Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Het Mediaforum

Het Mediaforum

NPO Radio 1 / KRO-NCRV

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

1 Listener

Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Het Mediaforum Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Het Mediaforum episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Het Mediaforum for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Het Mediaforum episode by adding your comments to the episode page.

AD plaatste op basis van een audio-opname een artikel over Khalid Kasem. De jurist zou in die opnames aan Peter R. de Vries erkennen dat hij een ambtenaar heeft omgekocht, met als doel een cliënt eerder vrij te krijgen. De rechtbank heeft beslist dat van het overige audiomateriaal niets meer gepubliceerd mag worden, anders krijgt AD een dwangsom opgelegd die op kan lopen tot een miljoen euro. "Dit is uitmate bijzonder en regelrechte censuur", zegt Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het AD. "Als je er ook nog eens niets over mag zeggen, voel ik me met recht gemuilkorfd." Volgens Rijpma is het een wake-upcall. "We hebben in Nederland persvrijheid. We zijn geneigd dat als een vanzelfsprekendheid op te vatten, maar dat is het niet. Dat moet je bevechten."

Verder in het Mediaforum: het belang dat journalistieke bronnen beschermd worden, de zaak rondom Assange, de rol van de media in de dood van Navalny en Frenkie de Jong is boos op de Spaanse media.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Na weken van stilte rond de formatie kwam gisteren via de Telegraaf naar buiten dat er binnenskamers zorgen zijn over het vermeende gebrek aan financiële kennis bij de BBB. Adjunct-hoofdredacteur van Trouw, Wendelmoet Boersema, kan smullen van dit soort berichten. “Dit zegt heel erg veel”, zegt ze in het Mediaforum van Spraakmakers.

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Wendelmoet Boersema en Spraakmaker is Marcel Kuster.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

De Amerikaanse superster Taylor Swift werd ongewild het middelpunt van een schandaal omdat kunstmatig gegenereerde pornografische beelden van haar werden verspreid op sociale media. In het Mediaforum bespreken we hoe Swift (tegen wil en dank) wéér invloed heeft in de aanstaande presidentsverkiezingen.
'Dat deepfake de verkiezingen kan beïnvloeden wisten we ook vóór Taylor Swift', zegt Hansje van de Beek. Maar door de enorme bekendheid en invloed van de superster zijn nu nog meer Amerikanen zich hiervan bewust, denkt de Argos-journalist.
Aan tafel zitten Sandrina Hadderingh en Hansje van de Beek.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

'Ontluisterend' en 'bijna intimiderend' noemt televisieproducent Paul Römer het optreden van Mart Smeets in de documentaire Buiten Beeld (NTR) over grensoverschrijdend gedrag in de tv-wereld. 'Dit is precies het gedrag waar we het over hebben’, zegt Römer. Als je de reactie van Smeets bij elkaar optelt, ziet hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers in de voormalig NOS-presentator de ‘verpersonificatie’ van waar het allemaal misgaat in de televisiewereld. Buiten Beeld is op maandag 5 februari 23.10 uur te zien bij de NTR op NPO 2 en vanaf nu al te bekijken op NPO Start.

Verder in het Mediaforum is er aandacht voor de boerenprotesten in Frankrijk en gaat het over de 20 journalisten die afgelopen zaterdag waren opgepakt in Rusland.

Aan tafel zitten Paul Römer en Hadjar Benmiloud.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Het AD kwam gisteren met een artikel over de misstanden bij de omroep WNL, specifiek gericht aan omroepbaas Bert Huisjes. Niet alleen (oud-)medewerkers deden hun verhaal, ook presentatrices als Eva Jinek, Merel Westrik en Rozemarijn Moggré. Columnist Roos Schlikker was niet verbaasd over het verhaal rondom Huisjes, aangezien het al langer rondzong en de commissie Van Rijn al aangaf dat de tevredenheid onder WNL-werkgevers behoorlijk laag lag. "Maar dat zoveel mensen on the record met naam en toenaam, en dan ook nog bekende mensen, in dat verhaal stonden, heeft me wel verbaasd", zegt Schlikker. "Het is nu ook verifieerbaar. Dat gebeurt bij dit soort angstcultuur-verhalen niet vaak", reageert Bart van Sluis, journalist bij Dagblad van het Noorden.
Verder in het Mediaforum: HPDeTijd-journalist Ton F. van Dijk met de dood bedreigd, het werkgeluk van journalisten en de nasleep van de dood van een 17-jarig meisje in Winsum.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

De vrouw van Richard K., de verdachte in de Weiteveen-zaak, heeft een interview gegeven aan het Algemeen Dagblad. Angela de Jong, zelf werkzaam bij het AD, las het interview en vroeg zich af: "Hadden we haar niet tegen zichzelf moeten beschermen?" De meningen in het Mediaforum zijn verdeeld. "Die afweging hebben wij natuurlijk ook gemaakt. Maar we zijn er geweest, hebben haar in de ogen gekeken en geconcludeerd dat we haar verhaal serieus moeten nemen en niet tegen zichzelf hoeven te beschermen", legt Angela uit. "Dit verhaal is eenzijdig", reageert journalist Frénk van der Linden. "Het is gewoon leuk voor de clicks en de lezers van het AD", stelt Andries Tunru.

Aan tafel zitten Frénk van der Linden, Angela de Jong en Spraakmaker is Andries Tunru.

Verder in het Mediaforum: het onderzoek naar de misstanden bij de NPO, Saskia Bellemans podcast over femicide en een uitspraak van cabaretier Bert Klunder.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

De schijnwerpers stonden gisteren vol op de Publieke Omroep na het snoeiharde rapport over misstanden bij die NPO. Maar hoe kijken de commerciële omroepen eigenlijk tegen dit rapport aan? 'De huidige tijd vraagt om een andere cultuur', zegt adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, Mireille van Ark erover in het Mediaforum van Spraakmakers.

Aan tafel zitten Marc Veeningen, Mireille van Ark en Spraakmaker is Martin Koolhoven.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Marc Josten en Lotte Jensen.

Het mediamoment van Josten gaat over een recent verschenen podcast gemaakt door filosoof Stine Jensen. De podcast gaat over over Tariq Ramadan, die in 2007 in Rotterdam binnengehaald werd als een verbinder. Hij zou moslims en Europa bij elkaar brengen, maar werd al even snel weer uitgespuwd als een oplichter en zakkenvuller. Josten was onder de indruk van de podcast genaamd ‘De Zaak Ramadan’.

Wijndelts zijn mediamoment gaat over een kunstmatig intelligent schrijfprogramma dat gisteren voor reuring zorgde op Twitter. George van Hal, wetenschapsjournalist van de Volkskrant, besloot het programma de opdracht te geven om een stuk te maken over de maanmissie. En dat viel eigenlijk helemaal niet tegen. Deze ontwikkeling is niet helemaal nieuw, maar wat is er dan wel vernieuwend aan?

Acht op de tien vrouwelijke journalisten in Nederland geven aan dat ze tijdens het werk wel eens te maken hebben gehad met intimidatie, bedreiging of agressie. Dat blijkt uit een rondgang van Persveilig. Met name online agressie komt volgens de enquête veel voor. Een meerderheid van de vrouwen in het onderzoek geeft aan dat de intimidatie ook invloed heeft op de manier waarop zij hun werk uitoefenen. Zo kiest de helft haar woorden zorgvuldiger en schrijft een vijfde van de respondenten niet meer over bepaalde onderwerpen. Wijndelts en Josten vertellen over hoe zij hier als hoofdredacteuren mee omgaan.

Minister Wiersma voor Onderwijs kondigde onlangs aan om religieuze weekendscholen aan te pakken, maar negeerde daarbij adviezen van zijn eigen ambtenaren. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC. Dit is een primeur die tot stand is gekomen doordat de betrokken journalisten beleidsnota's hebben doorgespit die recent zijn vrijgegeven door het ministerie van Onderwijs. Volgens Josten is goede journalistiek een combinatie van talent en tijd en dat is precies wat hier is gebeurt.

We sluiten af met het Taalteam met Eveline van Rijswijk.

bookmark
plus icon
share episode

Na talloze reünies tussen mensen die elkaar jarenlang kwijt waren, zit het erop voor Derk Bolt als presentator van 'Spoorloos'. Dertig jaar lang presenteerde Bolt het programma, maar volgens Sandra Hilster, mediadirecteur bij KRO-NRCV, is het tijd voor verandering. "De wereld is veel meer digitaal, de research en de zoektochten zoals we vroeger deden veranderen, mensen zijn vindbaarder. De puzzels zoals we vroeger deden is veranderd. Vanuit die verandering zijn we gaan kijken of we ook inhoudelijk naar vernieuwing toe moesten." Tijdens die dertig jaar is het ook weleens flink misgegaan in 'Spoorloos'. Niet alleen toen Bolt en de cameraman ontvoerd werden in Colombia, maar ook weleens bij bepaalde ontmoetingen. "De geloofwaardigheid is bij de kijkers nauwelijks ingeboet", weet Hilster zeker. De ontvoering in Colombia komt wel nog in de einduitzending aan bod, onthult de mediadirecteur. "Daar gaat hij ook beelden laten zien die we nog nooit hebben gezien. Ook als een unieke afsluiter van een tijdperk waarin dit ook voor hem heel ingrijpend is geweest." Als het aan AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma had gelegen, was Bolt nooit vertrokken. "Wat mij betreft was hij doorgegaan." Programmamaker Ajouad el Miloudi denkt er hetzelfde over. Hilster benadrukt dat de deur "altijd wagenwijd" openstaat voor Bolt. "Nieuwe programmering is altijd welkom."

Verder in het Mediaforum: oorlogsverslaggeving, het boek van Inez Weski.

bookmark
plus icon
share episode

We zien vaker en meer beelden van de ondervoede kinderen in Gaza. Schokkende en pijnlijke foto's. Het jongetje Siwar is daarmee symbool geworden van de hongersnood. Michelle Salomons, onderzoeksjournalist bij investico, zegt dat een symbool nodig is. "Zo'n beeld van een jongetje verwezenlijkt. Het maakt het menselijk en raakt veel meer." "Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt, we zitten in een alarmfase", zegt Jan Slagter, directeur van Omroep Max. "Dat moeten we zien. Deze beelden lieten mij de ernst inzien terwijl ik normaliter wat terughoudend ben in dit soort zaken." Ook Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie en Spraakmaker zegt dat schokkende beelden getoond dienen te worden aan nieuwsconsumenten. "Ik ben voor empowerment van kinderen en vrouwen in de media en tegen het tonen van zielige beelden van kinderen. Maar ik ben het ermee eens dat het nodig is om harten van mensen te raken en de ernst van de situatie in te laten zien."

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Het Mediaforum have?

Het Mediaforum currently has 1797 episodes available.

What topics does Het Mediaforum cover?

The podcast is about News, Podcasts and Tv & Film.

What is the most popular episode on Het Mediaforum?

The episode title 'Vonnis rechter in zaak rondom audio-opname Peter R. en Kasem is ‘regelrechte censuur’' is the most popular.

What is the average episode length on Het Mediaforum?

The average episode length on Het Mediaforum is 23 minutes.

How often are episodes of Het Mediaforum released?

Episodes of Het Mediaforum are typically released every day.

When was the first episode of Het Mediaforum?

The first episode of Het Mediaforum was released on Jan 8, 2018.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments