Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Scheppingsdrift

Scheppingsdrift

NPO Klassiek / EO

De EO-NPO Klassiek-podcast Scheppingsdrift vertelt de verhalen achter de kunstwerken. Welke Bijbelse thema's inspireerden schrijvers, componisten, filmmakers en beeldend kunstenaars? Presentator Allard Amelink bespreekt in elke aflevering kunst die geïnspireerd is op de Bijbel.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Seasons

Top 10 Scheppingsdrift Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Scheppingsdrift episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Scheppingsdrift for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Scheppingsdrift episode by adding your comments to the episode page.

Scheppingsdrift - #3 - Barmhartige Samaritaan (S04)
play

01/02/24 • 49 min

Het is een verhaal dat zelfs een kleuter gelijk snapt: je moet je naaste helpen, net als de Barmhartige Samaritaan. Maar er zit veel meer in deze parabel van Jezus dan je in eerste instantie denkt. Het gaat over het overbruggen van verschillen en ook over de vraag wie uiteindelijk nou wie helpt.

Allard heeft een boek bij zich met maar liefst drie keer een Barmhartige Samaritaan bevat. Lieke gaat in op een van de zeven werken van barmhartigheid. Alain heeft het over de racistische component in het verhaal. En Ab benadrukt dat zorgen voor anderen lang niet altijd een pretje is. Uiteraard sluit Anne Broeksma de aflevering weer af.

In deze aflevering hoor je over:

Wie is dan mijn naaste?

het nieuwe jaar overstroomt mijn voeten
in een straat die zich in water verslikt
en achter gordijnen zit het vol met helden
vechtend tegen een vijand van taal
die zich opricht uit het blauwe licht

ze vechten tegen wrede systemen
die buiten beeld zijn opgetuigd
hun vingers typen de wereld aan elkaar
ze prikken door, wijzen aan, slepen voor
en huilen commentaren naar de maan
lopen rond, keuren af, zetten strepen
duwen het stille werk van de aarde
naar een marginaal bestaan

kan iemand deze helden
- voordat ze de mensheid naar het paradijs
zullen leiden en voorgoed in zichzelf verdwijnen -
even naar de buurvrouw laten kijken?

Anne Broeksma

bookmark
plus icon
share episode
Scheppingsdrift - #9 - Kruisiging (S01)

#9 - Kruisiging (S01)

Scheppingsdrift

play

04/02/21 • 45 min

In deze een-na-laatste aflevering hebben we het over het verhaal van Goede Vrijdag: de kruisiging. Het is een van de meest afgebeelde taferelen ter wereld. Het hangt in kerken, staat langs de kant van de weg en bungelt als sieraad om de nek van rappers – het kruis. Je hoort over films van Monty Python en Mel Gibson en muziek van Felix Mendelssohn en Arvo Pärt.

In deze aflevering bespreken Ab Nieuwdorp, Alain Verheij, Allard Amelink en Rick de Gier:

Ga naar www.eo.nl/scheppingsdrift voor meer informatie over de kunst die we bespreken in deze aflevering, plus meer kunstuitingen die horen bij dit verhaal.

bookmark
plus icon
share episode

Tussen religie en wetenschap heeft het altijd geknetterd. De twee hebben innig samengewerkt maar kunnen ook keihard botsen. En tot op de dag van vandaag hebben ze onverwacht veel met elkaar gemeen. In de laatste stop van onze Museumtour doen we het Catharijneconvent aan, voor de tentoonstelling Schepping van de wetenschap.

Te gast is cabaretier, liedschrijver én wiskundige Jan Beuving. En Jan is christelijk opgevoed en nog steeds een kerkganger. In zijn voorstelling Restante vertelde hij over hoe deze – voor veel mensen onverwachte – combinatie.

We hebben het deze aflevering over verwondering over het leven en de natuur; over hoe nieuwe feiten je wereldbeeld aan het wankelen kunnen brengen; en over hoe kunst zich daartoe verhoudt. Speciale aandacht dit keer voor een onderbelicht genre in onze podcast: liedkunst.

In deze aflevering hoor je over:

Ergens moet het zijn

waar graven ze naartoe, de mollen in de nacht
die blind zijn maar het verste wormenlijf
in hun neus voelen trillen
waar komen ze vandaan
de reuzensalamanders in de rotsen
de vier planeten en de maan
de mogelijkheid dat alles uit een bron
of uit zichzelf geboren wordt
en ook weer zal vergaan

ergens moet een veld zijn, zacht als mos
waar ledematen kunnen rusten
moe van meten, tellen en gebaren
wortels brengen licht naar diepere lagen

er liepen mensen over de aarde
die hun theorieën lieten varen
of juist hun Arken - zodat ze niet zonken -
tot varende Hiltonhotels moesten maken
nadat er weer nieuwe diersoorten
waren gevonden

ik wil de waarheid liegen
en de woorden zingen
er moet meer zijn
dan ik zien kan met mijn ogen
het lijf waarin ik woon
is als een huis met ramen
het zijn de vormen van de ramen
die de tuin waarop ik uitkijk bepalen

dus blijf ik onderzoeken
blijf ik schetsen
blijf ik geloven
blijf ik malen

Anne Broeksma

bookmark
plus icon
share episode
Scheppingsdrift - #4 - Koning David (S02)
play

11/29/21 • 52 min

Je held kan van zijn of haar voetstuk vallen. Maar moeten helden überhaupt wel op voetstukken staan? In deze aflevering gaat het over David. Profetische koning, poeët, reuzendoder David. Jezus wordt “Zoon van David” genoemd. Hij is de held van Israël.

Maar er kleven ook wel aardig wat nare dingen aan hem. Verkrachting, moord, getroebleerde relatie met zijn zonen en dochters. Is hij wel zo’n held? En wat zegt het over de heldenverering van andere helden?

Allard Amelink bespreekt het wederom met Lieke Wijnia, conservator van het Museum Catharijneconvent in Utrecht; Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op NPO Radio 4; en theoloog en schrijver Alain Verheij.

De kunstwerken in deze aflevering zijn:

bookmark
plus icon
share episode
Scheppingsdrift - #3 - Mozes in het biezen mandje (S02)
play

11/22/21 • 54 min

Deze aflevering gaat over Mozes en ook weer niet. Eigenlijk gaat over een coalitie van verzetsvrouwen. Mozes is een van de belangrijkste Bijbelse helden. Hij is de man van de 10 plagen, hij leidt het volk Israël weg uit Egypte, door de Rode Zee, naar het beloofde land. Maar we gaan het niet hebben over hem. In de schaduw van Mozes, staat een vijftal vrouwen. Vijf vrouwen zonder wie Mozes nooit zijn eerste verjaardag had gehaald: twee vroedvrouwen, een moeder, een zus en een prinses.

Allard Amelink bespreekt het in deze aflevering van Scheppingsdrift met het vaste panel van dit seizoen: Lieke Wijnia, conservator van het Museum Catharijneconvent in Utrecht; Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op NPO Radio 4; en theoloog en schrijver Alain Verheij.

Ze bespreken onder meer kunstwerken van Frida Kahlo en Simeon Solomon; muziek van Händel en de onbekende compoinsten Adolph Marx en Arthur Rubinstein; Schindler's List en Das Leben der Anderen; en het boek Alleen in Berlijn van Hans Fallada. En de twee grootste muziekdiva's van de jaren '90 komen voorbij: Mariah Carey en Whitney Houston.

Overzicht van de besproken kunst:

bookmark
plus icon
share episode
Scheppingsdrift - #10 - Maria Magdalena (S01)
play

04/04/21 • 51 min

Ze is in de loop van de eeuwen verguisd, weggezet als prostitué, gereduceerd tot de draagmoeder van het kind van Jezus. Maar de Bijbel vertelt een ander verhaal over haar: ze is de eerste getuige van de opstanding op Paaszondag.
In deze laatste aflevering van dit seizoen hoor je over kunst van Marlene Dumas en Chantal Breukers en werken van Simon Vestdijk en Ida Gerhardt. En dat rond het verhaal van Maria Magdalena.

In deze aflevering bespreken Marjoleine de Vos, Lieke Wynia, Alain Verheij en Allard Amelink:

Kijk op www.eo.nl/scheppingsdrift voor een overzicht van alle kunst die we bespreken, plus nog meer kunst bij Maria Magdalena.

bookmark
plus icon
share episode
Scheppingsdrift - #6 - Babylonische ballingschap (S02)
play

12/13/21 • 55 min

Kan grote ellende ook iets positiefs betekenen? Jeruzalem wordt veroverd en het volk Israël wordt weggevoerd uit hun eigen land naar het vreemde Babylon: de Babylonische Ballingschap. Een donkere geschiedenis, maar ook cruciaal voor de identiteitsvorming van het Joodse volk. Tal van volken en groepen hebben zich geïdentificeerd met het volk in ballingschap, van de Italianen tot de Rastafari. Op welke manier draagt balling zijn bij aan je groepsidentiteit? En zijn wij uiteindelijk niet allemaal een beetje vreemdeling in deze wereld?

Allard Amelink bespreekt het met het vaste panel voor dit seizoen: Lieke Wijnia, conservator van het Museum Catharijneconvent in Utrecht; Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op NPO Radio 4; en theoloog en schrijver Alain Verheij.

bookmark
plus icon
share episode
Scheppingsdrift - #2 - Abraham en Isaak (S02)
play

11/15/21 • 49 min

In deze aflevering een verhaal over religieus vertrouwen. Of gaat het over religieus fanatisme? Abraham wordt gevraagd zijn zoon Isaak te offeren en hij is nog bereid het te doen ook. Gelukkig grijpt God in het verhaal in. Is Abraham een religieuze extremist of kunnen we wat van hem leren? Wat zijn wij bereid op te geven voor een hoger doel?

Allard Amelink bespreekt het weer met het vaste panel van dit seizoen: Lieke Wijnia, conservator van het Museum Catharijneconvent in Utrecht; Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op NPO Radio 4; en theoloog en schrijver Alain Verheij.

Ze bespreken onder meer kunstwerken van Caravaggio en Rembrandt; muziek van Benjamin Britten, Bob Dylan en Leonard Cohen; en werken van Søren Kierkegaard en Albert Camus. En ook Game of Thrones komt voorbij.

Overzicht van de besproken kunstwerken:

bookmark
plus icon
share episode
Scheppingsdrift - #7 - De navel van Paulus door Arnon Grunberg (S03)
play

10/17/22 • 14 min

De navel van Paulus is geschreven door P.C. Hooft-prijs-winnaar Arnon Grunberg en tot stand gekomen dankzij de Vermeulen Brauckman Stichting. Het verhaal is geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Paulus in Efeze, te vinden in Handelingen 19. In de aflevering van Scheppingsdrift over Paulus wordt verhaal besproken. Je vindt de aflevering in deze podcastfeed.

bookmark
plus icon
share episode
Scheppingsdrift - #6 - Hemelvaart (S04)

#6 - Hemelvaart (S04)

Scheppingsdrift

play

01/23/24 • 54 min

Hoe vier je afwezigheid? Hemelvaart prijkt daarom bij de meeste mensen niet bovenaan het lijstje van favoriete feestdagen. Jezus vertrekt van de aarde en de leerlingen blijven verweesd achter. Is dat iets om te vieren? Ze blijven turen naar een lege hemel, iets dat voor veel moderne mensen herkenbaar is. Hoe kunnen we Hemelvaart meer op waarde schatten? Niet door het te zien als een "los eindje" in het evangelie dat even moest worden afgehecht. Is het niet de ultieme bekroning op de wederopstanding?

Lieke heeft letterlijke een lege hemel mee. Ab heeft muziek van een synestheet mee - iemand die kleuren en smaken ervaart bij muziek. Allard heeft twee daklozen mee die alleen maar wachten, maar waarop? Alain heeft voor de verandering een filmreeks mee. Anne Broeksma sluit uiteraard weer de aflevering af.

In deze aflevering hoe je over:

Wat staan jullie naar de hemel te kijken?

met een vlakgom wiste ik mijn stappen
knipte het elastiek door
dat mij van bed naar bank liet schieten
tot ik in het scherm verdween
en zonder stof in mijn sandalen verder dwaalde

en ik wiste de beelden die ik had gezien
de pixels, het slakkenspoor door mijn hoofd
getrokken door foto’s en teksten die het bestaan
van een ander moesten bevestigen
en ook de stukjes informatie die zonder tussenkomst van wezens
met elkaar achter mijn rug zaten te praten

koud had ik het, toen ik uit die virtuele grot kwam rollen
en klikte ook het scherm uit
liet het bureau waarop het stond mijn huis uit dragen
stripte de muren
belde de kringloop om mijn bed, mijn bank
en al die kleinere objecten op te halen

en in die ruimte ging ik zitten
op de vloer en keek naar mijn handen
telde de vingers
niets was er nu, niets
om mijn ogen in vast te haken

behalve dat scherm omlijst met kozijnen
waarachter pixels zandkorrels waren
die groeiden tot een wereld
waarin mijn handen thuis konden zijn
omdat er niets kopieerwerk was
zonder tussenkomst van adem
en ik bleef achter in die lege kamer
als sukkel bleef ik nog dagen
naar dat licht
dat trage wonder staren

- Anne Broeksma

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Scheppingsdrift have?

Scheppingsdrift currently has 44 episodes available.

What topics does Scheppingsdrift cover?

The podcast is about Christianity, Visual Arts, Religion & Spirituality, Podcasts and Arts.

What is the most popular episode on Scheppingsdrift?

The episode title '#9 - Kunst onder vuur met TINKEBELL (vanuit Kunstmuseum Den Haag) (S04)' is the most popular.

What is the average episode length on Scheppingsdrift?

The average episode length on Scheppingsdrift is 51 minutes.

How often are episodes of Scheppingsdrift released?

Episodes of Scheppingsdrift are typically released every 7 days.

When was the first episode of Scheppingsdrift?

The first episode of Scheppingsdrift was released on Feb 5, 2021.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments