Filosofiska rummet
Sveriges Radio
1 Listener
All episodes
Best episodes
Top 10 Filosofiska rummet Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best Filosofiska rummet episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Filosofiska rummet for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Filosofiska rummet episode by adding your comments to the episode page.
Politiska rummet: Om populismen och demokratin
Filosofiska rummet
06/17/22 • 44 min
Populismen har tagit sig in i det politiska vardagsrummet. Vad är det populismen utmanar och är den ett hot mot demokratin? Programmet sändes första gången den 19 juni 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gapet mellan folket och eliten, stad och land används allt oftare i den politiska retoriken. Folkets inflytande kontra elitens styre har varit en fråga sedan antiken. De klassiska politiska ideologierna har på olika sätt närmat sig frågan om folket och eliten och hur makten ska fördelas i samhället. I alla partier hittar vi mer eller mindre drag av populism, men vi talar oftast om vänster- och högerpopulism. Hur utmärker sig populismen och är den en egen ideologi?
Populismens och demokratins historia och plats i svensk politik
Det som kännetecknar populismen är att den pekar på en klyfta mellan folket och eliten, där den politiska eliten inte representerar folkets intressen. Populistiska ledare påstår att de talar med folkets röst. Populism har olika betydelser. En är att populismen är en rörelse som strävar efter ett homogent samhälle där det inte finns plats för oenigheter. En annan betydelse av populismen är att den är ett retoriskt grepp som innehåller förenklade budskap. Hotar populismen demokratin? Hur märks den i svensk politik? Och vilka är då folket och vem tillhör eliten?
Medverkande: Katarina Barrling, docent i statsvetenskap, Folke Tersman, professor i praktisk filosofi och Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap.
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Marie Liljedahl
1 Listener
Politiska rummet: Om hur ideologi styr svensk politik
Filosofiska rummet
06/24/22 • 44 min
Ideologin ska vara partiets kompass. Hur mycket styr ideologin svensk politik? Har pragmatismen fått en allt större roll? Programmet sändes första gången den 26 juni 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Alla partier bekänner sig till någon ”ism” när de presenterar sig: socialism, liberalism, grön ideologi, kristdemokrati, nationalism, konservatism
och feminism i olika kombinationer. Hur ser balansen ut mellan ideologi och pragmatism i svensk politik?
Ideologins historia och plats i svensk politik
De klassiska politiska ideologierna har flera hundra år på nacken. Är de fortfarande applicerbara på dagens moderna samhälle? Redan på 50-talet sa den tongivande statsvetaren och publicisten Herbert Tingsten att ideologierna var döda och demokratin istället tagit över som en slags överideologi. Idag är det få som skulle skriva under på detta, men frågan är vilken plats ideologierna har i dagens svenska politiska landskap. Ser vi stora skillnader mellan partierna? Är det lättare att vara ideologisk när man befinner sig i opposition? Och är det rakryggat att vara ideologisk eller kan man bli dum av ideologi?
Medverkande: Katarina Barrling, docent i statsvetenskap, Svante Nordin, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria i praktisk filosofi och Jenny Andersson, professor i idé- och lärdomshistoria. Programledare: Cecilia Strömberg Wallin, producent Marie Liljedahl
1 Listener
Politiska rummet: Om klimatet och ekoideologierna
Filosofiska rummet
04/29/22 • 44 min
Miljö- och klimatfrågan innehåller ödesfrågor som alla partier idag har tagit till sig. De ideologiska svaren på hur vi ska lösa dessa frågor råder det dock inte enighet om. Programmets sändes första gången den 1 maj 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Miljön och klimatet är akuta frågor för oss idag, men också något som människor har förhållit sig till under lång tid. Vad säger de politiska ideologierna om hur vi ska hantera vår planets ändliga resurser? Den stora ideologiska skiljelinjen går mellan dem som brukar kallas teknikoptimister och dem som menar att vi måste begränsa vår konsumtion.
Ska vi fortsätta leva som nu med hjälp av ny teknik och nya skatter eller skapa ett nytt samhälle som utgår från miljön och gör avkall på tillväxt?
Miljö- och klimatfrågans ideologiska historia och plats i svensk politik
Politiska rummet lyfter fram ideologierna som sprungit ur de gröna frågorna, som t ex ekologismen. Vi synar hur de klassiska ideologierna förhåller sig till frågor som t ex om tillväxt, köttätande och kärnkraft och hur frågorna har tagit sig in i dagens svenska politiska landskap. Vi söker efter grön ideologi hos dagens riksdagspartier och lyfter fram viktiga tänkare och trender.
Vilken fråga ska jag ställa mig för att ta reda på vilken ideologi som ligger närmast min syn på lösningen av miljö- och klimatfrågan?
Medverkande: Göran Duus-Otterström, professor i statsvetenskap, Julia Nordblad, docent i idé- och lärdomshistoria och Olle Torpman, doktor i praktisk filosofi.
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent Marie Liljedahl
Litteraturtips:
Under the Sky We Make: How to Be Human in a Warming World - Kimberly Nicholas
1 Listener
Filosofiska rummet 2012-10-07 kl. 17.03
Filosofiska rummet
10/07/12 • 41 min
Vid mitten av 1700-talet försökte Carl von Linné systematisera människans mentala sjukdomar. Filosofiska rummet fördjupar sig anteckningarna från Linnés föreläsningar, vilka ger en bild 1700-talets syn på människans psyke. Gäster är Nils Uddenberg, docent i både psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning.och Gunnar Broberg, professor i idé och lärdomshistoria. Programledare och producent Peter Sandberg
Om filosoficafeér
Filosofiska rummet
02/14/10 • 40 min
Vad är meningen med livet? Är det rätt eller fel med dödshjälp? Och har vi en fri vilja? Om du inte söker svar på dina existentiella frågor i kyrkan, vart går du då? Kanske kan ett filosoficafé vara något för dig som inte vill sitt ensam och grubbla på kammaren. Runt om i landet möts filosofiskt intresserade runt en kopp kaffe och en kanellängd, för att tillsammans söka svar på livets gåtor. I veckans Filosofiska rummet går vi på filosoficafé, träffar besökare och frågar vad det ger att sitta och bolla funderingar med sina medmänniskor. Gäster är filosoferna Karim Jabari och Jonna Bornemark som arrangerar filosoficaféer och Britt-Louise Hemmingson, erfaren cafébesökare
Politiska rummet: Om rättvisa
Filosofiska rummet
10/13/23 • 44 min
Alla vill vi ha ett rättvist samhälle, men hur? Ska jag få behålla pengar jag jobbat ihop eller ska den som har mindre resurser få del av dem? Eller är det mest rättvisa att se till att alla har möjlighet att leva ett bra liv? Vad ger de politiska ideologierna för svar på rättvisa?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Politiska rummet fortsätter sin serie om politiska begrepp och tar sig an rättvisa.
Rättvisa i förhållande till stad och land, klimaträttvisa, skattepolitik och vem som ska få vilken vård. Exempel på ämnen där rättvisa står i centrum i politiken. Men vilken sprängkraft har rättvisa i den politiska debatten idag?
Inom den politiska filosofin handlar rättvisa om hur resurser och makt fördelas i ett samhälle, men behöver man också vidga begreppet och tala om rättvisa utifrån hur förutsättningarna ser ut för att medborgare ska kunna leva ett fullgott mänskligt liv där alla är inkluderade?
Medverkande: Folke Tersman, professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet, Lena Halldenius, filosof och professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet och Markus Furendal, doktor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Marie Liljedahl
Kina – Konfucius och kommunismen
Filosofiska rummet
02/21/10 • 40 min
Människan mellan ordning och kaos
Filosofiska rummet
08/18/23 • 43 min
Kvantfysik och vissa naturvetenskapliga fenomen är svåra att förstå. Kan skönlitteratur och metaforer hjälpa oss att få en glimt? Om det samtalar Julia Ravanis, Helena Granström och Patrik Svensson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kan litteraturen ge oss kunskap och tröst eller fungerar metaforerna bara som lekfulla tomtebloss i det eviga mörkret?
Programledare är Lars Mogensen. Producent Thomas Lunderquist och researcher Paulina Witte, Lokatt Media.
Programmet sändes första gången den 25 februari 2022.
Historien – en lång rad av förluster?
Filosofiska rummet
12/22/23 • 44 min
Om sparande, bevarande och viljan att återuppleva det som förlorats. Med Hans Ruin, Maja Hagerman och Ola Larsmo. Programmet sändes första gången 3 september 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Djurarter dör ut. Byggnader blir ruiner. Kulturarv glöms eller till och med bombas bort. Historien kan beskrivas som en lång rad av förluster. Men vad händer när vi sörjer det som försvunnit? Vem avgör vad som bevaras och vad som raderas? Går det att återuppväcka det som förlorats?
Med utgångspunkt i Judith Schalanskys bok Förteckningar över några förluster diskuterar Maja Hagerman och Ola Larsmo, bägge författare som ägnat sig åt historia, tillsammans med Hans Ruin, professor i filosofi vid Söderstörns högskola.
Programmet spelades in live inför publik på Elverket Dansens Hus i Stockholm i samarbete med Kompani Giraff som gör en koreografisk och metaforisk tolkning av Schalanskys texter.
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin.
Producent: Tommie Jönsson
Israel-Hamas - vad händer när vi relativiserar våldshandlingar?
Filosofiska rummet
11/10/23 • 44 min
Just nu pågår en häftig debatt om vem som är den största förövaren i kriget mellan Israel och Hamas. Men handlar det om att relativisera våldet och på sätt förminska övergreppen på båda sidor?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hamas terrorattack var avskyvärd, men ”den skedde inte i ett vacuum...” sa FN:s generalsekreterare. Israel krävde hans avgång eftersom de menade att uttalandet rättfärdigade Hamas terrorattack. Går det i dagsläget att tala om förtrycket av palestinier utan att indirekt försvara Hamas terror?
Att relativisera, det vill säga jämföra något med något annat, görs ofta för att förminska enskilda handlingar. Men kan relativisering också användas för att sätta en handling i ett sammanhang för att förstå vad som har lett fram till handlingen? Måste vi relativisera fruktansvärda våldshandlingar som krig, gängkriminalitet och terror för att förstå? Eller blir det automatiskt en ursäkt för våldet?
Finns det sammanhang där det är moraliskt fel att relativisera? Och finns det risker med att relativisera för lite?
Medverkande: Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi, Stina Björkholm, doktor i praktisk filosofi och Andreas Johansson Heinö, doktor i statsvetenskap och förläggare på Timbro förlag.
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Marie Liljedahl
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does Filosofiska rummet have?
Filosofiska rummet currently has 603 episodes available.
What topics does Filosofiska rummet cover?
The podcast is about News and Podcasts.
What is the most popular episode on Filosofiska rummet?
The episode title 'Politiska rummet: Om klimatet och ekoideologierna' is the most popular.
What is the average episode length on Filosofiska rummet?
The average episode length on Filosofiska rummet is 43 minutes.
How often are episodes of Filosofiska rummet released?
Episodes of Filosofiska rummet are typically released every 7 days.
When was the first episode of Filosofiska rummet?
The first episode of Filosofiska rummet was released on Sep 20, 2009.
Show more FAQ
Show more FAQ