In het Rijksmuseum
Rijksmuseum
All episodes
Best episodes
Top 10 In het Rijksmuseum Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best In het Rijksmuseum episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to In het Rijksmuseum for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite In het Rijksmuseum episode by adding your comments to the episode page.
BONUS! Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen
In het Rijksmuseum
06/25/21 • 26 min
Twee grote, scherp gesneden vlakken, eentje blauw, de ander geel. Een soort rechtopstaand, gevouwen schilderij. Het is het beeld Yellow Blue van Ellsworth Kelly, deze zomer voor het eerst in Nederland te zien in de tuin van het Rijksmuseum. Wat maakt het zo fascinerend? Mag je een beeld als Yellow Blue zo maar overschilderen? En welke band had Amerikaan Kelly met Europa en Nederland in het bijzonder? Experts Carel Blotkamp en Ludo van Halem praten erover met Janine Abbring.
Ellsworth Kelly (1923-2015) was een schilder, tekenaar en beeldhouwer uit de Verenigde Staten. In deze tuintentoonstelling staan zijn beelden centraal, die in nauw verband staan met zijn teken- en schilderwerk. Vaak gebruikte hij dezelfde vormen, op hetzelfde formaat, in zowel zijn schilderijen als zijn beelden.
Kelly bestudeerde concrete voorwerpen en architectonische details in zijn directe omgeving. Hij ontleende omtrekken en vormen aan de werkelijkheid, die hij uitwerkte tot zuivere abstractie. Net als zijn schilderijen zijn de geschilderde oppervlakken van zijn beelden altijd neutraal, zonder een spoor van handmatige bewerking.
Niet alleen Amerikaanse, ook Europese kunst beïnvloedde Kelly. Toen hij van 1948 tot 1954 in Frankrijk woonde, bezocht hij veel musea en ontmoette hij kunstenaars als Jean Arp en Constantin Brancusi. Door zijn liefdesrelatie met Geertjan Visser, broer van beeldhouwer Carel Visser, bezocht hij in die jaren ook Nederland waar hij kennismaakte met het werk van onder anderen Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld.
Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen
De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Alfred Pacquement in samenwerking met de Ellsworth Kelly Studio, Spencertown, New York. Gratis toegankelijk tot en met 24 oktober 2021.
17de eeuw: Cornelia van Nijenroode
In het Rijksmuseum
07/29/20 • 24 min
Als je door de zalen over de 17de eeuw in het Rijksmuseum loopt, kom je vrouwen tegen met kanten kragen, behangen met kostbare juwelen, in de mooiste jurken. Rijke vrouwen. Soms staan ze alleen op een schilderij, vaak ook samen met hun man en hun gezin. Een van die vrouwen is Cornelia van Nijenroode (1629-1692?). We zouden haar nu een activistische feminist noemen, maar in haar eigen tijd werd ze ‘ontembaar’ genoemd. Zij streed voor een recht dat pas veel later zou worden ingevoerd: handelingsbekwaamheid over eigen vermogen van getrouwde vrouwen.
Janine Abbring praat in deze aflevering over Cornelia van Nijenroode met junior conservator Geschiedenis, Marion Anker.
Op een groot schilderij door Jacob Coeman uit 1665 zien we Cornelia van Nijenroode naast haar eerste man, Pieter Cnoll. Links van hem staan twee van hun dochters met hun hondjes. Rechts van het gezin staan in de schaduw een bediende met een parasol en een Javaanse vrouw met een mandje fruit. Ze staan op het terras van hun huis te Batavia, met uitzicht op zee. Batavia was het toenmalig hoofdkwartier en hoofdstad van de VOC op Java in Nederlands-Indië, nu Jakarta in Indonesië.
Cornelia van Nijenroode werd geboren in Hirado, Japan, als kind van de Nederlandse VOC-functionaris Cornelis en de Japanse concubine Surishia. Toen haar vader stierf wilde hij een christelijke opvoeding voor haar en haar halfzusje. De VOC besloot dat zij beter in Batavia konden opgroeien.
Cornelia trouwde toen ze 23 was met Pieter Cnoll, upcoming man binnen de VOC. Twintig jaar later stierf hij, een grote erfenis achterlatend voor Cornelia. Zij kon als vermogende weduwe van Pieter een eervolle positie hebben gehad in de Bataviase VOC-kringen. Als weduwe mocht zij financiële transacties verrichten en handeldrijven, hetgeen voor een getrouwde vrouw niet mogelijk was. Maar toen kwam Joan Bitter die haar het hof maakte.
Ze verkoos in te gaan op de avances van de jurist Joan Bitter, die was benoemd tot lid van de Raad van Justitie, de VOC-rechtbank in Batavia. Bitter was als weduwnaar met vijf kinderen in Batavia aangekomen en zocht iemand die voor zijn kinderen kon zorgen. Hij zag een ideale kandidaat in Cornelia, die bovendien een aanzienlijk vermogen meebracht. Het leek een goede zaak voor beide partijen, want Cornelia hoopte dat Joan haar als lid van de Raad van Justitie van nut kon zijn bij haar financiële transacties.
Toen duidelijk werd dat Joan zijn vrouw Cornelia vooral om haar geld had getrouwd, verslechterde het huwelijk snel. Vermogensrechtelijk had Cornelia een zwakke positie omdat zij volgens het Hollandse recht niet handelingsbekwaam was. Het beheer van haar vermogen was met het huwelijk in handen van haar tweede echtgenoot gekomen. Hun huwelijk werd een grote strijd, dat ook op straat werd uitgevochten en waar de VOC tussenbeide moest komen. Uiteindelijk werden ze, ieder op een eigen schip, naar Nederland gestuurd. Daar voerden ze nog een jarenlange juridische strijd over het vermogen van Cornelia. Ze gaf niet op, en stierf in het harnas.
Meer over Cornelia van Nijenroode lees je hier.
De podcastserie In het Rijksmuseum is powered by ING.
De Nachtwacht
In het Rijksmuseum
11/12/24 • 48 min
Dit is aflevering 100 van de serie “In het Rijksmuseum”. Daarom dit keer over het beroemdste schilderij in het museum: De Nachtwacht van Rembrandt. Wie zijn al die mannen met hun geweren, vlag en speren? Wie kijken ons aan? Wat zijn ze eigenlijk aan het doen? Wat heeft het kunstwerk in bijna 400 jaar allemaal meegemaakt? Én spannend nieuws: de restauratie van De Nachtwacht gaat een nieuwe fase in. Wat er gaat gebeuren vertellen we je in deze extra lange aflevering.
🖼️️ De Nachtwacht, Rembrandt van Rijn, 1642
🎤 Janine Abbring
🎓 Pieter Roelofs en Esther van Duijn
Wil je weten hoe het schilderij eruit ziet? Ga dan naar rijksmuseum.nl/podcast. Daar vind je ook de uitgeschreven tekst van deze podcast.
Wil je meer weten over de restauratie van De Nachtwacht? Bekijk de website.
'In het Rijksmuseum' is powered by ING. https://www.rijksmuseum.nl/nl/steun/bedrijven/partnerships/ing
Raymanns Favorieten: uit het keurslijf - Marie Jeannette de Lange
In het Rijksmuseum
08/24/22 • 29 min
Marie Jeannette de Lange was voorzitter van de Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleding. Deze vereniging verschafte vrouwen aan het einde van de 19de eeuw letterlijk én figuurlijk meer bewegingsvrijheid. Het portret van Marie Jeannette, geschilderd door Jan Toorop, belichaamt de onvermoeibare zucht van vrouwen naar gelijke rechten. Presentator Jörgen Raymann bespreekt het met senior conservator schilderkunst Jenny Reynaerts.
Bekijk dit schilderij op: https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-A-4989
In het Rijksmuseum is powered by ING.
17de eeuw: een prent van Magdalena van der Passe
In het Rijksmuseum
11/04/20 • 21 min
Rembrandt, Vermeer, Frans Hals: bekende namen uit de collectie van het Rijksmuseum. De naam Magdalena de Passe is voor velen een onbekende naam. Toch vindt junior conservator prentkunst Manon van der Mullen dat haar naam op de lijst van hoogtepunten in het Rijksmuseum hoort. Janine Abbring spreekt met haar over de mens, kunstenaar EN ondernemer Magdalena de Passe en over wat slaapmutsjes daar precies mee te maken hebben.
Meer weten? Ga naar rijksmuseum.nl/podcast
De podcastserie in het Rijksmuseum is powered by ING.
20ste eeuw: Broek voor mannen én vrouwen
In het Rijksmuseum
11/15/23 • 20 min
Een broek met afritsbare broekspijpen. Dat is misschien wel het laatste wat je zou verwachten in het Rijksmuseum. Maar de broekspijpen van het ‘speespak’ zijn heel anders. Iris de Leeuw ontwierp het speespak om vrijer te communiceren. Hoe dat verhaal in elkaar steekt en waarom we eigenlijk allemaal aan het speespak moeten, bespreekt Janine Abbring met conservator geschiedenis Maria Holtrop.
Wil je weten hoe deze broek eruitziet? Ga dan naar https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/NG-2016-57-18
In het Rijksmuseum is powered by ING.
19de eeuw: De Slag bij Waterloo
In het Rijksmuseum
02/15/23 • 25 min
Het Rijksmuseum heeft schilderijen in alle formaten, van piepklein tot gigantisch groot. Maar slechts één kan er de grootste zijn. Het schilderij ‘De Slag bij Waterloo’ is met zijn 5.5 bij 8 meter haast net zo groot als de gebeurtenis die het verbeeldt. Maar waarom hangt het schilderij eigenlijk in Nederland? Presentator Janine Abbring spreekt erover met conservator geschiedenis Eveline Sint Nicolaas.
Wil je weten hoe dit enorme schilderij eruitziet? Kijk dan op: https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-A-1115
In het Rijksmuseum is powered by ING.
BONUS! Vermeer - leven en werk
In het Rijksmuseum
01/19/23 • 25 min
Iedereen kent wel het iconische schilderij 'Meisje met de parel'. Maar wie maakte het? Wat weten we over de maker, Johannes Vermeer? De meeste van zijn schilderijen komen nu van over de hele wereld naar de grote Vermeer-tentoonstelling. Wat maakt zijn werk zo bijzonder? Zijn er nog nieuwe dingen te ontdekken? (Spoiler: ja!) En hoe kwamen zijn schilderijen weer samen? Conservator Pieter Roelofs gaat in gesprek met Janine Abbring.
Wil je weten hoe de schilderijen die we bespreken eruit zien? Ga dan naar rijksmuseum.nl/podcast.
Beluister ook de andere aflevering over Vermeer.
De tentoonstelling "Vermeer" is te zien van 10 februari tot en met 4 juni 2023.
In het Rijksmuseum is powered by ING.
18de eeuw: de standaardmeter
In het Rijksmuseum
01/05/22 • 21 min
De voet, de el, de duim, de morgen. Vóór het metrieke systeem werd ingevoerd had ieder land en daarin iedere regio een eigen manier om dingen te meten. Aan het eind van de 18de eeuw kwam er in Frankrijk een behoefte om in heel Europa één meetsysteem te hanteren: dat was toch veel eenvoudiger? Hoe men tot de meter kwam en waarom een meter een meter is, vertelt conservator Maria Holtrop in deze aflevering van In het Rijksmuseum.
Wil je meer weten? Ga dan naar rijksmuseum.nl/podcast
In het Rijksmuseum is powered by ING
BONUS! De man die niet kon lopen
In het Rijksmuseum
01/24/23 • 34 min
Onze blik op kunst wordt gevormd door onze opvoeding, door wat we weten, en door hoe we naar het leven kijken. Een tekstbordje leidt niet alleen onze blik, maar beïnvloedt ook ons oordeel over een werk. En dan gaat het niet over of we het mooi of lelijk vinden, maar ons oordeel over wat mensen op schilderijen voelen of denken.
In deze bonus-aflevering spreekt host Vincent Bijlo met onderzoeker van het Rijksmuseum Marte Sophie Meessen en filmmaker Mari Sanders over de zichtbaarheid van fysieke en mentale beperkingen in de collectie van het Rijksmuseum. Welke rol speelt taal in dat onderzoek? En hoe wordt onze blik geleidt als je de wereld bekijkt vanuit een rolstoel? Het trio bespreekt verschillende kunstwerken:
Paulus geneest de man die niet kon lopen, Karel du Jardin, 1663 - Zoeken - Rijksmuseum
De Razernij, Artus Quellinus (I) (toegeschreven aan atelier van), na 1648 - in of voor 1662 - Rijksmuseum
Zelfportret, Vincent van Gogh, 1887 - Zoeken - Rijksmuseum
Zelfportret, Dick Ket, 1930 - Rijksmuseum
De lamme leidt de blinde, Johann Theodor de Bry, naar Pierre Eskrich, 1596 - Zoeken - Rijksmuseum
Portret van Ludwig van Beethoven, Jan Fekkes, 1918 - Rijksmuseum
Blinden leiden de blinden, anoniem, naar Pieter Bruegel (I), 1612 - 1652 - Rijksmuseum
Wil je meer weten? Ga dan naar rijksmuseum.nl/podcast
In het Rijksmuseum is powered by ING
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does In het Rijksmuseum have?
In het Rijksmuseum currently has 100 episodes available.
What topics does In het Rijksmuseum cover?
The podcast is about Visual Arts, History, Museum, Podcasts and Arts.
What is the most popular episode on In het Rijksmuseum?
The episode title 'Humberto's Favorieten: vroegste foto uit Suriname' is the most popular.
What is the average episode length on In het Rijksmuseum?
The average episode length on In het Rijksmuseum is 25 minutes.
How often are episodes of In het Rijksmuseum released?
Episodes of In het Rijksmuseum are typically released every 14 days.
When was the first episode of In het Rijksmuseum?
The first episode of In het Rijksmuseum was released on Jul 2, 2018.
Show more FAQ
Show more FAQ