Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Sprekend RD

Sprekend RD

Reformatorisch dagblad

Sprekend RD is de wekelijkse podcast van het Reformatorisch Dagblad met achtergronden bij het nieuws. Elke week duiken presentatoren Arno Lagendijk en Mirjam Roukema in één onderwerp. Daarvoor spreken ze met experts, RD-redacteuren en mensen uit de christelijke achterban. Luister hieronder naar de beschikbare afleveringen en abonneer je op Sprekend RD.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Sprekend RD Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Sprekend RD episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Sprekend RD for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Sprekend RD episode by adding your comments to the episode page.

„Op veel plekken in Israël is weinig te merken van de oorlog. Naarmate ik dichter bij de grens met Gaza kwam, zag ik steeds meer helikopters en gevechtsvliegtuigen. Het geluid van de explosies was oorverdovend. Hoewel alle ogen op Rafah zijn gericht, wordt er ook in het noorden van Gaza nog onverminderd gevochten.” Vlak bij de grens zag Richard de vele vrachtwagens met hulpgoederen de grens overgaan. De vraag is wel wat er gebeurd met de goederen als ze eenmaal in Gaza zijn aangekomen. Richard: „Je hoort verhalen dat de hulpgoederen door Hamas worden ingepikt. Het blijft lastig om dat te beoordelen, want ik bleef aan de Israëlische kant van de grens.” Over de kritiek die Israël vanuit de wereld krijgt over het militaire optreden, is men in Israël hevig verontwaardigd. „Vooral de oudere generatie noemt de aanslag van 7 oktober een kleine holocaust. Het land heeft het volste recht zich te verdedigen en te voorkomen dat zo’n aanslag opnieuw wordt gepleegd, vinden ze.” In de podcast spreekt Richard onder andere over de verontwaardiging op het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof, de militaire operatie in Rafah, de onderhandelingen met Hamas, de dienstplicht voor orthodoxe Joden en de positie van Netanyahu. Die Israëlische premier geeft aan dat hij verwacht dat de oorlog in Gaza nog wel zeven maanden gaat duren.
bookmark
plus icon
share episode
Haar 18e verjaardag op 11 mei 1940 heeft ze niet gevierd. Ze was op de vlucht. Miep Westdorp woonde dicht bij de bruggen in Rotterdam waar in de eerste dagen van de oorlog hard gevochten werd. „Vanuit de neergelaten rubberboten schoten de Duitsers ook op de mensen aan de kant. Het was te gevaarlijk om thuis te blijven.” Wanneer ze aan de oorlog terugdenkt is het vooral de angst die haar is bijgebleven. „Dan lag ik ’s nachts te luisteren naar de vliegtuigen. Waar gaan ze bombarderen?” Ook was er angst wanneer ze ‘s avond voetstappen hoorde. Kwamen de Duitsers nu terug om haar broer te halen? In de podcast Sprekend RD gaat redacteur Arno Lagendijk in gesprek met zijn oma, Miep Kik-Westdorp. Volgende week zaterdag hoopt ze 102 jaar oud te worden.
bookmark
plus icon
share episode

Een christen mag wel wat meer tijd in de natuur doorbrengen, vindt Klaas-Hemke van Meekeren. In Sprekend RD breekt de zogenaamde ‘polderprof’ en weduwnaar van milieudeskundige Martine Vonk een lans voor het buitenleven. „Wie meer oog heeft voor de natuur, krijgt ook meer oog voor een duurzaam leven.”

Komende week organiseert voor het Reformatorisch Dagblad opnieuw de Week van de Schepping. Voor Van Meekeren is dat een aangelegen onderwerp. Tijdens zijn huwelijk met Martine Vonk –ze overleed in 2019 aan de gevolgen van borstkanker– leerde hij om bewuste keuzes te maken. Dat ging niet helemaal vanzelf, vertelt hij. „Ik hield ook van lappen vlees. Maar gaandeweg ben ik hierin wat veranderd.”

Nu zijn vrouw niet meer leeft, zet Van Meekeren de duurzame levensstijl voort. Hij heeft vanuit zichzelf veel met de natuur. Als polderprof ontwikkelt hij ruimtelijke plannen met biodiversiteit voor bedrijven, particulieren en overheden. Bovendien beheert Van Meekeren een eigen stukje land, dat hij zijn ‘polderlaboratorium’ noemt. „Ik heb een druk hoofd, waar veel in gebeurt. Op dat landje aard ik en kom ik tot rust.”

Hij zette enige tijd geleden vanuit zijn kerkelijke gemeente bovendien de Forest Church op, waarmee hij elke paar weken de natuur intrekt voor een ‘buitendienst’. „De natuur is ook een boek waaruit we God kunnen leren kennen. Ik ervaar veel van Wie God is in de schepping.”

In de podcast gaat Van Meekeren in op de vraag of christenen wel genoeg bezig met het thema duurzaamheid. Hij ziet dat dit thema ten opzichte van vroeger veel meer speelt in kerken. Wel mag er wat hem betreft meer aandacht komen voor de schepping. Hij werpt zich graag op als pleitbezorger van de natuur. Wie daar meer oog voor heeft, gaat namelijk automatisch ook meer aan de slag met duurzaamheid, denkt Van Meekeren. „Een duurzame levensstijl past binnen de christelijke deugden.”

Voor de mensen die niet zoveel met groen of duurzaamheid hebben, heeft hij een tip: „Begin met iets kleins. Kweek bijvoorbeeld iets wat je kunt eten. En heb je daar lol in, pak dan weer iets op. Het hoeft niet allemaal ineens. Maar we hebben wel degelijk invloed op onze leefomgeving.”

Alle artikelen over de Week van de schepping zijn hier te lezen

Meer Reformatorisch Dagblad?

Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

Youtube: https://www.youtube.com/refdag

bookmark
plus icon
share episode
Sprekend RD - Wat je misschien nog niet wist van Kerst
play

12/22/23 • 25 min

Kerst is misschien wel het bekendste feest binnen het christendom. Maar behalve het herdenken van de geboorte van Jezus in de stal van Bethlehem lijkt het tegenwoordig om veel meer te gaan: lichtjes, cadeaus en gezelligheid. Zijn dat puur niet-christelijke elementen, of valt er een lijn te trekken naar het Bijbelse verhaal? In de nieuwe aflevering van Sprekend RD bespreekt hoogleraar kerkgeschiedenis prof. dr. Herman Selderhuis een aantal feiten rond Kerst die misschien wat minder bekend zijn.

Volgens Selderhuis, verbonden aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en predikant, is het kerstfeest zoals we dat nu vieren in de plek gekomen van het heidense midwinterfeest. Dat werd rond de kortste dag van het jaar, 21 december, gevierd. Met het feest werd het einde van de winter gemarkeerd. Bovendien wees het vooruit op de nieuwe bloeitijd.

Er zijn zeker overeenkomsten tussen dat zonnewendefeest en het kerstfeest, aldus Selderhuis. Denk aan de betekenis van het licht; ook nu steken mensen massaal lichtjes aan. „En ook de kerstboom is ten dele op het heidense feest terug te voeren. De groene takken verwijzen naar het nieuwe leven dat wacht.”

Kerst wordt door christenen wereldwijd op een verschillende manier gevierd, vertelt Selderhuis. De Russisch-orthodoxe kerk viert het in januari, in Duitsland is kerstavond het belangrijkste moment. „Als je wilt kun je dus twee weken lang Kerst vieren.”

Reacties, vragen of tips? Mail naar [email protected]

Meer Reformatorisch Dagblad?

Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

Youtube: https://www.youtube.com/refdag

bookmark
plus icon
share episode
Kennis van de historie van Israël is „broodnodig” om het huidige conflict met Hamas te kunnen duiden. Dat stelt Bart Wallet, hoogleraar Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam, vrijdag in de podcast Sprekend RD. De aanval van Hamas op Israël, zaterdag een week geleden, kwam voor Wallet als „een grote schok”. Als hoogleraar houdt hij zich dagelijks bezig met Israël en de geschiedenis van het land. Het conflict deed hem direct terugdenken aan de Jom Kipoeroorlog, dit jaar precies vijftig jaar geleden. De dag dat de aanval begon vierden de Joden ”Simchat Thora”, de ”Vreugde der wet”. „Dat is een vrolijk feest: mensen dansen in de synagoge met thorarollen, kinderen krijgen snoepgoed. En uitgerekend deze dag, ook nog eens een sjabbat, draaide compleet om. In plaats van blijdschap is het de zwartste dag in de recente Israëlische geschiedenis geworden.” Volgens de hoogleraar kenmerkt de geschiedenis van Israël zich door een cyclus van oorlogen. De ene oorlog legt de kiem voor de volgende. Als voorbeeld noemt hij de Zesdaagse Oorlog, in 1967. Israël veroverde in die oorlog onder meer de Golanhoogten en de Gazastrook. De Zesdaagse Oorlog was de aanleiding voor de Jom Kipoeroorlog in 1973, waarbij onder meer Syrië en Egypte de bezette gebieden terug probeerden te veroveren. Het huidge conflict met Hamas zit iets gecompliceerder in elkaar, vertelt Wallet. Enerzijds is ook daar een cyclus van terugkerend geweld. Anderzijds spelen er diepere oorzaken, zoals het feit dat de relaties tussen Israël en diverse Arabische landen de afgelopen jaren zijn genormaliseerd. Met als hoofdprijs de verwachte vrede met Saoedi-Arabië. Ook in Nederland levert het conflict polarisatie op. Wallet stelt dat er behalve een oorlog tussen Hamas en Israël ook een „oorlog” op sociale media wordt uitgevochten. „Er worden daar allerlei beelden gedeeld die als doel hebben het sentiment de ene of de andere kant op te krijgen. Maar wil je goed kunnen beoordelen wat hier speelt, dan is er een diepte-analyse nodig.” Gedegen kennis van de historie is dus erg belangrijk in het bepalen van je positie.
bookmark
plus icon
share episode

In februari 2023 staat de universiteit van Asbury zestien dagen lang in het teken van een religieuze opwekking. Studenten zingen, bidden en mediteren haast zonder onderbreking in de universiteitskapel. Wat is er een jaar later nog te merken van de ommekeer? En waarom komen juist in de Verenigde Staten zoveel opwekkingen voor? In Sprekend RD geeft oud-hoofdredacteur van het RD en Amerikakenner Wim Kranendonk antwoord op deze vragen.

Kranendonk schreef voor het Reformatorisch Dagblad een vijfdelige serie artikelen over de opwekking in Asbury. Daarin zoomt hij ook in op het verleden van de Verenigde Staten, dat „gestempeld” is door opwekkingen. „In het kielzog van de puriteinen zijn de methodisten in Amerika gekomen. Die hebben veel evangelisatiewerk gedaan onder meer bij de slavenbevolking. Binnen die traditie passen de opwekkingen.” Bovendien, zo signaleert hij, sluit de manier waarop een dergelijke opleving verloopt aan bij de volksaard van de Amerikanen. „Ze hebben iets uitbundigs, iets spectaculairs. Het geloof gaat niet buiten de volksaard om.”

Het is volgens Kranendonk lastig om een jaar later al te beoordelen of er sprake is van een blijvende verandering in Asbury en de andere steden waar de opwekking navolging kreeg. Wel ziet de rector van de universiteit dat zijn studenten meer dan voorheen bezig zijn met mediteren, bidden en zingen. „De vruchten moeten we afwachten. Maar dat neemt niet weg dat het een positieve ontwikkeling is dat honderden studenten aan een Amerikaanse universiteit elke dag de tijd nemen voor Bijbelstudie en met elkaar over het geloof praten.”

Lees de artikelenserie van Wim Kranendonk over Asbury hier.

Reacties, vragen of tips? Mail naar [email protected]

Meer Reformatorisch Dagblad?

Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

Youtube: https://www.youtube.com/refdag

bookmark
plus icon
share episode
Sprekend RD - Waarom kerkverlating vaak geleidelijk gaat
play

05/10/24 • 28 min

Kerkverlating: aan geen kerk gaat het voorbij. Maar wat zijn de oorzaken van de teruggang, en gaat het overal minder goed? In deze aflevering van Sprekend RD gaan socioloog en oud-RD-hoofdredacteur C.S.L. Janse en RD-kerkredacteur Addy de Jong met elkaar in gesprek over dit thema.

Cijfers geven van kerkverlating is lastig, vertelt Janse. Dat komt doordat veel mensen die feitelijk niet meer naar de kerk gaan, nog wel ingeschreven staan. Maar grove schattingen geven aan dat het om enkele tienduizenden kerkverlaters per jaar gaat. Dat is vooral in de Rooms-Katholieke Kerk en de PKN te zien. In de reformatorische kerken speelt het minder, aldus Janse.

Addy de Jong schrijft mee aan de serie artikelen die het Reformatorisch Dagblad op 11 en 18 mei publiceert rond kerkverlating. Hij interviewde schrijfster Franca Treur -bekend van de roman "Dorsvloer vol confetti"- en haar voormalige predikant ds. P. van Ruitenburg. Wat hem trof aan het gesprek? „Dat ze ondanks hun verschillen samen over wezenlijke zaken, zoals de hemel, konden praten." Volgens Addy is het belangrijk om oog te hebben voor mensen in de gemeente die dreigen af te haken. Hij citeert Augustinus: „Sluit jongeren in je hart en houd van ze".

Lees de artikelen over kerkverlating op rd.nl.

Reageren op deze aflevering? Mail naar [email protected]

Meer Reformatorisch Dagblad?

Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

YouTube: https://www.youtube.com/refdag

bookmark
plus icon
share episode

In de maanden juli en augustus verschijnt elke vrijdagmorgen een zomeraflevering van Sprekend RD. Daarin als luisterverhaal een mooi RD-artikel uit de afgelopen jaren én een kort gesprek met de auteur. Deze week: Christine Stam – van Gent over het lied ”Amazing Grace” van John Newton.

Eigenlijk is ze niet zo van de meezingers, vertelt Christine in de podcast. Toch is ze het lied ”Amazing Grace” gaan waarderen, vanwege het bijzondere levensverhaal van John Newton, de auteur van het lied. In het artikel ”Genade brengt mij thuis” uit december 2023 beschrijft Christine hoe John Newton als voormalig slavenhandelaar uiteindelijk tot bekering komt en zijn overbekende lied schrijft.

Christine kraakt een paar stevige noten in haar stuk. Zo schrijft ze dat reformatorische christenen soms worstelen met dat begrip genade. „Misschien is dat wel precies waarom nette kerkgangers zo’n moeizame verhouding met genade hebben. Misschien is het wel gemakkelijker om in genade voor een grote zondaar als John Newton te geloven, dan in genade voor een trouw zijn best doende christen, die een heel eind komt in het leiden van een fatsoenlijk leven. Ik kan geloven en belijden dat alles genade is, en toch niet voluit daaruit leven.”

Het stuk leverde haar zelf ook nieuwe inzichten op, vertelt ze. Bijvoorbeeld dat genade juist daar is waar we er het verst bij vandaan zijn. „Genade zoekt het diepste punt. En dat is niet het punt waar wij heel erg verlangend zitten te wachten op God, maar waar we niks meer voelen. Waar we eigenlijk alleen maar denken. Dat stelde me voor de vraag: Mag je ook met je blote verstand op Gods belofte pleiten? Mag dat ook als je er niks bij voelt? Dat stukje, dat had ik nooit scherp.”

Obama zong in 2015 "Amazing Grace" bij de herdenking van de negen slachtoffers van de schietpartij in een zwarte kerk in Charleston, onder wie de voorganger.

Het fragment van Amazing Grace dat in de podcast wordt gebruikt is afkomstig van West Coast Choir.

Reageren op deze aflevering? Mail naar [email protected]

Meer Reformatorisch Dagblad?

Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

YouTube: https://www.youtube.com/refdag

bookmark
plus icon
share episode
„Steeds meer sterke leiders die lak hebben aan regels” Meer dan de helft van de wereldbevolking gaat dit jaar naar de stembus. Zo mogen onder andere de inwoners van de Verenigde Staten, Rusland, Taiwan en Europa dit jaar hun stem uitbrengen. In de podcast Sprekend RD geeft buitenlandredacteur Cornelis Boon uitleg over de verkiezingen voor het Europees Parlement en blikt oud-hoofdredacteur Wim Kranendonk vooruit op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Buitenlandredacteur Cornelis Boon geeft aan dat het Europees Parlement geen wetsvoorstellen mag doen. Dat wordt door leden als een groot manco ervaren. Het Europees Parlement mag wel oproepen doen. Zo hebben ze opgeroepen om de beschermde status van de wolf aan te passen. De Europese Commissie komt dan met een wetsvoorstel en daar kan het Europees Parlement dan over stemmen. Europa heeft wel degelijk invloed op de landelijke politiek. „Wat mensen onvoldoende beseffen is dat Europa de wetgeving in Nederland inkleurt.” Als voorbeeld noemt Cornelis de recent gesloten migratiedeal. De BBB sorteert met haar verkiezingsprogramma al voor op het besluit om een maximaal aantal migranten toe te laten en het merendeel te weigeren. Migranten die niet worden opgenomen koopt Nederland af door 20.000 euro te betalen aan het land dat de migrant wel wil opnemen. „Ik denk niet dat president Biden zit te wachten om het op te nemen tegen Donald Trump. Maar Biden ziet het wel als zijn taak om Trump te verslaan”, zegt Wim Kranendonk. Bij de Democraten zijn er nagenoeg geen andere presidentskandidaten. Bij de Republikeinen zijn er wel andere kandidaten in de race om het presidentschap, maar die liggen tientallen procentpunten achter in de peilingen op Trump. Wat betekent het als Trump weer president wordt? „Als Trump aan de macht komt, zal hij Europa meer aan zijn lot overlaten. En met koopmanspolitiek ervoor proberen te zorgen dat China geen bedreiging meer is. Ook wil Trump het lidmaatschap van de NAVO beëindigen, maar om dat zoveel mogelijk te voorkomen heeft het Amerikaanse Congres recent een wet aangenomen. Of Trump weer aan de macht komt is overigens maar de vraag. Er lopen dit jaar verschillende rechtszaken tegen hem. Kranendonk: „Er is wereldwijd sprake van verval van de democratie. Je ziet sterke leiders opkomen, mannen die lak hebben aan veel regels. Amerika was altijd bezorgd om het verval van de democratie in de wereld, maar dat wordt steeds minder.”
bookmark
plus icon
share episode
Er wacht een moeilijke kabinetsformatie In de aflevering van Sprekend RD van vandaag kijkt politiek redacteur Jakko Gunst terug op de eerste dag van Algemene Beschouwingen. Ook geeft hij commentaar op het optreden van de nieuwe fractievoorzitters van de SGP, ChristenUnie en het CDA. Jakko verwacht dat na de verkiezingen partijen tot elkaar veroordeeld zijn die in de campagne als kemphanen tegenover elkaar stonden. Volgens hem wacht een moeilijke formatie.
bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Sprekend RD have?

Sprekend RD currently has 78 episodes available.

What topics does Sprekend RD cover?

The podcast is about News, Christianity, Religion & Spirituality, News Commentary and Podcasts.

What is the most popular episode on Sprekend RD?

The episode title 'Trailer Sprekend RD' is the most popular.

What is the average episode length on Sprekend RD?

The average episode length on Sprekend RD is 31 minutes.

How often are episodes of Sprekend RD released?

Episodes of Sprekend RD are typically released every 7 days.

When was the first episode of Sprekend RD?

The first episode of Sprekend RD was released on Apr 5, 2023.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments