Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
TechTopia

TechTopia

Ingeniørforeningen, IDA

Hvordan indretter vi fremtiden? Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns.
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 TechTopia Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best TechTopia episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to TechTopia for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite TechTopia episode by adding your comments to the episode page.

For 15 år siden var 3D-print, hvor printere fremstiller fysiske genstande frem for tekst, en af de mest hypede teknologier – ligesom generativ AI er i dag. Dengang blev 3D-printere spået at blive den næste store IT-revolution, og vi forventede snart at have en stående derhjemme. Det skete dog ikke helt som forudset, men i industrien har 3D-print taget store skridt og bruges nu til alt fra skibsmotordele til briller og raketkomponenter.

I denne episode møder vi modedesigneren Brigitte Kock, der printer sit eget tøj hjemme i stuen og drømmer om, at vi alle kan gøre det samme i fremtiden. Vi tager også et kig tilbage på den første skrivebords-3D-printer fra 2009 og udforsker, hvordan 3D-print fungerer i hjemmet.

Du kan møde Brigitte Kock og hendes 3D-printede fashion til AM Summit i Øksnehallen i København, torsdag den 24. oktober, hvor der også er spændende talere fra store industrivirksomheder.

Medvirkende: Brigitte Kock – Modular 3D designer

Links:

AM-Summit https://amsummit.dk

Brigitte Kock https://variableseams.com

bookmark
plus icon
share episode

Sundhedsdata er et af de hotteste emner lige nu. Data, der kan hjælpe os med at forstå kroppens funktioner, diagnosticere sygdomme og finde nye måder at håndtere kroniske lidelser på. Men når det kommer til sundhed, er der en vigtig forskel: Vi mennesker er ikke ens. Kvinders biologi bringer unikke behov og udfordringer med sig, som kræver specifikke teknologiske løsninger.

I denne episode dykker vi ned i den spirende femtech-industri – en verden af innovation, der spænder fra apps og wearables til medicinsk udstyr og forbrugerprodukter, der fokuserer på kvinders sundhed. Vi udforsker, hvordan teknologi bruges til at samle og analysere data om alt fra menstruation og fertilitet til graviditet og menopause.

Men det er ikke uden udfordringer. Femtech-branchen står over for barrierer som manglende adgang til data, begrænset forskning og vanskeligheder med at tiltrække investeringer i en finansverden, der ofte er præget af mænd.

Vi får indblik fra to spændende interviews: Først med Kathrin Folkendt, grundlæggeren af nyhedsbrevet Femtech Insider, som vi mødte på TechBBQ. Dernæst taler vi med CEO Colleen Acosta fra femtechvirksomheden Freya, der arbejder med teknologi indenfor kvindelig fysiologi.

Links:

Femtech Insider https://femtechinsider.com

Freya: https://freyabiosciences.com

bookmark
plus icon
share episode
TechTopia - Techtopia 358: AI's skjulte energiforbrug
play

02/24/25 • 27 min

Verden investerer massivt i generativ AI – USA, Kina og EU poster milliarder i teknologien, men én ting tales der ikke meget om: energiforbruget.

Hvor meget strøm sluger de store sprogmodeller som ChatGPT egentlig? Hvor meget vand kræver det at holde datacentrene kølige? Og hvorfor er det kun techgiganterne selv, der kender de reelle tal?

Techtopia dykker ned i AI’s klimaaftryk. Vi tager dig med til Paris, hvor Forum on Sustainable AI fandt sted med deltagelse af OECD, UNESCO, FN, Nvidia, Google og førende forskere. Det blev diskuteret, hvordan vi kan udnytte potentialet i AI uden at gøre teknologien til en ressourcekrævende trussel mod miljøet.

Medvirkende:

Digitaliseringspolitisk chef i IDA, Grit Munk

Links:

Coalition for Sustainable AI https://www.sustainableaicoalition.org

bookmark
plus icon
share episode

De to værter er nærmest overgearet friske. De vælter ud af mine høretelefoner i en voldsomt energisk samtale, der får mig til at glemme, at de slet ikke er rigtige mennesker.

Manden og kvinden, der diskuterer AI i min podcast-app, er nemlig selv AI. Udviklet af Google.

Med den nye opdatering af Googles AI NotebookLM er der sket noget uventet: en funktion, der tilfældigt blev lanceret, har potentialet til at revolutionere podcast-verdenen. NotebookLM er primært designet som et avanceret noteværktøj, men med den seneste opdatering kan den nu automatisk skabe samtaler mellem to virtuelle værter ud fra ethvert skriftligt indhold. Resultatet er en forbløffende realistisk og livlig podcastoplevelse, der hurtigt kan omdanne nyhedsbreve, rapporter eller andre tekster til levende samtaler.

Flere ser dette som et spændende eksperiment, hvor det er muligt at få hurtige, koncentrerede lydversioner af komplekse tekster. Selvom kvaliteten er høj, er der dog også udfordringer og etiske overvejelser, da indholdet er skabt af AI uden menneskelig redigering eller kontrol.

Teknologien rejser spørgsmål om autenticitet og troværdighed, og hvordan AI vil påvirke det traditionelle medielandskab. Vil vi fremover lytte til podcasts skabt af mennesker eller maskiner?

I studiet hos Henrik Føhns:

Tim Frank Andersen, Institute of AI

Jan Birkemose, Medietrends

Links:

NotebookLM https://notebooklm.google.com

Institute of AI https://instituteof.ai/

Medietrends https://www.medietrends.dk/

Spamsongs https://digidi.net/spamsongs

bookmark
plus icon
share episode

Krigen i Ukraine er en teknologisk krig med droner og digital kommunikation. Men teknologien er ikke altid skabt af de gammelkendte producenter af krigsmateriel. Den er skabt at tech-startups, som i stigende grad har forandret deres forretning til produktion af forsvarsteknologi.

Flere af dem er i sagens natur ukrainske, men de får selskab af blandt andre tech startups fra Estland, der trods sin beskedne størrelse er en digital frontløber.

Den estiske iværksætter Ragnar Sass har stiftet en hjælpeorganisation ved navn Help 99 og en fond med risikovillig kapital kaldet Dark Star, som skal investere I startups, der producerer forsvarsteknologi.

Rolf Ask Clausen har været i Estlands hovedstad Tallinn og tale med Ragnar Sass.

Links:

DarkStar https://darkstar.ee

bookmark
plus icon
share episode

3D print er meget mere end plasticdimser og reservedele. Nu kan man også printe mad.

Vi har længe talte om kunstigt kød, men det er blevet overhalet af laksen. Den østrigske startup Revo-Foods har bygget sit eget produktionsapparat, hvor de printer vegansk mad. Og laks er den hidtige krone på værket.

Techtopia smagte den 3D printede laks på årets AMSummit, hvor man også kunne høre om 3D printede kantsten, rev til havbiologi og et kommende 3D printet kollegie i Holstebro.

Medvirkende:

Lasse Olesen, co-founder, Erle Tek

Mikkel Birch, co-founder og CEO, Stone Reefs

Manuel Lachmayr, CTO og co-founder, Revo-Foods

Links:

Erle Tek: https://www.linkedin.com/posts/erle-tek_erletek-newconstructionera-activity-7177245241261912065-P3vq/

Stone Reefs www.stonereefs.dk

Revo-Foods revo-foods.com

bookmark
plus icon
share episode
TechTopia - Techtopia 349: Brilleabe med superpowers
play

11/24/24 • 30 min

Briller med indbygget computerskærm, telefon og AI gør sig nu for alvor gældende i udbuddet af gadgets.

Metas Raybans med indbygget kamera og internetadgang har været på markedet i et stykke tid, omend brillens AI funktioner ikke er tilgængelige i EU.

Og nu er der kommet en ny brille i butikkerne. Den er produceret af firmaet Even Realities, som involverer både kinesiske, tyske og danske udviklere. Den har ikke kamera, men den har til gengæld en computerskærm indbygget i brilleglasset.

Metaverse-eksperten Therkel Sand Therkelsen har begge briller med i studiet til en snak med Techtopias vært Henrik Føhns.

De diskuterer, hvordan briller kan bringe kontekstuelle AI-assistenter ind i din hverdag. Fordelene og udfordringerne ved teknologi, der gør verden "gennemsigtig". De etiske og sociale dilemmaer ved at integrere kameraer og AI i almindelige briller. Hvad fremtiden byder på for wearable tech – fra superkræfter til privatlivets grænser.

Kan brillerne guide os til bedre produktivitet og effektivitet, eller risikerer vi at ofre vores privatliv? Og hvad med kreativitet og fordybelse – kan vi stadig finde plads til det i en digitaliseret hverdag med always-online briller på næsen?

Medvirkende: Therkel Sand Therkelsen - stifter af Realitet.io

Links: Realities Konference https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/realities-vr-and-wearable-technology-357091

Meta Raybans https://www.ray-ban.com/denmark/ray-ban-meta-smart-glasses

Even Realities https://www.evenrealities.com/en-DK/

bookmark
plus icon
share episode
TechTopia - Techtopia 327: Dansk AI center jubler
play

05/13/24 • 33 min

På pionercentret for AI i København er direktøren begejstret over Gefion - AI supercomputeren, som snart står klar i Danmark.

Danske forskere har længe efterspurgt mere computerkraft til brug af AI. Med Gefion er deres bøn blevet hørt. En anden vigtig detalje er, at danske forskere ikke længere skal købe sig adgang til udenlandsk regnekraft, hvilket betyder, at man nu kan bruge offentlige danske data i overensstemmelse med EU's GDPR regler. På den måde kan man skræddersy danske AI projekter fremfor at skulle fifle rundt med systemer trænet på udenlandske datasæt.

Hør direktør i Pioneer Centre for Artificial Intelligence Serge Belongie fortælle.

Link:
Pioneer Centre for Artificial Intelligence https://www.aicentre.dk

bookmark
plus icon
share episode

Vores digitale kulturhistorie forsvinder dag for dag. Tekst, fotos, lyd og video, som vi skabte i 1990erne, er dårligere bevaret end kultur, skabt for århundreder siden.
Årsagen er, at indholdet er skabt med computere og software, som ikke findes længere. Indholdet er med andre ord låst inde på døde platforme.
De fleste danske hjemmesider fra 90erne er forsvundet, og dermed er starten på danskernes indtog på nettet ikke dokumenteret.
Derfor har professor Niels Brügger fra afdelingen for medier og journalistik på Aarhus Universitet gået i gang med at dokumentere denne periode i dansk kulturhistorie. Det har vist sig at være en større arkæologisk opgave.

Link:
Dansk Webhistorie i 90erne http://webhistorie.dk/?fbclid=IwY2xjawE9I4FleHRuA2FlbQIxMAABHeGOF6fMgQ6qxVcsDv_FPv-N79_5QNiIJ7cM3fIGKut287YxOlNaa3dFkA_aem_kiPHrrOv7fQn3AAl2oe4Wg

bookmark
plus icon
share episode
TechTopia - Techtopia 336: De grå sider som streaming
play

08/26/24 • 61 min

Har p0rno på nettet ødelagt vores sexuelle relationer? Skal vi genopdrages? Og er kuren at kigge med i naboens soveværelse?

MakeLoveNotPorn er et website, hvor helt almindelige mennesker deler video med deres helt almindelige s3xliv. Stifteren af websitet ser det som sexualundervisning og et kursus i s3x med samtykke for mænd, der skal skrue ned for deres giftige maskulinitet.

Sitet drives af en håndfuld kuratorer, der personligt har set alle 3000 videoer igennem samt driver et community for de såkaldte MakeLoveNotPorn-stars.

Mød stifteren og kuratoren samt den danske s3xolog, der finder websitet charmerende men tvivler på, at det kan lære folk bedre sexvaner.

Medvirkende:
Cindy Gallop, CEO og stifter, makelovenotporn.tv
Ariel Martinez, chief curator, makelovenotporn.tv
Daisy Løvendahl, s3xolog og parterapeut

Links:

makelovenotporn https://makelovenotporn.tv/

Daisy Løvendahl https://daisylovendahl.dk/

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does TechTopia have?

TechTopia currently has 129 episodes available.

What topics does TechTopia cover?

The podcast is about Startups, Bio, Podcasts and Technology.

What is the most popular episode on TechTopia?

The episode title 'Techtopia 333 (ENGLISH version) with Paris Marx.mp3' is the most popular.

What is the average episode length on TechTopia?

The average episode length on TechTopia is 38 minutes.

How often are episodes of TechTopia released?

Episodes of TechTopia are typically released every 7 days.

When was the first episode of TechTopia?

The first episode of TechTopia was released on Jul 4, 2022.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments