Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
P1 Dokumentär: Miniserie

P1 Dokumentär: Miniserie

Sveriges Radio

Serier i kortformat för dig som gillar dokumentärer. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Emma Boëthius
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 P1 Dokumentär: Miniserie Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best P1 Dokumentär: Miniserie episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to P1 Dokumentär: Miniserie for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite P1 Dokumentär: Miniserie episode by adding your comments to the episode page.

P1 Dokumentär: Miniserie - Tramadoltjejerna - Gratiskartan | Del 1/2 (R)
play

06/11/24 • 24 min

När 13-åriga Vilda ska köpa cannabis i Nordstan blir hon erbjuden en gratiskarta Tramadol. Sedan går allt fort utför mot ett svårt blandmissbruk som hon nu kämpar mot varje dag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Cannabis var den först drogen Vilda började med. Då var hon 11 år. När hon sedan som 13-åring blev erbjuden en gratiskarta Tramadol gick det fort.

– Det är som världens kortaste centimeter. Jag trodde aldrig att jag skulle bli beroende av droger, säger Vilda.

När Vilda berättar om vilka droger hon tagit blir listan lång: cannabis, tramadol, ecstasy, tjack, kokain, LSD, lyrica, ”blå”, antipsykotiska läkemedel, någon annans ADHD-medicin. Ibland köper hon droger för sina fickpengar, ibland handlar hon på ”krita,” men hon blir också erbjuden droger. Ibland med sex som motkrav.

När Vilda berättar om sin kamp mot drogerna är det en mörk bild där den rätta hjälpen från myndigheterna som socialtjänst och BUP tar lång tid med utredningar och handläggningstider, besök som Vilda inte tycker ger något.

Mini-Maria är en ungdomsmottagning för unga med drogproblem och finns i Göteborg, Malmö och Stockholm. Alexander Holmstedt, psykaitrisköterska vid Mini-Maria i Malmö delar bilden Vilda ger.

– Vi har tydligt sett att när unga väl går över gränsen från cannabis till Tramadol blir det en väldigt mycket större risk för att snabbt hamna i ett blandmissbruk. Det vi också har sett är att tidigare arbetssätt är otillräckliga och det krävs helt andra arbetsmetoder för den här gruppen som tar Tramadol och blandar drogerna.

Tramadol, det smärstillande opiodläkemedlet har ökat explosionsartat de senaste tio åren. Under 2019 beslagtogs nära en miljon tabletter. För många unga är Tramadol vägen in i ett djupt blandmissbruk och till och med död. Under 2019 dog 126 unga mellan 15-29 år av överdoser.

– Gör vi ingenting nu kommer vi har en större grupp opioid- och benso (bensodipiaziner) missbrukare än vad vi har sett tidigare, säger Alexander Holmstedt som initierade Tramadolprojektet, en kartläggning och forskningsstudie över Tramadol bland unga i Sverige.

Reporter: Ulrika Nandra
Producenter: Sofia Kottorp och Martin Jönsson
Slutmix: Elvira Björnfot

Programmet är gjort 2020

bookmark
plus icon
share episode
P1 Dokumentär: Miniserie - Gängkrigen på sociala medier – Gangsterpropaganda
play

04/02/24 • 29 min

En känd gängledare går ut live på Instagram. I handen håller han en kalashnikov i guld. Bland tittarna finns tusentals barn och unga.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

– Gängvåldet finns i deras vardag på Tiktok, på Instagram och på Snapchat. Det pågår ett krig där ute, men det är också ett informationskrig, som handlar om att sprida fruktan, säger författaren och före detta politikern Evin Cetin.

Rekrytering via sociala medier

I oktober 2023 sker något nytt i Sverige, när en fraktion inom det så kallade Foxtrotnätverket håller en sorts presskonferens i sociala medier.

– Det var helt sjukt att se så många livetittare och så många barn som kommenterar. Man önskar att det inte vore Sverige – men det är Sverige, säger brottsutredaren Luay Mohageb vid polisen.

– Och jag vet ju gängen rekryterar barn genom sociala medier. De kan till och med skriva jobberbjudanden i sina stories, säger Diamant Salihu, reporter på SVT.

Gängkrigen på sociala medier är en serie av Dennis Franco från 2024. I flera år har han följt den svenska gängkriminaliteten som journalist – och samtidigt jobbat som ungdomsledare på olika fritidsgårdar i Göteborg.

I det tredje och sista avsnittet möter vi bland andra 12-årige ”Leon”, som konsumerar gängens propaganda i sin mobil – och 16-årige ”Enis”, som själv blivit rekryterad för att utföra ett mord.

”Leon” och ”Enis” är fingerade namn och deras röster är utbytta.
Producent: Martin Jönsson

Slutmix: Agnes Cassel

bookmark
plus icon
share episode
P1 Dokumentär: Miniserie - Narkotikan och arvsynden - mamman och hotet | Del 2/3
play

09/05/23 • 28 min

Lena upptäcker att hennes 16-årige son tar droger. Hon slänger allt knark hon hittar hemma. Snart blir hon själv hotad.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En dag kommer Lenas son hem ordentligt påverkad. Efter att ha försökt slänga sig ut från takfönstret ringer Lena och hennes man en ambulans och sonen förs till akuten. Lena sjukskriver sig för att ta hand om sonen, som fortsätter att ta droger och samtidigt drar på sig skulder. Hon känner att hon saknar verktyg för att hjälpa honom.

Stor hotbild mot familjen

När Lena en dag hittar ett paket som innehåller droger i sonens rum bestämmer hon sig för att åka iväg och dumpa det. En tid senare dyker en främmande man upp i hemmet och frågar efter ett paket som ska tillhöra honom. Han är arg, våldsam och hotfull.

– Och då tänkte jag herregud, asså han kommer ju döda mig, säger Lena.

Lena heter egentligen någonting annat.

”Narkotikan och arvsynden" är en serie av Emma Ikekwe och EvaLisa Wallin som görs i samarbete med Third Ear Studio. I tre delar möter vi föräldrar som på olika sätt dras in i sina barns kriminalitet och missbruk.

Producent: Frida Fernqvist

Exekutiv producent: Anna Frey

Slutmix: Gustav Sondén

Programmet är gjort 2023.

bookmark
plus icon
share episode
P1 Dokumentär: Miniserie - Svensk sexhandel: Kvinnorna och hallicken
play

03/29/22 • 25 min

Paulina får ett mejl från en kvinna som skriver att hon är livrädd, fast i en lägenhet med en hallick som utsätter henne för sadistiska övergrepp. Den den här gången ska han inte komma undan.

"Sveriges värsta sexförbrytare"Redan 2005 döms en hallick till 14 års fängelse för bland annat grova våldtäkter och koppleri. Nu träder två av hans offer fram och berättar hur de blev manipulerade in i prostitution. Paulina Bengtsson och trebarnsmamman Kicki Wallström vittnade då mot mannen och fick honom dömd. Dömd för nya brott - gamla offer får nyckelrollEfter drygt nio år i fängelset blir mannen villkorligt frigiven 2014 - nästan fem år i förtid. Kriminalvården skriver i ett utlåtande att återfallsrisken bedöms som hög och det ska visa sig att de får rätt. Han byter namn och återfaller snart i nya sexualbrott. Under tiden har ett av hans gamla offer, Paulina Bengtsson, skrivit en bok. Uppmärksamheten runt boken Utnyttjad, våldtagen och såld ska hjälpa till att avslöja och rädda nästa offer, som för första gången ställer upp på intervju i dokumentären. Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Magnus ArvidsonEtt program från Tredje Statsmakten media AB. Slutmix Fredrik Nilsson.
bookmark
plus icon
share episode
P1 Dokumentär: Miniserie - Chemsexvågen i gayvärlden – Fantasin och verkligheten | Del 3/3
play

05/14/24 • 25 min

Peter försöker lämna chemsexvärlden, men ingen inom vården förstår vad han har varit med om. Samtidigt lockar de livsfarliga sexfesterna allt fler, och polisen står handfallen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Peter är fast i ett djupt missbruk av den extremt beroendeframkallande drogen metamfetamin, efter att under en lång tid ha ägnat sig åt chemsex. Men varken på psykakuten eller inom beroendevården förstår personalen honom, när han berättar att han varit fast i en värld där sex och droger kombineras.

Medan vissa försöker ta sig ut ur chemsexvärlden, lockas nya in.

– Det är som en extremsport. Det gäller att veta vad riskerna är, säger ”Christoffer”, som för bara ett par år sedan provade chemsex för första gången.

I olika appar används kodord för att hitta gruppsexfester med tunga substanser. Men det kan vara en onödig försiktighet, för det ska visa sig att polisen knappt finns i de här miljöerna i dag.

2020 såg läget annorlunda ut. Då gick utredningen i den så kallade Chemsexhärvan i hamn och en unik rättegång genomfördes.

I ett års tid har journalisten August Håkansson pratat med ett stort antal män, som använder tunga droger för att förhöja eller förstärka sexuella upplevelser med andra män. Fenomenet kallas för chemsex och har varit känt i andra länder under en längre tid. Nu syns allt fler tecken på att en våg även har nått Sverige.

Reporter: August Håkansson

Producenter: Anna Johannessen och Håkan Engström

Serien är gjord i samarbete med Tredje statsmakten media

Slutmix: Fredrik Nilsson

”Magnus” och ”Christoffers” röster är inlästa av skådespelarna Robert Panzenböck och Razmus Nyström

En serie från 2024

bookmark
plus icon
share episode
P1 Dokumentär: Miniserie - Romansbedrägerierna – Ingen hjälper en bedragen | Del 3/3
play

03/12/24 • 25 min

Varje år anmäler hundratals svenskar att de blivit romansbedragna på nätet. Anmälningarna läggs ofta ned. Polisens enda verktyg är att informera och varna. Violet har startat en förening för drabbade.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Man vill ju ha pengarna tillbaka. Så man fortsätter hålla kontakten. Och det är ju det bedragarna vet. De har ännu en hållhake på en, för de vet att man vill ha pengarna tillbaka.

Det säger Violet Petersson, som 2018 blev lurad att betala flera hundra tusen kronor till en romansbedragare. Pengar hon inte sett röken av sedan dess. Men som hon påminns om varje månad, då hon måste betala av på lånen som hon tog för bedragarens räkning.

Polisanmälningar läggs ned

För den som blivit utsatt för ett romansbedrägeri finns inte mycket hjälp att få från samhället. Nästan alla polisanmälningar läggs ned, eftersom pengarna ofta gått utomlands och då blir ärendena svåra för polisen att utreda.

Pengarna kanske har skickats under ett halvår, ett år, så de är ju väldigt långt borta innan vi kommer ikapp dem, säger Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum.

Polisens bästa verktyg är att informera och varna så att brotten inte hinner ske, enligt Lotta Mauritzson. Ändå fortsätter människor att bli lurade och banker och låneinstitut lånar ut pengar till människor som tror sig har mött kärleken via nätet.

Föreningen Stoppa Romansbedrägerier

När Violet Petersson pratade med andra drabbade och upptäckte hur dåligt alla mådde av den ekonomiska situation de hamnat i och av skammen att ha blivit lurade, tog hon initiativ till föreningen Stoppa Romansbedrägerier.

Föreningen jobbar hårt med information till samhället om konsekvenserna av romansbedrägerier.

Violet håller föredrag för banker, som hon tycker lånar ut pengar alldeles för lätt. Föreningen söker ekonomiskt stöd från Brottsoffermyndigheten för att kunna nå ut till myndigheter som polis, kronofogde och skuldrådgivare. Man skriver till politiker i riksdagen och har haft ett möte med justitieministern.

Gemensam handlingsplan för landet

Varför finns det inte en gemensam handlingsplan för landet, så att drabbade möts av poliser med samma kunskap, oavsett var man bor?

Men framför allt är föreningen en mötesplats och ett stöd för drabbade, och Violet och andra frivilliga drabbade erbjuder samtal, i skrift, telefon eller vid fysiska möten.

Det är fortfarande alldeles för få som har förstått vad detta är. och som har den förutfattade meningen att den som är offer har sig själv att skylla, säger Desirée König i föreningen.

Det gör mig bekymrad att många har den stöddiga attityden. Som säger: jag skulle aldrig bli lurad.

Romansbedrägerierna är en serie av Lotta Malmstedt.

Producent: Anna Frey

Slutmix: Sophie Andersson

En P1 Dokumentär Miniserie från 2024.

bookmark
plus icon
share episode
P1 Dokumentär: Miniserie - Informatörens fru – Charmad av målaren | Del 1/3
play

10/17/23 • 25 min

När Fannys man grips av polisen, blir det början på en mardröm för hela familjen. Men inte på grund av brotten han är misstänkt för utan brotten han försökt hjälpa polisen att lösa.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det börjar i ett kök i Solna. Fanny behöver hjälp att måla om köksluckorna – och Calle, en vän till familjen, ställer upp. De börjar dejta, gifter sig och flyttar ut på landet. Men det är någonting som inte stämmer. Calle umgås med skumma polare – och en sommardag blir han gripen, misstänkt för grova brott.

– Jag visste ingenting om det där. Men då förstod jag att det var hans gamla kriminella liv som hade kommit tillbaka igen.

Informatörens fru är en serie av Sigge Dabrowski: om livet som anhörig till polisens hemliga medhjälpare – och om vad som händer när täckmanteln röjs och hela familjen tvingas på flykt.

Fotnot: Fanny och Calle heter egentligen något annat.

Research: Tom Henley

Producent: Martin Jönsson

Slutmix: Agnes Cassel

Ett program från 2023 i samarbete med Banda Produktion.

bookmark
plus icon
share episode

I svart rånarluva och bruna skinnhandskar poserar 15-årige Viktor framför kameran. I handen håller han en kalashnikov.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Viktor är på rymmen från ett SiS-hem. Polisen har spårat honom till Sundsvall. I stadsdelen Bosvedjan är tre killar på väg in i sin bil, när de blir beskjutna med ett stort antal skott.

– Polisen ringde och sa att de hade Viktor i förvar. Usch, vad hemskt det var att höra vad han var misstänkt för, säger hans mamma Eva.

Konflikten mellan Foxtrot och Dalen

Det är skotten som sätter igång den stora våldsvågen 2023. Två kriminella gäng, Dalennätverket och Foxtrot, som leds av den Kurdiske räven Rawa Majid, fortsätter sitt blodiga krig i framför allt Stockholmsområdet.

I centrum för flera av dåden står pojkar från de statliga ungdomshemmen, fritagna och kontrakterade för att begå grova våldsbrott.

– Det är ett jättemisslyckande. Om de här barnen placeras hos oss har vi självklart ett ansvar att se till att de också blir kvar, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör vid Statens institutionsstyrelse.

Inifrån statens ungdomshem är en serie av Petra Berggren.

Producent: Martin Jönsson

Slutmix: Agnes Cassel

Eva och Viktor heter egentligen nåt annat.

En P1 dokumentär miniserie från 2024.

bookmark
plus icon
share episode
P1 Dokumentär: Miniserie - De gränslösa stöldligorna – Lastbilskuppen | Del 1/3
play

12/26/23 • 25 min

I skydd av mörkret följer flera bilar efter Micaelas långtradare med miljonlasten. Med livet som insats attackerar ligan henne i farten. Polisens spår leder ut i Europa och snart börjar jakten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I ”De gränslösa stöldligorna” får vi följa vanliga människor som utsätts för brott och polisens och tullens kamp för att komma tillrätta med den organiserade brottsligheten där stöldgods för miljarder förs ut ur landet.

"Det kommer inte minska, snarare tvärt om. Med tanke på att det är fria gränser så kommer vi få leva med att det är utländska ligor som opererar i Sverige". /Polisen

I första delen handlar det om spektakulära attacker mot långtradare i farten där tjuvarna med risk för sitt liv försöker komma åt värdefull last värd miljoner. Men när 22-åriga Micaela Åberg blir förföljd av tre bilar ringer hon polisen och en härva med förgreningar ut i Europa kan börja nystas upp.
De gränslösa stöldligorna är en serie av Pernilla Wadebäck.

Producent: Magnus Arvidson

Slutmix: Nima Shams

Programmet är gjort 2021.

bookmark
plus icon
share episode
P1 Dokumentär: Miniserie - Kamphundarna – Attacken på Saga | Del 1/3
play

11/14/23 • 28 min

Tvååriga Saga skriker och gråter hysteriskt. Framför henne står en stor muskulös hund. Han vrider på huvudet och tittar på Sagas ben. Plötsligt går han till attack.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En lördag i slutet av augusti i Överklinten i Västerbotten, 2020. Guna Grina och dottern Saga är hemma hos mormor Selma som fyller år. Efter middagen flyttar de till vardagsrummet för att titta på TV. På golvet ligger Selmas hund Pappi. Det är en brun amstaff, en ras som kallas för kamphund och som är förbjuden i vissa länder. Den är kompakt och muskulös, med bred bröstkorg.

När det börjar bli dags för hemfärd går Guna ut till bilen.

”Så hör jag skrik som jag aldrig har hört förut. Jag springer in, och allt blir bara svart för mig” berättar Guna.

Guna ser blod. Och amstaffen Pappi som har Sagas högra lår i sina starka käkar. Det är som om hunden har låst sig.

Och det kommer inte att sluta här. Hunden kommer att attackera igen.

Hundattacker med dödlig utgång ökar

De senaste fem åren har nio personer dött i Sverige efter att ha blivit attackerad av en hund, och forskning visar att dödsattackerna ökar i hela Europa.

I serien Kamphundarna försöker reporter Henrik Brandt ta reda på om vissa hundraser är farligare än andra. Och hur det kommer sig att vissa hundar tillåts attackera om och om igen.

Producent: Anna Frey

Slutmix: Tor Sigvardson och Jakob Lalér

Programmet är gjort 2023.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does P1 Dokumentär: Miniserie have?

P1 Dokumentär: Miniserie currently has 200 episodes available.

What topics does P1 Dokumentär: Miniserie cover?

The podcast is about Society & Culture and Podcasts.

What is the most popular episode on P1 Dokumentär: Miniserie?

The episode title 'Ätstört internet – De giftiga algoritmerna | Del 3/3' is the most popular.

What is the average episode length on P1 Dokumentär: Miniserie?

The average episode length on P1 Dokumentär: Miniserie is 26 minutes.

How often are episodes of P1 Dokumentär: Miniserie released?

Episodes of P1 Dokumentär: Miniserie are typically released every 7 days.

When was the first episode of P1 Dokumentär: Miniserie?

The first episode of P1 Dokumentär: Miniserie was released on Feb 11, 2020.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments