HR-podden
Anne Lise Heide
Velkommen til HR-podden, en helt egen podcast for deg som jobber med HR, eller har en spesiell interesse for HR-faget. Her får du inspirasjon til din HR-hverdag med aktuelle tips fra fageksperter og gode historier fra HR-livet i norske virksomheter.
Podcasten produseres av Anne Lise Heide, lederutvikler, HR-nerd og gründer, som brenner for deling av god HR-praksis.
All episodes
Best episodes
Seasons
Top 10 HR-podden Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best HR-podden episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to HR-podden for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite HR-podden episode by adding your comments to the episode page.
11/01/23 • 47 min
Sommeren 2023 kom jeg over en spennende artikkel på LinkedIn, der Berit Bjerknes skrev om denne nye mentorguiden som hun var i ferd med å lage for mentorer og studenter ved Universitetet i Sør-Øst Norge, og jeg ble nysgjerrig på om dette også kunne være noe for de av oss som jobber med mentoring i organisasjoner.
Nå er mentorguiden laget for dette spesifikke programmet og for en studentgruppe, men Berit deler raust av sin kompetanse på mentorfaget og har blitt med på ukens episode i HR-podden for å dele tips og råd om godt mentorarbeid. Perfekt for deg som er i ferd med å utarbeide mentorkonsepter i en virksomhet, eller for deg som har noe på plass, men som gjerne vil ha litt mer struktur på dette arbeidet.
Nysgjerrig på mentorguiden? Denne kan du laste ned her mot et lite bidrag på kr 200 til Berit sin hjertesak "Indias Barn".
Link: https://www.beritbjerknes.no/mentoring-pa-60-minutter/
Berit Bjerknes - lang erfaring IT-bransjen med vekt på teknologi, ledelse, HR kommunikasjon og samspillet mellom disse. Er opptatt av å gjøre livet enklere for ledere og medarbeidere generelt og spesielt i ulike overganger; fra student til medarbeider, fra medarbeider til leder etc. Her kommer mentoring inn som et unikt verktøy – folk som har mentor lykkes bedre og virksomheter med en mentorordning vil i større grad tiltrekke seg nye ansatte, utvikle og beholde eksisterende.
03/15/23 • 44 min
I løpet av de siste par årene er det mange virksomheter som har vært i en situasjon der nedbemanning har kommet opp på agendaen. Det kan handle om en vanskelig økonomisk situasjon, eller det kan handle om utdatert kompetanse og situasjoner der digitalisering og automatisering av oppgaver krever en annen type kompetanseprofil enn tidligere.
Uansett årsak til nedbemanning, så har HR en svært sentral rolle i prosessen. Det handler om å sikre at virksomheten følger lover og regler, ivaretar kommunikasjon og mennesker på en god måte, og sikre at man holder en god etisk standard gjennom hele prosessen.
Det er mange fallgruver man kan gå i, og et uforsiktig feilsteg tidlig i prosessen kan både blir dyrt og ødelegge veldig mye. I denne episoden får du en god og nyttig gjennomgang av hva du må passe på i en nedbemanningsprosess.
Jeg vil på det sterkeste anbefale at du også bruker juridisk bistand, i alle fall inntil du har opparbeidet deg egen erfaring på å gjennomføre slike prosesser, men dette kan være et nyttig sted å starte. Episoden kan gi deg en liten mental forberedelse med mange konkrete og verdifulle råd fra Advokat Henning Heitmann, partner i SANDS Advokatfirma.
Om du vil komme i kontakt med vår gjest i HR-podden, Henning M. Heitmann, så treffer du han på e-post: [email protected] eller mobil 414 09 003.
SANDS Advokatfirma
Cort Adelers gate 33 | Pb. 1829 Vika, 0123 Oslo | Norway
T: +47 22 81 46 33 M: +47 414 09 003
06/14/23 • 47 min
People Analytics (eller HR-Analytics) er et sterkt fremvoksende fagfelt som blir mer og mer aktuelt for deg som er engasjert i strategisk HR.
I ukens episode med Jarle Hildrum får du en rekke gode tips til hvordan du kan tilnærme deg dette spennende fagfeltet, med gode eksempler fra det som Jarle selv har jobbet med gjennom 10 år i Telenor.
Vi snakker om å jobbe innsiktsbasert, ta beslutninger basert på fakta og være i stand til å bistå med analyser og innsikt til beslutningsprosesser i virksomheten. HR Analytics er mye mer enn å kjenne til og legge frem HR-data på ledermøter. Det handler om forretningsforståelse, det å forstå organisasjonens behov og bruke tilgjengelige data for å ta bedre beslutninger i hverdagen.
Men hvor finner vi disse dataene og hvilken kunnskap er mest kritisk for de på HR som vil jobbe mer innsiktsbasert. Alt dette kommer vi inn på i dagens episode med Jarle Hildrum fra Deloitte.
Jarle Hildrum jobber med dataanalyse og forretningsutvikling i Deloitte og er blant deres aller fremste eksperter på fagfeltet People Analytics. Han har tidligere jobbet i Telenor og ved Universitetet i Oslo, og han har en doktorgrad innenfor innovasjon og teknologi.
--------------------
I dagens episode får du også en liten smakebit på programmet til Kongsberg Agenda, en stor teknologifestival som arrangeres på Kongsberg i neste uke. Torsdag 22. juni er det HR som står på agendaen, og det er helt kostnadsfritt å delta.
Sjekk programmet for HR-dagen hos Kongsberg Agenda her:
https://kongsberg.pameldingssystem.no/kongsberg-agenda#/program
11/13/24 • 24 min
HR-rollen er i endring. Og med disse endringene følger nye krav til hva som er kritisk HR-kompetanse i næringslivet. Noe handler om ny teknologi, annet om endrede lover og regler, eller mer velkjente temaer som har blitt løftet mye høyere opp på agendaen de siste årene, som f.eks. mangfold og inkludering.
HR-rollen har vel aldri vært mer kompleks eller omfattende. Det er en lang rekke av ferdigheter du skal beherske, og det er mye å holde seg oppdatert på. I ukens episode oppsummerer Anne Lise noen av de trendene vi ser ute i næringslivet. Hva er det som er viktig for HR akkurat nå.
Og til ære for alle dere som jobber med HR der ute, som trenger faglig inspirasjon og gode påminnelser om det som er viktig innenfor faget, så har vi laget en egen podcast-guide med en ryddig oversikt på alle temaer og alle episoder som har kommet ut på podcasten de siste to årene.
Denne kan du laste ned på https://leonda.no/landingssider/podcast/
Vil du følge Leonda sitt nyhetsbrev for tips om episoder, nyhetsbrev og kurs, kan du melde deg på dette her https://leonda.no/landingssider/fagtips/
PS. Om du laster ned guiden blir du påmeldt nyhetsbrevet automatisk.
01/01/25 • 45 min
En kickstart på det nye året, når Oscar Amundsen besøker HR-podden for å snakke om medarbeiderdrevet innovasjon. Hvordan skape en kultur der medarbeiderne engasjerer seg i kontinuerlig forbedring og tar et aktivt medansvar for nyskapning i virksomheten? Det er temaet når vi starter et nytt år her på podden.
Gjennom medarbeiderdrevet innovasjon blir medarbeideren ekspert, kunnskapsressurs og selve kilden til et systematisk innovasjonsarbeid. I episoden får du lære om forskning og rammeverk for dette arbeidet, basert på erfaringen til trioen Nina Amble, Marit Rismark og Oscar Amundsen, som sammen har gitt ut boken "Medarbeiderdrevet Innovasjon".
Oscar har vært med på HR-podden tidligere, i en av våre mest populære episoder det første året med podden. I episode 49 snakket vi om alt som går galt i endringsprosesser og hvordan lykkes med endringsledelse.
-------
Oscar Amundsen er professor i organisasjonsforskning ved Institutt for pedagogikk og livslang læring, Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap, NTNU.
Han har bred erfaring fra forskning på ulike bransjer og virksomheter, særlig innenfor organisasjonsutvikling, endringsprosesser, kultur og innovasjon i organisasjoner.
Oscar er forfatter av flere bøker innenfor organisasjonsutvikling og endringsledelse, heriblant Drømmeorganisasjonen fra 2021 og medforfatter på boken Endringskynisme fra 2016 og Medarbeidedrevet Innovasjon fra 2020.
08/16/23 • 29 min
Ukens episode handler om utfordringer, fallgruver og suksesskriterier for deg som er opptatt av gode HR-prestasjoner i hverdagen.
HR handler om folkene i organisasjonen og det handler om å skape resultater, for eiere, kunder - eller for samfunnet, alt avhengig av hva som er oppdraget til din virksomhet. Og gjøre dette på en bærekraftig måte, slik at vi også tar godt vare på folka våre.
Det handler om å skape meningsfulle arbeidsplasser og et sted der folk har lyst til å jobbe, fordi det lønner seg. Fornøyde og engasjerte medarbeidere bidrar til bedre resultater for din virksomhet.
Og det høres på en måte så enkelt ut, men det er slett ikke lett. Det er tvert imot en ganske komplisert oppgave som favner en rekke fagfelt og krever en holistisk tilnærming fra mennesker som har kunnskap som spenner seg hele veien fra organisasjonsdesign, til psykologi, forretningsutvikling, økonomi og juss – pluss mye, mye mer.
HR favner på en måte alt det vi gjør i en virksomhet, og det er nettopp det som gjør det så unikt og spennende, men det er også det som gjør jobben krevende - og noen ganger litt overveldende.
I denne episoden får du fem konkrete og praktiske tips for hverdagen i HR-rollen. Vi skal snakke om
- Rolleavklaring
- Tålmodighet
- Prioriteringer
- Utviklingsarbeid
- Kontinuerlig læring
Det er på ingen måte en komplett liste for hva som skal til for å lykkes i din rolle, men fem konkrete og relevante påminnelser som jeg tror mange på HR kan kjenne igjen.
WEBINAR
Vi inviterer også til webinar om HR-rollen og en litt bedre HR-hverdag fredag 1. september. Sjekk linken nedenfor for mer informasjon og påmelding.
Leonda webinarer | Leonda
NETTVERK
Er du nysgjerrig på Leonda sine kompetansenettverk for deg som jobber med HR? Sjekk ut våre hjemmesider på leonda.no.Velkommen | Leonda
152: Hvordan håndtere vanskelige personalsaker, med advokatene Heitmann & Aschehoug (DEL 2)
HR-podden
09/19/24 • 35 min
Personalsaker kan være en krevende del av HR-rollen, og i ukens episode dukker vi ned i noen vanlige juridiske problemstillinger fra HR sin arbeidshverdag.
Advokatene Henning Heitmann og Thorkil Aschehoug fra Sands Advokatfirma tar oss igjennom hva som er de vanligste problemstillingene, hvilke fallgruver du absolutt må unngå - og du får innsikt i de siste rettsavgjørelsene fra høyesterett på det arbeidsrettslige området. Altså hva som er nytt, som skaper presedenes for rettspraksis på dette området.
Først og fremst er det en veldig praktisk rettet episode, som alle som har ansvar for håndtering av personalsaker bør høre.
Denne episoden ble såpass lang at vi har delt episoden i to.
DEL 1 kommer onsdag 18. september
DEL 2 kommer torsdag 19. september
-----------------------
Ukens gjest
Henning Heitmann er spesialisert innen arbeidsrett og har hatt hovedfokus på dette området i sitt arbeid fra 1999 til dags dato.
Han er Aftenpostens jobbekspert på arbeidslivsjus og gir ofte faglige kommentarer til arbeidsrettslige spørsmål i nasjonale medier. Aftenposten omtaler ham som «en av Norges beste arbeidsrettsadvokater»
Henning prosederer jevnlig saker for domstolene i tilfeller hvor avtaleløsninger ikke oppnås. Han er også mye benyttet som foredragsholder innen arbeidsrettsområdet for ledere og HR-rådgivere i privat sektor.
--------
Thorkil H. Aschehoug har erfaring fra Arbeidstilsynets juridiske avdeling, som advokat innen ulike fagforeninger i YS, og som advokat/fagsjef HMS innenfor NHO Byggenæringen. I en tiårs periode var han fast medlem av Diskrimineringsnemnda. Han er også medlem av Juristforbundets fagutvalg for arbeidsrett og statsansatterett.
Thorkil har over mange år bistått virksomheter – både private og offentlige – i deres håndtering av mistanke om kritikkverdige og/eller urettmessige forhold, varslingshåndtering og andre situasjoner hvor det er behov for å kartlegge sakens faktiske forhold.
I de siste 15 årene har han vært arbeidsrettsadvokat innenfor større advokatfirmaer, og er topprangert i Chambers & Partners.
Er økonomisk helse et arbeidsgiveransvar?
Ikke nødvendigvis, men sannheten er at det lønner seg å bry seg. Og det lønner seg å kunne noe om dette viktige feltet, særlig i disse dager. Økonomisk helse går ut over mental helse, produktivitet, sykefravær og har en rekke andre negative konsekvenser for både enkeltmennesker og organisasjonen.
På mange måter har økonomisk helse og det å ha dårlig råd et av våre siste tabu-områder, det som vi ikke snakker om. Dette må vi endre på. Det er altfor mange som sliter med økonomiske problemer og som føler seg alene i en vanskelig situasjon.
Sannheten er at det finnes hjelp å få, og det lønner seg å jobbe forebyggende med økonomisk rådgivning og hjelpeordninger for de som sliter. Ikke anta at folk klarer å finne ut av det selv. Noen ganger er det små ting som skal til for å gjøre en stor forskjell.
I ukens episode med Klaus-Anders Nysteen (tidligere sjef i Kredinor) og Guro Sollien Eriksrud (økonomisk rådgiver) får du helt konkrete tips til hva du som arbeidsgiver kan gjøre for å bidra til bedre økonomisk helse blant dine ansatte. Ikke minst får du et godt innblikk i hvorfor det er så viktig, og hva som kan være konsekvensene om vi ikke gjør noe.
-------------------
Klaus-Anders Nysteen er tidligere toppleder i Kredinor med 10 års erfaring fra inkassobransjen. Han brenner for å gjøre en forskjell og har vært med å lansere produktet Kan hos Kredinor i sin tid som leder for selskapet.
Her kan du lese mer om Kan: https://kan.no/employer.
Kort video om Kan: https://www.youtube.com/watch?v=dzsbOLKSD7o
----------------
Guro Sollien Eriksrud har jobbet med å forstå, og spre kunnskap om, sammenhengen mellom økonomi og menneskers liv og muligheter i rundt 12 år. Dette gjorde hun tidligere i Røde Kors og nå som medgründer i Frid. Hun har disse årene gitt ut bøker og annet opplæringsmateriale, og holder mange kurs og foredrag (deriblant en TEDx i 2017).
Guro bryr seg ikke spesielt mye om penger. Men hun bryr seg veldig om folk, og er klar på at det også er lønnsomt å se økonomi i sammenheng med andre utfordringer i menneskers liv.
Mer om Guro og hennes arbeid i Frid finner du her: https://www.frid.app/
10/16/24 • 30 min
Denne uken er det HR-strategi på agendaen her på HR-podden, når vi dukker ned i KPMG rykende ferske HR-undersøkelse.
HR-underesøkelsen 2024 viser at både ansatte og ledere har høyere forventninger til HR-funksjonen i dag enn før. En arbeidshverdag i kontinuerlig forandring stiller nye krav til riktige prioriteringer og til HR-organisasjonen som en strategisk partner.
Dette får du høre mer om i ukens episode av HR-podden, og her finner du llink til den ferske rapporten:
Link til rapporten
Ukens gjester på HR-podden er:
Anne-Lise Crogh, KPMG
- Jobbet med HR i snart 20 år, og har bakgrunn fra blant annet Equinor og Dyreparken
- Har de siste årene jobbet mye i tverrsnittet HR, prosesser og teknologi.
- Jobbet i KPMG i 2,5 år
- Leder for Strategisk HR-rådgivning i KPMG's Human Capital avdeling
Cathrine Sook Foss
- Jobbet i med teknologi i over 20 år og har bakgrunn fra IT og Telekom.
- Har de siste årene fokusert på prosessoptimalisering for HR og HR teknologi
- Jobbet i KPMG i 2,5 år, først som eier av HR produktene på ServiceNow-plattformen og nå som leder for HR teknologi i KPMG's Human Capital avdeling
PS. Ble du nysgjerrig på teamet Dynamisk kompetanseledelse som ble nevnt i denne episoden? Det kan du lære mer om å episode 129 med Olav Johansen og Tor Endre Gustavsen.
06/06/23 • 10 min
I den fjerde episoden av podcasten vår tar vi opp et fenomen som har vært mye omtalt på LinkedIn det siste året, nemlig "ghosting".
I denne episoden utforsker vi ulike sider ved ghosting i rekruttering. Vi diskuterer hva som egentlig kvalifiserer som ghosting og hva som ikke gjør det og spekulerer på hva som ligger bak. Vi ønsker å forstå hvorfor ghosting skjer og hva man egentlig kan gjøre med dette problemet.
Få innsikt, tips og praktiske råd i vår engasjerende diskusjon om ghosting i rekrutteringsprosessen.
I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does HR-podden have?
HR-podden currently has 169 episodes available.
What topics does HR-podden cover?
The podcast is about Management, Leadership, Podcasts, Education, Leadership Development and Business.
What is the most popular episode on HR-podden?
The episode title '29: Hvordan få tid til alt i en hektisk hverdag, med forfatter og foredragsholder Cecilie Thunem-Saanum' is the most popular.
What is the average episode length on HR-podden?
The average episode length on HR-podden is 36 minutes.
How often are episodes of HR-podden released?
Episodes of HR-podden are typically released every 7 days.
When was the first episode of HR-podden?
The first episode of HR-podden was released on May 11, 2022.
Show more FAQ
Show more FAQ