Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Vi elsker eksperter!

Vi elsker eksperter!

Institut for Engelsk Germansk og Romansk

En podcastserie, hvor du kan blive klogere på klassiske og aktuelle emner inden for Europas og den globale verdens kultur, politik og sprog.
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Vi elsker eksperter! Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Vi elsker eksperter! episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Vi elsker eksperter! for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Vi elsker eksperter! episode by adding your comments to the episode page.

Vi elsker eksperter! - Kunsten at oversætte – både med og uden AI
play

11/14/24 • 27 min

Uanset om det drejer sig om en bog, et vigtigt dokument eller en e-mail til en bekendt, er oversættelse mere end blot at oversætte ord. En vellykket oversættelse kræver omhyggelige valg for at sikre, at både betydning, tone og budskab bevares og fremstår ligeså stærkt som i originalteksten. Men hvordan sikrer man det? Hvilke virkemidler kan man bruge? Og i en verden fuld af nye teknologier – hvordan kan man bruge kunstig intelligens som et redskab, når man oversætter? I denne episode af Vi elsker eksperter! får vi besøg af ikke bare én, men to erfarne eksperter: Hanne Jansen og Marian Flanagan, der begge er lektorer og eksperter i oversættelse på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk. Hanne og Marian guider dig trygt igennem, hvordan du kan oversætte en tekst både med og uden brug af kunstig intelligens. Hanne og Marians anbefalinger til dig, der gerne vil læse og lære mere om oversættelse - både med og uden AI: - Mellem to sprog af Thomas Harder, 2010. - Ti faldgruber af Kirsten Marie Øveraas, 2014. - Babelfisken - Et webtidsskrift om oversættelse. - Oversættelsesværktøjer med brug af AI: ChatGPT, DeepL Translate og Google Translate. - Machine Translation Literacy Project af Lynne Bowker.
bookmark
plus icon
share episode
Det danske frisind er blevet en del af vores nationale selvforståelse. Frisindet er en værdi, som ofte vægtes højt, når Danmark nævnes både i indland såvel som udland. Men hvor dansk er det danske frisind egentlig? Tobias de Fønss Wung-Sung, historiker og postdoc i projektet "Det danske frisind – set med danske og tyske øjne", gør dig klogere på dette i denne episode af Vi elsker eksperter! Lyt med til en spændende snak om et forskningsprojekts spæde start, hvor Tobias fængende fortæller om frisindets rødder i Tyskland, samt den dualitet, der kan opstå, når frisindet kommer under pres. Læs mere om projektet "Det danske frisind – set med danske og tyske øjne" på denne side: https://engerom.ku.dk/forskning/det-danske-frisind-set-med-danske-og-tyske-oejne/ .
bookmark
plus icon
share episode
I Frankrig, og Europa generelt, opleves der en stigende politisk højredrejning. I denne episode af Vi elsker eksperter! ser vi nærmere på højredrejningen i Frankrig guidet af Jørn Boisen, lektor i Fransk på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet. Vi vender både den nuværende politiske situation i Frankrig og den uvisse fremtid, hvor demokratiet er på spil. Jørn giver et spændende indblik i de samfundsmæssige strukturer og værdier, som ligger til grund for det store skift, som måske er på vej. Jørns anbefalinger til dig, der har lyst til at vide endnu mere om Fransk politik: - Den rystede republik: Hvad i alverden er der galt med Frankrig? af Aske Munck, 2020. - Revolution Française - Emmanuel Macron and the quest to reinvent a nation af Sophie Pedder, 2019. - Comprendre Le Malheur Français af Marcel Gauchet, 2016.
bookmark
plus icon
share episode
Vi elsker eksperter! - Kvinder, blæk og magt: Victoriatidens litterære stemmer
play

05/01/24 • 17 min

I Victoriatiden, en tid hvor Storbritannien ekspanderer og den industrielle revolution buldrer derudad, bryder et væld af kvindelige forfattere og skribenter frem. Hvem var disse kvinder? Hvad definerer perioden, de bryder frem i? Og hvad er med til at gøre, at de stadig har stor litterær indflydelse i dag? Lyt med i dette afsnit af Vi elsker eksperter! hvor Lene Østermark-Johansen, professor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet giver et spændende indblik i en tidsperiode fuld af forandringer og en litterær periode, der på mange måde var revolutionerende. Lenes anbefalinger til dig, der har lyst til at opdage Victoriansk litteratur skrevet af kvindelige forfattere: - The Tenant of Wildfell Hall af Anne Brontë. - Lady Audley's Secret af Mary Elizabeth Braddon. - Middlemarch af George Elliot.
bookmark
plus icon
share episode
Vi elsker eksperter! - Frankenstein – det udødelige monster
play

04/11/24 • 16 min

”Frankenstein – eller den moderne Prometheus” blev udgivet af Mary Shelley i 1818, men er stadig en yderst relevant roman i kraft af dens temaer. Romanen rummer både Sci-Fi-elementer, biomanipulation, gotisk uhygge og den eviggyldige diskussion om det gode mod det onde. Lyt med i dette afsnit af Vi elsker eksperter! hvor Katrine Wonge, ph.d.-stipendiat på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, levende fortæller om den gotiske genre, om tematikkerne i Frankenstein, hvem Mary Shelley var og meget mere. Katrines anbefalinger til dig, der gerne vil udforske den gotiske genre: - The Mysteries of Udolpho af Ann Radcliff, 1794. - The Monk af Matthew Lewis, 1796. - The Italian, Ann Radcliff, 1796. - Dr. Jekyll & Mr. Hyde, 1886.
bookmark
plus icon
share episode
Vi elsker eksperter! - Likes og livet: Sociale mediers indflydelse på unge
play

03/21/24 • 18 min

Hvordan kommunikerer unge på sociale medier? Hvilken effekt har den digitale kommunikation på unges sociale fællesskaber og dynamikker? Er det faktisk sådan, at unges identitet er afhængig af deres tilstedeværelse på sociale medier? I dette afsnit af Vi elsker eksperter! dykker vi ned i unges færden, vaner og identitet på sociale medier. Johanne Kirkeby, ph.d.-stipendiat på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, gør dig klogere på, hvordan det virtuelle liv spiller en stor rolle i dag, og hvordan sociale og digitale medier kan gå hen og blive både kulturel og social kapital. Johannes anbefalinger til dig, der gerne vil vide mere om mediekommunikation: - Podcast: Cybernauterne. - Frederik forklarer internettet, Zetland. - Sociale medier og sprog af Andreas Candefors Stæhr og Kristine Køhler Mortensen, 2018.
bookmark
plus icon
share episode
Lyt med på denne episode af Vi elsker eksperter! til en spændende samtale om kulturbegrebet. Med udgangspunkt i spansk kultur og i særdeleshed tyrefægtning taler vi blandt andet om, hvad der gør kultur til kultur, hvad en kulturel markør er, og hvordan vi skelner mellem kultur og populærkultur. Vi har Katrine Helene Andersen, lektor i spansk på Københavns Universitet, i studiet til at gøre dig klogere på spansk kultur, tyrefægtning nu og gennem historien samt til at forklare dig, hvad fodbold egentlig har med kultur at gøre. Katrine kommer selvfølgelig også med anbefalinger til dig, der ønsker at lære mere om kulturbegrebet, tyrefægtning og spansk kultur: - Death and Money in the Afternoon: A History of the Spanish Bullfight af Adrian Schubert, 1999 - Blood Sport: A Social History of Spanish Bullfighting af Timothy Mitchell, 1991 - Corridas de toros af Mariano José de Larra, 1828 - Death in the Afternoon af Ernest Hemingway, 1932 - A Revolt of the Masses: Culture and Modernity in Early 20th Century Spain: From Bullfights to Football Games af Katrine Andersen, 2017
bookmark
plus icon
share episode
Vi elsker eksperter! - Tyskland, det ukendte naboland

Tyskland, det ukendte naboland

Vi elsker eksperter!

play

09/06/23 • 22 min

Hvad er Danmarks relation egentlig til Tyskland? Hvilken status har det tyske sprog i Danmark? Og hvordan har dette ændret sig gennem tiderne? Disse spørgsmål, og mange flere, får du svar på i denne episode af Vi elsker eksperter!, hvor Anna Sandberg, Lektor i Tysk på Københavns Universitet, er med i studiet til en snak om relationen mellem Danmark og Tyskland før og nu. Og så kommer Anna selvfølgelig også med anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om relationen mellem Danmark og Tyskland: - Tysk kulturhistorie fra 1648 til i dag af Anna Sandberg Rasmussen og Detlef Siegfried (2. udg.), 2021. - Dansk-tyske krige. Kulturliv og kulturkampe redigeret af Anna Sandberg og Torben Jelsbak, 2020. - Berlin som tysk rigshovedstad af Georg Brandes, 1885 (genudgives i 2023 med kommentarer). - Sange om stilhed og hjem af Anne Lise Marstrand-Jørgensen, 2022.
bookmark
plus icon
share episode
Vi elsker eksperter! - A beginner’s guide: Det amerikanske valgsystem
play

08/14/23 • 23 min

Er du også lidt forvirret omkring det amerikanske valgsystem? Ved du hvad delegerede egentlig er? Eller måske undrer du dig over, hvor meget magt den amerikanske præsident har? Og hvordan det kan være, at Trump vandt valget i 2016 selvom han ikke fik flest stemmer. Disse spørgsmål og mange flere bliver besvaret i denne episode af Vi elsker eksperter!, hvor Joe Goddard, lektor i Amerikanske studier på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet, er eksperten. Joe kommer med tre anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om det amerikanske valgsystem: - https://www.usa.gov/voting-and-elections - https://dk.usembassy.gov/understanding-americas-electoral-college/ - Contemporary United States: Democracy at the Crossroads af Joseph Goddard og Russell Duncan, 2022. OBS! Denne episode blev optaget i starten af 2023. Derfor er kandidatfeltet til valget i 2024 mere sikkert i dag, end det var for seks måneder siden, da podcasten blev optaget.
bookmark
plus icon
share episode
Vi elsker eksperter! - Hvordan du lærer et fremmedsprog og accepterer dine fejl
play

05/31/23 • 22 min

I denne episode af Vi elsker eksperter! har vi Jan Juhl Lindschouw, lektor og forsker i fransk grammatik og lingvistik på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, med i studiet til en snak om, hvordan man bedst lærer et fremmedsprog. Vi taler blandt andet om, hvordan man bedst kommer i gang med at lære et nyt sprog, og hvad der er vigtigt at fokusere på i læringsprocessen. I episoden vender vi også, hvordan du bedst accepterer dine sproglige fejl, når du begår dig på et fremmedsprog, samt at fejl er en naturlig del af det at lære. Jan kommer med to anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om, hvordan man lærer et fremmedsprog: - Fremmedsprog i gymnasiet redigeret af Hanne Leth Andersen, Susana Silvia Fernandez, Dorte Fristrup og Birgit Henriksen, 2014. - Hvorfor gør jeg det, jeg gør? Refleksionshåndbog for sproglærere af Birgit Henriksen, Susana Silvia Fernandez, Hanne Leth Andersen og Dorte Fristrup, 2020.
bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Vi elsker eksperter! have?

Vi elsker eksperter! currently has 19 episodes available.

What topics does Vi elsker eksperter! cover?

The podcast is about Language, Europe, University, Podcasts, Education, Science and Politics.

What is the most popular episode on Vi elsker eksperter!?

The episode title 'Frankrig i frit fald? Højrefløjens hævn og den folkelige frustration' is the most popular.

What is the average episode length on Vi elsker eksperter!?

The average episode length on Vi elsker eksperter! is 21 minutes.

How often are episodes of Vi elsker eksperter! released?

Episodes of Vi elsker eksperter! are typically released every 27 days, 23 hours.

When was the first episode of Vi elsker eksperter!?

The first episode of Vi elsker eksperter! was released on Sep 9, 2022.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments