Sprekend RD
Reformatorisch dagblad
All episodes
Best episodes
Top 10 Sprekend RD Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best Sprekend RD episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Sprekend RD for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Sprekend RD episode by adding your comments to the episode page.
05/31/24 • 29 min
05/03/24 • 44 min
03/08/24 • 36 min
Een christen mag wel wat meer tijd in de natuur doorbrengen, vindt Klaas-Hemke van Meekeren. In Sprekend RD breekt de zogenaamde ‘polderprof’ en weduwnaar van milieudeskundige Martine Vonk een lans voor het buitenleven. „Wie meer oog heeft voor de natuur, krijgt ook meer oog voor een duurzaam leven.”
Komende week organiseert voor het Reformatorisch Dagblad opnieuw de Week van de Schepping. Voor Van Meekeren is dat een aangelegen onderwerp. Tijdens zijn huwelijk met Martine Vonk –ze overleed in 2019 aan de gevolgen van borstkanker– leerde hij om bewuste keuzes te maken. Dat ging niet helemaal vanzelf, vertelt hij. „Ik hield ook van lappen vlees. Maar gaandeweg ben ik hierin wat veranderd.”
Nu zijn vrouw niet meer leeft, zet Van Meekeren de duurzame levensstijl voort. Hij heeft vanuit zichzelf veel met de natuur. Als polderprof ontwikkelt hij ruimtelijke plannen met biodiversiteit voor bedrijven, particulieren en overheden. Bovendien beheert Van Meekeren een eigen stukje land, dat hij zijn ‘polderlaboratorium’ noemt. „Ik heb een druk hoofd, waar veel in gebeurt. Op dat landje aard ik en kom ik tot rust.”
Hij zette enige tijd geleden vanuit zijn kerkelijke gemeente bovendien de Forest Church op, waarmee hij elke paar weken de natuur intrekt voor een ‘buitendienst’. „De natuur is ook een boek waaruit we God kunnen leren kennen. Ik ervaar veel van Wie God is in de schepping.”
In de podcast gaat Van Meekeren in op de vraag of christenen wel genoeg bezig met het thema duurzaamheid. Hij ziet dat dit thema ten opzichte van vroeger veel meer speelt in kerken. Wel mag er wat hem betreft meer aandacht komen voor de schepping. Hij werpt zich graag op als pleitbezorger van de natuur. Wie daar meer oog voor heeft, gaat namelijk automatisch ook meer aan de slag met duurzaamheid, denkt Van Meekeren. „Een duurzame levensstijl past binnen de christelijke deugden.”
Voor de mensen die niet zoveel met groen of duurzaamheid hebben, heeft hij een tip: „Begin met iets kleins. Kweek bijvoorbeeld iets wat je kunt eten. En heb je daar lol in, pak dan weer iets op. Het hoeft niet allemaal ineens. Maar we hebben wel degelijk invloed op onze leefomgeving.”
Alle artikelen over de Week van de schepping zijn hier te lezen
Meer Reformatorisch Dagblad?
Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd
Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief
Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag
Youtube: https://www.youtube.com/refdag
Wat je misschien nog niet wist van Kerst
Sprekend RD
12/22/23 • 25 min
Kerst is misschien wel het bekendste feest binnen het christendom. Maar behalve het herdenken van de geboorte van Jezus in de stal van Bethlehem lijkt het tegenwoordig om veel meer te gaan: lichtjes, cadeaus en gezelligheid. Zijn dat puur niet-christelijke elementen, of valt er een lijn te trekken naar het Bijbelse verhaal? In de nieuwe aflevering van Sprekend RD bespreekt hoogleraar kerkgeschiedenis prof. dr. Herman Selderhuis een aantal feiten rond Kerst die misschien wat minder bekend zijn.
Volgens Selderhuis, verbonden aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en predikant, is het kerstfeest zoals we dat nu vieren in de plek gekomen van het heidense midwinterfeest. Dat werd rond de kortste dag van het jaar, 21 december, gevierd. Met het feest werd het einde van de winter gemarkeerd. Bovendien wees het vooruit op de nieuwe bloeitijd.
Er zijn zeker overeenkomsten tussen dat zonnewendefeest en het kerstfeest, aldus Selderhuis. Denk aan de betekenis van het licht; ook nu steken mensen massaal lichtjes aan. „En ook de kerstboom is ten dele op het heidense feest terug te voeren. De groene takken verwijzen naar het nieuwe leven dat wacht.”
Kerst wordt door christenen wereldwijd op een verschillende manier gevierd, vertelt Selderhuis. De Russisch-orthodoxe kerk viert het in januari, in Duitsland is kerstavond het belangrijkste moment. „Als je wilt kun je dus twee weken lang Kerst vieren.”
Reacties, vragen of tips? Mail naar [email protected]
Meer Reformatorisch Dagblad?
Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd
Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief
Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag
Youtube: https://www.youtube.com/refdag
10/13/23 • 22 min
02/16/24 • 26 min
In februari 2023 staat de universiteit van Asbury zestien dagen lang in het teken van een religieuze opwekking. Studenten zingen, bidden en mediteren haast zonder onderbreking in de universiteitskapel. Wat is er een jaar later nog te merken van de ommekeer? En waarom komen juist in de Verenigde Staten zoveel opwekkingen voor? In Sprekend RD geeft oud-hoofdredacteur van het RD en Amerikakenner Wim Kranendonk antwoord op deze vragen.
Kranendonk schreef voor het Reformatorisch Dagblad een vijfdelige serie artikelen over de opwekking in Asbury. Daarin zoomt hij ook in op het verleden van de Verenigde Staten, dat „gestempeld” is door opwekkingen. „In het kielzog van de puriteinen zijn de methodisten in Amerika gekomen. Die hebben veel evangelisatiewerk gedaan onder meer bij de slavenbevolking. Binnen die traditie passen de opwekkingen.” Bovendien, zo signaleert hij, sluit de manier waarop een dergelijke opleving verloopt aan bij de volksaard van de Amerikanen. „Ze hebben iets uitbundigs, iets spectaculairs. Het geloof gaat niet buiten de volksaard om.”
Het is volgens Kranendonk lastig om een jaar later al te beoordelen of er sprake is van een blijvende verandering in Asbury en de andere steden waar de opwekking navolging kreeg. Wel ziet de rector van de universiteit dat zijn studenten meer dan voorheen bezig zijn met mediteren, bidden en zingen. „De vruchten moeten we afwachten. Maar dat neemt niet weg dat het een positieve ontwikkeling is dat honderden studenten aan een Amerikaanse universiteit elke dag de tijd nemen voor Bijbelstudie en met elkaar over het geloof praten.”
Lees de artikelenserie van Wim Kranendonk over Asbury hier.
Reacties, vragen of tips? Mail naar [email protected]
Meer Reformatorisch Dagblad?
Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd
Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief
Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag
Youtube: https://www.youtube.com/refdag
Waarom kerkverlating vaak geleidelijk gaat
Sprekend RD
05/10/24 • 28 min
Kerkverlating: aan geen kerk gaat het voorbij. Maar wat zijn de oorzaken van de teruggang, en gaat het overal minder goed? In deze aflevering van Sprekend RD gaan socioloog en oud-RD-hoofdredacteur C.S.L. Janse en RD-kerkredacteur Addy de Jong met elkaar in gesprek over dit thema.
Cijfers geven van kerkverlating is lastig, vertelt Janse. Dat komt doordat veel mensen die feitelijk niet meer naar de kerk gaan, nog wel ingeschreven staan. Maar grove schattingen geven aan dat het om enkele tienduizenden kerkverlaters per jaar gaat. Dat is vooral in de Rooms-Katholieke Kerk en de PKN te zien. In de reformatorische kerken speelt het minder, aldus Janse.
Addy de Jong schrijft mee aan de serie artikelen die het Reformatorisch Dagblad op 11 en 18 mei publiceert rond kerkverlating. Hij interviewde schrijfster Franca Treur -bekend van de roman "Dorsvloer vol confetti"- en haar voormalige predikant ds. P. van Ruitenburg. Wat hem trof aan het gesprek? „Dat ze ondanks hun verschillen samen over wezenlijke zaken, zoals de hemel, konden praten." Volgens Addy is het belangrijk om oog te hebben voor mensen in de gemeente die dreigen af te haken. Hij citeert Augustinus: „Sluit jongeren in je hart en houd van ze".
Lees de artikelen over kerkverlating op rd.nl.
Reageren op deze aflevering? Mail naar [email protected]
Meer Reformatorisch Dagblad?
Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd
Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief
Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag
YouTube: https://www.youtube.com/refdag
07/05/24 • 26 min
In de maanden juli en augustus verschijnt elke vrijdagmorgen een zomeraflevering van Sprekend RD. Daarin als luisterverhaal een mooi RD-artikel uit de afgelopen jaren én een kort gesprek met de auteur. Deze week: Christine Stam – van Gent over het lied ”Amazing Grace” van John Newton.
Eigenlijk is ze niet zo van de meezingers, vertelt Christine in de podcast. Toch is ze het lied ”Amazing Grace” gaan waarderen, vanwege het bijzondere levensverhaal van John Newton, de auteur van het lied. In het artikel ”Genade brengt mij thuis” uit december 2023 beschrijft Christine hoe John Newton als voormalig slavenhandelaar uiteindelijk tot bekering komt en zijn overbekende lied schrijft.
Christine kraakt een paar stevige noten in haar stuk. Zo schrijft ze dat reformatorische christenen soms worstelen met dat begrip genade. „Misschien is dat wel precies waarom nette kerkgangers zo’n moeizame verhouding met genade hebben. Misschien is het wel gemakkelijker om in genade voor een grote zondaar als John Newton te geloven, dan in genade voor een trouw zijn best doende christen, die een heel eind komt in het leiden van een fatsoenlijk leven. Ik kan geloven en belijden dat alles genade is, en toch niet voluit daaruit leven.”
Het stuk leverde haar zelf ook nieuwe inzichten op, vertelt ze. Bijvoorbeeld dat genade juist daar is waar we er het verst bij vandaan zijn. „Genade zoekt het diepste punt. En dat is niet het punt waar wij heel erg verlangend zitten te wachten op God, maar waar we niks meer voelen. Waar we eigenlijk alleen maar denken. Dat stelde me voor de vraag: Mag je ook met je blote verstand op Gods belofte pleiten? Mag dat ook als je er niks bij voelt? Dat stukje, dat had ik nooit scherp.”
Het fragment van Amazing Grace dat in de podcast wordt gebruikt is afkomstig van West Coast Choir.
Reageren op deze aflevering? Mail naar [email protected]
Meer Reformatorisch Dagblad?
Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd
Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief
Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag
YouTube: https://www.youtube.com/refdag
01/12/24 • 32 min
09/22/23 • 25 min
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does Sprekend RD have?
Sprekend RD currently has 78 episodes available.
What topics does Sprekend RD cover?
The podcast is about News, Christianity, Religion & Spirituality, News Commentary and Podcasts.
What is the most popular episode on Sprekend RD?
The episode title 'Trailer Sprekend RD' is the most popular.
What is the average episode length on Sprekend RD?
The average episode length on Sprekend RD is 31 minutes.
How often are episodes of Sprekend RD released?
Episodes of Sprekend RD are typically released every 7 days.
When was the first episode of Sprekend RD?
The first episode of Sprekend RD was released on Apr 5, 2023.
Show more FAQ
Show more FAQ