goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

dr Kelder en Co

NPO Radio 1 / AVROTROS

Dr Kelder en Co, uw wekelijkse radiotherapie tegen hypes en hysterie. Met gasten van wetenschappelijk allooi onderzoekt Jort Kelder opvattingen die in de media rondgaan op feitelijke onjuistheden, live vanuit de UvA op zaterdagmiddag tussen 13.00 tot 14.00 uur. Gesprekken op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Wil je een uitzending van dr Kelder en Co (en de opname van een Jortcast) bijwonen? Kom dan voor 12.45 uur naar café De Krater op Roetersstraat 13 te Amsterdam. Aanmelden is niet nodig, maar de deur sluit om 12.55 uur.

...more

profile image

1 Listener

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 dr Kelder en Co Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

De nieuwe Amerikaanse Inflation Reduction Act is een Bideniaans staaltje ‘America First’. Protectionistisch, volgens sommigen. Hoe moet Europa op deze nieuwe pot subsidie voor duurzame, maar alleen made-in-America producten reageren? Met prof. dr. Harald Benink.

Onderzoek naar slavernijverleden

En hoe stevig zit onze Willem-Alexander nog op zijn troon als de stamboom van Oranje wordt doorgelicht op slavenhandel? Geschiedkundige prof. dr. Remieg Aerts vermoedt dat de magie van het koningshuis verder zal verdwijnen.

Het fundament van de samenleving

Jonge dr. Chris Vermeer, van de TU Delft promoveerde op beton. Betonrot om precies te zijn. Zijn plan: zelfhelend beton uit gerecycled afval.

play

12/10/22 • 46 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Emeritus hoogleraar Bestuurskunde aan de Tilburg University prof. dr. Paul Frissen hield vorige week zijn afscheidsrede over de maakbaarheid van de samenleving. Die maakbaarheid is onlosmakelijk verbonden met onze alsmaar groeiende overheid. Hoe? Dat hoort u van de man zelf.

Eva van Esch van de PvdD heeft afgelopen weer een motie ingediend voor beter controle op de uitstoot van open haarden. Wat wil ze daarmee bereiken?

Jonge dr. Thérėse Elkerbout komt ons vertellen hoe we onze tanden moeten poetsen. Heus, niet iedereen kan namelijk tandenstokers, flosdraad en mondspoeling betalen.

En Kees Zandvliet, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, schreef een boek over de Amsterdamse cartografen-familie Blaeu. We nemen het risico op cancelling voor lief en praten met hem over hoe deze Nederlandse familie in de zeventiende eeuw de boventoon voerde op de wereldmarkt van drukkers en uitgeverijen.

play

12/03/22 • 46 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

De Haagse dagen gaan snel en zo ook het politieke jaar. Geteisterd door pandemieën, oorlogen en financiële instabiliteiten, hebben onze parlementariërs het dit jaar niet makkelijk gehad onze democratie de juiste kant op te sturen.

Hoe is dit gegaan? Hoe hebben onze politici zich gedragen?
Of politieke keuze juist waren was destijds nog niet te meten, nu wel! Vandaag onderzoeken wij in dr Kelder en Co de politieke keuzes en gedragingen van afgelopen jaar. Dit doen wij samen met prof. dr. Meindert Fennema emeritus hoogleraar politieke theorie, voorheen werkzaam aan de UvA, prof. dr. Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht verbonden aan de universiteit Leiden en dr. Mariken van der Velden, universitair docente politieke communicatie op de vrije universiteit te Amsterdam.

play

12/17/22 • 47 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Het was het jaar dat corona niet langer door de straten gierde, waarmee onze fysieke gezondheid deels gewaarborgd was, maar de geestelijke gesteldheid des te meer op de proef werd gesteld. Menig werkvloer werd onveilig verklaard en grenzen (geografisch en persoonlijk) leken te bestaan om overschreden te worden. Veiligheid in de breedste zin van het woord kreeg afgelopen jaar meer aandacht dan ooit, maar ironisch genoeg klinkt de roep erom steeds harder en lijken we risicomijdender, wantrouwiger en gestresster dan voorheen.

Dr. Jelle van Baardewijk, prof. dr. Christiaan Vinkers en dr. Rosanne Hertzberger, stellen de diagnose over 2022 en met dr Kelder zoeken zij naar verklaringen en vooruitzichten voor 2023.

play

12/31/22 • 50 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Te gast zijn econoom dr. Jasper Lukkezen (ESB), drs. Philippe Schoonejans (ESA), Kamerlid Zohair el Yassini (VVD) en de jonge dr. Jeroen van den Heuvel (NS).

play

10/22/22 • 43 min

bookmark
plus icon
share episode
play

10/15/22 • 46 min

Hoe zal de oorlog in Oekraïne eindigen en welke toekomst hebben we met Xi langer aan de macht? Een gesprek met prof. dr. Rob de Wijk. En we hebben het over valsspelen in de sport en het schaken, hoe doe je dat en welke juridische gevolgen heeft het? Met prof. mr. Marjan Olfers. De jonge dr. ziet de brandganzen vliegen en D66 wil meer gebruik van drugs in de medische hoek.

play

10/15/22 • 46 min

bookmark
plus icon
share episode

Jort Kelder belt met Derk Jan Eppink van JA21 die zich zorgen maakt over het wegsluizen van Afrikaanse miljarden.

Ir. Tim van Hattum van de WUR heeft een boek geschreven ('Only Planet') hoe we wel de aarde kunnen redden in deze klimaatproblematiek.

En Dr. Daniela Hooghiemstra schrijft boeken over onze koninklijke familie en de school waar ze op zaten (Kees Boekeschool). Hoe is die verhouding tussen media en monarchie?

play

11/12/22 • 44 min

bookmark
plus icon
share episode

De Troonrede, de Algemene Politieke Beschouwingen, Den Haag was weer druk met de belangrijkste parlementaire week van het jaar. Tot diep in de nacht werd er gepraat, weggelopen en op de tafel getrommeld. Maar wat is er nou precies gebeurd? In dr Kelder en Co een gesprek met prof. dr. Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Verder een gesprek over de oorlog. Paniekerige Russische reservisten ontvluchten massaal het land. Zoektermen als ‘Hoe verlaat ik Rusland?’ en ‘Hoe breek ik een arm?’ zijn trending op Google. Wat er gebeurt er met die jongens? En hoe groot is de kans op een kernoorlog? We spreken hierover met dr. Han Bouwmeester, universitair hoofddocent militaire strategie en landoptreden bij de Faculteit Militaire Wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie te Breda.

play

09/24/22 • 44 min

bookmark
plus icon
share episode

Te gast zijn Prof. Thijs Kuiken over de vogelgriep, de jonge dr. heeft onderzoek gedaan naar spullen lenen en Prof. Mark van Vugt over de oermens en de directe lijn naar de huidige voetballer.

play

10/29/22 • 48 min

bookmark
plus icon
share episode

Samen met prof. dr. Harry Garretsen kijken we of 't nog wel goedkomt met het pond. Een jonge dr. is te gast over topambtenaren, wat doen die nou eigenlijk? En we bestuderen het segment van de misdaadboeken en -series met historicus, dr. Rudolf Dekker. Waren die altijd al zo populair?

play

10/01/22 • 47 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does dr Kelder en Co have?

dr Kelder en Co currently has 224 episodes available.

What topics does dr Kelder en Co cover?

The podcast is about Society & Culture, Podcasts and Science.

What is the most popular episode on dr Kelder en Co?

The episode title 'Over de euro, excuus voor de slavernij, duurder eten en betonrot' is the most popular.

What is the average episode length on dr Kelder en Co?

The average episode length on dr Kelder en Co is 47 minutes.

How often are episodes of dr Kelder en Co released?

Episodes of dr Kelder en Co are typically released every 7 days.

When was the first episode of dr Kelder en Co?

The first episode of dr Kelder en Co was released on Jun 8, 2019.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet