Teknologi og mennesker
Oslo Business Forum og Atea
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
All episodes
Best episodes
Seasons
Top 10 Teknologi og mennesker Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best Teknologi og mennesker episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Teknologi og mennesker for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Teknologi og mennesker episode by adding your comments to the episode page.
Dette er de viktigste IT-trendene - CIO Analytics 2024
Teknologi og mennesker
06/18/24 • 28 min
I denne episoden dykker vi ned trendrapporten CIO Analytics 2024, som er Nord-Europas største IT-undersøkelse. Vi har spurt over 1000 IT-ledere om hva de er opptatt av akkurat nå, og hva de tenker fremover.
Temaer i rapporten er innovasjon, IT-sikkerhet, bærekraft, IT-avdelingenes rolle i digitaliseringen, kunstig intelligens (AI), samfunnsansvar og kompetanseutfordringer.
Ukens gjester er Marius Kittelsrud, Head of Technology & Governance i NMD, Mali Hole Skogen, teknologi- og bærekraftsdirektør i IKT-Norge, og Petter Moe, CTO i Atea. Programleder er Christian Brosstad, Atea.
Last ned trendrapporten CIO Analytics 2024.
NB: Dette er et opptak fra en LIVE-podkast i Oslo forrige uke på lanseringen av CIO Analytics 2024. Lyden er bearbeidet med kunstig intelligens for å gi deg en bedre lytteropplevelse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10 elleville ideer som løser klimakrisen
Teknologi og mennesker
02/06/24 • 58 min
I denne episoden har vi tenkt å være litt elleville – og tenke utenfor den berømte boksen. Vi har latt oss inspirere av god klimajournalistikk fra New York Times og Dagens Næringsliv.
Det står jo ikke så bra til med klimaet. Vi har mer ekstremvær, issmelting, flom, hetebølger, tørke, havet stiger osv. Livsgrunnlaget vil gradvis forsvinne i enkelte områder på jorda, og mange av disse endringene vil være irreversible.
Verdens land er enige om å begrense oppvarmingen til 2 grader, og aller helst 1,5 grader. Problemet er at vi beveger godt over disse grensene. Varsellampene blinker. FNs generalsekretær, Antonio Guterres, sier «Vi er milevis unna målene i Parisavtalen – og minutter fra midnatt for 1,5-gradersmålet».
Klokken tikker, og det går altfor tregt. Kanskje det er på tide å tenke helt nytt og «crazy», utnytte teknologien og kaste hemningene på havet? Er det når det er som mest kritisk at vi er mest kreative? Eller er det rett og slett ikke mulig å stoppe utviklingen?
Ukens gjester er Lars Kullerud, geolog og leder for UArctic, og Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Wang og Christian Brosstad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Klar for hverdags-AI på jobb og skole?
Teknologi og mennesker
11/07/23 • 35 min
Mange eksperter mener at AI (kunstig intelligens) er årets teknologi. Nå er ikke AI noe nytt, men det skjer veldig mye innenfor dette området akkurat nå. Bare fantasien setter grenser for hvordan AI kan brukes i samhandling, problemløsning, kunnskapsbygging, læring, informasjon og kreativitet.
Vi er i ferd med å bevege oss fra «hva kan maskiner gjøre for oss» til «hva kan maskiner være for oss». Vi får alle et eller annet forhold til AI - på arbeidsplassen, skolen eller hjemme.
Gartner snakker om hverdags-AI, som gir økt produktivitet og effektivitet, og «game-changing-AI», som fokuserer på å skape ny verdi gjennom nye produkter, tjenester, forretningsmodeller eller ny industri.
I denne episoden snakker vi om hverdags-AI innenfor to områder i livet; arbeidsplassen og skolen. Det er mange likhetstrekk og en del forskjeller. Vi skal dykke ned i dette.
Ukens gjester er Fredrik Sætre, senior teknologirådgiver fra Microsoft, og Elisabeth Palmgren, tidligere skoleleder, og nå ansvarlig for skolesatsingen i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad.
Dette er et opptak fra LIVE-podkast i Bergen forrige uke. Lydfilen er bearbeidet med AI-verktøyet Adobe Podcast Beta - Enhance Speech.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
#117: ChatGPT i skolen: Forbud eller elske?
Teknologi og mennesker
01/24/23 • 49 min
Kunstig intelligens er kanskje vår tids største teknologiske revolusjon. Men det er mange kritiske røster, også i skolen. Debatten raser i mediene.
De siste ukene har vi lest om elever som har levert inn oppgaver laget av AI-teknologien ChatGPT. Skoler forbyr bruk av tjenesten. Flere danske universiteter sperrer nå bruk av chatroboten på eksamen. Det finnes mange eksempler. Listen er lang, og den er fargelagt med begreper som juks, plagiat, mindre læring og synkende motivasjon.
Så hva nå? Bør kunstig intelligens i skolen forbys eller må vi endre skolen?
Ukens gjester er Sten Ludvigsen, professor i læring og digitalisering ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet Oslo, og Elisabeth Palmgren, tidligere rektor ved Teglverket skole og nå leder for skolesatsingen i Atea.
Programleder er Christian Brosstad, Atea.
Hva er ChatGPT? Vi har spurt den 🤖
«ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) er et kunstig intelligens-system som er utviklet for å gi kontekstuell samtale. Det er designet for å lære av samtalene sine og gi mer naturlige svar. Systemet bruker et kunstig nevralt nettverk (GPT-3) som er trent på store mengder tekst og samtaler, og kan generere fleksible og interessante samtaler. Det kan brukes til å svare på vanlige spørsmål og starte samtaler om et bredt spekter av emner». Du finner den her.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
#95: Går det fort nok med omstillingen av skipsfarten?
Teknologi og mennesker
03/08/22 • 41 min
I denne episoden skal vi dykke ned i fremtidens skipsfart. Vi snakker om bærekraft, digitalisering, autonome skip, roboter, store datamengder og elektrifisering. Norge har høye klimaambisjoner. Transportsektoren står for nesten en tredel av norske klimagassutslipp. Men spørsmålet er om det går fort nok?
Ukens gjester er Ove Skaug Halsos, partner i Oslo Economics, og Heidi Wolden, adm.dir i Norled. Programleder er Christan Brosstad, Atea Norge.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
#90: Hvordan skal Støre-regjeringen digitalisere Norge?
Teknologi og mennesker
01/18/22 • 36 min
I midten av oktober i fjor fikk vi ny regjering etter 8 år med Erna Solberg. Det er mange som nå er nysgjerrige på hva den nye regjeringen tenker om digitalisering. Vi står overfor en rekke store samfunnsutfordringer som berører både virksomheter i privat og offentlig sektor - og ikke minst vanlige folk. Listen er lang; helse og demografiske endringer, energi, klima og ressursutnyttelse, IT-sikkerhet, og ikke minst hvordan skape inkluderende og innovative samfunn. Så hva kan vi forvente av den nye regjeringen? Hva tenker de om digitalisering og hvor skoen trykker?
Ukens gjester er Bjørn Arild Gram, kommunal- og distriktsminister (SP), og Ole Petter Saxrud, adm. direktør i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
#70 Dataangrepet på Østre Toten kommune
Teknologi og mennesker
02/23/21 • 31 min
9. januar i år meldte Østre Toten kommune om at de samme natt hadde blitt utsatt for et dataangrep – et såkalt løsepengevirus. Store deler av datasystemene til kommunen ble satt ut av spill. Hva skjedde egentlig, og hvordan oppleves det å stå midt i en slik krise? Hva er den viktigste læringen, ikke minst: hvordan sørger man for at dette ikke skjer igjen?
Ukens gjester er Ole Magnus Stensrud, kommunedirektør i Østre Toten kommune, og Per Tore Stokke, sjefkonsulent IT-sikkerhet i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
#42 Hva skal vi med bibliotek når vi har Google?
Teknologi og mennesker
02/06/20 • 34 min
Bibliotekenes rolle har alltid vært å sørge for at alle, uavhengig av bakgrunn, skal ha tilgang på kultur, læringsrom og kunnskap - men nå finnes alt bare et google-søk unna. Digitaliseringen har virkelig gjort sitt inntog i «biblioteksbransjen», og kampen om oppmerksomheten er stor. Konseptet bibliotek må transformeres for fortsatt å være relevant og attraktivt for folk.
I slutten av mars 2020 åpner Oslos nye hovedbibliotek, Deichman Bjørvika. Seks etasjer stappes full med litteratur, lese- og studieplasser, scener, kinosal og verksteder. Hvordan ser egentlig fremtidens bibliotek ut? Hvilken rolle skal bibliotekene ha i kunnskaps-Norge? Og hvordan kan de sammen med skolene bidra til å lære barn og unge kildekritikk og kritisk tenkning i en verden full av «fake news»?
Ukens gjester er direktør for Deichman, Knut Skansen, og tidligere rektor ved Teglverket skole, og nå strategisk rådgiver i Atea, Elisabeth Palmgren. Programleder er Christian Brosstad.
Vi har som vanlig også snoket litt i gjestenes digitale liv 😉
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
#33 Blockchain, fiskeoppdrett og Whole Foods
Teknologi og mennesker
11/21/19 • 29 min
Mange snakker om at blockchain vil revolusjonere hverdagen vår. For mange har blockchain vært ensbetydende med kryptovaluta, og da spesielt bitcoin, men denne teknologien har faktisk mye større potensiale enn det.
Kvarøy Fiskeoppdrett er blant de aller første lakseoppdretterne som tar i bruk blockchain. Med blokkjede samler de all informasjon om laksen, til glede for både forbrukere, butikker, fiskeoppdrettere - og ikke minst fiskevelferden. Dette omfatter informasjon som hvor hvor laksen kommer fra, hvordan den har det, hva slags mat den fikk, om fisken er pakket riktig, holdbarhet og transport – for å nevne noe. På denne måten kan fiskeoppdrettere dokumentere en bærekraftig matkjede fra smolt til laksen ligger på middagsbordet. Sporbarhet er viktig for stadig flere forbrukere og matvarekjeder, som f.eks. Amazon-eide Whole Foods.
Hva har Kvarøy Fiskeoppdrett lært? Hvilke utfordringer er det? Hvordan kan de utvide bruksområdene for denne teknologien? Og hvilke råd vil de gi til andre som “snuser” på Blockchain?
Vi tok en prat med Alf-Gøran Knutsen, daglig leder i Kvarøy Fiskeoppdrett, og Espen Braathe, leder for satsingen på Food Trust i IBM Europa.
I tillegg kommer det avsløringer om gjestenes digitale liv. Enjoy 😊
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Teknologi i krig
Teknologi og mennesker
06/13/24 • 39 min
Sikkerhetspolitikken har endret seg mye de siste årene. Vi opplever krig, stormaktrivalisering, Nato-utvidelse, klimaendringer og ikke minst store teknologiske endringer. Summen av dette bidrar til uforutsigbarhet og ustabilitet i vår del av verden.
IT og teknologi er viktige komponenter i forsvaret av Norge. I ukens episode snakker vi om hvordan Forsvaret bruker teknologi, jobber med innovasjon og skaper kultur for endring.
Ukens gjester er Bjørn Tore Markussen, direktør for teknologi og IKT i Forsvaret, og Caroline Lervik, seniorrådgiver IKT i forsvarsstaben.
Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does Teknologi og mennesker have?
Teknologi og mennesker currently has 159 episodes available.
What topics does Teknologi og mennesker cover?
The podcast is about Podcasts, Technology, Education, Business and Sustainability.
What is the most popular episode on Teknologi og mennesker?
The episode title '10 000 pingviner og AI-assistentene' is the most popular.
What is the average episode length on Teknologi og mennesker?
The average episode length on Teknologi og mennesker is 41 minutes.
How often are episodes of Teknologi og mennesker released?
Episodes of Teknologi og mennesker are typically released every 7 days.
When was the first episode of Teknologi og mennesker?
The first episode of Teknologi og mennesker was released on Jan 14, 2019.
Show more FAQ
Show more FAQ