Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Op weg naar het Witte Huis

Op weg naar het Witte Huis

Reformatorisch dagblad

Uw wekelijkse gids door het doolhof van de Amerikaanse verkiezingen. Hier hoor je de analyses, verwachtingen én duiding van onze Amerikaspecialisten Richard Donk en Wim en Jan-Willem Kranendonk.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Op weg naar het Witte Huis Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Op weg naar het Witte Huis episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Op weg naar het Witte Huis for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Op weg naar het Witte Huis episode by adding your comments to the episode page.

Nog geen twee maanden na de eerste poging tot een aanslag op Donald Trump, lijkt de voormalige president opnieuw aan de dood te zijn ontsnapt. Tijdens een middagje golf op zijn bekende terrein in West Palm Beach, Florida, werd een gewapende man opgepakt door de Secret Service. Trump blijft ongeschonden, maar de politieke gevolgen kunnen verstrekkend zijn.
bookmark
plus icon
share episode
Op weg naar het Witte Huis - Trump en Musk: de invloed van miljardairs op Amerika
play

11/14/24 • 29 min

Donald Trump en Elon Musk versterken hun samenwerking, met Musk als adviseur voor een nieuw ministerie. Dit roept zorgen op over belangenverstrengeling, terwijl Trumps beleid de kloof tussen arm en rijk mogelijk vergroot. Toch blijft hij populair vanwege zijn belichaming van het Amerikaanse succesideaal.
bookmark
plus icon
share episode
Op weg naar het Witte Huis - „In de Amerikaanse voorsteden worden de verkiezingen gewonnen.”
play

08/01/24 • 25 min

De Amerikaanse samenleving polariseert. Ook de scheiding tussen het platteland en de steden wordt groter. „Hoewel Donald Trump tot de elite behoort, spreekt hij wel de taal van de plattelandsbevolking. Hij geeft een stem aan het onbehagen dat op het platteland leeft,” zegt Jan-Willem Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis. Maar de presidentsverkiezingen worden niet daar beslist, ook niet in de steden, maar wel in de voorsteden.”

Een ‘Randstad’ kennen de Verenigde Staten niet, maar wel een ‘heartland’, dat denigrerend ook wel de ‘fly-over country’ wordt genoemd. Met name evangelicale christenen wonen in dat gebied. In de stedelijke gebieden wonen vaak de meer progressieve yuppen. De voorsteden kennen een meer gemêleerde samenstelling. Daar wonen veelal gezinnen en mensen die wat verder zijn in hun loopbaan.

In deze aflevering van Op weg naar het Witte Huis gaat Jan-Willem in op de verschillen tussen het platteland en de stad, tussen progressieve stedelingen en conservatieve kiezers van het platteland. En wat is de invloed van deze kiezersgroepen op de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Je hoor het in deze podcastaflevering.

De podcast is opgenomen voordat de huidige president Joe Biden zich terugtrok als presidentskandidaat.

bookmark
plus icon
share episode
Op weg naar het Witte Huis - Presidentsverkiezingen VS: een tornado aan dollars
play

05/30/24 • 20 min

Kun je alleen president van Amerika worden als je heel veel geld hebt? Het lijkt er wel op. Daarnaast is het belangrijk om veel geld binnen te halen. Wim Kranendonk geeft in de podcast Op weg naar het Witte Huis aan dat de uitgaven voor de campagnes bij elke verkiezingen lijken te verdubbelen. Bij de huidige verkiezingen gaat het om een bedrag van 3 miljard dollar. Naast dit campagnegeld worden er nog veel kosten gemaakt om de verkiezingen mogelijk te maken. De totale kosten kwamen in 2020 uit op 14 miljard dollar. „Spottend worden de verkiezingen wel een tornado aan dollars genoemd,” zegt Wim Kranendonk. „In zeker opzicht moet je wel rijk zijn, wil je president worden. Maar er spelen ook andere factoren. Ben je bijvoorbeeld een goede marketeer? En als zittende president heb je een voordeel dat niet in geld is uit te drukken.” „Het is niet zo dat de rijkste presidentskandidaat ook de president wordt. Volgens Forbes is het vermogen van Trump 4,5 miljard dollar. Biden bezit ‘slechts’ tien miljoen. Een groot verschil, maar Biden heeft het in 2020 wel gered. Geld is niet de enige factor die bepaalt of je president wordt, maar een arme sloeber kan tegenwoordig geen president meer worden. In het verleden wel. Denk aan Lincoln. Die begon als houthakker en eindigde als president.” In de podcast geeft Wim Kranendonk uitleg over de financiering van de verkiezingscampagnes, de donateurs, de regels en ook de uitdaging die Trump heeft. Die moet dagelijks boven op de campagne-uitgaven ongeveer 250.000 dollar per dag binnenhalen om de juridische kosten te betalen. „Tegelijk kan je de rechtszaken ook weer als gratis reclame zien.”
bookmark
plus icon
share episode
Op weg naar het Witte Huis - Harris als presidentskandidaat? Als het aan Jill ligt, blijft het Joe
play

07/05/24 • 24 min

https://www.rd.nl/artikel/1069844-biden-ik-laat-me-niet-wegduwen

https://www.rd.nl/artikel/1069803-biden-zou-twijfelen-aan-zijn-eigen-kandidatuur

https://www.rd.nl/artikel/1069560-deze-amerikaan-trok-zich-terug-als-presidentskandidaat

bookmark
plus icon
share episode
Jan Willem: „Na dit debat gaat het niet over de inhoud daarvan. Wel is het beeld blijven hangen of Biden wel in staat is het ambt van president uit te oefenen. Hij oogde lusteloos, maar toen het thema abortus besproken werd, werd hij fel. Dat kwam mede door de opmerking van Trump, dat de Democraten abortus promoten in de achtste of negende maand van de zwangerschap.” „Het eerste verkiezingsdebat werd op verzoek van Biden al voor de conventies gehouden. Mogelijk hoopt hij dat hij later dit jaar goede economische cijfers kan presenteren. En dat dan de mensen denken; het is een wat aparte vogel, maar we hebben er wel baat bij dat hij president is. Als mensen voelen dat Biden beter is voor hun portemonnee, dan doet het goed in het stemhokje.” In de podcast bespreekt Jan-Willem het debat, de kandidaten, de thema’s die besproken werden en de reacties op het debat.
bookmark
plus icon
share episode
Op weg naar het Witte Huis - Biden heeft zorgen om zijn zoon en zijn campagne
play

06/13/24 • 13 min

„Een afleidingsmanoeuvre,” noemt Donald Trump de rechtszaak tegen Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president. „Volgens Trump is de familie Biden een misdaadfamilie die zich heeft verrijkt in de internationale handel,” zegt Wim Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis. „De rechtszaak kan de campagne van Joe Biden wel schaden.” Hunter Biden werd schuldig bevonden aan drie vergrijpen. Hij loog over zijn drugsgebruik en de aankoop van een wapen en hij was in het bezit van een wapen terwijl hij onder invloed van drugs was. De rechtszaak tegen zijn zoon zal vooral hinder geven bij de campagne van Joe Biden om het wapenbezit aan banden te leggen. „Nu Hunter Biden schuldig is bevonden, kunnen de Republikeinen niet meer zeggen dat het openbaar ministerie van zich schuldig maakt aan partijpolitiek.” Wim Kranendonk: „Het leven van de Amerikaanse president is vol van verdriet. Hunter is zijn nog enige levende zoon. Hoewel Joe Biden moeite heeft met de manier waarop zijn zoon leeft en hem veel zorgen geeft, houden ze van hem. Ondanks alle zorgen.”
bookmark
plus icon
share episode
Recent werd een Oekraïnetop georganiseerd waar de vice-president van de Verenigde Staten aanwezig was en niet president Biden zelf. Volgens Richard Donk laat dit zien dat de aandacht van de president zich meer richt op binnenlandse thema’s die het goed doen bij de verkiezingen, zoals het tegengaan van de immigratiestroom vanuit Latijns-Amerika. Donald Trump wilde een groot hek bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico om de instroom van immigranten tegen te gaan. Onlangs heeft Biden de grenzen naar Mexico gesloten. Richard: „Je kan dit zien als een poging van Biden om op dit dossier de Republikeinen de wind uit de zeilen te nemen.” „Kijk, ook ik durf en ben in staat om zulke verregaande maatregelen te nemen.” Biden zal zich wel moeten blijven bemoeien met de grote gebeurtenissen in deze wereld zoals de oorlog in Oekraïne en die tussen Israël en Hamas. Deze oorlogen, maar ook het thema immigratie zullen volgende week in het eerste verkiezingsdebat tussen Biden en Trump zeker besproken worden. De Democraten kijken hier angstvallig naar uit. Wat als Biden dan een ‘bevriesmoment’ krijgt, zoals hem de laatste tijd vaker is overkomen? In de podcast Op weg naar het Witte Huis bespreekt Richard Donk uitgebreid het Amerikaanse voorstel voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, Trump die als het om dit voorstel gaat zich opvallend stil houdt en de binnenlandse thema’s die van Biden nu meer aandacht krijgen.
bookmark
plus icon
share episode
Op weg naar het Witte Huis - Affaires lijken Trump niet te schaden in verkiezingsstrijd
play

05/23/24 • 17 min

Trump heeft zwijggeld betaald aan pornoactrice Stormy Daniels vanwege de affaire die ze hadden. Waren het juridische kosten die geboekt zijn als campagnegeld? Daarvoor staat Trump voor de rechter. Trump gebruikt de rechtszaak in zijn verkiezingscampagne. Het lijkt hem niet te schaden. Wim Kranendonk: „De vraag in deze zaak is niet of Trumps gedrag moreel verwerpelijk is. En als zijn kiezers dat al vinden, dan nog kiezen ze vanwege de progressieve koers van Biden, alsnog voor Trump.” „De rechtszaak wordt behandeld door een rechter van de staat New York. Dit betekent dat Trump niets aan de uitspraak kan veranderen. Nu niet en ook later niet. Was de zaak door een federale rechter behandeld, dan zou Trump zichzelf na een herverkiezing amnestie kunnen verlenen. De uitspraak van deze rechter kan voor Trump heel vervelend zijn,” geeft Wim aan. In de podcast Op weg naar het Witte Huis geeft Wim Kranendonk uitleg bij deze rechtszaak. „Officieel mag Trump zich niet uitspreken over de rechtszaak, maar Trump zou Trump niet zijn om dat wel te doen. Met regelmaat is hij daarvoor beboet. Als verdachte mag Trump zich wel uitspreken als hij het laatste woord krijgt, maar zijn juristen zeggen dat hij dat beter niet kan doen.” De rechtszaak maakt Trump bij zijn aanhang steeds populairder. Wim: „Er zijn Republikeinen die zeggen dat alles in deze rechtszaak wordt opgeklopt. Anderen geloven wel dat de beschuldigingen waar kunnen zijn, maar die geven toch liever hun stem aan Trump dan aan Biden. Stel dat Trump schuldig wordt bevonden, dan is de vraag of en welke straf er wordt opgelegd. Trump zal dan ongetwijfeld in hoger beroep gaan.” In de tussentijd gaat Trump, veroordeeld of niet, door met zijn verkiezingscampagne
bookmark
plus icon
share episode
Op weg naar het Witte Huis - Zonder Amerika staat Europa er alleen voor
play

10/16/24 • 29 min

Europa’s veiligheid is nog altijd afhankelijk van de Verenigde Staten, benadrukt buitenlandredacteur Richard Donk in de nieuwste aflevering van Op weg naar het Witte Huis.
bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Op weg naar het Witte Huis have?

Op weg naar het Witte Huis currently has 36 episodes available.

What topics does Op weg naar het Witte Huis cover?

The podcast is about News, Biden, Trump, Podcasts and Government.

What is the most popular episode on Op weg naar het Witte Huis?

The episode title 'Paniek bij de Democraten, hoop gevestigd op positieve economische cijfers' is the most popular.

What is the average episode length on Op weg naar het Witte Huis?

The average episode length on Op weg naar het Witte Huis is 22 minutes.

How often are episodes of Op weg naar het Witte Huis released?

Episodes of Op weg naar het Witte Huis are typically released every 7 days.

When was the first episode of Op weg naar het Witte Huis?

The first episode of Op weg naar het Witte Huis was released on Mar 1, 2024.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments