Radiokorrespondenterna Mellanöstern
Sveriges Radio
All episodes
Best episodes
Top 10 Radiokorrespondenterna Mellanöstern Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best Radiokorrespondenterna Mellanöstern episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Radiokorrespondenterna Mellanöstern for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Radiokorrespondenterna Mellanöstern episode by adding your comments to the episode page.
Dramatisk och dödlig fritagning av gisslan
Radiokorrespondenterna Mellanöstern
06/11/24 • 36 min
Israels hittills största fritagning av fyra ur gisslan har väckt enorm glädje - men kritiseras samtidigt för det stora antalet dödade palestinier under operationen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör också om vad som hände med Benny Gantz ultimatum. Han är medlem av krigskabinettet och hade hotat med att avgå om inte premiärminister Netanyahu ändrade Gazastrategi. I helgen gjorde han verklighet av hotet.
Medverkande: mellanösternkorrespondenterna Cecilia Uddén och Samar Hadrous
och Johan-Mathias Sommarström, mellanösternreporter
Programledare: Olle Wiberg
Producent: Lena Bejerot
Tekniker: Heinz Wennin
”Minnesdagen” blottade ett splittrat Israel
Radiokorrespondenterna Mellanöstern
05/14/24 • 28 min
Hör om en mycket ovanlig dag till minne av stupade israeliska soldater och terroroffer, där människor lämnade högtidsstunden under protest.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör om en splittrad opinion när Israel firar både ”Memorial day” och självständighetsdag.
Och hör också om hur Israels främsta problem ibland beskrivs som att landet är tudelat - med två helt olika visioner. Å ena sidan det ”sekulära liberala högteknologiska Israel” och å andra sidan kungadömet Judeen, en judisk ultranationalistisk teokrati med antidemokratiska tendenser.
Vi berättar också om några av dom 100 000-tals palestinier som försöker hitta en säker plats i Gaza.
Medverkande: Cecilia Uddén och Samar Hadrous, Mellanösternkorrespondenter och Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternreporter
Programledare: Olle Wiberg
Producent: Lena Bejerot
Tekniker: Christer Kjernell
Därför gynnas premiärminister Netanyahu av kriget
Radiokorrespondenterna Mellanöstern
02/20/24 • 28 min
Hör om Netanyahus dilemman och svåra balansgång för att hålla ihop regeringen - om dom omfattande protesterna för den israeliska gisslan i Gaza - och om Netanyahus fallande popularitet.
En kärleksförklaring till Mellanöstern – den sista podden
Radiokorrespondenterna Mellanöstern
12/13/22 • 42 min
I det sista avsnittet av P1:s Mellanösternpodd berättar våra korrespondenter och profiler varför de älskar Mellanöstern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I P1:s Mellanösternpodd har vi diskuterat allt från makthungriga diktatorer, våld mot demonstranter till rafflande skandaler i regionens kungahus. Ofta präglas mediebilden av Mellanöstern av konflikter, krig och osämja. Men i det sista avsnittet av podden beskriver våra gäster vad det är som gör att de ändå aldrig upphör att älska Mellanöstern. Hör om musik, mat och möten som gör regionen omöjlig att inte tycka om.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, korrespondenter i Mellanöstern, och Revend Shexo, reporter på Ekot
Programledare: Olle Wiberg
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Matilda Eriksson
Mullornas makt i Iran
Radiokorrespondenterna Mellanöstern
12/09/22 • 37 min
Iran styrs av mäktiga religiösa män med den högste andlige ledaren i toppen. Hör om mullornas makt och deras ansvar för våldet mot demonstranter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hundratals demonstranter har dödats i samband med protesterna i Iran. Regimen har också avrättat den första demonstranten som dömts till döden efter att ha deltagit i protesterna. 23-årige Mohsen Shekari hängdes efter att ha anklagats för att vara en ”fiende till Gud”. Iranier som protesterar på gatorna fortsätter kräva att systemet förändras från grunden. Högst upp i det iranska maktsystemet finns ayatollah Ali Khamenei som har den ultimata makten. Den högste andlige ledaren styr över andra institutioner som Väktarrådet som också kan överpröva lagar som stiftas av parlamentet. Däremot har presidenten, premiärministern och parlamentet som väljs av folket underordnad betydelse. Hör om mullornas makt i Iran och vem som ger order om att skjuta och döda demonstranter.
Medverkande: Cecilia Uddén , Mellanösternkorrespondent och Mohammad Fazlhashemi, profesor i islamisk teologi
Programledare: Olle Wiberg
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Johanna Carell
Därför bromsar Erdoğan Sverige i Nato
Radiokorrespondenterna Mellanöstern
10/25/22 • 41 min
Turkiet hotar att stoppa Sveriges ansökan i Nato. Hör om spelet från Turkiets president Tayyip Erdoan och hur långt han är beredd att gå.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är bara två länder som ännu inte godkänt Sveriges Nato-ansökan – Ungern och Turkiet. President Recep Tayyip Erdoğan har ställt tydliga krav på Sverige för att han ska gå med på att släppa in Sverige i försvarsalliansen. På kravlistan finns bland annat att Sverige utlämnar ett antal personer som Erdoğan beskriver som ”terrorister”. Men än så länge har Sverige inte på något sätt närmat sig det antal personer som Turkiet kräver ska utvisas. Frågan är om den nya regeringen har bättre chanser att förhandla med Turkiet och Erdoğan?
Därför är det straffbart att skämta om Tayyip Erdoğan
Efter att SVT i satirprogrammet ”Svenska nyheter” gjort inslaget ”Vetoturken” där Erdoğan bland annat kallas för ”dåre”, så har det väckt kraftiga reaktioner i turkisk press och Sveriges ambassadör har kallats upp till turkiska UD. Enligt det turkiska utrikesdepartementet så har programmet innehållit ”förolämpande uttalanden” om Erdoğan. I Turkiet är det straffbart att förolämpa presidenten och tusentals har åtalats efter att till exempel ha twittrat saker som uppfattas som nedsättande. Bland de gripna finns bland andra kända journalister och en turkisk fotomodell. Hör hur SVT:s satir uppfattas i Turkiet och om det kan tänkas påverka Sveriges väg mot Nato.
Erdoğans dubbla roller mellan Nato och Ryssland
Samtidigt som Turkiet har Natos näst största armé så fungerar president Erdoğan som en mellanhand som förhandlar med Rysslands president Vladimir Putin. Turkiet har ett strategiskt läge vid Bosporen och har kontroll över sjöfarten till Svarta Havet. Men samtidigt som Erdoğan anses ha en god relation till Putin så exporterar Erdoğan drönare till Ukraina. Hör om president Erdoğans höga spel.
Medverkande: Johan Mathias Sommarström, korrespondent i Turkiet, Paul Levin, institutet för Turkietstudier och Ülkü Holago, frilansjournalist
Programledare: Olle Wiberg
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Elvira Björnfot
Det vet vi om Mahsas död i Iran
Radiokorrespondenterna Mellanöstern
09/23/22 • 39 min
Den 22-åriga kvinnan Mahsa Jina Amini dog efter att hon gripits av den ökända moralpolisen i Irans huvudstad. Hör varför hennes död får unga att riskera livet i protester mot tvånget att bära slöja.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sen den islamiska revolutionen 1979 måste kvinnor i Iran täcka håret när de lämnar hemmet. Den 22-åriga kvinnan Mahsa Jina Amini, som kallades Jina av sin familj, var på besök i huvudstaden från den kurdiska regionen i landet. Hon greps efter att hennes hijab inte satt på rätt sätt enligt sedlighetspolisen. Vad som sen hände är omdebatterat. Enligt polisen föll hon plötsligt ihop, men hennes pappa beskriver att dotterns kropp bar spår av slag. Mahsa Jina Amini hamnade i koma och förklarades senare död på sjukhus. På bilderna från intensivvårdsavdelningen syns 22-åringen med bandage runt huvudet och slangar inkopplade. Myndigheterna har hävdat att hon fick en hjärtattack.
Protester mot slöjtvånget i Iran
Efter Mahsa Jina Aminis död har det varit stora protester i en rad iranska städer. Enligt människorättsorganisationer har demonstranter dödats och hundratals personer har gripits. Kvinnor har spridit klipp på sociala medier där de bränner sin slöja, dansar på gatan utan sjal eller klipper av sig håret. Det är inte första gången som kvinnor i Iran protesterar mot slöjtvånget. Redan år 2017 tog den unga kvinnan Vida Movahed av sin slöja och satte upp den på en pinne i protest. Fler följde efter och de kom att kallas ”flickorna på Revolutionsgatan” i Teheran. Hör om kvinnorna som riskerar sitt liv för att protestera mot tvånget att täcka håret i Iran.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Nishtman Irandoust, Ekots kurdiska grupp, Gilda Hamidi-Nia, reporter SVT
Programledare: Olle Wiberg
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Lisa Abrahamsson
Så slår ledarens död mot terrorgruppen al-Qaida
Radiokorrespondenterna Mellanöstern
08/30/22 • 33 min
Al-Qaidas högste ledare Ayman al-Zawahiri har dödats i en amerikansk räd. Han var en av världens mest eftersökta terrorister men beskrivs som ökänt tråkig. Hör hur hans död påverkar terrornätverket.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På morgonen den 31 juli 2022 gick en gråskäggig man ut på en balkong i Afghanistans huvudstad Kabul, det sägs att han brukade sitta där och läsa i sin ensamhet. Han levde gömd mitt i ett av Kabuls mest välbeställda kvarter. Ayman al-Zawahiri var som ledare för al-Qaida en av världens mest eftersökta terrorister. Han dödades när amerikanska drönare avfyrade missiler mot balkongen där han satt. Efter att al-Qaidas tidigare ledare Usama Bin Ladin också dödats i en amerikansk räd så tog Zawahiri över ledarskapet. Zawahiri var tidigare känd som Bin Ladins läkare och ideolog och tros ha deltagit i planeringen av ambassadbombningarna i Kenya och Tanzania och i terrrordåden den 11 september. Han hånades dock av vissa bedömare som ansåg att han var mindre karismatisk än sin företrädare.
Så påverkas ett ledarlöst al-Qaida
Ännu har ingen efterträdare utsetts till Ayman al-Zawahiri, men det spekuleras om flera möjliga män i hans närmaste krets. Som ledare har Zawahiri framför allt kommunicerat utåt genom videomeddelanden och frågan är hur hans död påverkar terrorgruppens olika grenar. Medan al-Qaida delvis försvagats i Mellanöstern så har gruppen fortfarande starkare inflytande i flera afrikanska länder. Nyligen genomförde terrorgruppen till exempel al-Shabab som har band till al-Qaida en dödlig attack mot ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu. Hör hur en av världens mest fruktade terrorgrupper påverkas av ledarens död.
Medverkande: Johan Mathias Sommarström och Cecilia Uddén, korrespondenter i Mellanöstern, Massood Qiam, reporter på Ekot
Programledare: Olle Wiberg
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Hanna Melander
Därför behöver Putin och Erdogan varandra | Radiokorrespondenterna Live 2022
Radiokorrespondenterna Mellanöstern
08/16/22 • 32 min
Turkiets president Erdogan hotar med en ny militäroperation i Syrien. När han nyss mötte Rysslands president Putin försökte han få stöd för sina invasionsplaner. Hör om två maktmän i Mellanöstern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under sommaren har Turkiet och Rysslands presidenter mötts flera gånger för att diskutera nyckelfrågor som krigen i Syrien och Ukraina. Erdogan går dock en känslig balansgång, där Turkiet har försvarsalliansen Natos näst största armé och samtidigt försöker ha goda relationer till Ryssland. Turkiet har också sagt att landet kan komma att blockera Sveriges Nato-ansökan på grund av kopplingar till kurdiska grupper som Turkiet hävdar är terrorister.
Turkiet hotar att angripa kurdiska områden i Syrien
President Erdogan har upprepat sitt hot om en ny militär invasion av kurddominerade delar av Syrien. Turkiet påstår att den kurdiska väpnade grupp som varit mest aktiv i striderna mot terrorgruppen IS är en gren av den terrorklassade gerillan PKK. Men utan president Putins godkännande riskerar Erdogans styrkor att angripas av den syriska regimen som är en nära allierad till Ryssland. Hör hur Erdogan försöker göra upp med Putin i en rad frågor som påverkar hela regionen och varför de två presidenterna behöver varandra.
Det här avsnittet av P1:s Mellanösternpodd spelades in direkt på Kulturhuset i Stockholm under evenemanget ”Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna”.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, korrespondenter i Mellanöstern, Beşîr Kavak, reporter på Ekot
Programledare: Jesper Lindau
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Fabian Begnert
Israeler trötta på att ultraortodoxa slipper militärtjänstgöring
Radiokorrespondenterna Mellanöstern
04/02/24 • 24 min
Det historiska undantaget från värnpliktstvång för ultraortodoxa judar ska bort, vilket lett till protester och sammandrabbningar. Krav på nyval har väckts, men utan dom religiösa partierna faller Netanyahu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande:
Cecilia Uddén Mellanösternkorrespondent
Samar Hadrous Mellanösternkorrespondent
Sharon Jåma programledare
Lena Bejerot producent
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does Radiokorrespondenterna Mellanöstern have?
Radiokorrespondenterna Mellanöstern currently has 97 episodes available.
What topics does Radiokorrespondenterna Mellanöstern cover?
The podcast is about News and Podcasts.
What is the most popular episode on Radiokorrespondenterna Mellanöstern?
The episode title 'Mullornas makt i Iran' is the most popular.
What is the average episode length on Radiokorrespondenterna Mellanöstern?
The average episode length on Radiokorrespondenterna Mellanöstern is 33 minutes.
How often are episodes of Radiokorrespondenterna Mellanöstern released?
Episodes of Radiokorrespondenterna Mellanöstern are typically released every 7 days.
When was the first episode of Radiokorrespondenterna Mellanöstern?
The first episode of Radiokorrespondenterna Mellanöstern was released on Sep 10, 2021.
Show more FAQ
Show more FAQ