goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

Guld og grønne skove

DR

Klima-aktierne boomer. Kapitalfonde og pensionskasser pumper milliarder i bæredygtige virksomheder. Klimaomstillingen accelererer. Politikerne ser ikke længere ud til at være dem der driver udviklingen. I Guld og Grønne Skove undersøger Lars Trier Mogensen om markedet kan løse klodens problemer. Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
profile image

1 Listener

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Guld og grønne skove Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

Hængeparti i landbruget

Guld og grønne skove

play

10/18/22 • 54 min

Dansk landbrug er stadig kulsort - og rummer derfor et kæmpe klimapotentiale. Hør bæredygtighedsdirektør i Arla Foods, Hanne Søndergaard, og direktør for Eurowind Energy, Jens Rasmussen, fortælle om deres samarbejde om at gøre danske mejerivarerne klimaneutrale. Kan det virkelig være sandt, at 11 vindmøller ude i Jammerbugt er nok til at give mejeriproducenten hvid samvittighed? Samlet set går det dog ikke hurtigt. Nye tal fra Energistyrelsen afslører, at der stort set ikke opføres solceller og vindmøller for tiden. Venstres klimaordfører Marie Bjerre giver sit bud på, hvad der er gået galt - og hvad der bør ske efter folketingsvalget? Hør til sidst tidligere Vestas-direktør Ditlev Engel, som i dag direktør for energidivisionen i den norske rådgivningsvirksomhed DNV, fortælle om, hvordan politikerne reelt er kommet til at stå i vejen for den grønne omstilling. Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
play

10/18/22 • 54 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Tab og skader

Guld og grønne skove

play

11/08/22 • 52 min

Kloden fattes penge, og årets COP27-klimatopmøde i Egypten handler derfor i høj grad om penge. Øverst på dagsordenen står 'tab og skader', eller "loss and damages", som det officielt hedder på forhandlingsengelsk. Med værtslandet i spidsen vil de fattigste lande, ikke mindst i Afrika, forsøge at kræve betaling fra nord: Ekstra klimabistand til at finansiere de ødelæggelser, som for længst er begyndt at ramme rundt om i verden. Men kan man overhovedet sætte pris på naturødelæggelser? Og hvem skal betale? Hvordan? Hør debat med bl.a. Lily Salloum Lindegaard, seniorforsker ved DIIS, Helene Hagel, klimapolitisk leder i Greenpeace og Jens Mattias Clausen, EU-programchef i Concito. Til sidst begynder årets grønne julekalender: Vil Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners nå at få grønt lys til deres gigantiske vindmølle-projekt - inden jul? Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
play

11/08/22 • 52 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Supernormalt overskud

Guld og grønne skove

play

09/20/22 • 54 min

Prisen på energi er eksploderet, skønt det reelt ikke er blevet dyrere for alle el-selskaber at producere strøm. Enkelte energiselskaber kan lige nu score enorme gevinster - mens forbrugere og virksomheder må betale op til ti gange kunstigt højere priser. Er det rimeligt? Nej, bestemt ikke hvis man spørger statsminister Mette Frederiksen (S) og EU-kommissionens formand, den konservative Ursula von der Leyen. De er begge enige om at indføre en ekstra skat på såkaldte "supernormale profitter". Men hvad betyder det i praksis? Jo, det vil faktisk kunne føre til, at alle de selskaber, der har satset på grøn strøm - vindmøller og solceller - bliver økonomisk straffet. Hør debat med partner i EA Energianalyse, Hans Henrik Lindboe, og markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, Ulrich Bang. Er politikerne ved at straffe de grønne investorer? Hør til sidst næstformand Martin Lidegaard præsentere De Radikales nye klimaudspil. Hvordan skal det lykkes at reducere Danmarks globale klimaaftryk med 60 procent i 2030? Og burde de allerede vedtagne, men udskudte CO2-ambitioner ikke indfries først? Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
play

09/20/22 • 54 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Kabler er akilleshælen

Guld og grønne skove

play

10/04/22 • 55 min

Glem alt om fromhed og idealisme. Den grønne omstilling kredser ikke længere alene om glade hippier. Omvæltningerne i øst har udstillet, at energi er benhård sikkerhedspolitik - og vores mest sårbare akilleshæl. Vindmøller i Nordsøen kom under cyberangreb, lang tid før gasrørene i Østersøen blev sprængt. Hør Philipp Alexander Ostrowicz, projektleder ved Copenhagen School of Energy Infrastructure på Copenhagen Business School, og Jens Wenzel Kristoffersen, militæranalytiker på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, diskutere den nye ekstraregning, som i høj grad rammer den grønne omstilling. Pludselig skal klimaprojekter måske til at tænkes om? Er det overhovedet klogt at bygge eksempelvis gigantiske energiøer, der vil ligge som "sitting ducks", ænder uden tænder, der let kan skydes ned og saboteres langt ude på havet? Forinden handler det om et aktiemarked i frit fald. Hør Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA, og Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank, diskutere, hvornår markedet rammer bunden - og hvad man som småinvestorer skal gøre lige nu: Er grønne obligationer svaret? Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
play

10/04/22 • 55 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Skattekiste under jorden

Guld og grønne skove

play

10/25/22 • 54 min

Danmarks næste grønne gigant-erhvervseventyr ligger og rumler 1.500 meter nede under jorden: I løbet af de næste år har et amerikansk firma planer om at etablere et kæmpe CO2-lager i den danske undergrund. Potentialet er enormt, både målt i millioner tons CO2 og i milliarder kroner. Firmaet Fidelis New Energy forventer, at det danske projekt alene vil kunne gemme 10 mio. ton CO2, inden 2030. Men hvordan kan man grave guld på CO2-fangst? Hør de to chefer, Ulrik Weuder og Lotte Kemplar, fortælle om det fagre nye projekt. Inden da er en ny CO2-afgift på dansk landbrug i fokus. Formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, har et helt andet forslag: Hun vil også have indført et CO2-fradrag til de landmænd, der dyrker afgrøder, som optager drivhusgasser. Hør hvordan hun vil skrue det sammen? Til sidst kommer SF's finans- og energiordfører Lisbeth Bech-Nielsen på besøg til debat om at indtænke klima- og bæredygtighedshensyn i Nationalbankens mandat. Efter forbillede i Sverige og Storbritannien vil hun have Danmarks centralbank vil fremover at medregne de finansielle risici ved klimaforandringer. Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
play

10/25/22 • 54 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Klimavalget 2.0

Guld og grønne skove

play

11/01/22 • 55 min

Hvad er det mest grønne parti på stemmesedlen? Hvad er det mest gyldne af de 14 partier? Og ikke mindst: Er det overhovedet muligt at kombinere det grønne og det gyldne? Hør først Caroline Bessermann fra Den Grønne Ungdomsbevægelse og Ditte Vesterager Christensen fra AllForClimate rangordne alle partierne efter deres klimapolitik. Hvem vil accelerere den grønne omstilling mest kontant? Hør derefter erhvervsredaktør på Berlingske Thomas Bernt Henriksen og cheføkonom i SMVdanmark Martin Kyed rangordne de samme partier efter deres erhvervspolitik. Hvor får man mest smæk for skillingen? Og til sidst: Er det muligt at sætte sit kryds, så man både går guld og grønne skove? Eller er det hinandens modsætninger, når det kommer til stykket? Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
play

11/01/22 • 55 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Finansielt antiklimaks

Guld og grønne skove

play

09/06/22 • 53 min

Hele Danmarks pengekasse, ATP, fører an i massive grønne investeringer - men nu også i kæmpe tab: I løbet af første halvår af 2022 har ATP tabt over 50 mia. kr., og det har rejst spørgsmålet: Er investeringerne lige lovligt risikable? Tabene alene på danske børsnoterede selskaber er på næsten 10 mia mia. kr. Hør den nye adm. direktør ATP, Martin Præstegaard, forklare, hvorfor underskuddene lige nu er så ekstreme - og hvordan rutsjeturen eventuelt kommer til at påvirke de grønne ambitioner. Hør også professor i finansering Jesper Rangvid hejse et rødt advarselsflag. Heldigvis tegner alt dog ikke sort: Partner i konsulentfirmaet Boston Consulting Group, Esben Hegnsholt, har kortlagt markedet for klima-investeringer, og han har fået øje på flere nye guldgruber. Til sidst kommer talsperson for Den Grønne Ungdomsbevægelse, Mette Susgaard, i studiet. Hun præsenterer en 'New Green Deal', som de unge klimaaktivister vil forsøge at presse politikerne til at diskutere her i valgkampen og handle på lige bagefter. Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
play

09/06/22 • 53 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Når strømmen svigter

Guld og grønne skove

play

09/13/22 • 53 min

Om få måneder vil de høje elpriser blive husket som et røverkøb. I tilbageblik. For det kan sagtens blive værre, meget værre: Strømmen kan simpelthen forsvinde. Danmark og resten står over for en reel forsyningskrise. Spørgsmålene presser sig derfor på: Kan politikerne reelt gøre noget? Eller er det markedskræfterne, som suverænt styrer energipriserne? Hør først lektor på DTU, Lena Kitzing, og viceadministrerede direktør i Green Power Denmark, Jan Hylleberg, udrede trådene og ledningerne på det danske energimarked. Hvorfor er de små danske elskaber lige nu ved at gå konkurs - i en tid med ekstremt høje priser? Vil den nye statsgaranti på 100 mia. kr. overhovedet hjælpe? Hør dernæst debat mellem Venstres klimaordfører, Marie Bjerre, og politisk leder for Alternativet, Franciska Rosenkilde. Vil det hjælpe at sænke elafgifterne? Eller bare forsinke den grønne omstilling? Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
play

09/13/22 • 53 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Pas på 'klimaflation'

Guld og grønne skove

play

09/27/22 • 55 min

Grøn omstilling har skabt energikrisen. Sådan lyder påstanden fra dansk kapitalforvalter. Den vestlige verden har simpelthen skruet alt for hurtigt ned for den sorte energi, længe inden den grønne energi er tilstrækkeligt oppe i omdrejninger, og derfor eksploderer priserne. Og udsigterne er faktisk endnu mere dystre: Det vil kræve så historisk massive investeringer, at det reelt er urealistisk, at forsyningen når at blive grøn i Europa, før industrien må lukke ned og flytte væk. Hør temaspecialist i C Worldwide Asset Management, Morten Springborg, diskutere, hvordan Europa kan stå over for både en vedvarende energikrise og afindustrialisering som direkte følge af den grønne omstilling. Eller er det hele nu også så sort? Hør direktør for Sustainify, Eva Grønbjerg, fortælle om muligheden for at investere rigtigt grønt, og ikke mindst hvad man skal være på vagt over for, når banker og pensionsselskaber hævder at investere klimavenligt. Til sidst kommer Thomas Becker, adm. direktør for String, i studiet og fortæller om arbejdet med at skabe en grøn megaregion med Danmark i centrum. Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
play

09/27/22 • 55 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Sort kredsløb

Guld og grønne skove

play

02/07/23 • 54 min

Et enkelt firma står klar til at mindske den danske CO2-udledning med næsten lige så meget som hele det samlede landbrug: Olieselskabet TotalEnergies har netop fået grønt lys af regeringen til at pumpe CO2 ned i Nordsøen. I stor stil. I 2023 forventes det franske firma at kunne lagre fem mio. tons CO2 i undergrunden. Hør den danske chef Martin Rune Pedersen fortælle om det nye erhvervseventyr. Er det et smukt sort kredsløb, hvor klimaforureningen fra olie og gas føres tilbage under havet? Eller en lusket måde at feje problemerne ind under gulvtæppet? På den europæiske erhvervsscene handler alt pludselig om statsstøtte, efter EU-kommissionen har åbnet for tilskud til grønne virksomheder. Hør om fordele og ulemper ved statstøtte til klimabranchen. Hør debat med Dansk Erhvervs EU-chef Lasse Hamilton Heidemann, chefanalytiker i Tænketanken Europa Ditte Maria Brasso Sørensen og direktør for Brintbranchen Tejs Laustsen Jensen. Til sidst: Herhjemme overvejer SVM-regeringen at indføre forbrugsafgifter på klimabelastende varer, såsom kød. Men hvordan vil en kødafgift fungere? Hør økonom Sinne Smed fra Københavns Universitet skære fedtet fra i debatten. Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
play

02/07/23 • 54 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Guld og grønne skove have?

Guld og grønne skove currently has 127 episodes available.

What topics does Guld og grønne skove cover?

The podcast is about Podcasts, Technology and Science.

What is the most popular episode on Guld og grønne skove?

The episode title 'Hængeparti i landbruget' is the most popular.

What is the average episode length on Guld og grønne skove?

The average episode length on Guld og grønne skove is 55 minutes.

How often are episodes of Guld og grønne skove released?

Episodes of Guld og grønne skove are typically released every 7 days.

When was the first episode of Guld og grønne skove?

The first episode of Guld og grønne skove was released on Mar 8, 2021.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet