Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Techzine Talks

Techzine Talks

Coen & Sander

In Techzine Talks duiden we de zakelijke IT-markt. Het hele jaar door analyseren we IT-oplossingen, strategieën en trends. IT-bedrijven nodigen ons graag uit om te vertellen waar ze aan werken en wat ze op de markt gaan brengen. Hierdoor weten we hoe veel technologieën werken. Of hoe ze horen te werken. Daarnaast horen we vanuit de markt ook waar bedrijven behoefte aan hebben of waar ze mispakken.Dit alles geeft ons een goed overzicht van de markt en alle trends in tech die daarbij horen. In deze podcast leggen we innovaties uit, duiden we nieuwe IT-begrippen en proberen we met praktische voorbeelden ingewikkelde technologie begrijpelijk te maken voor iedereen. Waar nodig, halen we er experts bij om zaken nog duidelijker te krijgen.Het doel is om IT-professionals, decision makers en andere luisteraars te helpen om IT-ontwikkelingen beter te begrijpen, maar ook te helpen in hun zoektocht naar nieuwe oplossingen voor hun bedrijf en niet te blijven hangen buzzwords en one-liners.

Share icon

All episodes

Best episodes

Seasons

Top 10 Techzine Talks Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Techzine Talks episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Techzine Talks for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Techzine Talks episode by adding your comments to the episode page.

Techzine Talks - ARM-chips gaan de cloud veroveren
play

05/16/22 • 38 min

Elke smartphone wordt vandaag de dag aangedreven door een ARM-chip. Ook in auto’s, tablets, televisies en Internet of Things-oplossingen zijn ARM-chips te vinden. De Apple A- en M-chips, de Qualcomm Snapdragon, de Samsung Exynos en vele andere zijn gebaseerd op ARM. Opmerkelijk genoeg is ARM nog niet doorgebroken in het datacenter, maar wij denken dat dit snel gaat veranderen, om te beginnen met de cloud.

AWS is wat dat betreft een kartrekker, die ontwikkelen inmiddels al enkele jaren ARM-chips voor in hun cloudinfrastructuur. Zo hebben ze inmiddels de derde generatie Graviton processor beschikbaar. Dit is een krachtige ARM-chip die sneller, zuiniger en goedkoper is dan de Intel Xeon-chips. AWS heeft naast de Graviton ook de Inferentia- en de Tranium-chip, welke geschikt zijn voor AI-workloads en machine learning.

Bij AWS zijn ze heel duidelijk in de voordelen van hun eigen ARM-chips. Minder stroomverbruik, betekent lagere kosten. Meer prestaties en meer optimalisaties voor bepaalde type workloads, denk aan een webserver of database-server. Dit alles maakt de Graviton aantrekkelijk.

Ondertussen zie je dat Microsoft Azure en Oracle zijn begonnen met het aanbieden van een genereke ARM-chip die wordt ontwikkeld door Ampera, de Ampera Altra. Verder is het een slecht bewaard geheim dat Google ook al enige tijd zijn eigen chips ontwerpt, het ligt voor de hand dat we die binnenkort in de Google Cloud gaan zien.

Alles bij elkaar zie je dat ARM langzaam maar zeker dominanter wordt in de cloud. Het chiptekort zorgt waarschijnlijk voor enige remming, want chips produceren is op dit moment heel lastig. Zodra het chiptekort verleden tijd is, verwachten wij flinke innovstie in de cloud met dank aan ARM.

De vraag is dan ook wanneer Dell, HPE, Lenovo en Futjisu op de ARM-trein springen en een breed assortiment servers beschikbaar gaan stellen die worden aangedreven door ARM.

In deze Techzine Talks gaan we dieper op in deze ontwikkelingen. Hoe wij dit zien gebeuren. Wat we nog kunnen verwachten. Ook nemen we de pc-markt nog even mee. Apple heeft besloten alle pc’s voortaan te voorzien van eigen ARM-chips en Intel de deur te wijzen. Gaat hetzelfde gebeuren met alle Windows-pc’s? Of blijft Microsoft trouw aan Intel?

bookmark
plus icon
share episode
Techzine Talks - VMware gaat voor SaaS

VMware gaat voor SaaS

Techzine Talks

play

09/05/22 • 39 min

Afgelopen week vond in de Verenigde Staten VMware Explore plaats. Techzine was hierbij aanwezig en in deze Techzine Talks bespreken we de aankondigingen, het portfolio van VMware en alle ontwikkelingen rondom het bedrijf. Hoe zit het met Broadcom? Wat bieden vSphere 8 en vSAN 8? Hoezo kiest VMware voor SaaS? Wat is Aria?

VMware gaat cross-cloud de nodige diensten leveren op een SaaS-manier. Deze diensten heeft het onderverdeeld in vijf pilaren, namelijk: App Platform, Cloud Management, Cloud & Edge Infrastructure, Security & Networking, Anywhere Workspace.

Verder heeft VMware eindelijk ondersteuning voor ARM toegevoegd aan ESXI. Dit in combinatie met de toevoeging voor ondersteuning van DPU's biedt veel mogelijkheden voor toekomstige workloads. Deze kunnen efficiënter worden uitgevoerd op meer verschillende chips. DPU's zijn programmeerbare chips waarop taken kunnen worden uitgevoerd die normaal gesproken door een CPU worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het routeren van netwerkverkeer, maar ook voor encryptie en decryptie van data. Hierdoor blijft er meer CPU capaciteit beschikbaar voor de applicatie workloads.

Tanzu blijft ook een belangrijk kernonderdeel van VMware. Vooral het Tanzu Application Platform biedt veel kansen en krijgt ook de grootste updates. Zo ondersteuning het Tanzu Application Platform nu ook Red Hat OpenShift, toch wel de grootste concurrent van Tanzu Mission Control. De industrie kiest echter steeds vaker voor OpenShift dus VMware heeft weinig keuze.

Ook is Carbon Black nu geïntegreerd het in applicatieplatform, naast de bestaande integratie met bijvoorbeeld Snyk. Carbon Black is echter eigendom van VMware, wat voor het bedrijf natuurlijk interessanter is dan een derde partij.

Tot slot is er nog Aria, een nieuwe samenvoeging van allerlei verschillende VMware-oplossingen. Het doel van Aria is om een overzicht te bieden van je multi-cloud omgeving en hierin ook allerlei logs en informatie te verzamelen voor bijvoorbeeld Observability. Wij noemen het maar gewoon een soort Splunk maar dan van VMware. Aria is echter behoorlijk uitgebreid met allemaal bestaande oplossingen van VMware waaraan een API Graph is toegevoegd. Het doel is om realtime inzicht te bieden in kosten, performance en het gebruik van resources in applicaties. We staan hier uitgebreid bij stil in deze podcast.

bookmark
plus icon
share episode

Je hersenen zijn in theorie beter en sneller in het verwerken van informatie dan een computer. Toch lijkt dat niet altijd zo. Wat nou als je die twee werelden combineert; je hersenen verbinden met een computer. Dan kom je uit bij een bedrijf als Zander Labs en hun CEO, Jonathan Zwaan, is te gast in Techzine Talks. We praten met hem over de deeptch van BCI, oftewel Brain-Computer Interfaces.

Als je de term Brain-Computer Interface hoort, denk je wellicht meteen aan het kunnen bedienen van computers met je brein. Dat is niet wat Zander Labs doet. Het gaat bij het platform dat dit bedrijf ontwikkelt om passieve Brain-Computer Interfaces. Dat houdt in dat er met behulp van EEG-scans van de hersenen een respons op bepaalde gebeurtenissen naar een computer gestuurd wordt. Het doel is om hiermee een reeks basisreacties te definiëren, die voor alle mensen gelden. De computer kan deze dan gebruiken als input voor een specifieke actie.

De mogelijkheden van het koppelen van het menselijke brein en computers op deze manier heeft zonder meer veel potentie. Zo kan het een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van Artificial General Intelligence, om een zijstraat te noemen. Eenvoudig is het echter niet, zo bespreken we in deze aflevering. Ook zitten er kanten aan die wellicht niet meteen wenselijk zijn. Die gaan we zeker niet uit de weg in dit gesprek.

Een ding staat wat ons betreft vast, Zander Labs is een Nederlandse start-up die samen met partners weleens een grote impact op de wereld van computers en AI kan gaan hebben. Of dat ook gaat lukken, is vanzelfsprekend afwachten. Luister in ieder geval snel deze nieuwste aflevering van Techzine Talks om op de hoogte te zijn van wat er speelt in de wereld van Brain-Computer Interfaces.

Hoofdstukken:
00:00:40 - Zander Labs & BCI's
02:41 - De Brain-Computer Interface
05:09 - BCI-uitdagingen en commercialisering
09:19 - Miniscuul EEG-apparaat
14:01 - BCI-toepassingen
18:52 - Menselijke annotatie & AI
21:01 - Geestelijke toestand & leugendetectie
25:29 - EEG-beperkingen & ethiek
33:24 - AI-chirurgische robots
37:56 - AI van lab tot markt

bookmark
plus icon
share episode

Oracle noemde zijn jaarlijkse conferentie voorheen Oracle OpenWorld. Die naam dekte de lading kennelijk niet meer. Vanaf dit jaar gaat de conferentie door het leven als Oracle CloudWorld. Op zich logisch, gezien de focus van het bedrijf op hun cloudaanbod, zowel op het gebied van IaaS, PaaS en SaaS. Toch had OpenWorld juist nu ook behoorlijk goed geklonken. Waar Oracle vroeger een tamelijk gesloten karakter had, is dat de laatste jaren behoorlijk veranderd. De voornaamste boodschap van Oracle CloudWorld was dat de toekomstige cloudwereld er een is van openheid en interoperabiliteit. Of het nou gaat om de brede beschikbaarheid van OCI, het verbinden van de verschillende cloudomgevingen, het beschikbaar maken van patiëntendata, een eigen low-code platform om klanten zelf aan te sporen om het aanbod van Oracle verder uit te breiden, of het draaien van Oracle-services op AWS en Azure.
Techzine was dit jaar aanwezig op Oracle CloudWorld. In het verleden had Oracle nog weleens de neiging om zichzelf te positioneren ten kosten van andere. Daar heeft het van geleerd, want dat doet het niet meer. Het kijkt nu meer naar wat andere spelers in de markt doen en probeert daar lessen uit te trekken. Larry Ellison, oprichter, CTO en nog altijd de voornaamste bepaler van de koers van Oracle, geeft in zijn keynote tijdens CloudWorld aan dat hij de strategie van Snowflake zeer geslaagd vindt. Snowflake kun je op zowel AWS, Azure als Google draaien. Een dergelijke brede toepassing van de technologie van Oracle ziet Ellison duidelijk ook wel zitten.

bookmark
plus icon
share episode
Techzine Talks - Moet iedereen kiezen voor High Performance Teams?
play

12/13/21 • 25 min

Bedrijven hebben de wens om alsmaar sneller te innoveren. Naast kennis en kunde moet je de organisatie daar ook op inrichten. Een van de manieren om je IT-organisatie te optimaliseren is door te kiezen voor High Performance Teams. Dit zijn teams van 8 tot 10 mensen, waarbij elk teamlid bepaalde vaardigheden meebrengt. We gingen in gesprek met Tjeerd Wichers, Director High Performance Teams, bij Ordina, om te horen hoe zij hiermee omgaan.
Onder Wichers zijn inmiddels honderden teams actief. High Performance Teams zijn wat hem betreft een echte succesformule. Wat belangrijk is bij het samenstellen van een High Performance Team is dat er wordt gestuurd op diversiteit. Een team moet bestaan uit mensen met verschillende skillsets en karaktereigenschappen. Je hebt mensen die bijvoorbeeld uitblinken in het opstarten van een project, maar daar moet je dan ook mensen naast zetten die goed zijn in de details en het afmaken van een project. Zo zijn er uiteraard nog meer voorbeelden. In deze Techzine Talks gaan we de diepte in rond High Performance Teams.

bookmark
plus icon
share episode

Het gebruik van virtuele desktops, ook wel bekend als VDI, is de afgelopen jaren fors toegenomen. Vanuit het bedrijfsleven is er dan ook veel interesse in VDI-oplossingen, omdat het vanuit een security-oogpunt een stuk veiliger is want je hebt minder attack surface. Daarnaast is VDI zeer geschikt om verouderde legacy applicaties die nog steeds mission critical zijn veilig aan te bieden. Inmiddels heeft ook DaaS (desktop as a service) zijn positie ingenomen in deze markt. Als bedrijf kan je VDI op veel manieren gebruiken en inzetten, wij vroegen twee experts om aan te schuiven en ons bij te praten over VDI, de uitdagingen en de keuzes.
Wij vroegen Ruben Spruijt, Technologist bij Nutanix, en Huib Dijkstra, Senior Solution Engineer Security bij VMware, om ons bij te praten over VDI. De heren staan normaal vaak tegen over elkaar, Nutanix en VMware zijn elkaars concurrenten op veel gebieden, maar nu hebben we ze gevraagd ons gezamenlijk bij te praten over VDI. Om bedrijven te helpen met hun keuze. Wij zijn namelijk van mening dat VDI een van de onderwerpen is in de IT-markt die onnodig complex is gemaakt.

Er gaan enorm veel begrippen rond in de wereld van desktop en applicatie virtualisatie, denk aan virtuele desktops, VDI, DaaS, Cloud PC, en nog vele andere. Dit terwijl we vanuit de markt horen dat het opbouwen en uitrollen van een dergelijke omgeving helemaal niet zo complex is. In deze podcast komt zelfs een voorbeeld voorbij van een CIO die het zelf heeft gedaan in twee dagen, omdat zijn IT-afdeling te ontlasten. Microsoft is de afgelopen jaren ook steed actiever geworden in deze sector en dat betekent meer aandacht voor VDI, mogelijk ook meer concurrentie en meer keuze voor de eindgebruiker. Tijd voor wat duiding dus.

bookmark
plus icon
share episode

Je kan het bijna niet gemist hebben. De ontslaggolf die de afgelopen maanden de technologiesector treft. Het begon met HP (6000 mensen) en Meta (11000 mensen) die besloten om de bezem door het werknemersbestand te halen, maar uiteindelijk volgde veel andere multinationals ook. Hoe komt dat? Waarom nu? Blijven er wel banen over in de IT-sector? Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks.
Als je momenteel bij een multinational werkt in de techsector ben je niet helemaal zeker van je baan. Er wordt namelijk flink gesnoeid in het aantal werknemers. We noemde al HP en Meta (Facebook), maar ook bij Google (12000), Microsoft (10000), Amazon (18000), Salesforce (7000) en Philips (10000) moeten er mensen vertrekken. Om er maar even wat te noemen. Er zijn nog veel meer bedrijven die opruiming houden, maar we kunnen ze niet allemaal noemen.
De voornaamste reden dat bedrijven nu besluiten om te bezuinigen op personeelskosten lijkt het einde van de coronapandemie te zijn. Er is sprake geweest van forse overhiring. Er zijn tijdens corona simpelweg veel te veel mensen aangenomen om het mogelijke productiviteitsverlies en de gestegen vraag naar oplossingen in te vullen. Nu we langzaam terugkeren naar de situatie voor corona, lijken bedrijven ook weer goed naar hun kosten en marges te kijken. Daarnaast helpen de gestegen rente en een oorlog in Europa niet mee.
Ook Venture Capitalist die normaliter fors investeren in startups lijken momenteel ook minder scheutig te zijn met grote investeringen. Meer hierover in onze Techzine Talks aflevering van deze week.

bookmark
plus icon
share episode

Snowflake is een van de snelst groeiende IT-bedrijven van dit moment. Na een zeer succesvolle IPO in 2020, is de waarde van het bedrijf fors gestegen, net als het aantal klanten. Veel grote IT-bedrijven werken inmiddels met het cloud dataplatform van Snowflake. Er waren flink wat aankondigingen rondom dit platform, maar in een soort sidenote, kwam naar voren dat Snowflake ook de security industrie wil veranderen. In deze podcast bespreken we de updates en die security aankondiging.

Medio juni vond de Snowflake Summit plaats in Las Vegas, Techzine was erbij en sprak met diverse topmensen bij het bedrijf om te horen welke kant Snowflake op beweegt en wat er nieuw is aan het cloud data platform.

Onder de belangrijkste aankondigingen is de algemene beschikbaarheid van Python, data analisten kunnen nu ook met Python applicaties en functies ontwikkelen bovenop het cloud data platform van Snowflake. Python is op dit moment wereldwijd de populairste programmeertaal en daarmee een zeer welkome toevoeging. Snowflake heeft ook een complete sandbox gebouwd rondom de Python-ondersteuning, zodat men alle Python libraries kan gebruiken, maar bij het uitvoeren van de code gebeurt dit in een sandbox, zodat er geen verbinding naar buiten kan worden gelegd. Hiermee kan Snowflake garanderen dat het werken met Python veilig is en niet je data ineens op straat komt te liggen.

Een andere belangrijkste aankondiging was de integratie van Streamlit binnen Snowflake. Streamlit werd eerder dit jaar door Snowflake overgenomen. Hiermee kan je simpele applicaties bouwen die interacteren met de data in Snowflake.

Tot slot de security aankondiging, waarbij Snowflake het cloud data platform beschikbaar en gereedmaakt voor security data. Het idee is dat alle security-oplossingen binnen een bedrijf hun intelligence data en log data in Snowflake opslaan, zodat alle security vendoren die het bedrijf gebruikt, ook gebruik kunnen maken van al die data. Door de security-oplossingen niet allemaal met hun eigen data silo's te laten werken, maar gezamenlijk één datapool te creëren, hebben ze meer informatie tot hun beschikking en zouden ze betere beschermingen moeten kunnen bieden.

bookmark
plus icon
share episode
Techzine Talks - Wat is de status van Europese big tech?
play

06/28/21 • 17 min

Is er nog Europese big tech? Speelt Europa nog een rol? Kunnen we de concurrentie met de Verenigde Staten en China wel aan? Wordt alles niet keer op keer opgekocht door de Amerikanen? Blijft Europa enkel regeltjes dicteren of gaat het zelf ook nog wat ondernemen? We bespreken de huidige Europese markt en de rol die Europa speelt technologisch gezien.

bookmark
plus icon
share episode

Veel grotere bedrijven lijken tegenwoordig af te stappen van zaken zoals diversiteit en inclusie. Bij Oracle staan ze er compleet anders in, horen we van Afiena van den Broek, HR Senior Director Nederland en Stefan Diedericks, Global Partner Enablement Leader bij het bedrijf. Zij zien heel veel voordelen van teams die niet bestaan uit allemaal dezelfde 'elementen'. OCI zoals we het nu kennen was er bijvoorbeeld niet gekomen zonder cultureel diverse teams.

Culture & Inclusion, zoals Oracle het noemt, zal belangrijk blijven. Organisaties en datgene wat ze maken en produceren, worden er beter van, is het standpunt. Wij gingen het gesprek aan hierover.

Cultuur is een breed begrip

We horen heel vaak gedurende het jaar dat diverse teams betere resultaten leveren voor organisaties. Conceptueel snappen we op zich ook wel dat verschillende achtergronden en vertrekpunten in de nodige situaties uiteindelijk een beter afgewogen eindproduct of -resultaat opleveren. Het draait hierbij uiteindelijk vooral om verschillen in cultuur, in de breedste zin van het woord. Daarbij gaat het niet alleen om kleur, geslacht of andere zaken die al snel bij de term diversiteit om de hoek komen kijken. Ook de laag van de bevolking waaruit iemand afkomstig is speelt een rol en de zaken die iemand heeft meegemaakt. Vandaar ook dat Oracle het niet langer over Diversity & Inclusion heeft, maar over Culture & Inclusion.

Uiteindelijk houden we echter ook van concrete voorbeelden van wat de impact is van het hebben van een cultureel divers team. Met alleen concepten kunnen we over het algemeen niet zoveel. Die bespreken we in deze podcast ook uitgebreid. Zo gaan we in op hoe je vanuit dit perspectief om kunt gaan met recruitment voor technische functies in je organisatie. Wat de organisatorische doelstellingen zijn van een dergelijke benadering, maar we bespreken ook concrete voorbeelden van technologie die er niet was geweest zonder een cultureel diverse achtergrond van de teams die eraan werkten en werken.

De diverse wortels van Oracle Cloud Infrastructure

Met betrekking tot Oracle is Oracle Cloud Infrastructure (OCI) een mooi voorbeeld van een technologie die er in de huidige vorm niet was gekomen zonder culturele diversiteit. Het is namelijk het resultaat van activiteiten van Oracle in Zuid-Afrika, onder andere met overnames en daaropvolgende ontwikkeling van software. Specifiek gaat het hierbij om de ontwikkeling van de FastConnect-software, die ervoor moet zorgen dat cloudregio's een zeer snelle rechtstreekse verbinding krijgen. Dat is een van de onderdelen van OCI waar Oracle op dit moment nog altijd erg trots op is naar buiten toe. Zoals Diedericks het zegt, "de cloudreis van Oracle is in Zuid-Afrika begonnen".

Al met al wellicht geen alledaagse aflevering van Techzine Talks deze week, ook al weten we ook hier weer de onmiskenbare handtekening van Coen en Sander onder te zetten. Het beste is om maar gewoon snel te luisteren voor interessante inzichten in hoe Oracle aankijkt tegen Culture & Inclusion en wat we daar van kunnen en willen leren.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Techzine Talks have?

Techzine Talks currently has 201 episodes available.

What topics does Techzine Talks cover?

The podcast is about Tech, Enterprise, Podcasts, Technology and Business.

What is the most popular episode on Techzine Talks?

The episode title 'Hardware subscriptions zijn de nieuwe melkkoe' is the most popular.

What is the average episode length on Techzine Talks?

The average episode length on Techzine Talks is 34 minutes.

How often are episodes of Techzine Talks released?

Episodes of Techzine Talks are typically released every 7 days.

When was the first episode of Techzine Talks?

The first episode of Techzine Talks was released on Jun 7, 2021.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments