Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
IT-säkerhetspodden

IT-säkerhetspodden

IT-säkerhetspodden

Podcasten om IT-säkerhet som varvar intervjuer med säkerhetssnack på djup eller högtflygande nivå.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Seasons

Top 10 IT-säkerhetspodden Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best IT-säkerhetspodden episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to IT-säkerhetspodden for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite IT-säkerhetspodden episode by adding your comments to the episode page.

IT-säkerhetspodden - #236 - Historien om Ada Lovelace
play

02/11/24 • 23 min

I detta avsnitt berättar Mattias jadesköld och Erik Zalitis om Ada Lovelace som anses vara världens första datorprogrammerare. Men vad var det hon gjorde eller snarare vilket avtryck gjorde hon?

Duon kommer in på hur man ska tänka säkert kring programmering och några vanliga falluckor.

Och boka din plats till livepodden i Stockholm den 15e februari:

https://www.dfkompetens.se/utbildning/livepodd-it-sakerhetspodden/

IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapskälla, klicka på länken (länk).

Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

bookmark
plus icon
share episode
IT-säkerhetspodden - #237 - Livepodden "Vad var det ÖB sa?"
play

02/18/24 • 32 min

Detta avsnitt är en inspelning från "livepodden", eller säkerhetseventet som Dataföreningen kompetens höll tillsammans med Mattias Jadesköld och Erik Zalitis.

Så, med utgångspunkten "vad var det ÖB sa?", och då refererar till Micael Bydéns tal till nationen i januari 2024, börjar en diskussion. Med finns även Omegapoints Magnus Andersson och Michael Westlund.

Från tanken att att alla svenskar ska förbereda sig för krig kommer diskussionen in på NIS2, CRA och hur organisationen ska göra för att skydda sig mot en attack. Är en cyberattack verkligen upp till varje organisation eller är det ett samhällsansvar? Michael, som tidigare varit flygare, beskriver skillnad mellan flygbranschens idé om haverikommisioner och jämför med IT-branschens krishantering.

IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapskälla, klicka på länken (länk).

Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

bookmark
plus icon
share episode
IT-säkerhetspodden - #233 - Attack mot satelliter

#233 - Attack mot satelliter

IT-säkerhetspodden

play

01/21/24 • 26 min

Attacker mot satelliter har uppmärksammats i Ukraina-koflikten där Elon Musks Starlink-system stod emot Rysslands Tobol-system.

I detta avsnitt tar sig Erik Zalitis och Mattias Jadesköld en närmare titt på tekniken och de olika attackmetoderna mot satelliter. Och vilka konsekvenser kan detta innebära? För privatpersoner, för företag? Och för militären?

I dessa tider där nyligen ÖB beskrev sveriges säkerhetsläge börjar allt fler preppa och hur hänger detta ihop med satelliter. Vad finns att tänka på?

Ja, en hel del frågor och dessa besvaras av duon i avsnittet.

IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om du vill utbilda dig vidare inom IT-säkerhet och samtidigt få rabatt (5%), klicka på länken (länk).

Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

bookmark
plus icon
share episode
IT-säkerhetspodden - #245 - Sven Jaschans hackingkrig
play

04/21/24 • 26 min

Sven Jaschan skapade de skadliga programmen Sasser och Netsky under 2000-talets början. Tanken var att attackera motståndaren som låg bakom masken Bagle.

Mattias Jadesköld och Erik Zalitis lyfter åter igen fram en historia om en hackare som kom att sätta världen i skräck. Denna gång hackades 10 miljoner datorer på ett mycket märkligt vis. Erik själv minns det mycket tydligt för han var högst delaktig i återställningsarbetet när han sprang runt med CD-skiva och fixade datorer.

Även fast virus och maskar inte är så vanligt idag så är det fortfarande viktigt för angripare sprida den skadliga koden på så många datorer som mäjligt. Duon går igenom likheterna och skillnaden i metoderna och syftet.

Men hur gick det då för den tyske tonåringen Sven Jaschan? Dömdes han? Vad blev straffet och vad gör han idag?

bookmark
plus icon
share episode
IT-säkerhetspodden - #255 - En djupdykning i sårbarheter med Björn Andersson
play

06/24/24 • 45 min

Björn Andersson (Truesec) kontaktade Mattias och Erik och tyckte att ämnet Sårbarheter behöver djupdykas. Och det kan man verkligen inte säga emot. Antalet sårbarheter har ökat under 2022 och 2023 och attackerna blir vanligare och betydligt snabbare mot sårbara system!

Så, om man ansvarar för en IT-miljö som har datorer, servrar, plattformar, utevcklad kod och applikationer - hur ska man hinna täppa till alla sårbarheter inom 12 timmar? Ja, för det är den tiden det krävs för "dummisar" att finna ett sårbart system.

Vad ska man prioritera? Och är man säker bara för man patchat eller hur ska man verifiera? Ja, det och givetvis massor annat diskuteras i avsnittet som gästas av Björn Andersson.

Och klicka på länken nedan för detaljerad och strukturerat sårbarhetsarbete:

https://www.truesec.com/security/vulnerability-management-from-detection-to-mitigation

bookmark
plus icon
share episode
IT-säkerhetspodden - #240 - Ransomware, Lessons learned med Truesec
play

03/10/24 • 83 min

Under en FOKUS-kväll hos SIG Security diskuterade Mats Hultgren och Viktor Sahin-Uppströmer (båda från Truesec) om vad vi lärt oss hittils kring Ransomware.

Och denna duo borde veta, för Mats tar krisledningen när organisationer drabbas och Viktor arbetar med bevisföringen i forensiskt arbete. I detta avsnitt ger de lyssnarna en inblick hur ett krisarbete går till men över hur de Nordiska organisationerna har drabbats under 2023.

Ett intrång utmanar organisationer psykiskt, fysiskt och dess teknikförståelse. Att arbeta snabbt och att kunna hitta felet skyndsamt för att minimera effekt och intrångets påverkan är Viktor och Mats varda. Lyssna på Viktor som fått arbeta på många incidenter där det händer samt en erfaren Mats Hultgren om hur organisationen påverkas i stridens hetta.

Detta avsnitt deltar även Kent Illemann från Sig Security i resonemanget kring arbetet i omfattande attacker. Han avslöjar även vad för spännande FOKUS-kvällar som är på gång (mer finns här - https://www.sigsecurity.org/)

Truesecs samlade insikter finns beskrivna i den nyligen utkomna rapporten: https://insights.truesec.com/hub/report/truesec-threat-intelligence-report-2024

bookmark
plus icon
share episode
IT-säkerhetspodden - #212 - Om att förmedla budskapet med Lasse Larsson
play

06/18/23 • 29 min

Mattias och Erik tar sig ett snack med Lasse Larsson som nyligen tillträdde som VD för säkerhetsföretaget Expisoft. Förutom utmaningarna säkerhetsorganisationer står inför idag har Lasse en tydlig idé om hur en bra säkerhetsorganisation ska bedrivas.

Att få med ledningen kring säkerhetsarbete är något vi diskuterat tidigare men här har Lasse ett smart konkret tips. Även fast dagens säkerhetsläge borde intressera de flesta företagsledarna så kan det dock vara svårt att få gehör för det väsentliga säkerhetsarbetet.

Varför pratar alla om cybersäkerhet just nu? Vilka utmaningar står organisationer inför idag? Vad behöver en välfungerade säkerhetsorganisation? Det och en hel del annat i dagens avsnitt av IT-säkerhetspodden som sponsras av Expisoft.

bookmark
plus icon
share episode
IT-säkerhetspodden - #210 - Dataläckans orsaker

#210 - Dataläckans orsaker

IT-säkerhetspodden

play

05/26/23 • 29 min

I veckans avsnitt av IT-säkerhetspodden diskuteras de främsta orsakerna bakom dataläckor och händelser där bristande IT-säkerhet lett till omfattande konsekvenser för företag och organisationer. Dessutom analyseras tre olika stora dataläckor som de senaste åren skett i Sverige och Finland.

bookmark
plus icon
share episode
IT-säkerhetspodden - #220 - Ryska Google Yandex

#220 - Ryska Google Yandex

IT-säkerhetspodden

play

10/08/23 • 39 min

Internetföretaget Yandex beskrivs ofta som "ett Ryskt Google" och så även i titeln till detta poddavsnitt.

I dagens avsnitt går Mattias Jadesköld och Erik Zalitis igenom företagets historia och hur det utvecklats. Teknisk, cybersäkerhetsmässigt och politiskt. Och svaret är ju som vanligt varken svart eller vitt.

Vem äger Yandex egentligen? Och vad har det nu inneburit att de avnoterats från Amerikanska börsen (NASDAQ)? Och vem låg bakom den då hittills största DDoS-attacken mot företaget? Och var den en slump att den enorma läckan av företaget skedde månader innan som Putin sålde sina aktier?

Ja det är många frågor, men duon i IT-säkerhetspodden försöker reda ut dem.

bookmark
plus icon
share episode
IT-säkerhetspodden - #258 - SBOM i praktiken

#258 - SBOM i praktiken

IT-säkerhetspodden

play

08/24/24 • 36 min

Höstens första podd från SIG Security är här! Som vanligt bjuds det på ett aktuellt ämne från en av föreläsningarna under en FOKUS-kväll.

Det är Ronny Engelin som beskriver SBOM och hur det påverkar leverantörer som arbetar i öppen källkod. De kommande EU-reglerna i CRA (Cyber Resilience act) skall värna konsumenternas säkerhet avseende digitala produkter. Men vad innebär detta för företag och leverantörer? Och hur kan SBOM (Software Bill of Materials) nyttjas i sammanhanget?

SBOM i praktiken innebär att IT-säkerhetspodden tillsammans med Ronny tillåts bli lite mer "hands-on" och djupdyka hur man ska agera och arbeta med SBOM i sin vardag.

Denna podcast är i sammarbete med SIG Security. SIG Security är Sveriges största sammanslutning av personer som arbetar professionellt inom området IT- och informationssäkerhet. Föreningen har cirka 400 medlemmar.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does IT-säkerhetspodden have?

IT-säkerhetspodden currently has 276 episodes available.

What topics does IT-säkerhetspodden cover?

The podcast is about News, Security, Tech News, Podcasts and Technology.

What is the most popular episode on IT-säkerhetspodden?

The episode title '#225 - Är vi redo för Copilot?' is the most popular.

What is the average episode length on IT-säkerhetspodden?

The average episode length on IT-säkerhetspodden is 33 minutes.

How often are episodes of IT-säkerhetspodden released?

Episodes of IT-säkerhetspodden are typically released every 7 days.

When was the first episode of IT-säkerhetspodden?

The first episode of IT-säkerhetspodden was released on Nov 25, 2018.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments