Kropp & Själ
Sveriges Radio
2 Listeners
All episodes
Best episodes
Top 10 Kropp & Själ Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best Kropp & Själ episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Kropp & Själ for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Kropp & Själ episode by adding your comments to the episode page.
Bäst på sex
Kropp & Själ
03/08/16 • 54 min
Från att ha varit omgärdat med tabun och hemlighetsmakeri så är sex numera något man kan tala öppet om, nästan lika avslappnat som om det handlade om träning eller matlagning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns kurser i hur man förbättrar sitt sexliv och sexleksaker är inget som smusslas undan. Men hur påverkas lusten när vi börjar se sex som en färdighet, något man kan bli duktig på, en prestation? Kan man bli bäst på sex?
”Jag har lärt mig att kontrollera min utlösning och har haft orgasmer som varat mellan 5-10 minuter i ett sträck.”
Det säger Erik, som genom kurser i tantrasex blivit en mångdubbelt bättre älskare än han var för några år sedan. Han ser sexualiteten som en förmåga som man kan träna upp och bli duktig på.
En omdiskuterad fråga är hur jämställdheten i relationen påverkar sexlivet. Finns det en motsättning mellan jämn fördelning av inkomst och hemarbete och ett spännande sexliv? Vi har tittat närmare på forskningen.
Dessutom tar vi en snabb koll på en rulle feministisk porr.
I studion finns Birgitta Hulter, auktoriserad klinisk sexolog, Kalle Norwald, socionom och sexolog på Södersjukhuset samt Jonna Bornemark, filosof från Södertörns Högskola.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
1 Listener
Förväntanseffekten – om tro, hopp & placebo
Kropp & Själ
06/14/22 • 55 min
Förväntar man sig att något ska göra ont, kan det göra ännu ondare. Tror man att man ska få biverkningar av en viss medicin, är det mer sannolikt att man får det. Är det vi som lurar oss själva? Nja, det är snarare kraften i placeboeffekten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Hjärnan är en slags maskin som hela tiden försöker förstå sin omvärld, säger hjärnforskaren Predrag Petrovic.
Det är inte lätt för våra hjärnor att förstå all information som vi matas med hela tiden, och för att förstå omvärlden på bästa sätt är det optimalt om man vet hur omvärlden såg ut sekunden innan och sekunden efter.
– Hjärnan skapar förväntan på olika vis, och det behöver inte ske medvetet. Till exempel om du tittar på en blå fåtölj och sedan tittar bort, så förväntar du dig när du tittar på fåtöljen igen att den ska vara blå, förklarar Predrag Petrovic.
Det finns en rad områden där man testat placeboeffekten och sett hur kraftfull den kan vara – läkemedel, biverkningar från läkemedel och till och med kirurgi. Men placebo funkar inte på alla åkommor.
– Jag brukar säga att gränsen går vid sjukdomar som inte står under kontroll av det centrala nervsystemet, säger Karin Jensen, forskare som är aktuell med boken Hoppets anatomi.
– Till exempel regleras inte benbrott av hjärnans processer, inte heller cancer. Och därför finns minimal chans att de ska påverkas. Däremot kan det ha effekt när det handlar om smärta och psykisk sjukdom. Det tycker jag är viktigt att förstå, för det tar död på oron att placebo skulle vara något mystiskt, säger hon.
Gäster i programmet är Karin Jensen, smärt- och placeboforskare vid Karolinska Institutet, aktuell med boken Hoppets anatomi, Predrag Petrovic, hjärnforskare vid Karolinska institutet och Suzanne Gieser, leg. psykoterapeut och doktor i idé- och lärdomshistoria.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent Alice Lööf.
Programmet sänds direkt.
1 Listener
REPRIS: Narcissism – en missuppfattad diagnos?
Kropp & Själ
07/30/24 • 55 min
Elak, beräknande och grandios så beskrivs ofta narcissisten i både media och i populärkulturen. Men är det verkligen hela sanningen? Det finns ett stort lidande, säger Peder Björling, överläkare på Psykiatri sydväst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu testas det första behandlingsprogrammet för personer med narcissistiskt personlighetssyndrom på Psykiatri sydväst i Stockholm.
Sandra* har precis avslutat sin behandling. Hon har fått många nya insikter.
– Jag har alltid trott att jag hatar människor. Jag har alltid sett mig som någon slags extrem misantrop. Men jag har förstått i min behandling att jag hatar inte människor, jag är jätterädd för dem, säger hon.
Men går narcissism att bota?
– Det att behandla en narcissist, men om det går att bota och ta bort det helt, det är mer osäkert, säger Niki Sundström, psykolog och vårdenhetschef på Psykiatri Sydväst.
– Men att man kan må betydligt bättre efter en behandling tycker jag vår erfarenhet visar.
Gäster i programmet är: Peder Björling, medicinskt ledningsansvarig överläkare på Personlighetsprogrammet Psykiatri Sydväst i Huddinge, Monica Emanell, psykolog och Katarina Howner, rättspsykiatriker vid Rättsmedicinalverket och docent vid Karolinska Institutet.
*Sandra är ett fingerat namn.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman
Alice Lööf är producent
Programmet är en repris från 2023.
05/07/13 • 49 min
Mindfulness – lösningen på allt?
Kropp & Själ
02/12/13 • 49 min
De som vill lära sig om medveten närvaro verkar bara bli fler, på arbetsmarknadscentrum på uppdrag av arbetsförmedlingen i Sandviken kan långtidsarbetslösa inom det som kallas FAS 3 ägna sig åt mindfulness två timmar i veckan. Att delta i aktiviteter är en förutsättning för att få ut ersättning. Psykologen Jenny Jägerfeld har kallat metoden för vår tids största icke-religiösa rörelse och menar att den i vissa fall används på fel sätt. Människor ombeds acceptera sin situation istället för att protestera, det blir en snabb lösning istället för år av terapi. Var går egentligen gränsen för hur mycket man ska acceptera? Att kalla sig mindfulnessinstruktör kräver ingen formell utbildning, en del erbjuder kurser på bara några dagar. Åsa Nilsonne, professor i medicinsk psykologi, är en av de som introducerat metoden i Sverige, hon menar att mindfullness inte ska användas som behandlingsmetod i sig utan ska ses som ett komplement. Att blir mer ”mindful” kan till exempel hjälpa en person att komma i håg att ta sin medicin. Gäst i studion är även Katarina Plank, religionshistoriker som skrivit om metodens historia och intåg i Sverige.
Vad vet vi om ADHD hos barn?
Kropp & Själ
01/29/13 • 49 min
Carolines 11-årige son fick sin diagnos i somras, först blev hon ledsen men nu känns det skönt att han äntligen kan få rätt hjälp. Hennes son är långt ifrån ensam, uppskattningsvis har mellan 3 och 10 procent av skolbarnen diagnosen. Frågan om att ge läkemedel för att lindra symptomen har länge varit kontroversiell eftersom medicinen innehåller små doser centralstimulerande medel. Professor emeritus Alan Sroufe vid universitetet i Minnesota, som forskat på ADHD i flera decennier, menar att vi måste börja se mer till sociala faktorer istället för att fokusera på biologiska förklaringsmodeller. Han orsakade en debatt i USA när han förra året gick ut och kritiserade användandet av ADHD-läkemedlet ritalin, vi vet för lite om hur barnen påverkas i framtiden menar han. Gäster i studion: Anna Lundh, överläkare barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Stockholm, Lisa Thorell som forskar om ADHD hos barn i förskolan och skolan vid Karolinska Institutet samt Mårten Gerle vid Socialstyrelsen.
Är du monogam?
Kropp & Själ
10/16/12 • 41 min
Dagens program diskuterar hur naturligt det är att leva med en enda person i ett helt liv. Är längtan efter livslång kärlek med en och samma partner ett resultat av biologisk programmering som hos många fåglar, eller är det en kulturell fråga som främst handlat om att behålla ägodelar inom familjen?Monogamin blev utbredd på grund av ekonomiska omständigheter men våra förfäder levde inte alls monogamt utan hade sexuella relationer med flera, menar psykologen Christopher Ryan. Människan är seriellt socialt monogam och har ofta flera sexpartner under en livstid, säger Hasse Walum, doktor i epidemiologi. Han har studerat om det finns en genetisk variation som gör att en del byter partner oftare än andra. Psykologen Anna Karlstedt och sexualupplysaren Olle Waller är gäster i studion. Ring till det direktsända telefonväkteriet och berätta hur du ser på monogami.
01/22/13 • 49 min
Martin Blaser, professor i microbiologi vid New Yorks universitet, är den främsta kritikern mot bilden av magsårsbakterien helicobacter pylori som något som ska utrotas; ”Pendeln har svängt, helicobacter Pylori, har två ansikten, och vi har fokuserat för mycket på det negativa.” menar han. Även på andra håll studeras bakteriernas positiva effekter, på flera sjukhus används donerad avföring för att bota magåkommor. Genom att föra in friska bakterier i en sjuk person kan tarmfloran, i bästa fall, normaliseras. En annan fråga som studeras är huruvida allergier kan påverkas genom att mammor ges vissa bakterier under graviditeten. Thomas Abrahamsson, barnläkare och forskare vid Linköpings universitet, berättar om en stor studie där kvinnor ges mjölksyrebakterier efter den tjugonde graviditetsveckan. Gäst i studion är även professor Lars Engstrand vid Karolinska institutet som forskat om bakterier och deras påverkan på människan i över två decennium.
Framtidens konstgjorda livmoder
Kropp & Själ
10/09/12 • 41 min
Är du yngre än du tror – eller äldre?
Kropp & Själ
11/14/23 • 55 min
Räknar du din ålder efter födelsedatum - eller hur du känner dig? Din biologiska ålder kan både vara lägre och högre än din kronologiska. Ibland känner jag mig som 12 år och ibland som 75, berättar 18-åriga Tuva.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Biologisk ålder är ett begrepp som blev känt för en större allmänhet i och med pandemin men som fortsatt att användas. Vad är det egentligen? Och på vilket sätt skiljer sig den biologiska åldern från den kronologiska?
Biologisk ålder kan funka som ett alternativ till att mäta årsringar och födelsedatum och istället titta på dina värden och hur kroppen mår. Finns det en vettig användning för det eller är det mest ett bot mot dödsångest?
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman
Shang Imam är producent
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does Kropp & Själ have?
Kropp & Själ currently has 625 episodes available.
What topics does Kropp & Själ cover?
The podcast is about Society & Culture and Podcasts.
What is the most popular episode on Kropp & Själ?
The episode title 'Bäst på sex' is the most popular.
What is the average episode length on Kropp & Själ?
The average episode length on Kropp & Själ is 53 minutes.
How often are episodes of Kropp & Själ released?
Episodes of Kropp & Själ are typically released every 7 days.
When was the first episode of Kropp & Själ?
The first episode of Kropp & Själ was released on Aug 21, 2012.
Show more FAQ
Show more FAQ