Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
PoliTickr

PoliTickr

Tore O. Sandvik & Amund Vik

Politikk. Risiko. Geopolitisk uro. Energi. Klima. Valg. Teknologi. AI.

Podkasten samarbeider med Tankesmien Agenda.

Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Seasons

Top 10 PoliTickr Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best PoliTickr episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to PoliTickr for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite PoliTickr episode by adding your comments to the episode page.

Varer for anslagsvis 2700 milliarder USD går gjennom Panamakanalen hvert år. Panama det femte mest regnfulle landet i verden, men klimaendringer i kombinasjon med El Nino tørker ut slusene, slik at kanalen går for halv maskin. Naturødeleggelsene rundt kobbergruven som produserer 1,5 prosent av verdens kobber, skapte opprør slik at myndighetene stengte den, det medførte kollaps i Panamas kredittrating og i kombinasjon med tørken, kollaps i økonomien. Dette - i tillegg til utfordringer med flyktningestrømmer - dannet bakteppet for valget. Folk er opptatt av korrupsjon, men valgte puppet-kandidaten til den mest korrupte av dem alle, han har rømt fra en dom på 10 år for korrupsjon inn i den Nicaraguanske ambassaden og fikk ikke stille til valg, men kompisen vant i first-past-the-post systemet de har.


Og; hvor høyt blir tårnet om du stabler alle kontainerne fra de største kontainerskipene oppå hverandre. Svaret illustrerer hvor enorm verdenshandelen over havene er, og også hvorfor ustabilitet i Suez og Panama påvirker oss alle.


Og en liten disclaimer; både Amund og Tore roter med navn og geografi. Amund kaller Hormuz-stredet for Bosporus og Tore kaller Baltimore bridge for Brooklyn. Jada, vi vet det :-)


Amund nevner to bøker av David Grann, hvorav den ene er filmatisert.

Killers of the Flower Moon (film): Killers of the Flower Moon (2023) - IMDb

The Wager: The Wager av David Grann (Pocket) - Norli Bokhandel

Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

bookmark
plus icon
share episode

Rochdale ved Manchester har det tøft, og det spørs om det blir mer å leve for når Gaza dominerer valgkampen i by-election når ingen av kandidatene får støtte i noen partier. Men det venstrepopulistiske retoriske geniet George Galloway kan gjøre et nytt comeback i et temmelig shady kandidat-race.


Portugal har også "snap-election" etter korrupsjonsskandale hvor den superpopulære Costas går av. Plutselig har det konservative sosialdemokratiske partiet PSD muligheten for ny regjeringsmakt, men jokeren er høyrepopulistiske Chega. Om Costas parti PS skal beholde makten må de i det minste bli størst, men fristelsen blir sannsynligvis for stor for PSD, slik at de gir innflytelse til Chega.


Ellers er det "valg" i Belarus og Russland, samt at Iran holder parlamentsvalg. Alle kandidatene må godkjennes, så det er neppe fare for politiske omveltnigner i teokratiet Iran. Ayatollahen har uansett kontroll.


Nikki Haley har ikke nubbesjangs til å vinne nok delegater til å blir republikansk presidentkandidat. Hvorfor holder hun fortsatt ut?

Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

bookmark
plus icon
share episode

Tore på ferie i frankrike med sin familie. Amund har fått besøk av Federico Santi som er ekspert på Sør Europa og Spania i Eurasiagroup som er et globalt analyse og konsulentbyrå med fokus på politikk og politisk risiko. Samtalen foregår på engelsk og dekker situasjonen i Spania fram mot valget, viktige saker og regionale konsekvenser av ulike utfall av valget i Spania.


Federico er senior analytiker Eurasia Group. Han fokuserer på sørlige Europa, EU og økonomisk styring i Eurosonen, samt europeiske energispørsmål.


Tidligere i karrieren jobbet Federico som policy officer i Europakommisjonen og som forskningsassistent i et prosjekt for National Bureau of Economic Research i Washington, DC. Han har også arbeidet ved Overseas Private Investment Corporation (nå US International Development Finance Corporation), EU-delegasjonen til USA og US Senate. Federico har en mastergrad i internasjonale relasjoner og økonomi fra George Washington University og en bachelorgrad i statsvitenskap og internasjonale relasjoner fra Universitetet i Bologna.

Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

bookmark
plus icon
share episode
Tarjei Skirbekk er gjest i podcasten. Han har skrevet boka "De moderate folkepartienes fall i Europa". Vi diskuterer hva han mener med "moderate folkepartier", hva det betyr at de faller og hvorfor. Er det felles utviklingstrekk i nord, sør, øst og vest av Europa? Og hvordan kan dette sees i lys av det kommende valget i Spania. Forlaget presenterer Tarjei slik på sine sider: Tarjei Skirbekk (f.1971) er idéhistoriker med bred erfaring fra norsk og europeisk politikk. Han har blant annet vært politisk rådgiver for utenriksminister Jonas Gahr Støre og strategisk rådgiver for Arbeiderpartiets ledelse. Han har også etablert tankesmien Agenda samt rådgitt ledelsen i det svenske sosialdemokratiske partiet over flere år. I tillegg har han vært rådgiver for forhenværende og nåværende konsernsjef i Equinor. Skirbekk har tidligere gitt ut boka Hvordan vinne valg. Her er lenke til boka (finnes også som Ebok og lydbok) som danner bakgrunn for samtalen: https://cappelendamm.no/forfattere/Tarjei%20Skirbekk-scid:46752

Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

bookmark
plus icon
share episode
Amund har sendt video med Mette Fredriksen som snakker om å beskytte barna mot algoritmer. Tore har hatt sitt siste fylkesting som folkevalgt og Amund har lest seg opp på Spaniavalget. Og så blir det litt om energi og AI. Og valg, da. Litt varierende lyd på Amund de første minuttene, før han lærte seg å snakke inn i mikrofonen.

Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

bookmark
plus icon
share episode
PoliTickr - Båten blir til mens vi ror...
play

06/13/23 • 23 min

Pilotepisode

Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

bookmark
plus icon
share episode
PoliTickr - Et nytt sentrum til høyre i Europa
play

06/13/24 • 49 min

Mange har trøstet seg med at Sentrum-høyre EPP, Sosialdemokratene og De Liberale vant 403 av de 720 plassene i Europaparlamentet. Van der Leyen er favoritt til å fortsette som Kommisjonspresident, men bredden i de tre partigrupperingene er så stor, at hun på ingen måte har sikret seg de 361 stemmene hun trenger for å bli nominert som President. Det må deales. Sist gang tapte hun 61 av representantene i avtale-alliansen. Og 18% av EPP-representantene stemte mot henne i nominasjonen før valget. Deretter kommer turen til statslederne. Og det er kun 12 av dem som er fra EPP. Det er ikke uten grunn av Meloni fra ytre-høyre grupperingen ECR er den alle valfarter til som Queenmaker. Det vil imidlertid sette mange fra S&D og Renew i tenkeboksen. Det er mulig å snakke med De Grønne, men ikke uten politiske lovnader som gir avskalling til høyre igjen.


Le Pen i Frankrike har ikke blitt mindre ytterliggående selv om hun knuste Macron i EU-parlamentsvalget og kastet Tysklands nest største parti ut av ytre-høyre grupperingen ID. Og så har vi de navnløse, den grupperingen AfD havnet i etter å ha blitt vraket fra ID etter litt for åpenlyse nazi-sympatier. Den grupperingen utgjør 97 representanter, hvor de fleste må sies å ligge langt ute i det høye gresset med tanke på illiberale og temmelig ytterliggående standpunkter. Orbans Fidesz ligger blant annet der, sammen med Ficos SMER og en rekke andre ytterliggående partier til både høyre og venstre. Tilsammen utgjør ytre-høyre nesten 30% av EU-parlamentet.


De liberale i Renew og De Grønne er de store valgtaperne. Norden holdt stand, Spania og Portugal ble ikke så ille, men valgresultatet i Tyskland, Frankrike, Italia og øst-Europa er til å bli mørkredd av. Vi forstår lite av de kommentatorene som nå strekker to fingre i luften og erklærer "Peace in Our Time". For oss er dette er dypt urovekkende valgresultat som også kommer til å påvirke de etablerte partiene og politikken i Europa.


Putin har ingen grunn til å deppe over dette valgresultatet, flere av de som balanserer Ukraina-krigen får plass i parlamentet. Det blir fort et mer ustabilt styre i et Europa som skal skal bruke sparekniven etter pandemien, dyrtiden, energikrisen og samtidig øke forsvarsbudsjettene kraftig mens rivaliseringen mot Kina øker. De Grønne tapte mye dette valget, det blir ubehagelig spennende å se hvor offensiv implementeringen av klimapolitikken blir.


Til slutt sveiper vi raskt innom valgene i Mexico og India. Sistnevnte kommer vi tilbake til.

Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

bookmark
plus icon
share episode

Rishi Sunak lyser ut nyvalg 4. juli i øsende regnvær utenfor Downing Street (for anledningen omdøpt til Drowning Street) til stor forundring, latter og en ellevill glede blant memes-skapere på sosiale medier. Enkelte mener det så ut om han hadde kravlet ut av Thamsen for å holde pressekonferanse, før han skyndte seg videre til Wales for å øse av sin fotballkunnskap til blandet mottakelse før ferden gitt videre til Titanic-verftet i Nord-Irland, med spørsmål om han er kaptein på et synkende skip.


Ellers har det vært presidentvalg i Den Dominikanske Republikk. Landet som deler øy med hardt prøvede Haiti. Dette preget valgkampen, slik konflikten mellom den fransk og spansktalende delen av øya alltid har gjort. Det medførte under den fryktelige diktatoren Trujillo den såkalte "Persille-massakren", hvor du ble skutt om du ikke kunne uttale nettopp "persille" på riktig måte. Trujillos sønn levde i sus og dus i Hollywood sammen med filmstjerna Kim Novak, før han vendte hjem for å hevne sin far. Men nå er det demokrati i landet, og president Abinader gjorde det så godt at han vant etter første valgomgang.


Videre har det vært valg på verdens fjerde største øy, Madagaskar. Det er uroligheter på den franske stillehavsøya Ny Kaledonia, etter konspirering og støtte fra Aserbadsjan(!) og for første gang etter frigjøringen i 1994 ramler ANC under 50%. Godt hjulpet av den omstridte og kriminelle tidligere president Jacob Zuma. President Ramaphosa får nok fortsette, men nå trenger han støtte fra et av de andre partiene for å velges som president.

Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

bookmark
plus icon
share episode

Påskeutgaven av PoliTickr diskuterer at Putin har "vunnet" et nytt "valg" med overbevisende sifre, men med mindre oppslutning enn Aliyev i Aserbadsjan og Kim i Nord-Korea. Amund lurer på om det blir flaut å komme på møte i diktatorklubben med bare 87% oppslutning. Dessverre går det bedre for Putin på slagmarken i Ukraina, og dermed dårligere for våre helter. Det medfører angrep fra Ukraina mot raffinerier inne i Russland, noe som gjør USA urolige med tanke på dieselprisene.

Pellegrini ligger an til å vinne i Slovakia, men det er jevnt og det må nok to valgomganger til.

Et av de mest stabile demokratiene i Afrika går også til valg. Helt i vest knaker det likevel i demokratiet etter at President Sall utsatte valget, men likevel måtte holde det etter at dommerne sa nei. Det er jevnt mellom Sall sin kandidat Ba og opposisjonens Diomaye Faye, som støttes av Ousmane Sonko. Begge de to sistnevnte fikk nylig amnesti av Sall, slik at du slapp ut av fengselet tidsnok til valget. Men de har dårlig tid, så Ba er favoritt, selv om utsettelsen har satt sinnene i kok. Damene heier på Ba og ungdommen på Diomaye. Med 60% av befolkningen under 35 år, gir det litt bedre odds, men valget er under Ramadan, så det påvirker også.

Ellers er det valg i Kuwait og vi må innom en av kuriositetene i det amerikanske primærvalget, nemlig der Joe Biden tapte nominasjonen; amerikansk Samoa.

Men vi starter med å feire at EØS-avtalen er 30 år!


Foto Påskehare: Midjorney

Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

bookmark
plus icon
share episode

Gambler Macron bort Frankrike til Le Pen i et forsøk på om gjenvinne fotfeste? Mange klør seg i hodet over Macrons snap-election, men den er mer rasjonell enn den ser ut, selv om utfallet er høyrisikosport. Og hva skjer om han taper? Første valgomgang 30. juni og andre valgomgang 7. juli vil gi svar. Det som er sikkert er at energien er størst i ytterpunktene nå, med venstresiden i allianse mot Le Pen og Bordella på ytre høyre.


I Storbrittania har Nigel Farage sitt Reformparti nesten tatt igjen Toryene på meningsmålingene, men de får ingen mandatgevinster, bortsett fra at de øker sjansene for Labour og LibDems til å vinne flere mandater. Noen målinger og analyser viser Toryene under 100 mandater - og enkelte helt nede på 50-tallet, mens Labour nærmer seg 500, ihvertfall hvis Reform ødelegger optimalt for Toryene og SNP kollapser totalt i Skottland. Beholder Sunak plassen i Parlamentet? Noen snakker om selve overlevelsen til det konservative partiet.


Videre sveiper vi innom spekulasjonene om hva Van der Leyen må selge for å bli President, eller snarere hva Meloni krever i gevinst. Macron er satt litt på sidelinjen i maktspillet og Scholz er svekket, så Meloni her blitt en mektigere spiller når ECR vokste til å bli tredje største blokk i Europaparlamentet.


Til slutt oppsummerer vi kjapt ståa i parlamentsvalget i Mongolia og presidentvalget i Mauritania og hvilke geopolitiske konsekvenser de måtte få.

Follow at https://plus.acast.com/s/politickr.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does PoliTickr have?

PoliTickr currently has 37 episodes available.

What topics does PoliTickr cover?

The podcast is about Geopolitics, Risk, Podcasts, Technology and Government.

What is the most popular episode on PoliTickr?

The episode title 'Nyvalg på dypt vann i UK, gjenvalg i Dominikanske republikk og valg i Sør-Afrika' is the most popular.

What is the average episode length on PoliTickr?

The average episode length on PoliTickr is 44 minutes.

How often are episodes of PoliTickr released?

Episodes of PoliTickr are typically released every 10 days, 21 hours.

When was the first episode of PoliTickr?

The first episode of PoliTickr was released on Jun 13, 2023.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments