult Nederland en assistent professor aan de VU in Amsterdam. De host is Karine Hoenderdos en de producer is Menno de Meester. De tune van deze podcast is van het muziekstuk Symbiosis, gespeeld door Maya Fridman en gecomponeerd door Gustavo Trujillo. Wil je meer weten over het darmmicrobioom en het effect op de gezondheid? Ga dan naar buikbelang.nl.

bookmark
plus icon
share episode

Hoogleraar Darmgezondheid Daisy Jonkers is werkzaam binnen de vakgroep Maag-, Darm- en Leverziekten aan de Universiteit van Maastricht. Zij doet veel onderzoek naar voeding bij darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Over die laatste veel voorkomende aandoening gaat het in deze aflevering. Welke rol speelt het microbioom bij PDS, en hoe kun je voeding inzetten om klachten te verminderen?

Mensen met PDS hebben een ander darmmicrobioom, zegt hoogleraar Daisy Jonkers. Het microbioom is wat minder gevarieerd, en er zijn wat minder “goede” en wat meer “slechte” bacteriën. Ook is er een verstoring in de communicatie via de darm-hersen-as. Deze kennis biedt aanknopingspunten voor de behandeling van PDS, bijvoorbeeld door voeding, het FODMAP-dieet, probiotica en ontspanning. Er is jammer genoeg nog geen aanpak die voor iedereen werkt, want iedere patiënt met PDS is weer anders. Maar toch deelt Jonkers alvast de beste adviezen – plus de hoop voor meer kennis in de toekomst.

Buikbelang is de podcast over het darmmicrobioom en wat dat voor je doet, met elke aflevering een gesprek met een arts of wetenschapper. Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door de kernpartners van Buikbelang: het MDL Fonds, het UMC Groningen en Wageningen University & Research, en andere partners van Buikbelang. De gast van deze aflevering is Daisy Jonkers, hoogleraar Darmgezondheid aan de Universiteit van Maastricht. De host is Karine Hoenderdos en de producer is Menno de Meester. De tune van deze podcast is van het muziekstuk Symbiosis, gespeeld door Maya Fridman en gecomponeerd door Gustavo Trujillo. Wil je meer weten over het darmmicrobioom en het effect op de gezondheid? Ga dan naar buikbelang.nl.

bookmark
plus icon
share episode

Een hoogleraar die helemaal idolaat is van micro-organismen en die er vol vuur over kan vertellen: dat hoor je in deze aflevering van Buikbelang! Microbioloog Remco Kort praat onder andere over gefermenteerde producten, over bacteriën uit de oertijd en het onderzoek ‘GEEF om je buik’. Volop variatie in onderwerpen en daarom echt het luisteren waard.

Microbioloog Remco Kort is hoogleraar Microbe-mens Interacties aan de Vrije Universiteit. Ook is hij betrokken bij Artis Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld. Hij doet onderzoek naar het darmmicrobioom. Kort houdt een pleidooi voor het eten van meer vezels en meer gefermenteerde producten. Onlangs heeft hij een studie afgerond bij mensen die meer vezels en meer gefermenteerde producten gingen eten. Het effect? Dat zal je verrassen. Luister naar deze inspirerende aflevering van Buikbelang.

Buikbelang is de podcast over het darmmicrobioom en wat dat voor je doet, met elke aflevering een gesprek met een arts of wetenschapper. Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door de kernpartners van Buikbelang: het MDL Fonds, het UMC Groningen en Wageningen University & Research, en andere partners van Buikbelang. De gast van deze aflevering is Remco Kort. De host is Karine Hoenderdos en de producer is Menno de Meester. De tune van deze podcast is van het muziekstuk Symbiosis, gespeeld door Maya Fridman en gecomponeerd door Gustavo Trujillo. Wil je meer weten over het darmmicrobioom en het effect op de gezondheid? Ga dan naar buikbelang.nl.

bookmark
plus icon
share episode

FAQ

How many episodes does Buikbelang have?

Buikbelang currently has 5 episodes available.

What topics does Buikbelang cover?

The podcast is about Life Sciences, Podcasts and Science.

What is the most popular episode on Buikbelang?

The episode title 'Hoe darmen en het brein met elkaar communiceren. Met wetenschapper Laura Steenbergen' is the most popular.

What is the average episode length on Buikbelang?

The average episode length on Buikbelang is 47 minutes.

How often are episodes of Buikbelang released?

Episodes of Buikbelang are typically released every 28 days.

When was the first episode of Buikbelang?

The first episode of Buikbelang was released on Jan 14, 2025.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments