Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
dr Kelder en Co

dr Kelder en Co

NPO Radio 1 / AVROTROS

Dr Kelder en Co, uw wekelijkse radiotherapie tegen hypes en hysterie. Met gasten van wetenschappelijk allooi onderzoekt Jort Kelder opvattingen die in de media rondgaan op feitelijke onjuistheden, live vanuit de UvA op zaterdagmiddag tussen 13.00 tot 14.00 uur. Gesprekken op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Wil je een uitzending van dr Kelder en Co (en de opname van een Jortcast) bijwonen? Kom dan voor 12.45 uur naar café De Krater op Roetersstraat 13 te Amsterdam. Aanmelden is niet nodig, maar de deur sluit om 12.55 uur.

1 Listener

bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 dr Kelder en Co Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best dr Kelder en Co episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to dr Kelder en Co for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite dr Kelder en Co episode by adding your comments to the episode page.

De nieuwe Amerikaanse Inflation Reduction Act is een Bideniaans staaltje ‘America First’. Protectionistisch, volgens sommigen. Hoe moet Europa op deze nieuwe pot subsidie voor duurzame, maar alleen made-in-America producten reageren? Met prof. dr. Harald Benink.

Onderzoek naar slavernijverleden

En hoe stevig zit onze Willem-Alexander nog op zijn troon als de stamboom van Oranje wordt doorgelicht op slavenhandel? Geschiedkundige prof. dr. Remieg Aerts vermoedt dat de magie van het koningshuis verder zal verdwijnen.

Het fundament van de samenleving

Jonge dr. Chris Vermeer, van de TU Delft promoveerde op beton. Betonrot om precies te zijn. Zijn plan: zelfhelend beton uit gerecycled afval.

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Emeritus hoogleraar Bestuurskunde aan de Tilburg University prof. dr. Paul Frissen hield vorige week zijn afscheidsrede over de maakbaarheid van de samenleving. Die maakbaarheid is onlosmakelijk verbonden met onze alsmaar groeiende overheid. Hoe? Dat hoort u van de man zelf.

Eva van Esch van de PvdD heeft afgelopen weer een motie ingediend voor beter controle op de uitstoot van open haarden. Wat wil ze daarmee bereiken?

Jonge dr. Thérėse Elkerbout komt ons vertellen hoe we onze tanden moeten poetsen. Heus, niet iedereen kan namelijk tandenstokers, flosdraad en mondspoeling betalen.

En Kees Zandvliet, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, schreef een boek over de Amsterdamse cartografen-familie Blaeu. We nemen het risico op cancelling voor lief en praten met hem over hoe deze Nederlandse familie in de zeventiende eeuw de boventoon voerde op de wereldmarkt van drukkers en uitgeverijen.

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

De Haagse dagen gaan snel en zo ook het politieke jaar. Geteisterd door pandemieën, oorlogen en financiële instabiliteiten, hebben onze parlementariërs het dit jaar niet makkelijk gehad onze democratie de juiste kant op te sturen.

Hoe is dit gegaan? Hoe hebben onze politici zich gedragen?
Of politieke keuze juist waren was destijds nog niet te meten, nu wel! Vandaag onderzoeken wij in dr Kelder en Co de politieke keuzes en gedragingen van afgelopen jaar. Dit doen wij samen met prof. dr. Meindert Fennema emeritus hoogleraar politieke theorie, voorheen werkzaam aan de UvA, prof. dr. Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht verbonden aan de universiteit Leiden en dr. Mariken van der Velden, universitair docente politieke communicatie op de vrije universiteit te Amsterdam.

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Het was het jaar dat corona niet langer door de straten gierde, waarmee onze fysieke gezondheid deels gewaarborgd was, maar de geestelijke gesteldheid des te meer op de proef werd gesteld. Menig werkvloer werd onveilig verklaard en grenzen (geografisch en persoonlijk) leken te bestaan om overschreden te worden. Veiligheid in de breedste zin van het woord kreeg afgelopen jaar meer aandacht dan ooit, maar ironisch genoeg klinkt de roep erom steeds harder en lijken we risicomijdender, wantrouwiger en gestresster dan voorheen.

Dr. Jelle van Baardewijk, prof. dr. Christiaan Vinkers en dr. Rosanne Hertzberger, stellen de diagnose over 2022 en met dr Kelder zoeken zij naar verklaringen en vooruitzichten voor 2023.

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode
dr Kelder en Co - Wetenschap te koop & Adulting
play

11/07/20 • 46 min

Een gesprek met prof. Ingrid Robeyns over de inflatie van wetenschappelijke titels, jonge doctor Mathilde Berghout over medisch leiderschap en psychotherapeut Carien Karsten over onvolwassen dertigers.
bookmark
plus icon
share episode
Professor Janka Stoker onderzocht hoe onze bazen het doen tijdens de coronacrisis en ze vroeg meteen over welke eigenschappen een ideale bedrijfsleider moet beschikken. Dr. Ilja Boelaars analyseert ons pensioenbestel en bijbehorende problematiek voor verschillende generaties.
bookmark
plus icon
share episode
dr Kelder en Co - Kibbelen over Kapitalisme (20 juli 2019)
play

07/20/19 • 49 min

Een gedachtewisseling over het huidige economische systeem, met econoom Bas Jacobs en politiek filosoof Edwin van de Haar.
bookmark
plus icon
share episode

Het politieke belletje

“Hoe zit het nou met die F-16’s voor Oekraïne” vragen Kamerleden zich af, zo ook Alexander Hammelburg van D66. Zijn eigen minister Ollongren werd deze week weinig concreet over wanneer de vliegtuigen worden verscheept en hoeveel er nou eigenlijk naar het front gaan. Meer duidelijkheid wil Hammelburg, maar waar ligt voor hem de grens van hulp aan Zelensky? Of sturen we onze nieuwe F-35 er gelijk achteraan?

Omtzigt, wie stemt daar eigenlijk op?

De partij waar iedereen op zat te wachten, Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt is nog geen week geleden aangekondigd. Als je naar de peilingen kijkt, lijkt dat wel zo met zo’n 46 virtuele zetels. Wat bedoelt Omtzigt eigenlijk met zijn streven naar Goed Bestuur (let op de hoofdletters!) en is dat wel zo wenselijk? Van welke partijen pakt hij de kiezers af? En wat gaat de jongere kiezer doen die voor het eerst mag stemmen? Te gast is politicoloog dr. Roderik Rekker van de Radboud Universiteit die onderzoek doet naar kiesgedrag.

Innoveren kun je leren

Wie bedenkt er nou zoiets als een vaatwassser of een ruitenwisser? Wanneer denk je, dit kan anders en vooral, makkelijker? Onze jonge dr. van dienst, dr. Max Mulhuijzen heeft zich verdiept in deze vraag en gekeken hoe dat creatieve proces verloopt. Heb je een kantoor nodig en een goed team? Of werkt de uitvinder beter thuis aan de keukentafel aan de innovatie?

Kringlooplandbouw - Toekomst - Kringlooplandbouw - Toekomst

Het wordt al jaren gezegd en is ook in ons landbouwbeleid opgenomen, de kringlooplandbouw. Wat je oogst aan mineralen, stop je ook weer terug in de grond. Zo blijft alles in balans en gezond. Het klinkt alleen makkelijker dan je denkt, en het is ook niet de goedkoopste oplossing. Volgens prof. dr. Imke de Boer van de WUR moeten we hard ons best doen om toch deze kringloop aan te zwengelen. Groen gras, tevreden dieren en dan ook een gelukkige boer? Alvast wat tips voor het nieuwe kabinet.

bookmark
plus icon
share episode
dr Kelder en Co - Smaak & Ontwaak!

Smaak & Ontwaak!

dr Kelder en Co

play

02/06/21 • 43 min

Het proeven van vers brood, een frisse citroen-merengue of een witte Bourgogne, dat geeft het leven zin. Hoe werkt smaak precies? Dr Kelder bespreekt het met smaakdoctor Peter Klosse. Jonge doctor Jasper Nuninga promoveerde op (de allang niet meer barbaarse) elektroconvulsietherapie als behandeling voor depressie. Prof. dr. Ewald Engelen over zijn nieuwe boek Ontwaak! hij bespreekt met dr Kelder de volgens hem eindeloze nachtmerrie die Neoliberalisme heet.
bookmark
plus icon
share episode

Gas winnen én aardbevingen bedwingen. Het is mogelijk, maar door een ‘haast religieus zwijgen’ van de politiek wordt er geen onderzoek gedaan naar drukhandhaving met injecties, zegt prof. dr. David Smeulders. De jonge doctor weet wat onze riolen dagelijks te verduren krijgen en onderzocht hoe je ze in de gaten kunt houden. Bijna-dr. Pieter Soldaat over de voorraden die er doorheen vliegen bij de triggerhappy Oekraïeners en hoe het munitie-infuus gevuld blijft.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does dr Kelder en Co have?

dr Kelder en Co currently has 232 episodes available.

What topics does dr Kelder en Co cover?

The podcast is about Society & Culture, Podcasts and Science.

What is the most popular episode on dr Kelder en Co?

The episode title 'Over de euro, excuus voor de slavernij, duurder eten en betonrot' is the most popular.

What is the average episode length on dr Kelder en Co?

The average episode length on dr Kelder en Co is 46 minutes.

How often are episodes of dr Kelder en Co released?

Episodes of dr Kelder en Co are typically released every 7 days.

When was the first episode of dr Kelder en Co?

The first episode of dr Kelder en Co was released on Jun 8, 2019.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments