Biblioteket i Rebbetuaröd
Två skäggiga bibliotekarier
All episodes
Best episodes
Seasons
Top 10 Biblioteket i Rebbetuaröd Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best Biblioteket i Rebbetuaröd episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Biblioteket i Rebbetuaröd for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Biblioteket i Rebbetuaröd episode by adding your comments to the episode page.
A room of one´s own av Virginia Woolf
Biblioteket i Rebbetuaröd
01/17/24 • 18 min
Två skäggiga män är tillbaka, nytt år, ny säsong, nu syns vi på video med! Åtminstone lite och på Spotify och Youtube. Ni som kör andra plattformar får vara utan våra ansikten.
Årets första recension är ingen mindre än ett verk av Virginia Woolf! "A Room of One's Own" av Virginia Woolf är en betydelsefull essä som utforskar kvinnors villkor inom konst och litteratur. Woolf diskuterar kvinnors historiska underrepresentation och belyser de hinder som har begränsat deras kreativa potential. Essän inleds med Woolfs reflektioner över inbjudningar att tala om kvinnor och skrivande vid två universitet, och hon kritiserar den historiska försumman av kvinnors bidrag inom konst och litteratur. Woolf argumenterar starkt för kvinnors ekonomiska självständighet och betonar behovet av ett eget utrymme för att frigöra deras kreativa potential. Metaforen "ett eget rum" används för att symbolisera både det fysiska utrymmet och den mentala friheten som kvinnor behöver för att utforska sina idéer och uttrycka sig konstnärligt. Essän granskar även historiska begränsningar för kvinnor och deras påverkan på intellektuell och konstnärlig utveckling. Woolf analyserar kvinnors ställning genom tiderna och framhäver hur sociala och ekonomiska begränsningar har hämmat deras möjligheter till självförverkligande. Virginia Woolf (1882–1941) var en framstående brittisk författare och modernist. Hon var medlem i Bloomsburygruppen, en intellektuell och konstnärlig krets, och är känd för sina romaner, inklusive "Mrs Dalloway" och "To the Lighthouse". Woolf var även en inflytelserik essäist och feministisk förespråkare, och hennes verk, inklusive "A Room of One's Own", har haft en varaktig påverkan på litteraturen och feministiska studier. #recension #podcast #podd #litteratur #virginawoolf
Ljudboken vi pratar om
https://www.youtube.com/watch?v=XNuaseHTX98
TED om Virginia Woolfhttps://www.youtube.com/watch?v=DcMLkce_BLg
Om arternas uppkomst av Charles Darwin
Biblioteket i Rebbetuaröd
08/27/23 • 36 min
Nu tar vi oss an Charles Darwins mäktiga bok "Om arternas uppkomst". (Eng originaltitel: On the origin of species). En kontroversiell bok som orsakat massor av upprörda känslor sedan dess första publicering. Eller som vanligt, vi tar oss an början för att se om det är intressant nog att fortsätta läsa. I detta fallet "introduktionen" som är en kortfattad sammanställning av hela verket, likt ett vetenskapligt abstract. Men långt nog för att få ett första intryck av boken i fråga.
Det finns inte mycket roligt att säga om detta. Det är ju vetenskap! Vetenskap är ju aldrig kul, så i dagens avsnitt håller vi oss osedvanligt seriösa. Trots att vi egentligen inte har några viktiga kunskaper alls att bidra med.
#evolution #kreationism #creationism #science #pseudoscience #vetenskap #biologi #evolutionsläran
Special: Bruno K. Öijer
Biblioteket i Rebbetuaröd
10/16/24 • 15 min
Idag tar biblioteket sig an den oefterhärmlige Bruno K. Öijer. Vi har lyssnat på och läst några av hans dikter och har som vanligt åsikter som vi vill förära världen med. Vi hoppas att Bruno tillåter oss att delge en av hans dikter här i skriven form. Det är trots allt i samhällsnyttans tjänst vi verkar.
Vid ljusa bord Staden du grundade är inte klar än du har bara visat mig en handfull skisser Men den ska ha många öppna platser dom hemlösa får altanerna med kvällssol och älvor ska stiga på bussen blanda sej med levande och döda Trafiken ska stanna när kärleken går rakt ut i gatan ingen ska längre behöva trängas med ansikten rynkiga av åsikter och sjuka tankar Och det finns mycket kvar som måste göras och hinnas med allt är inte bestämt men nätterna ska sitta vid ljusa bord Och det blir helt och hållet din stad den har din ögonfärg ditt sätt att gå
Bruno K. Öijer (1951), ur Och natten viskade Annabel Lee (2014)
Beowulf
Biblioteket i Rebbetuaröd
04/07/24 • 24 min
Idag reser bibliotekarierna tillbaka i tiden till (kanske) innan vikingatiden till ett av nordeuropas äldsta litterära verk.
"Beowulf" är en gammal engelsk episk dikt som tros ha skrivits mellan 500- till 1000-talet, beroende på teori. Den är en av de mest kända verken inom anglosaxisk litteratur och handlar om hjälten Beowulfs äventyr. Dikten utspelar sig främst i Danmark och Sverige under den tidiga medeltiden. Beowulf, en hjälte från Geatland, reser till Danmark för att hjälpa kung Hrothgar att bekämpa det ondskefulla odjuret Grendel, som terroriserar Hrothgars stora hall, Heorot. Beowulf besegrar först Grendel och sedan även dennes mor. Efter dessa segrar återvänder Beowulf till Geatland och blir själv kung. År senare, när Beowulf är äldre, möter han och dödar en drake som hotar hans eget rike. Beowulf dör i striden mot draken men hyllas som en hjälte och begravs med stora ärofyllda ceremonier. Dikten hyllar Beowulfs mod, styrka och ära och utforskar teman som hjältemod, lojalitet och plikt.
#PODD #LITTERATUR #DIKTER #DIKT #POEM #BEOWULF #PROSA #VENDELTID #FOLKVANDRINGSTIDEN #VIKINGATID #MEDELTIDEN #HISTORIA #ENGELSKA
(Bild, Rekonstruktion av otroliga Sutton Hoo-hjälmen från Vendeltiden. Vilket skulle kunna tänkas då kunna vara samtida med Beowulf.)
Neuromancer av William Gibson
Biblioteket i Rebbetuaröd
04/02/24 • 41 min
Neuromancer av William Gibson är en klassisk cyberpunkroman som aldrig känns inaktuell. Den finns ofta med på alla listor över stora scifiromaner så det var ganska givet att vi skulle undersöka den närmre. Som vanligt svävar vi iväg i cyberspace och pratar en massa om annat. Inte helt oväntat kommer vi in på diskussioner om implantat, AI och givetvis BankID!
#litteratur #klassiker #sciencefiction #cyberpunk #recension
Svart katt, vit katt
Biblioteket i Rebbetuaröd
01/19/24 • 33 min
Nytt avsnitt! Nu en serbisk filmklassiker! Och idag har vi med oss en gäst! Vår första! Utropstecken!
"Svart katt, vit katt" är en serbisk film från 1998 regisserad av Emir Kusturica. Filmen är en färgstark och kaotisk komedi som kretsar kring två romska familjer som lever vid Donauflodens strand. Huvudpersonen, Matko Destanov, är en småskalig gangster som blir involverad i en affär för att smuggla bränsle. Planen går dock snett, vilket leder till en serie komiska och absurda händelser.
Filmen utforskar teman som kärlek, familj och konflikten mellan tradition och modernitet. Den är känd för sin energiska och livliga atmosfär, färgstarka karaktärer och en blandning av humor och surrealism. Handlingen är fylld av oväntade vändningar när karaktärerna navigerar genom sina relationer och de oförutsägbara konsekvenserna av sina handlingar. "Svart katt, vit katt" är en hyllning till livets kaos och människans självtillit, presenterad med en unik och visuellt slående stil.
#recension #film #bok #litteratur #serbien #kultur
Den siste mohikanen av James Fenimore Cooper
Biblioteket i Rebbetuaröd
10/29/23 • 23 min
En amerikansk klassiker. The last of the Mohikans, av James Fenimore Cooper. Hur står den sig att läsa så här 200 år efter att den kom ut? Hur stod den sig ens för 100 år sen? Följ med oss när vi analyserar introduktionen och kapitel 1.
#litteratur #klassiker #romaner #böcker #amerikanskt #recension #P3Klassikern
Special: Jon Fosse
Biblioteket i Rebbetuaröd
10/08/23 • 20 min
Jon Fosse, vinnare av nobelpriset i litteratur år 2023. Är han ett ordets mästare som tornar över sin samtids illitterata sällar? Går han att ta till sig om man inte är norrman? Ska du springa iväg till biblioteket och låna allt nu?
Dina två favoritbibliotekarier tar sig an denna norska nationalklenod och ger dig svaren på frågorna du aldrig visste du ville veta. På vägen dit pratar vi om kål, får, Bulgarien och svåra män som dricker whisky. Norge nämns också inte helt oväntat ohemult många gånger. Ibland i positiva ordalag!
#jonfosse #nobelpriset #nobel #litteratur #författare
1984 av George Orwell
Biblioteket i Rebbetuaröd
10/02/23 • 25 min
1984 (Nineteen Eighty-Four) av George Orwell. En dystopisk klassiker om ett auktoritärt samhället som har full koll och kontroll på sina medborgare. Från handling till tanke. Vi har gjort en recension baserat på första kapitlet.
Ett av 1900talets mest inflytelserika verk. Mer aktuell än någonsin. Och eftersom det är en av historiens mest förbjudna böcker, passar den utmärkt att inleda banned book week med. Biblioteket i Rebbetuaröd står givetvis alltid bakom det fria ordet. Ty den här podden hade garanterat inte varit tillåten i Nordkorea.
Obs, lite ljudproblem i detta avsnitt pga inkompetent ljudtekniker. Distortion t ex. Men vederbörande har tagits bakom kärleksministeriet och "tillrättavisats" av tankepolisen.
Obs 2: Eftersom ämnet är lite politiskt, vill vi med emfas understryka att bibliotekarier aldrig har egna åsikter, utan återger bara fakta eller etablerade variabler.
#bannedbookweek #1984 #bigbrother #storebrorssamhället #litteratur #böcker #podcast #censur
Ode till Afrodite av Sapfo
Biblioteket i Rebbetuaröd
10/04/23 • 19 min
Sapfo (Sappho) var en grekisk poet på 600-talet fKr. Omnämns ofta i samband med förbjudna böcker. Men var hon det? Eller finns det skäl att tro att annat än bara förbud har gjort att vi så här 2600 år senare inte har så mycket bevarat, från en poet som enligt vissa källor ska ha skrivit upp mot 10 000 verk. Men det är en poet, som vi egentligen vet väldigt lite om då det nästan inte finns annat än fragment av henne, och inget alls samtida om henne.
Fokus för dagens diskussion där två ytterst vita medelålders västerländska män diskuterar LGBT, identiteter, projiceringar, idealiseringar och ligger på hennes bäst bevarade text, Ode till Afrodite.
Odödliga Afrodite, Zeus dotter,
ränkväverska på den rikt utsmyckade
tronen. Jag ber dig, härskarinna, kuva inte
mitt hjärta med sorg
och bekymmer. Men kom till mig om förut
du hörde min klingade röst från fjärran,
lämnade din faders gyllene hus och kom
sen du spänt för vagenen.
Snabbt förde dig vackra sparvars svirrande
vingar över himlen, genom luften, mot
den svarta jorden. Fort kom de fram. Och du,
lyckliga, med ett
leende i ditt odödlig ansikte
frågade vad som hänt mig nu igen och
varför jag ånyo kallade på dig,
vad i mitt galna
hjärta det var jag önskade mest skulle ske,
"Vem skall jag denna gång övertala
att återuppliva sin kärlek? Vem är
orättvis mot dig, Sapfo?
Flyr hon för dig, skall hon snart förfölja.
Och hon skall ge, om hon avböjer gåvor.
Älskar hon inte, gör hon det snart, också
mot sin vilja."
Kom än en gång, befriga mig från mina
bekymmer. Uppfyll det mitt hjärta åtrår.
Och du själv, Afrodite, var nu min
syster i striden.
#sapfo #sappho #afrodite #aphrodite #greekliterature #ancientgreece #antiken #antiklitteratur #lyrik #poet #diktare #poesi #banned #bannedbookweek #bannedbook
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does Biblioteket i Rebbetuaröd have?
Biblioteket i Rebbetuaröd currently has 57 episodes available.
What topics does Biblioteket i Rebbetuaröd cover?
The podcast is about Podcasts, Books and Arts.
What is the most popular episode on Biblioteket i Rebbetuaröd?
The episode title 'The discovery of Radium av Marie Curie' is the most popular.
What is the average episode length on Biblioteket i Rebbetuaröd?
The average episode length on Biblioteket i Rebbetuaröd is 28 minutes.
How often are episodes of Biblioteket i Rebbetuaröd released?
Episodes of Biblioteket i Rebbetuaröd are typically released every 6 days, 22 hours.
When was the first episode of Biblioteket i Rebbetuaröd?
The first episode of Biblioteket i Rebbetuaröd was released on Aug 2, 2023.
Show more FAQ
Show more FAQ