Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Energi og Klima

Energi og Klima

Energi og Klima

Hold deg oppdatert på hva som skjer innen energi, omstillingen til nullutslipp og klimapolitikk i Norge og EU. Energi og Klima er en podkast fra Norsk klimastiftelse. Energi og Klima produserer etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten og er medlem i Fagpressen. Ansvarlig redaktør er Anders Bjartnes og programleder er Kirsten Å. Øystese. For ris, ros, innspill og ideer, kontakt redaksjonen på [email protected]
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Energi og Klima Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Energi og Klima episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Energi og Klima for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Energi og Klima episode by adding your comments to the episode page.

Forskningssjef Hanne Lerche Raadal ved NORSUS er på besøk i podkasten og forklarer hva en livsløpsanalyse er, hvorfor det er viktig å følge et produkt fra vugge til grav, hvilke energiformer som har lavest klimautslipp i Norge, hvordan kjøp av klimakvoter påvirker en LCA-analyse og svarer på lytterspørsmål om hvordan man skal rapportere utslipp fra norsk strøm - basert på produksjonsmiksen eller opprinnelsesgarantier.

bookmark
plus icon
share episode

Vi i Norge har et enormt overforbruk som forsterker klima- og naturkrisen. Men lederen i Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, legger ikke skylden på deg og meg.

Jeg tror ikke det er sunt om vi teller hvert eneste gram CO2 vi er ansvarlige for, sier Bakken Riise.

Og hun vet hva det innebærer.
I forbindelse med bokprosjektet Mitt klimaregnskap førte hun regnskap over absolutt alle utslipp – fra en kopp kaffe, til en klesvask, og utslippene fra en busstur....
Målet var å redusere klimaavtrykket fra 11 til 2,5 tonn CO2. Til tross for at hun droppet å fly hjem til jul og spiste opp alle tørre brødskalker og nesten bare syklet, klarte hun ikke kutte mer enn 5 tonn.

Noe av det som irriterer meg mest er når det er billigere å fly enn å ta tog. Det irriterer meg at det er billigere å kjøpe nytt enn å reparere det som er ødelagt. Og det frustrerer meg at det er lov å selge billig ræl. Det er disse samfunnsstrukturene vi må endre. Vi må endre strukturene som gjør at det er enklere og billigere for oss forbrukere å ta valg som forsterker klima- og naturkrisen. Å få til disse endringene krever politikk, sier hun.

Frykter skarpe fronter og polarisering
Hun tror omstillingen til et lav- eller nullutslippssamfunn ikke kommer uten upopulære tiltak og er urolig for skarpe konfliktlinjer og polarisering i klimadebatten.

Jeg tror polariseringen forsterkes når folk blir usikre. Og usikkerheten kommer når det mangler lederskap. Politikere må være mye tydeligere på hvor vi skal og hvordan vi skal komme oss dit. Vi trenger minst like tydelig lederskap i møte med klima- og naturkrisen som i koronapandemien, sier Bakken Riise.

Hun er en sterk forkjemper for at hele transportsektoren skal elektrifiseres. Men hun er ikke en forkjemper for at alle skal kjøre sin egen private elbil.
- Vi snakker om klimakrisen og naturkrisen hver for seg. Men i skjæringspunktet mellom klimakrisen og naturkrisen er vårt enorme overforbruk og ressurssløsing. Vi må gå fra en lineær økonomi til en sirkulærøkonomi og fra individbaserte løsninger til mer fellesskapsløsninger, sier Bakken Riise.

bookmark
plus icon
share episode

I samtalen med Nissen Eide, journalist Martin Larsen Hirth i Energi og Klima og Julian Hentschel, manager i Thema Consulting kan du høre mer om:

  • hva man egentlig vet om energiforbruket til datasenter i dag - og i fremtiden - og hvorfor det kan være utfordrende å få oversikten
  • hvilken teknologi og løsninger er det som driver energibehovet?
  • hvorvidt det er mulig å frakoble vekstkurvene for antall enheter som kobles til internett og energiforbruk?
  • hvordan debatten om datasenter skiller seg mellom Norge og Storbritannia?
  • viktigheten av å resirkulere e-waste og hvilke regulatoriske barrierer som må fjerne

Ukens anbefalinger:
Julian Hentschel: Energi Norge har en serie på tre webinarer om Brexit og innvirkninger for norsk kraftnæring - som ligger åpent tilgjengelig i opptak - Del 1 - Del 2 og Del 3.

Martin Larsen Hirth: Rapporten «How COP26 Climate Pledges Compare in Run-up to Earth Day» fra BloombergNEF. Her lærer du hvordan ulike type klimaløfter kan sammenlignes og hvem som foreløpig har de mest ambisiøse utslippskuttene.

Elisabeth Nissen Eide: Jeg vil rett og slett anbefale folk om å se hva de har av gamle telefoner og annet utstyr liggende hjemme i skuffene og levere det i retur.

bookmark
plus icon
share episode

Daglig leder i Solenergiklyngen, Trine Kopstad Berentsen, er ukens gjest hos Energi og Klima. I samtale med programleder Martin Hirth og fast paneldeltaker Ivar Slengesol fra Eksportkreditt, snakker hun om status for solenergi i Norge i 2021, rammebetingelser, hvilke områder som forener små installatørbedrifter og store børsnoterte konsern, barrierer for mer solenergi her til lands

Ukens anbefalinger: Trine Kopstad Berentsen: Jeg vil gjerne anbefale vår egen podkast fra Solenergiklyngen.

Ivar Slengesol: Vil du vite mer om solenergi i Norge kan du lese «Veikart for den norske solkraftbransjen mot 2030», fra forskningsmiljø og bransjen selv.

Martin Larsen Hirth: I rapporten «Energy Transition Investments Trends» fra BloombergNEF kartlegges investeringer til det grønne skiftet, brutt ned på bransje og geografi. En kort, gratis oppsummering finner du her.

bookmark
plus icon
share episode

Er det mulig å utfordre de store energiselskapene i konkurransen for konsesjoner på norsk sokkel? Absolutt, mener tidligere Aker-topp Knut Vassbotn som denne uken offentliggjorde sin nye satsing - med Haugaland Kraft, SKL og Knutsen OAS på laget - Deep Wind Offshore. I samtalen med programleder Martin Larsen Hirth og fast paneldeltaker Ida Solbrekke forteller Vassbotn hvilke fortrinn et mindre, dedikert selskap har, hvilke forventninger han har til regjeringens veileder som kommer i vår, hvilke rammevilkår som trengs og hvorvidt man bør samarbeide på tvers av land for å gjøre Nordsjø-bassenget til et havvind-eldorado. Ukens anbefalinger:

Knut Vassbotn: Podkasten «Energy Policy Now» fra Kleinman Centre for Energy Policy. Her får du internasjonale perspektiv og aspekter, og den er bredere enn bare havvind.

Ida Solbrekke: Les om oppstarten av arbeidet med karbonlagringsprosjektet Northern Lights i Øygarden i Vestland.

Martin Larsen Hirth: Nettstedet/nyhetsbrevet Volts som nylig er lansert av den amerikanske energikommentaroren David Roberts.

bookmark
plus icon
share episode

De som allerede er hardest rammet av kriser rammes også hardest av økte matvarepriser. På kort sikt må verdenssamfunnet reagere umiddelbart med bistand. På lengre sikt må vi skaffe mer mat til en voksene befolkning, samtidig som vi reduserer utslippene, sier konsernsjef i Yara, Svein Tore Holsether.

Verdens matsystem – fra jord til bord – står for rundt 25 prosent av de globale klimagassutslippene.
For å nå målene i Parisavtalen er det helt avgjørende at også utslippene som er knyttet til å dyrke jord, produsere mat, transportere og distribuere den, reduseres mye.

Vi er bare åtte avlinger unna 2030 og det er en enorm oppgave som ligger foran oss, sier Holsether.

I denne ukas podkast forteller han om hvordan energikrisen har synliggjort svakhetene i verdens matsystem. Han forteller om den store jobben som må gjøres for å sikre en mer bærekraftig matproduksjon. Om mulighetene for å kutte utslippene fra gjødselproduksjonen ned mot netto null ved bruk av grønn og blå ammoniakk. Og om de potensielle forretningsmulighetene som ligger i å forsyne skipsfarten med grønt drivstoff.
Ja, også forteller han litt om den mentale helsegevinsten ved å løpe veldig langt og veldig lenge.

bookmark
plus icon
share episode
Energi og Klima - Klimastatus: Verden er allerede 1,25 grader varmere
play

02/13/22 • 22 min

I,5-gradersmålet er en utopi. Nye data viser at verden er 1,25 grader varmere nå enn før-industriell tid. Vi vil høyst sannsynlig passere halvannen graders global oppvarming i løpet av 2030-tallet, sier klimaforsker Helge Drange.

I 1990 ble den aller første rapporten fra FNs klimapanel lagt frem. Samme år begynte Drange å forske på havets opptak og frigjøring av CO2. I dag er han oseanograf og klimaforsker, professor ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen og tilknyttet Bjerknessenteret. Han har fulgt FNs klimapanels arbeid fra tidenes morgen.

Det har vært faglig interessant men følelsesmessig opp og ned. Til tider har det vært ganske frustrerende. Men budskapet er så viktig og tematikken så alvorlig at dette er en sterk drivkraft både til å forske og kanskje enda sterkere drivkraft til å formidle, sier han.

Ligger veldig dårlig an
På klimatoppmøtet i Glasgow i 2021 var mantraet at 1,5 graders-målet skulle holdes innen rekkevidde.
- Det skal utrolig store, umiddelbare kutt til for å klare det. Hvis det var slik at 1,5 graders-målet var det faktiske målet man styrte etter, så måtte politisk handling vært noenlunde i tråd med dette. Men det finnes overhodet ikke, sier Drange.

Ny kunnskap kan få store konsekvenser

Kunnskapen om årsaken til klimaendringene og konsekvensene, har vært kjent i 40 år. Men fjorårets siste delrapport fra FNs klimapanel, presenterte ny kunnskap som kan få store konsekvenser.

Det er første gang vi har lange og gode observasjoner og modeller som kobler global oppvarming og ekstreme værhendelser. Jeg er sikker på at denne kunnskapen vil føre til at vi vil se mange flere søksmål rettet mot land og industrier. Og når det er slått fast at klimaendringene fører til mer ekstrem nedbør og mer ekstrem tørke, blir det mye vanskeligere for de som står bak utslippene å komme seg unna, sier Drange.

bookmark
plus icon
share episode
Energi og Klima - COP26: Hva står på spill?
play

10/23/21 • 33 min

Det viktigste med årets klimatoppmøte er hva land melder inn at de vil bidra med for å nå målene i Parisavtalen. I tillegg er jeg spent på om man denne gang kommer i mål med forhandlinger som har strandet to ganger tidligere, sier Steffen Kallbekken, forskningsleder ved CICERO senter for klimaforskning.

31. oktober starter klimatoppmøtet COP26 i Glasgow.
Det som er spesielt i år, er at alle land er forpliktet til å melde inn nye forsterkede bidrag for å nå målene i Parisavtalen.
- Kina står for nærmere 30 prosent av globale utslipp, så hva de melder er særlig interessant og avgjørende, sier Kallbekken.

Han har deltatt på en rekke klimatoppmøter tidligere. I denne podkasten forklarer han hva som er de viktigste forhandlingssakene på COP26, hvordan forhandlingene foregår, hvilken rolle vertsnasjonen spiller, hvorfor klimatoppmøtet i København ble ansett som en fiasko mens toppmøtet i Paris ble en suksess, hvilke land som er bremseklosser i forhandlingene og hva vi må se av resultat etter COP26 for å kunne kalle årets klimatoppmøte vellykket.

bookmark
plus icon
share episode
Energi og Klima - Energikrise, EU-toppmøte og kamp om atomkraften
play

10/19/21 • 32 min

Etter koronakrisen har EU fått en ny krise i fanget: Energikrisen. Den er det ingen umiddelbar løsning på.
- Situasjonen er veldig alvorlig i veldig mange EU-land, sier Alf Ole Ask, Energi og Klimas korrespondent i Brussel.

Energiprisene er rekordhøye, og ligger an til å holde seg høye gjennom vinteren.
Denne uka er det toppmøte i EU der alle EUs statsledere er ventet til Brussel.

Skal EU nå sine klimamål, må den akutte energikrisen håndteres uten å svekke eller forsinke arbeidet med å få vedtatt og iverksatt politikk som trengs for å kutte utslippene med 55 prosent innen 2030 og for å nå målet om klimanøytralitet innen 2050.

Sentralt i EUs klimapolitikk er at fossil energi – som gass – skal fases ut. Også kjernekraften er på vei ut av energimiksen, blant annet i Tyskland, mens i andre EU-land har energikrisen ført til at atomkraften har fått et bedre rykte enn hva den hadde.

Diskusjonen om gassens rolle i overgangen til 2050 og ikke minst atomkraftens rolle i det grønne skiftet kommer til å bli interessant og en het sak fremover, forteller Ask.

Hør hele samtalen med programleder Kirsten Å. Øystese i denne ukas podkast.

bookmark
plus icon
share episode

Norge er i ferd med å redusere etterslepet av rettsakter. EU-kommisjonens visepresident, Maroš Šefčovič er fornøyd. For nå. Men krevende direktiv og forordninger på energiområdet gjenstår.

– Dette jobber vi med. Jeg tror ikke jeg skal kaste inn noen brannfakkel, sa utenriksminister Espen Barth Eide til Energi og Klimas Brussel-korrespondent, Alf Ole Ask på spørsmålet om hva som skjer på norsk side med fornybardirektivet og EUs fjerde energimarkedspakke.

Denne uka har Norge, Island og Liechtenstein møtt EU-kommisjonens visepresident, Maroš Šefčovič, til det halvårlige EØS-rådsmøtet.

Alf Ole Ask snakket med utenriksminister Espen Barth Eide i etterkant av møtet.
I denne podkast-episoden får du utdrag fra intervjuene med Barth Eide om etterslepet av rettsakter, om Norge og EUs grønne industrisamarbeid og om valget til Europaparlamentet 6. - 9. juni som kan ende med et De Grønne får færre plasser og ytre høyre styrker seg.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Energi og Klima have?

Energi og Klima currently has 212 episodes available.

What topics does Energi og Klima cover?

The podcast is about News, News Commentary, Podcasts and Technology.

What is the most popular episode on Energi og Klima?

The episode title 'Krigsfrykt, energikrise og fraværet av enkle løsninger' is the most popular.

What is the average episode length on Energi og Klima?

The average episode length on Energi og Klima is 31 minutes.

How often are episodes of Energi og Klima released?

Episodes of Energi og Klima are typically released every 6 days, 14 hours.

When was the first episode of Energi og Klima?

The first episode of Energi og Klima was released on Oct 16, 2020.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments