goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

Greenfo - A zöld hang

Sarkadi Péter

Ne csak olvasd, hanem hallgasd is a Greenfot! https://greenfo.hu/hirek/podcast/ Ez itt a zöld podcast, melyet bárhol és bármikor elérhetsz. Kövesd a zöld iránytűt és iratkozz fel!

...more

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Greenfo - A zöld hang Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

Ha péntek, akkor fülesbagoly

Greenfo - A zöld hang

play

02/03/21 • 54 min

Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte még 2009-ben, amit 2018-tól az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya szervez. Mai podcastunkban Kovács Ágnes fülesbagoly koordinátor sok-sok érdekességet, és műhelytitkot elárul e gyönyörű és titokzatos rágcsáló pusztítók életéről Sarkadi Péternek.

play

02/03/21 • 54 min

bookmark
plus icon
share episode

Egy „orchidióta” szerelmei

Greenfo - A zöld hang

play

01/27/21 • 54 min

Tizenévesen szeretett bele a hazai vadon élő orchideafélékbe. Ma már a Debreceni Egyetem professzoraként kutatja, fotózza a kosborféléket. A napokban jelent meg 22. könyve. A magyarországi orchideák átfogó terepi útmutatója kapcsán Molnár V. Attila botanikus arról is mesélt, hogy hol, és hogyan kerülnek elő még ma is új fajok, hogyan változnak temetkezési szokásaink, és a temetőink élővilága. De kiderül az is a Sarkadi Péterrel folytatott beszélgetésből, hogy milyen a jó növényportré, miért nehézkes a tudományos könyvkiadás, és milyen növényekről nevezhetjük el gyerekeinket.

play

01/27/21 • 54 min

bookmark
plus icon
share episode

Európa csak a szavakban, és a tervekben zöld, de sok jogszabályt nem tartanak be a tagországok, mert félnek, hogy versenyhátrányba kerülnek. Környezetvédelmi engedélyt mindig a környezet pusztítására kérnek. A környezetjog is arról szól, hogy hogyan pusztítsuk óvatosan a környezetet. Kecske és káposztaügyi minisztérium, mint hungarikum. Kell-e nekünk önálló zöldminisztérium? Manapság már egy nagyobb csőszkunyhó is kiemelt állami beruházás lehet, ha 90 milliónál többet költenek rá. Dr. Fülöp Sándor jogász volt zöldombudsman emellett a környezeti perekről, és a civil szféra kivéreztetéséről.

play

01/20/21 • 52 min

bookmark
plus icon
share episode

”Néha úgy éreztem, hogy csak ablakokat pucolok a Titanicon, pedig a hajót kell sürgősen elfordítani” - nyilatkozta korábban a greenfo podcastjának mai alanya, aki több évtizedes egyetemi oktatói, kutatói, környezetpolitikai elemző és tanácsadó tevékenységéért megkapta a köztársasági érdemkereszt ezüst fokozatát. Dr. Zlinszky János biológus, ökológus, kutató, környezetvédelmi stratéga a tókutatástól a környezetpolitikáig sok-sok mindenről beszélgetett Sarkadi Péterrel.

play

01/13/21 • 53 min

bookmark
plus icon
share episode
play

01/06/21 • 44 min

Miért kevés etetőinknél a madár? Milyen évet zárt a Magyar Madártani, és Természetvédelmi Egyesület? Mennyiben érinti a Covid járvány a munkájukat? Mit kell tudni 2021 év madaráról, a cigánycsukrók, melynek állományát a felére csökkentette a nagyüzemi hazai mezőgazdaság. Mai világunkból hiányzik a döntésökológia. Mi köze ennek nagy tavaink körbebetonozásához? Sarkadi Péter beszélgetőtársa az MME szóvivője: Orbán Zoltán

play

01/06/21 • 44 min

bookmark
plus icon
share episode

5 évvel a párizsi megállapodás után – írott malaszt. Covid19 – csak átmenetileg csökkent a légszennyezés – nem tanulunk belőle. Nagy tavaink körbebetonozása – a NER nyer, az ország veszít. A 10 év alatt szisztematikusan leépített környezet,- és természetvédelmi hatósági rendszer következményei. Értelmetlen hungarikumok: a Magyar Természettudományi Múzeum szétverése, és a hulladékgazdálkodás bedöntése/lenyúlása. A paksi tesze-tosza, és az autóipari zöld zsákutca. A greenfo podcastjában a 2020-as évet Sarkadi Péter főszerkesztő, és Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke, a Népszava zöld témákra szakosodott újságírója értékelte.

play

12/30/20 • 56 min

bookmark
plus icon
share episode
play

12/23/20 • 43 min

Túlélésünk záloga a biológiai sokféleség megőrzése. Török Péter a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének professzora egyik fő kutatási területe a tájhasználat és a klíma megváltozásával járó kihívásokra adandó válaszok. Miként járul hozzá a kaszálás a biodiverzitás fennmaradásához? Miért baj az, ha ég az esőerdő – és nem baj, ha ég a bozót? Mi fán terem az elméleti konzervációbiológiai, és a restaurációs ökológia? Hogyan hasznosulnak a kutatások eredményei a hétköznapokban? Erdősítsünk - császárfa dilemma. Mediterrán migráncsok a veszélyes C4-es fűfajok. A szerkesztő Sarkadi Péter.

play

12/23/20 • 43 min

bookmark
plus icon
share episode
play

12/16/20 • 31 min

Kis magyar abszurd egy békési kisvárosból, ahol a szomszéd illegálisan éget mindenfajta hulladékot – alaposan megkeserítve egy család életét. A hatóságok – a rendőrséget leszámítva – minden tőlük telhetőt megtettek: volt tettenérés, büntetés kiszabás, sőt még a légszennyezést bejelentő házaspárt is megvádolták állítólagos téves riasztásért. A hivatalok képtelenek betartatni saját döntéseiket, miközben napi 8 órán át továbbra is okádják a szomszéd kéményei a mérgeket az ügyben már minden fórumot megjárt olvasónkra, akivel Sarkadi Péter beszélgetett.

play

12/16/20 • 31 min

bookmark
plus icon
share episode
play

12/09/20 • 64 min

A 80’-as évek végén a holland természetismereti oktatóközpontok mintájára alapozták meg és terjesztették el a hazai környezetvédelmi és természetvédelmi oktatóközpontok hálózatát. A 90’-es évek elején az óvodások környezeti nevelésének a módszertanát dolgozta ki. A semmiből építették fel a Tata melletti Ágoston- ligeti ökofalut, ahol a terepi foglalkozásoktól - ha kell, a takarításig sok-sok mindent csinál. Labanc Györgyivel a Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumi elnökével, közoktatási szakértővel Sarkadi Péter beszélgetett.

play

12/09/20 • 64 min

bookmark
plus icon
share episode

Magyarországon csak lámpatestből 4-5 millió darab kerül forgalomba évente, ennek a 10 %-át gyűjtjük be, és hasznosítjuk. Az Electro-Coord Magyarország konferenciájának témái: Az újrahasználat szerepe a hulladék piramisban. Az e-hulladékok újrahasználatával kapcsolatos előírások. A világítótestek újrahasználatával kapcsolatos minimumkövetelmények. A szemléletformáló és újrahasznosító központok tapasztalatai. Újrafelhasználhatóak, javíthatóak és visszaadhatóak-e a felhasználóknak? Szakértői vélemények hogy hogyan válhatnak ezek a lehetőségek valósággá a magyar elektromos és elektronikai ipar segítségével.

play

02/10/21 • 44 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Greenfo - A zöld hang have?

Greenfo - A zöld hang currently has 167 episodes available.

What topics does Greenfo - A zöld hang cover?

The podcast is about News and Podcasts.

What is the most popular episode on Greenfo - A zöld hang?

The episode title 'Ha péntek, akkor fülesbagoly' is the most popular.

What is the average episode length on Greenfo - A zöld hang?

The average episode length on Greenfo - A zöld hang is 47 minutes.

How often are episodes of Greenfo - A zöld hang released?

Episodes of Greenfo - A zöld hang are typically released every 7 days, 1 hour.

When was the first episode of Greenfo - A zöld hang?

The first episode of Greenfo - A zöld hang was released on Apr 19, 2020.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet