goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
header image

Borșul lu’ Marian

Marian Grosu

Un podcast autentic românesc despre experiențe de viață, dezvoltare personală, productivitate și conținut new media, realizat de Marian Grosu. Mai mult decât o simplă experiență culinară, Borșul lu’ Marian este acru și aromat, bogat în legume și informații cool, dedicat în totalitate oamenilor cu poftă de transformare și dorință de creștere. Dă volumul mai tare și gustă în fiecare vineri din Borșul lu’ Marian! Abonează-te aici: https://anchor.fm/borsu-lu-marian/subscribe
not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Borșul lu’ Marian Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

play

06/18/20 • 18 min

Ascultă și celelalte epsioade pe www. mariangrosu.ro/podcast sau pe platforma ta preferata Spotify, Google Podcast, Apple Podcast sau chiar Youtube.

play

06/18/20 • 18 min

bookmark
plus icon
share episode

Vă aduceti aminte de Silvia din episodul "Partenerul de viață contează"?. Astăzi iubitul ei este la microfon și ne vorbește despre diferite perspective asupra vieții, dar și despre ce face, cum face și cum trece peste provocările pe care le întâmpină de-a lungul drumului.

Valentin are ca dorinta să aducă o contribuție în viața oamenilor și face asta prin studio-ul de yoga din Iasi pe care l-a și fondat.

Ascultă și celelalte epsioade pe www. mariangrosu.ro/podcast sau pe platforma ta preferata Spotify, Google Podcast, Apple Podcast sau chiar Youtube.

play

06/11/20 • 28 min

bookmark
plus icon
share episode

Astăzi îl avem invitat pe Emanuel Drăgoi care la 25 de ani este mai cunoscut ca altii la 27 Hi-hi. Este un fotograf foarte râvnit de foarte multe firme dar și o bomboană de băiat. Haideți să vedem cum a reușit să ajungă aici și care au fost provocările pe care le a avut dar și povestea unui fotograf în plină dezvoltare.

Ascultă și celelalte epsioade pe www. mariangrosu.ro/podcast sau pe platforma ta preferata Spotify, Google Podcast, Apple Podcast sau chiar Youtube.

play

06/04/20 • 30 min

bookmark
plus icon
share episode

Nu știu dacă doar eu sau așa suntem noi românii de obicei când auzim de voluntariat avem așa o mică reticiență cum că aș prefera să fiu plătit aș prefera să fac ceva de care să fiu recompensat imediat și tocmai de asta se creează așa o mică reticență când vine vorba de a face voluntariat.

Astăzi invitata mea nu doar că face voluntariat dar își formează și creează o voce în jurul voluntariatului și iese în față vorbind tare și răspicat despre ce înseamnă să faci voluntariat și mai mult decât atât despre cazurile pe care le întâmpină în activitatea ei de zi cu zi și asta nu doar în podcast, adică nu doar aici cu mine vorbește despre ce înseamnă să faci voluntariat. Nu! Ci în activitatea ei zilnică activitatea ei zilnică înseamnă să facă voluntariat efectiv și mai mult decât atât să facă și vloguri despre voluntariat.

O avem astăzi alături de noi pe Eli, cunoscuta pe toate rețelele de socializare ca fiind Eli Vorbeste.

Ia o porție din Borsul Lu' Marian pe www.mariangrosu.ro.

play

05/28/20 • 30 min

bookmark
plus icon
share episode

Confucius a spus: „Alege să faci ce-ți place, și nu va trebui să muncești nici măcar o zi în viața ta.” Este un sfat grozav, dar nu întotdeauna este atât de simplu. De fapt, poate fi chiar dificil să îți dai seama ce îți place și cum să-ți transformi pasiunea într-un mod de viață. Astăzi am pregătit pentru tine un plan, care te va purta, pas cu pas, către adevăratele tale pasiuni și trei moduri care te vor ajuta să le transformi într-o carieră de succes.

1. Adu-ți aminte ce iubeai să faci atunci când erai copil

Adesea, cele mai mari pasiuni ale noastre apar în copilărie, dar viața de adult are grijă să le ascundă bine-bine într-un colț de suflet. Așadar, gândește-te la ceea ce ai iubit să faci atunci când erai mic? Experimente științifice? Să pregătești prăjituri? Să pictezi? Să explorezi?

2. Elimină banii din ecuație

Dacă banii nu ar exista, ce ai face? Ai călători? Ai petrece timpul cu familia? Ați începe o organizație caritabilă? Desigur, banii nu pot fi ignorați, dar nu lăsa presiunile financiare să-ți dicteze alegerile. Cariera ta ar trebui să conducă în cele din urmă la siguranță financiară, dar dacă siguranța financiară este obiectivul tău principal, atunci este puțin probabil să fii cu adevărat autentic și să poți alege ceea ce-ți place cu adevărat să faci.

3. Întreabă-ți prietenii

Uneori nu ești cel mai bun arbitru. Întrebă cele mai apropiate persoane din viața ta când te-au văzut foarte fericit și în ce activitate pui cel mai mare entuziasm. Răspunsurile lor te pot surprinde.

4. Vezi ofertele de studiu ale universităților

Ia-ți timp de gândire și analizează ce anume te interesează în mod natural. Ce ai studia dacă ai putea alege orice? Ce cursuri crezi că ai putea preda? Ce subiecte te sperie și care dintre ele ți se par plictisitoare? Această analiză te va ajuta să te orientezi către domeniile care îți surâd.

5. Găsește-ți eroul!

Dintre toate persoanele pe care le cunoști (personal sau nu), pornind de la stomatologul tău până la Bill Gates, a cui carieră pare a fi mai interesantă pentru tine? Fii un mic stalker și află cât mai multe despre istoria, viața și evoluția profesională a acelei persoane.

În momentul în care ai o idee solidă despre ceea ce îți place să faci, mai este foarte puțin până la a avea o afacere sau o carieră de succes în acel domeniu. Iată trei pași simpli pentru trece la acțiune:

  • Folosește-te de Social Media

Dacă tot trăim într-o lume plină socializare online, de ce să nu profiți la maximum? După ce ai identificat ce-ți place, intră pe Facebook, Twitter, Instagram și LinkedIn, urmărește persoane care îți împărtășesc zonele de interes. Citește bloguri, vezi vloguri, alătură-te forumurilor și află ce presupune cu adevărat acel domeniu de activitate.

  • Economisește bani

După ce apare dorința puternică de a porni la drum pe această nouă cale, începe să economisești mult și foarte mult. Cu cât mai mulți bani vei avea în pușculiță :) cu atât finanțele îți vor guverna mai puțin deciziile.

  • Do it!

În cele din urmă, nu vei ști cu adevărat ce-ți place să faci dacă nu iei taurul de coarne – cum se spune la noi. Așadar, fie că faci un mic pas, cum ar fi înscrierea la un curs de specialitate sau depunerea actelor pentru a intra în mediul antreprenorial, suflecă-ți mânecile și fă-o.

Mark Twain a spus cândva: „Cele mai importante două zile din viața ta sunt ziua în care te naști și ziua în care afli de ce.” Tot el a spus să guști din Borșul meu... dar nu mai găsesc citatul. Poftim la masă!

play

05/21/20 • 24 min

bookmark
plus icon
share episode

Sunt convins că îți dorești o viață fericită și plină de succes. Doar de asta ești aici, nu-i așa? Ei bine, există o mulțime de modalități prin care îți poți cuceri obiectivul... Dar din punctul meu de vedere secretul este să găsești acel ceva de care să te îndrăgostești profund, acel ceva care aprinde în tine flacăra unei pasiuni puternice, care te face să sari din pat dimineața, să lucrezi cu energie pentru visul tău și să ai puterea de a inspira și aduna în jurul tău oameni care te vor ajuta să realizezi tot ce ți-ai propus.

Am citit cândva o scurtă povestire care ilustrează perfect ceea ce ți-am spus/scris mai sus: Cu mult timp în urmă, într-un sat medieval mic, un fermier a văzut la marginea așezării trei soldați. Știind deja ce se va întâmpla în continuare, a fugit în piața satului strigând: Închideți ușile, repede! Închideți ferestrele! Se apropie trei soldați flămânzi care ne vor lua toată mâncarea!

Soldații erau de-a dreptul flămâzi, iar când au intrat în sat, au început să bată în ușa fiecărei case, să ceară ceva de mâncare. Primul sătean care a deschis ușa le-a spus că dulapurile lui erau goale. La următoarea ușă, un al doilea sătean le-a spus același lucru. Următoarea ușă la care aceștia au bătut nici măcar nu s-a deschis.

În cele din urmă, unul dintre soldații înfometați a spus: Am o idee. Hai să facem un borș de pietre! Apoi, el a bătut la încă o ușă și a spus: Scuzați-mă, aveți un cazan și niște lemne de foc? Am dori să facem un borș de pietre. Săteanul, considerând că nu există niciun risc, a spus: Borș din pietre? Să mă gândesc... Sigur, vă ajut. În timp ce acesta le-a dat un cazan și câteva lemne de foc, un alt soldat a făcut rost de ceva apă.

Soldații au fiert apa și au adăugat trei pietre mari în apă. Rețeta ciudata s-a răspândit rapid în oraș, iar sătenii au început să se adune la fața locului. Borș din pietre? Nici nu știam că se poate face borș din pietre! a spus un sătean. În cele din urmă, plictisit să stea în preajmă, un alt sătean întreabă: Pot să vă ajut?

Hmm. Poate... spune un soldat. Dacă ai avea și câțiva cartofi, borșul din pietre ar ieși și mai delicios. Săteanul a adus repede niște cartofi și i-a adaugat în oala cu pietre fierbinți. Un altul a întrebat: Eu cum pot să ajut? Unul dintre soldați a răspuns: Ei bine, câțiva morcovi ar face ca borșul să iasă și mai bun. Săteanul a adus rapid niște morcovi. Și uite așa, sătenii au adăugat pe rând în borș păsări de curte, usturoi, verdeață și ceapă.

După un timp, unul dintre soldați a strigat către mulțime: Am terminat de pregătit borșul de pietre! Soldații au dăruit apoi tuturor câte o porție, pentru a se bucura împreună de gust și de succesul rețetei.

Morala poveștii? Borșul de pietre este singurul mod în care poți ajunge să atingi cu putere acel scop al tău. Desigur, pietrele sunt pasiunea și marea ta idee îndrăzneață. Contribuțiile sătenilor sunt sprijinul oferit de oamenii din jurul tău. Fiecare cartof, morcov sau ceapă adăugată de ceilalți vor face ca borșul din pietre să prindă gust bun...

Pentru că și mie a început să îmi placă borșul din pietre, am pregătit și pentru voi o porție fierbinte. Apasă butonul PLAY mai repede!! Se răcește!!

play

05/14/20 • 25 min

bookmark
plus icon
share episode

Dacă faci un mic research rapid pentru a afla care este cheia succesului, sunt convins că vei găsi o mulțime de resurse, pornind de la cărți 📚 scrise de autori consacrați, până la cursuri online, workshop-uri și diferite citate motivaționale. Unii oameni le vor prezenta drept singurele secrete ale succesului pe care trebuie să le cunoști, în timp ce alții vor face referire la aceste resurse ca fiind principii de bază, elemente esențiale, pași importanți, factori X și așa mai departe. Dar adevărul este dacă îți dorești să ai succes în orice arie a vieții, nimic nu va da roade în absența...(Tobele, vă rog! 🥁): muncii.

Vorbim despre muncă concentrată și consecventă. Hmm. Poate că sună a clișeu, dar asta presupune să pui distracțiile pe pauză timp îndelungat, să ai așteptări realiste, să ai răbdare și să crezi în proces, să-ți schimbi constant abordarea și strategiile în funcție de dificultățile pe care le întâmpini și să încerci lucruri noi, în timp ce rămâi conectat 100% la viziunea ta inițială.

Succesul nu apare întâmplător. Și nu, nu se întâmplă nici peste noapte. Mulți dintre oamenii care au reușit fie nu vor, fie nu își permit să recunoască faptul că există multe fail-uri în timpul călătoriei către atingerea scopului final. Asta sau poate că pur și simplu poveștile despre succesul peste noapte sună mai bine...

Până la urmă, totul este despre cât de mult efort 🔥 ai depus în ceea ce este cu adevărat relevant pentru tine – pentru că asta te va apropia de obiectivul tău. Dar pentru a fi dispus să investești timp, bani, energie și concentrare în asta, îmi imaginez că trebuie să înțelegi exact de ce contează munca. Așadar, pentru că sunt băiat de treabă, ți-am pregătit mai jos principalele motive:

1. Totul are un preț

Am auzit de multe ori următoarea replică și de fiecare dată mi s-a părut genială: Dacă succesul ar fi gratuit, toată lumea l-ar avea! Cât de mult adevăr concentrat în 10 cuvinte. Un procent destul de mic de oameni se pot declara oameni de succes și fiecare dintre ei a pus pe masă sute de mii de tone, basculante pline și bucăți masive de muncă înainte de a primi ceva în schimb. Fair enough, right? Abia atunci când muncești din greu pentru ceea ce crezi, înțelegi adevărata valoare succesului și începi să respecți munca în sine.

2. Disciplina se construiește cărămidă cu cărămidă

Will Smith spunea: Când excelez în ceva o fac datorită principiilor mele de muncă ridicole și aproape bolnăvicioase. Când cei din jur dorm, eu muncesc. Când cei din jur mănâncă, eu muncesc.

Poate că la începutul călătoriei, nu ești pregătit să gestionezi succesul și toate responsabilitățile care îi revin. Dar sudoarea și sacrificiile te pregătesc pentru asta. Dacă stai bine să te gândești, ajungi la concluzia că până la urmă, nici un sport nu merită cu adevărat o medalie de aur înainte de a fi investi ani întregi în antrenamente, înainte de a-ți pregăti corpul pentru anduranță, înainte de a construi calitățile necesare pentru a deveni campion 🏆 și înainte de a dezvolta mentalitatea de câștigător.

3. Norocul ți-l faci cu mâna ta

Oamenii obișnuiți așteaptă ca lucrurile să pice din cer. Tot ei găsesc scuze cu remorca sau cu tirul, tot ei amâna luarea de decizii și tot ei sunt cu mintea în șapte locuri. În schimb, oamenii cu scopuri clare fac în permanență ceva și încearcă lucruri noi pentru a merge mai departe. În acest fel, creează oportunități.

4. Așa încep să apară primele rezultate

Mereu am fost de părere că cea mai bună unitate de măsură este progresul. Dacă nu am reușit până aici să te fac să înțelegi, mai încerc încă o dată: nu există nimic altceva care aduce mai multe rezultate decât munca.

Ia un loc la masă și gustă ▶️ din Borșul lu’ Marian!

play

05/07/20 • 21 min

bookmark
plus icon
share episode

John C. Maxwell spune într-una dintre cărțile 📕 lui că adevărata măsură a leadershipului este influența - nici mai mult, nici mai puțin. Margaret Thatcher, fostul prim-ministru britanic, observa: "Să fii la putere este ca și cum ești o 👠 doamnă. Dacă trebuie să le spui oamenilor acest lucru, înseamnă că nu deții nici un fel de putere." În dinamica dintre oameni, în toate ariile specifice vieții, vei putea observa că unii conduc prin influență, iar alții îi urmează.

În caz că deja te întrebai, ei bine, cheia influenței este motivația. Asta pentru că fiecare acțiune umană este motivată de ceva anume. Pentru a învăța cum să îi influențezi pozitiv pe ceilalți, prima dată trebuie să afli ce-i motivează și apoi să le oferi acea motivație. Oamenii au două motivații majore: dorința de câștig și teama de a pierde. Dorința de câștig îi motivează pe oameni să-și dorească mai mult: mai mulți bani, mai mult succes, mai multă sănătate, mai multă influență, mai mult respect, mai multă dragoste ❤️ și mai multă fericire. Singurul lucru care limitează dorințele umane este imaginația. Și da, ți se poate părea ciudat, dar indiferent cât de multe lucruri are o persoană, aceasta își dorește în continuare tot mai mult. Când îi poți arăta acesteia cum poate obține lucrurile pe care și le dorește, ajutându-te să îți atingi obiectivele, o poți motiva să acționeze în numele tău și să obții o putere personală mai mare. Vorbim de un win-win game: tu ajuți persoana, iar persoana te ajută pe tine.

Poți învăța cum să fii influent și cum să-ți dezvolți puterea personală, amintindu-ți mereu că există doar două modalități pentru a obține lucrurile pe care ți le dorești în viață: poți face totul de unul singur 👤 sau poți face totul cu ajutorul celorlalți 👥. Capacitatea ta de a comunica, de a convinge, de a negocia, de a influența, de a delega și de a interacționa eficient cu alte persoane îți va permite să dezvolți efectul folosind eforturile altor persoane, cunoștințele altor persoane și chiar banii altor persoane.

Procesul dezvoltării influenței și puterii tale personale îți va permite să devii o persoană puternică, care va avea un impact pozitiv în societate și care va schimba în bine viețile multor oameni. Astfel, la capăt de drum, așa cum am discutat și în episodul 23 din Borșul lu' Marian, lumea îți va fi recunoascătoare pentru felul în care le-ai influențat viețile.

Știi cum se spune în popor: vorba multă, răcirea borșului. Apasă butonul PLAY chiar acum, gustă din ce am pregătit și află mai multe despre CONCURSUL în derulare și despre super premiile care așteptă să fie câștigate.

P.S.: Las aici ➡️ youtu.be/HwAPZXHUJF4 clipul cu Părintele Arsenie Papacioc.

play

04/30/20 • 19 min

bookmark
plus icon
share episode

În zilele noastre, este important să știm cum să echilibrăm timpul dedicat familiei și timpul dedicat carierei, deoarece atunci când lucrurile încep să se clatine, una dintre acestea va avea de suferit.

Și da, ai dreptate. Crearea unui echilibru sănătos între viața profesională este o provocare reală. Ambele sunt importante și ne solicită timpul. Chiar dacă lucrezi de acasă în această perioadă sigur ți-ai dat seama până acum că acest lucru este la fel de adevărat pentru tine, cât este de adevărat și pentru cei care lucrează în continuare la birou. Soluția? Trebuie să fim proactivi și să luăm măsuri pentru a gestiona aceste provocări. Așadar, iată 5 modalități prin intermediul cărora poți realiza un echilibru profesional și personal:

1. Cea mai importantă regulă?

Primul și cel mai bun lucru pe care trebuie să îl înveți este cum să faci din timpul petrecut alături de familia ta prioritatea numărul unu. Locurile de muncă, prietenii și colegii vin și pleacă, dar familia va rămâne mereu lângă tine indiferent de situație. Prin urmare, familia ar trebui să fie pe locul unu în viața ta.

2. Când ești la birou, concentrează-te pe munca ta.

Dar, nu uita să ții cont și de ce se întâmplă acasă. Dacă lucrezi în weekenduri și de sărbători, când în sfârșit beneficiezi de câteva zile libere, asigură-te că vei petrece momente speciale cu familia și caută să compensezi timpul în care ai fost plecat.

3. Când stai cu familia, pune munca pe pauză.

Dacă ești acasă pentru a fi alături de familie, dar gândurile tale sunt în continuare la birou, prinse în task-uri și deadline-uri, atunci familia ta va ști că ești distras. Să fii prezent în viața ta este o artă. O artă pe care puțini reușesc să o învețe și să se bucure de ea.

4. Rămâi conectat cu partenerul tău.

Menține fluxul comunicării cu partenerul de viață și rămâi conectat cu el în fiecare zi prin apeluri telefonice, whatsapp, mesaje sau apeluri video. Majoritatea locurilor de muncă oferă o oră de pauză pentru prânz... Poți folosi acest timp pentru a merge acasă și a lua prânzul cu familia.

5. Nu poți turna dintr-o ceașcă goală.

Mulți oameni ignoră importanța timpului personal. Pentru a avea suficientă energie emoțională pentru cariera și familia ta, trebuie să te asiguri că ai timp pentru a face ceea ce iubești. Acest lucru te va ajuta să îți încărci bateriile și să rămâi concentrat.

play

04/23/20 • 35 min

bookmark
plus icon
share episode

În episodul de astăzi ascultăm muzică. Muzică nouă dar și ceva mai veche. Vreau să facem un exercițiu de imaginație și să mergem în timp, o să ți se pară interesant să vezi ce s-a schimbat de fapt.

Am auzit de foarte multe ori expresia: "Nu mai sunt vremurile alea, acum lumea e altfel. Suntem mai evoluați." Hai să vedem ce s-a schimbat de fapt.

Ascultă și celelalte epsioade pe www. mariangrosu.ro/podcast sau pe platforma ta preferata Spotify, Google Podcast, Apple Podcast sau chiar Youtube.

play

06/25/20 • 21 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Borșul lu’ Marian have?

Borșul lu’ Marian currently has 53 episodes available.

What topics does Borșul lu’ Marian cover?

The podcast is about Society & Culture and Podcasts.

What is the most popular episode on Borșul lu’ Marian?

The episode title 'Mi-am pierdut motivația • Borșul lu’ Marian ep. 30' is the most popular.

What is the average episode length on Borșul lu’ Marian?

The average episode length on Borșul lu’ Marian is 21 minutes.

How often are episodes of Borșul lu’ Marian released?

Episodes of Borșul lu’ Marian are typically released every 7 days, 3 hours.

When was the first episode of Borșul lu’ Marian?

The first episode of Borșul lu’ Marian was released on Mar 30, 2019.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

Rating