Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Genomlyst

Genomlyst

Evidia

En podd om radiologi och diagnostik. Hur AI och den tekniska och medicinska utvecklingen skapar nya möjligheter och utmaningar för dagens och morgondagens vård. Vi lyfter intressanta studier, forskningsframsteg, nya arbetssätt, utmaningar och möjligheter inom vården i Sverige och världen. Podden produceras av Evidia, ett av Sveriges ledande radilogiföretag. Vi utför årligen cirka 650 000 radiologiska undersökningar och ingår i en internationell radiologigrupp som finns representerade i Tyskland, Storbritannien, Norge & Baltikum. Vårt mål är att bidra till en bättre hälso- och sjukvård för den enskilde patienten och för samhället, genom att tillgängliggöra diagnostik av hög kvalitet med klinisk expertis och nytänkande.
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Genomlyst Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Genomlyst episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Genomlyst for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Genomlyst episode by adding your comments to the episode page.

Genomlyst - Framtidens radiologi under lupp
play

03/04/25 • 24 min

Radiologi och diagnostik är några av de sjukvårdsområden som är i allra störst förändring på grund av tekniska landvinningar. Därför blir det allt viktigare med ständig fortbildning och att hålla koll på den utvecklingen. I det här avsnittet pratar vi med Karl-Johan Borgis, radiolog på Evidia som deltog i slutet av förra deltog i den stora radiologikonferensen RSNA (Radiological Society of North America) i Chicago. Här möttes närmare 40,000 radiologer, forskare och producenter av utrustning.

bookmark
plus icon
share episode
Genomlyst - Kommer AI att kunna rädda liv i vården?
play

07/18/24 • 37 min

Under årets Almedalsvecka så var AI ett av de hetaste ämnena och vi har pratat med några av de personer som deltog i olika paneler kring detta och ställer frågan hur kommer vården förändras med AI, vilka möjligheter och risker finns det? I det här avsnittet träffar vi bland annat Boubou Hallberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft och Markus Lingman, professor i medicin, överläkare, kardiolog och strateg i sjukhusledningen Region Halland.

Programledare Sara Morge och Hampus Eklöf, medicinsk chef Evidia.

bookmark
plus icon
share episode

Socialstyrelsen presenterade nyligen statistik över dödsorsaker 2023. Enligt statistiken är cancer återigen den vanligaste dödsorsaken i Stockholms län. Förra året tog tumörsjukdomar 4 199 stockholmares liv. Motsvarande siffra för cirkulationsorganens sjukdomar, som hjärtinfarkt eller stroke, var 4 142.

Det är andra gången på kort tid som cancer toppar listan över dödsorsaker i Stockholms län. Avgörande för överlevnad efter en cancerdiagnos är att den kommer så tidigt som möjligt. Hur kan vi då bli bättre på att upptäcka cancer i tid och vilka metoder som finns att tillgå? I dagens avsnitt pratar vi med Elinor Nemlander, nationell samordnare för tidig cancerupptäckt.

Medverkar gör också programledare Sara Leffler Morge och Hampus Eklöf, medicinsk chef Evida.

I studion även Hampus Eklöf, medicinsk chef Evidia och programledare Sara Leffler Morge.

bookmark
plus icon
share episode
Hjärtavbildning genom skiktröntgen är en relativt ny teknik för att bedöma hjärtats funktion och att genomlysa kranskärlen. Vilka är fördelarna och nackdelarna med metoden och finns det sätt att göra undersökningarna mer kostnadseffektiva? Region Stockholm har precis gjort en HTA-analys av CT-hjärta och vi diskuterar även denna tillsammans med Elisabeth Moor, kardiolog på HLA-mottagningen vid Sophiahemmet och Pontus Almér Boström, allmänspecialist på Boo Vårdcentral. Programledare: Hampus Eklöf, medicinsk chef och Sara Leffler Morge, presschef på Evidia.
bookmark
plus icon
share episode

Röntgenundersökningar med MR/CT är optimerade för olika frågeställningar. I många fall är riktlinjerna för radiologiska undersökningar inte glasklara, och det kan vara svårt för både remitterande läkare och radiolog att veta säkert vilken undersökning som borde användas. I det här avsnittet diskuterar vi vad som är viktigt att tänka på i sådana fall. Vad som är viktigt att ha med i en remiss utifrån en radiologs perspektiv, och vad man som remittent vill ha för typ av svar ifrån radiologen.

Gäst i studion är Pontus Almér Boström, Specialist i allmänmedicin och medicinskt ledningsansvarig på Boo Vårdcentral.

bookmark
plus icon
share episode
Genomlyst - Täta bröst och riskbaserad screening
play

12/11/24 • 38 min

Omkring 40-50 procent av alla svenska kvinnor har täta bröst, och var tionde kvinna har mycket täta bröst, något som gör det extra svårt att upptäcka tumörer vid traditionell mammografi. Dessutom har kvinnor med mycket täta bröst en högre risk att utveckla cancer.

Trots detta så screenas alla kvinnor ändå på samma sätt. I det här avsnittet pratar vi med Per Hall, professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska Institutet. Han ansvarar för SMART-studien som ska undersöka om riskbaserad screening är mer effektiv än den åldersbaserade screeningen vi har idag. Han berättar också om sina forskningsresultat när det gäller möjligheten att faktiskt förebygga bröstcancer.

bookmark
plus icon
share episode

Bristen på röntgensjuksköterskor har länge varit akut i Sverige. Följden blir att patienter får vänta längre på undersökningar och att dyrbar utrustning inte nyttjas fullt ut.

Men nu börjar vi faktiskt se en ljusning, antalet som sökte Röntgensjuksköterskeprogrammen och hade det som första val, ökade med hela 18% mellan höstterminen 2023 och 2024 sett till alla lärosäten. Och det var också ett av de legitimationsyrken som ökade mest 2024 i Socialstyrelsens statistik över utfärdade legitimationer. I det här avsnittet pratar vi med Parvin Tavakol Olofsson, enhetschef radiografi och programdirektör Röntgensjuksköterskeprogrammet på Karolinska Institutet och Ann-Sofie Bergström, Operational excellence manager, tidigare enhetschef och röntgensjuksköterska på Evidia.

bookmark
plus icon
share episode

I Sverige lever omkring 100 000 personer med Alzheimers sjukdom och ju äldre och ju fler vi blir desto större blir behoven av förbättrad diagnostik och vård inom det här området.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelade nyligen att de håller fast vid att rekommendera marknadsgodkännande för lekanemab (Leqembi) efter att ha granskat säkerhetsdata på nytt.

Men det finns stora utmaningar med behandlingen och även ett ganska begränsat införande av de nya läkemedlen kommer att kräva stora kringresurser bland annat i form av omfattande MR-undersökningar. Vi har träffat Anne Börjesson Hanson, överläkare och chef för kliniska prövningar vid ME Åldrande på Karolinska Universitetssjukhuset och anknuten forskare vid KI.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Genomlyst have?

Genomlyst currently has 8 episodes available.

What topics does Genomlyst cover?

The podcast is about Life Sciences, Health & Fitness, Medicine, Podcasts and Science.

What is the most popular episode on Genomlyst?

The episode title 'Hur kan vi bli bättre på att upptäcka cancer i tid?' is the most popular.

What is the average episode length on Genomlyst?

The average episode length on Genomlyst is 37 minutes.

How often are episodes of Genomlyst released?

Episodes of Genomlyst are typically released every 20 days, 3 hours.

When was the first episode of Genomlyst?

The first episode of Genomlyst was released on Jun 17, 2024.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments