Recorder Talks
Recorder
All episodes
Best episodes
Seasons
Top 10 Recorder Talks Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best Recorder Talks episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Recorder Talks for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Recorder Talks episode by adding your comments to the episode page.
CAP la CAP. Câți cetățeni poate ignora un președinte? - cu Anca Simina și Cristian Tudor Popescu
Recorder Talks
11/08/23 • 77 min
Cap la Cap este o emisiune produsă de Recorder. Pentru a nu rata nicio ediție viitoare, aveți opțiunea de a vă abona la acest canal de streaming audio. Pentru a o urmări live, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube - Recorder Talks (https://bit.ly/3HWAYhR).
10/25/23 • 97 min
Cap la Cap este o emisiune produsă de Recorder. Pentru a nu rata nicio ediție viitoare, aveți opțiunea de a vă abona la acest canal de streaming audio. Pentru a o urmări live, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube - Recorder Talks (https://bit.ly/3HWAYhR).
CAP la CAP. „Supereroul” Ciolacu, file din dosarul de revoluționar - cu Anca Simina și Cristian Tudor Popescu
Recorder Talks
12/15/23 • 120 min
Cap la Cap este o emisiune produsă de Recorder. Pentru a nu rata nicio ediție viitoare, aveți opțiunea de a vă abona la acest canal de streaming audio. Pentru a o urmări live, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube - Recorder Talks (https://bit.ly/3HWAYhR).
Gândurile unui medic ATI după opt luni de pandemie: “Dar dacă toate astea ni se întâmplă, ca un vaccin, spre binele nostru?”
Recorder Talks
10/23/20 • 29 min
Fluxurile de știri ne-au dat din nou vești proaste – sute de localități, între care zeci de mari orașe, începând chiar cu Bucureștiul, sunt deja în scenariul roșu al pandemiei de COVID-19. În stradă și pe ecranele telefoanelor noastre mobile se poartă alertele înfricoșătoare și mânia. Iar când scoți tocmai încrederea din zidăria unei societăți, nu e de mirare că se descompune apoi, bucată cu bucată.
În haosul generalizat, ne-am întrebat cum trăiește un medic de Terapie Intensivă presiunea că greul, de fapt, abia începe.
Căpitanul medic Mihai Alexandru Mărginean era, în aprilie, primul anestezist care intra în „tranșeele” secției de Reanimare a focarului de la Suceava. Ieșea de acolo pacient COVID pozitiv. Au urmat cinci săptămâni de recuperare și apoi întoarcerea la propriul spital, la gărzile obișnuite, inclusiv la pacienți care încă se îndoiesc că virusul există și că poate ucide.
Ce simte un medic care ajunge să ocupe patul de spital? Cum mai poate el cântări apoi cui să-i refuze oxigenul când nu mai e decât un aparat disponibil? Cum își explică de ce în România mor mai mulți infectați decât în alte țări europene?
Urmează un dialog deschis în care răspunsurile doctorului Mărginean nu reprezintă în niciun fel poziția Spitalului Militar din Cluj-Napoca sau ale Ministerului Apărării Naționale. Sunt gândurile și trăirile unui medic care a înțeles printre primii, într-o secție COVID, că dincolo de neputința unui sistem întreg nu poate sta decât moartea.
On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania.
06/25/21 • 29 min
După doi ani de amânare, o idee așteptată de privații din Sănătate devine realitate. De luna viitoare, spitalele private vor interna pacienți decontând de la stat costul oficial al serviciilor medicale și adăugând o sumă suplimentară suportată de pacient.
Ceea ce a început Guvernul Dăncilă continuă, astfel, Guvernul Cîțu, printr-o ordonanță de urgență care schimbă, din nou, Legea Sănătății. Modificarea deschide mai întâi posibilitatea de a deconta de la stat internările din spitale private, iar de la anul ideea se va extinde inclusiv la consultații și la analizele curente.
Pentru pacientul înstărit, care se trata oricum la privat, e o veste bună. E însă la fel și pentru sistemul public? Cine câștigă și cine pierde, pe termen lung, din libertatea privaților de a-și stabili prețurile în Sănătate, ca și din decizia Guvernului de a-i lăsa să aleagă ce tipuri de servicii decontează de la stat explică Mihai Negrea. Mihai e medic, expert în managementul spitalelor și până în decembrie a fost șef al Unității de Management al Proiectelor Băncii Mondiale din Ministerul Sănătății. A apărut, de curând, printre cei care au explicat erorile din finanțarea spitalelor în documentarul Recorder despre sistemul medical din România.
On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
România, trezită de proteste. O putere care caută să dezbine și o societate care se dezmeticește
Recorder Talks
06/09/23 • 42 min
În orice criză, nervozitatea devine ambianța obișnuită a vieții cotidiene. Dar când puterea politică se tot întinde și sfidează repetat, peste nervozitatea deja acumulată, numărul celor sufocați de revoltă începe să se vadă în stradă.
Profesori, polițiști, angajați din Sănătate fac, în aceste zile, mai mult decât greve sindicale. Protestul lor sancționează împărțirea banului public, așa cum a desenat-o Guvernul, iar așteptarea trece dincolo de un plus la salarii. La această ieșire din amorțire, puterea a răspuns însă prompt antagonizând prin presă, asmuțind prin discurs, transformând societatea în arena unei coride.
Conferențiar universitar și diplomat, Ciprian Mihali studiază teoriile puterii și ale spațiului public și predă filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În acest ultim episod al sezonului, vorbim despre puterea care ne dezbină, despre puterea exercitată prin șantaj și prin impostură, dar și despre formele de contraputere pe care le poate crea societatea ca să nu se prăbușească în violență sau în haos social.
On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder. Partener: Aqua Carpatica.
06/02/23 • 38 min
De două săptămâni, profesorii din școli și din licee sunt în grevă. Cer demnitate, dar o fac în fața unor demnitari cărora însăși ideea de demnitate publică le e străină. În zgomotul general, accentele se pun, la întâmplare, când pe salarii, când pe nevoia de performanță, când pe așa-zisele oferte cu care guvernul încearcă să-i retrimită în clase.
Celor care au lăsat cataloagele din brațe societatea vocală le strecoară constant îndoiala că lupta lor și-ar fi găsit momentul potrivit. Dar zeci de mii de profesori merg totuși mai departe, în marșuri cuminți, care nu mai pot fi ignorate.
După șase ani la catedră, Mihai Crangă – profesor la o școală de stat din București – s-a gândit că și mesajul lor, al idealiștilor, trebuie să se facă auzit în stradă: „Preferatul meu fost că nu plecăm. Eu nu-mi doresc să plec din învățământ. Mă gândesc la asta, destul de des, dar suntem mulți care nu ne dorim să plecăm, mai ales că suferă și școlile de o anumită deșertificare în unele zone – nu vin profesori tineri, pleacă foarte mulți, e o lipsă de personal – și cred că e un mesaj important să rămânem, cei care suntem, și să dăm un exemplu.”
Urmează, așadar, un episod On the Record dintr-o perspectivă subiectivă – a exasperării și a așteptărilor unui tânăr profesor care nu e încă gata să-și dizolve entuziasmul de a preda într-o luciditate amară.
On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder. Partener: Aqua Carpatica.
05/26/23 • 47 min
Nu e tocmai o noutate că avem un președinte care savurează fiecare minut pe covorul roșu. Klaus Iohannis apărea așa, privind peste capetele tuturor, încă de pe 21 decembrie 2014, când ajungea la Cotroceni pentru prima dată. Numai că atunci făcea solemn o promisiune: la mai multă muncă pentru a îndeplini așteptările tuturor va fi întotdeauna primul.
După opt ani și jumătate, președintele reales muncește, dar în secret și cel mai adesea de la distanță. Secretelor de stat și celor de serviciu le-a adăugat o categorie specială: secretul de călătorie. Dar plăcerea de a călători pe bani publici a președintelui, mult peste limitele programului oficial, e mai curând un act de fidelitate față de sine și nu față de statul pe care îl reprezintă.
De ce secretizarea costurilor de călătorie, distanța astronomică față de frământările societății, ca și deresponasbilizarea lui Klaus Iohannis, în general, înseamnă, de fapt, ignorarea „fișei postului” de președinte, cu urmări vizibile într-un val de decepție socială, explică, în acest episod, profesorul de științe politice Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea din București.
Fost consilier prezidențial în administrațiile Constantinescu și Băsescu și europarlamentar timp de două mandate, Cristian Preda pune în discuție, cu un an și jumătate înainte de alegeri, și o schiță de portret prezidențial pentru 2024: „Harnic, moderat și darnic”.
On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder. Partener: Aqua Carpatica.
05/19/23 • 39 min
În România, se caută iar miniștri. Nu după conturul profesional, nici după pricepere. Nu se depun CV-uri și nici nu se fac evaluări de etapă. Ministeriatul are nevoie, în coaliția deja desenată în jurul PSD și PNL, de oameni care pot și vor - pot să accepte patronajul politic și vor să-și pună numele lângă cel al lui Marcel Ciolacu. Singura condiție pusă răspicat e să pară mai puțini.
În așteptarea demisiei lui Nicolae Ciucă, pe 26 mai, discuțiile despre un nou guvern sunt reduse, în aceste zile, la o sumă de tranzacții. Cât România pierde bani și șansa la o minimă schimbare de perspectivă, o putere haotică, dar acaparatoare, câștigă timp.
De ce pretențiile lui Marcel Ciolacu la funcția de prim-ministru, în ciuda biografiei sale lacunare, nu sunt chestionate la vârful statului și cum își alege miniștrii un personaj politic șters, dar hotărât să preia întreaga putere explică, în acest episod, jurnalistul Sebastian Zachmann, realizatorul interviurilor Insider politic la Prima TV.
On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder. Partener: Aqua Carpatica.
CAP la CAP. Sfânta șpagă. Complicitatea Bisericii cu politicienii - cu Anca Simina și Cristian Tudor Popescu
Recorder Talks
11/23/23 • 99 min
Cap la Cap este o emisiune produsă de Recorder. Pentru a nu rata nicio ediție viitoare, aveți opțiunea de a vă abona la acest canal de streaming audio. Pentru a o urmări live, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube - Recorder Talks (https://bit.ly/3HWAYhR).
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does Recorder Talks have?
Recorder Talks currently has 149 episodes available.
What topics does Recorder Talks cover?
The podcast is about News, News Commentary and Podcasts.
What is the most popular episode on Recorder Talks?
The episode title 'Greva merge mai departe. Gândurile unui tânăr profesor ieșit în stradă' is the most popular.
What is the average episode length on Recorder Talks?
The average episode length on Recorder Talks is 38 minutes.
How often are episodes of Recorder Talks released?
Episodes of Recorder Talks are typically released every 7 days.
When was the first episode of Recorder Talks?
The first episode of Recorder Talks was released on Feb 13, 2020.
Show more FAQ
Show more FAQ