Plattformpodden
Hans Kristian Flaatten og Audun Fauchald Strand
All episodes
Best episodes
Seasons
Top 10 Plattformpodden Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best Plattformpodden episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Plattformpodden for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Plattformpodden episode by adding your comments to the episode page.
Bonus: Den med forklaring av ord og uttrykk
Plattformpodden
12/01/23 • 26 min
I denne bonusepisoden forklarer Audun og Hans Kristian faglige ord og uttrykk som kan være krevende for de som ikke jobber med plattformer til daglig. Spørsmålsstiller er Tore Græsdal som har noe teknisk bakgrunn men jobber til daglig med medieproduksjon.
Uttrykk som Golden path, Day 2, cluster, node, pod, zero trust, operators og mange flere blir diskutert og forklart. Hans Kristian og Audun gir også et innblikk i hva de ville sagt om de brått ble teleportert inn i en umoden organisasjon som ikke har tatt i bruk plattform enda.
Hopp til konkrete ord:
- (00:20) - Intro
- (00:20) - Hva er plattform?
- (02:20) - Load balancing og cluster
- (04:19) - Node, pod og instans
- (08:22) - Container er ikke virtualisering
- (08:52) - Golden path og Day2
- (11:36) - Veien til helvete er brolagt
- (12:52) - Zero trust
- (16:53) - Service mesh
- (19:55) - Operators
- (21:53) - Terraform
- (22:25) - Istio
- (22:32) - GKE, AKS og EKS
- (22:44) - Antos
- (22:57) - Prometheus
- (23:40) - Crossplane
- (24:18) - Hva ville dere sagt til umoden org?
- (25:44) - Outro
Den med Signicat
Plattformpodden
07/02/24 • 48 min
Denne gang har Audun og Hans Kristian fått med seg Jon Skarpeteig og Rune Synnevåg fra Signicat. Signicat er leverer digitale identitetsløsninger, verifikasjon og pålogging. Signicat har årlig 450 millioner sikker pålogginger og sparer samfunnet vårt for 1200 tonn papiravfall.
Jon Skarpeteig begynte i Signicat for 4 år siden og er i dag Tribe Lead for Global Plattform som er den konsoliderte plattformen på tvers hele selskapet. Rune Synnevåg startet et Idfy som ble kjøpt av Signicat og jobber i dag som Lead Architect for å koordinere teknologi og arkitektur på tvers av foretningsområder.
Signicat leverer primært identitstjenester ikke bare innlogging, men også signering og verifisering til kunder primært i Europa av alle størrelser og former. 17 kontorer i Europa hvor av 11 er er engineering-kontorer med totalt 500 ansatte og har kjøpt opp 6 selskaper de siste årene. Alle disse selskapene hadde også med sine egne plattformer som har fått navn etter ulike farger.
Den konsoliderte plattformen til Signicat er bygget opp som en Internal Development Platform (IDP) som skal fungere som en golden path for applikasjonsutvikling. Plattformen er bygget på toppen av Kubernetes, med mye krav rundt sikkerhet, Istio, Gatekeeper, sterk kryptering med dedikert Hardware Security Module (HSM).
Relevante lenker
Den med Dapla (SSB)
Plattformpodden
06/25/24 • 44 min
I denne episoden har Hans Kristian og Audun fått besøk av SSB for å snakke om deres dataplattform Dapla med Øyvind Bruer-Skarsbø og John Kasper Svergja. SSB er en organisasjon som går helt tilbake til 1800-tallet med ansvar for offisiell statistikk i, og om, Norge som brukes til alt fra forvaltning, utforming av nye lover, media og privat næringsliv.
Øyvind Bruer-Skarsbø har bakgrunn fra forettning i SSB, samfunnsøkonom/samfunnsviter skrive artikler og utarbeidere statisikk men hoppet over til IT-siden. John Kasper Svergja jobbet i Posten/Digipost før det kom en remote-stilling fra Finsnes som Java-utvikler i SSB før han gikk over til mer infrastruktur og plattform.
En dataplattform for SSB er en plattform for å hente inn data fra eksterne, bearbeide og flyte ut. I SSB kaller de dette for Statistikkproduksjo hvor samfunnsvitere kobler sammen ulike datasett, vasker, justerer, bearbeider og publiserer dette som ferdig statistikk som kan publiseres på ssb.no.
Dapla plattformen kjører i Google Cloud på GKE med Istio og Cert-Manager for service mesh og Helm og Flux for deploy av applikasjoner. Infrastruktur er satt opp med Terraform hvor hvert team setter opp sin egen infrastruktur de trenger i Google Cloud. Ellers benyttes Jupiter Notebooks som et verktøy for å kunne jobbe med datasett.
Relevante lenker
https://www.kode24.no/ukas-koder/det-er-fristende-a-sitte-litt-til-litt-for-mange-kvelder/73297442
* https://www.ssb.no/omssb/jobb-i-ssb
Den med NADA
Plattformpodden
06/11/24 • 51 min
I denne episoden har Hans Kristian og Audun fått med seg Louis Maurice Dieffenthaler og Kyrre Havik for å dykke dypere i dataplattformene hos NAV. NADA et plattformteam med ansvar for Datamarkedsplassen og Analyseverktøy i NAV og jobber for at team i NAV kan ta bedre valg når de utvikler sine produkter og få bedre innsikt i data som NAV forvalter.
Louis Maurice Dieffenthaler har de siste to årene produktleder i NADA og Kyrre Havik er plattformutvikler i NADA-teamet som består av totalt 7 personer.
En dataplattform skalerer etter hvert som flere team tar i bruk plattformen med selvbetjente verktøy, i motsetning til et datavarehus som ofte gjør denne analysejobben for teamet. I NADA kan teamene selv bruke verktøyene til å finne (Datamarkedsplassen) og bearbeide data (analyse) og det er i hovedsak disse to delene som plattformen består av.
Teknologien som er i bruk er blant annet Google Kubernetes Engine (GKE), Metabase, Jupyter notebooks, Airflow, Bigquery, og Kafka.
Relevante lenker
Den med Entur
Plattformpodden
05/27/24 • 38 min
Audun og Hans Kristian har hatt entur på besøk for å snakke om dataplattform.
Den med Unleash
Plattformpodden
04/30/24 • 41 min
I denne episoden er Hans Kristian og Audun så heldig å besøk av Gard Rimestad og Ivar Conradi Østhus fra Unleash. Unleash er et åpent kildekode system for å styre utrulling av ny funksjonalitet, feature toggling, og startet som et internt prosjekt i Finn. Nå er Unleash blitt sitt eget selskap med millioner av nedlastinger over hele verden sin egen SaaS løsning hvor de kan kjøre Unleash for deg som en tjeneste.
Ivar startet som utvikler i Finn og fikk gå den reisen hvor han oppdaget behovet for feature toggling og tok denne suksessen fra Finn og startet et eget selskap for å videreutvikle Unleash og er i dag CTO i Unleash. Gard jobbet også i Finn først som utvikler og videre med plattformer. Etter hvert som Unleash tok av ble Gard med som plattform lead i Unleash.
Unleash har en hosted SaaS løsning som kjører 500 kunder i AWS. Under panseret bruker de Amazon RDS og Elastic Kubernetes Service (EKS). VictoriaMetrics, Loki og Grafana brukes for overvåking. På GitHub har Unleash over 60 open source repos som de vedlikeholder, plant annet Unleash Egde som er en edge cache for Unleash skrevet i Rust.
Fun fact; Unleash kjører alle sine tjenester og applikasjoner på ARM!
Den med Vipps MobilePay
Plattformpodden
04/16/24 • 43 min
Audun og Hans Kristian har vært så heldig å få besøk av Erik Paulsen Skålerud og Sven Malvik fra plattformteamet til Vipps MobilePay som en del avsesong to av Plattformpodden hvor vi løfter blikket og utforsker plattformer innen bank, forsikring og handel.
Vipps ble lansert av DNB for 8 år siden og i dag har nesten alle i Norge appen installert på sin telefon for enkelt kunne å sende og motta penger. For et år siden fusjonerte norske Vipps med danske MobilePay og i 2023 vippset vi 266 millioner ganger!
Erik begynte i Vipps etter at han var på NIC-konferansen og hørte om Sven fra Vipps snakke om fuckups i sin plattform, og jobber i dag som Engineering Manager for Platform i Vipps MobilePay. Sven ble headhuntet til det som var Norgest kuleste tech-selskap, Vipps, og er i dag Lead Platform Architect i Vipps MobilePay og har skrevet boken "Mastering Azure API Management".
Vipps begynte som en stor monolitt on-prem og reisen begynner med å bygge en platform fra scratch i Azure, før det var noe som het Azure Kubernetes Service (ASK) og hentet inspirasjon fra bla. NAIS. I dag heter plattformen Vipps Compute Environemt, og består blant annet av AKS og Backstage. Alle API-kall går først til Azure API Management før det når applikasjonene.
Applikajsoner lages som en egen Vipps Service manifest som likner litt på Kustomize med overlays, og rulles ut via en deployment pipeline. Databaser er ikke en del av compute-plattformen, men kjører som managed services i teamene sine egne Azure subscriptions. BICEP brukes for å provisjonere infrastruktur mens GitHub Actions har tatt over for Azure DevOps.
Relevante lenker:
Den med Bulder
Plattformpodden
04/02/24 • 42 min
Hans Kristian og Audun har snakket med Bulder en heldigital og mobil-først bankopplevelse fra Sparebanken Vest som skilter med at du ikke trenger å ringe banken hvert år for få riktig rente, og i 2023 endte Bulder på hele 47 milliarder i utlån.
Didrik Finnøy kom fra Data Scientist i Atea til Bulder for å jobbe med de beste. Markus Nordstrønen kom fra en rolle som Tech Lead i en annen bank til teknisk leder i Bulder for å ta konseptet fra PowerPoint til en den beste bankopplevelsen!
Bulder bygges og opereres av 47 mennesker noe som gjør at Bulder er i stand til å være ekstremt smidig for å gjennomføre endringer. Av disse er 20 personer utviklere og 2 av de som jobber med Bulder sin plattform på Google Cloud. Hvor alt kjøres enten i Kubernetes cluster eller som serverless funksjoner. DepSelve Bulder appen er laget som en native app skrevet i Switft for iOS og Kotlin for Android.
The one with Matthew Skelton
Plattformpodden
03/19/24 • 47 min
Audun and Hans Kristian had a talk with Matthew Skelton, author of Team Topologies and the CEO of Conflux about DevOps, platforms and team topologies.
We start off the conversation by discussing the DevOps topologies article that came out over ten years ago( https://blog.matthewskelton.net/2013/10/22/what-team-structure-is-right-for-devops-to-flourish/), before we move onto the platform parts of the Team Topologies book.
Matthew has provided at 15% discount for the Team Topologies Academy, where there is very relevant course called Platform as a Product (https://academy.teamtopologies.com/courses/platform-as-a-product): "tta-matthewskelton15off"
Den med NRK
Plattformpodden
01/23/24 • 42 min
I denne episoden snakker Hans Kristian og Audun med Mats Bø Bergmann og Morten Linderud fra web-plattform teamet i NRK. NRK topper omdømmestatistikken år etter år, og NRK Nett-TV ble nylig kåret til den aller mest populære strømmetjenesten i Norge.
Mats begynte i NRK tilbake i 2013 som databaseadministrator før han gikk mer over til applikasjonsdrift og etter hvert i plattformteamet. Morten begynte i plattformteamet i 2023 etter å ha hørt mye bra om NRK. Ved siden av er han Arch Linux maintainer.
NRK har mange plattformer, utifra hvilket arbeidsområde de leverer for. Web-plattformen støtter de nett-baserte tjenestene til NRK og kjører flere "plattformer" på toppen. Utviklerne bygger sine applikasjoner som containere som kan kjøre på ett, eller flere av ca. 50 Kubernetes-clustere som NRK drifter på tvers av Azure, Google og on-prem.
I tillegg til å bygge plattformen har NRK også det de kaller «Plattformere i team» som er plattformutviklere som jobber ute i applikasjonsteamene med å hjelpe de med å ta i bruk plattformen på den beste måten. For å gjøre det enkelt for utviklerne har NRK laget en selvbetjeningsportal som heter Gogon for å opprette nye namespaces, opprette nye applikasjoner fra templater, gi tilganger, lage persistent volumer, eller andre operasjoner som vanligvis krever admin rettigheter i Kubernetes.
400 teknologer og designere jobber i NRK. De fleste har sitt arbeidssted på Marienlyst i Oslo, men noen jobber også i Bodø. Mye av det NRK lager av frontendapplikasjoner er skrevet i JavaScript og TypeScript, både med og uten rammeverk og biblioteker. Backendapplikasjoner er skrevet i F#, et funksjonelt programmeringsspråk som brukes fremst mot .net-rammeverket. NRK har 3000 repoer på GitHub, 6,6 TB (terrabyte) med container images, og mangfoldrige PB (petabyte) med trafikk fra nrk.no/akamai.
Relevante lenker:
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does Plattformpodden have?
Plattformpodden currently has 27 episodes available.
What topics does Plattformpodden cover?
The podcast is about Aws, Devops, Kubernetes, Podcasts, Technology and Government.
What is the most popular episode on Plattformpodden?
The episode title 'Den med Dapla (SSB)' is the most popular.
What is the average episode length on Plattformpodden?
The average episode length on Plattformpodden is 41 minutes.
How often are episodes of Plattformpodden released?
Episodes of Plattformpodden are typically released every 14 days.
When was the first episode of Plattformpodden?
The first episode of Plattformpodden was released on Oct 27, 2023.
Show more FAQ
Show more FAQ