Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Den yderste grænse

Den yderste grænse

Vores Tid - Nationalmuseets mediehus & 24syv

Den yderste grænse handler om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger. Om dem, som drager på ekspedition til verdens ende for at udvide vores perspektiver. Det er historier om møder med fremmede, som måske ikke er så fremmede endda, og om oplevelser, der ender med at forandre de rejsende og give dem nye indsigter i de uendeligt mange måder, mennesker kan leve livet på.
Vært er eventyreren Bjørn Harvig. Han har selv rejst verden rundt til fods og på cykel og er medlem af Eventyrernes Klub. Sammen med historikere og eksperter fortæller han de mest dramatiske kapitler i ekspeditionshistorien.
Følg Vores Tid - Nationalmuseet på Facebook og Instagram og få endnu flere fascinerende fortællinger.
Produceret af Vores Tid, Nationalmuseets mediehus. Redaktør: Troels Donnerborg og Rikke Caroline Carlsen.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Den yderste grænse Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Den yderste grænse episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Den yderste grænse for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Den yderste grænse episode by adding your comments to the episode page.

I 1919 rejste de to danske søstre Helga Larsen og Bodil Christensen fra Holbæk til
Columbia. 4 år senere rejste de videre til Mexico, hvor de slog sig ned.
Søstrene fik hurtigt en stærk interesse for landets fortid og den oprindelige
befolkning, og de blev involveret i flere arkæologiske og etnografiske projekter.
Helga Larsen arbejdede i en årrække for mayaarkæologen Morley, med hvem hun
rejste ud på en usædvanlig ekspedition til det østlige Yucatan. Målet var landsbyen
Xcacal Guradia, hvor ”Det talende kors” blev bevogtet af en gruppe oprørske
mayaer.
Begge kvinder var dybt fascinerede af volador-ritualet, hvor fire ”fuglemænd” med
et reb om livet kastede sig ud fra en høj pæl. Bodil Christensen deltog selv i et
volador ritual, en bedrift som få - hvis nogen andre - etnografer tidligere og
sidenhen har medvirket i.
Vært: Bjørn Harvig. Jesper Nielsen, phd. og lektor i Indianske Sprog og kulturer på Københavns
Universitet. Jesper har skrevet adskillige videnskabelige bøger om Mesoamerika
og er medforfatter til bogen ”Det urolige blod” om mayaforskeren Frans Blom.
Under Jespers forskningsarbejde med at få dokumenteret, hvilke danskere der
tidligere havde arbejdet i Mesoamerika, stødte han på de to søstre. Han har
adskillige gange rejst de samme steder som de to søstre og overværet nogle af de
samme ritualer som de beskrev og deltog i. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.
Produceret af Vores Tid, Nationalmuseets mediehus, i samarbejde med 24Syv.
Foto: Bodil Christensen og Helga Larsen på den store monolit i Coatlinchán, Mexiko, 1934. Foto: Sigvald Linné, Stockholm Etnografiske Museum.
bookmark
plus icon
share episode
Den yderste grænse - S10E7. Emilie Sannom: Danmarks første stuntkvinde
play

02/14/23 • 54 min

Emilie Sannom - eller Mille, som hun blev kaldt - var i 1910 og 20’erne en af Danmarks største vovehalse. Hun var stumfilmsskuespiller, bla. i Italien og Tyskland og Danmarks første stuntkvinde - hun sprang ud af kørende biler og lod sig kører over af et tog. Mille var også den første kvindelige faldskærmsudspringer i Danmark og så var hun luftakrobat med halsbrækkende og vanvittige shows på flyvemaskiner, hvilket til sidst kom til at koste hende livet. Efter hendes død skrev forfatteren Tom Kristensen et mindedigt til hende. På hendes gravsten er der gengivet nogle linjer fra digtet. Der står: "Frygten for Døden var ikke saa stor, større var Frygten for Livet paa Jord”.
Emilie Sannom var en utraditionel kvinde i sin samtid og en berømthed. Men så blev hun glemt og først fornyelig, takket været Det Danske Filminstitut blev hun vækket til live igen.
Vært: Bjørn Harvig. Medvirkende: Anne Schwartz. Anne er uddannet i filmhistorie på Københavns Universitet, redaktør for stumfilm.dk på Det Danske Filminstitut, hvor man netop er i gang med at digitalisere og tilgængeliggøre hele den danske stumfilms arv. Tilrettelægger: Lasse Telling. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen. Vært: Bjørn Harvig. Medvirkende: Anne Schwartz, projektredaktør på stumfilm.dk. Tilrettelægger: Lasse Telling. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.
bookmark
plus icon
share episode
Den yderste grænse - S8E3. Konebådsekspeditionen

S8E3. Konebådsekspeditionen

Den yderste grænse

play

08/23/22 • 53 min

Konebådsekspeditionen bestod af en række rejser til det uudforskede Østgrønland og havde to overvintringer med skiftende besætninger i årene 1883-1885. Ekspeditionen er primært kendt for kortlægningen af den østgrønlandske kyst, klima, geologi, flora, men den var også vigtig for den kommende danske kolonisering af østkysten. Som de første europæere lykkedes det ekspeditionen at nå helt op til Ammassalik på kysten, hvor de mødte folk, der kun i et meget lille omfang tidligere havde mødt danskere såvel som grønlændere fra syd og vest. Ekspeditionens succes skyldtes primært de grønlandske ekspeditionsmedlemmer.
Medvirkende: Peter Andreas Toft, cand.mag. i forhistorisk arkæologi og ph.d. i eskimologi og arktiske studier og museumsinspektør i projektet Activating Arctic Heritage på Nationalmuseet. Peter har skrevet om Konebådsekspedition i det store værk, ”Dansk Ekspeditionshistorie”, som Nationalmuseet har udgivet.
bookmark
plus icon
share episode
I dette afsnit af Den Yderste Grænse skal vi på feltarbejde i Grønland med professor i geologi, Minik Rosing. Udover at være en af verdens førende geologer, har Minik også talrige ekspeditioner til nogle af verdens mest utilgængelige afkroge bag sig - primært i Arktis, hvor han har studeret de oldgamle fjeldsider og uendelige gletscherlandskaber for at finde svar på vores klodes største spørgsmål.
Vært: Bjørn Harvig, eventyrer.
Medvirkende: Minik Rosing, professor i geologi ved Københavns Universitet.
bookmark
plus icon
share episode
Den yderste grænse - S5E3. Amelia Earhart: Himlens mysterium
play

05/04/21 • 54 min

Vi befinder os i Lae på Papua New Guinea. Den amerikanske pilot Amelia Earhart, der 5 år tidligere med ét var blevet verdensberømt, da hun som den første kvinde havde krydset Atlanten alene i en flyvemaskine, er nu i gang med et endnu vildere projekt. Hun vil som det først kvinde flyve jorden rundt. Ved hendes side står hendes navigatør, Fred Noonan. Det er den 2. juli 1937. Propellerne er begyndte at snurre.
Hele verdens øjne er rettet mod ekspeditionen, for de to har snart færdiggjort deres utrolige flyvetur rundt om Jorden. Maskinen letter og flyver snart ud af billedet.
Men de to når aldrig deres bestemmelsessted og forsvinder sporløst. Den amerikanske præsident Roosevelt iværksætter, den til dato største søredningsaktion i USA’s historie. Snart udvikler deres forsvinden sig til en af de helt store mysterier i morderne ekspeditionshistorie. Og teorierne florerer i bedste velgående. Havde Amelia i virkeligheden været spion? Var hun blevet fanget af japanerne og fået hugget hovedet af? Eller var hun landet på en øde ø og levede nu som en Cast Away?
Hvad skete der egentlig med de to? Og fik en ung pige tilfældigt indsigt i deres kamp for at overleve?
Vært: Bjørn Harvig, eventyrer.
Medvirkende: Simone Aaberg Kærn, kunstner og pilot. Simone har stor indsigt i kvindelige piloters historie, og hun har tidligere gæstet Den Yderste Grænse, da hun fortalte om sin flyvetur fra Danmark til Afghanistan i en én-motorers flyvemaskine.
Produceret af Juhl & Brunse for 24syv og Vores Tid.
bookmark
plus icon
share episode
Den yderste grænse - S2E2. Andreas Mogensen: Vi skal lære af rummet
play

09/02/20 • 54 min

Astronauten Andreas Mogensen hørte Dr. Dre i Soyuz-rumkapslen lige inden take off til rummet. Han mener, at man skal tage ud i rummet for at blive klogere, for kigger man på Jorden fra rummet får man næsten en fornemmelse af, at Jorden er ubeboet og fredelig. At det er én planet, vi deler, og at landegrænser er noget unaturligt. Det fortæller Andreas Mogensen i denne episode af Den yderste grænse.
Vært: Bjørn Harvig, eventyrer.
Medvirkende: Andreas Mogensen, astronaut.
Produceret af Juhl & Brunse for 24syv og Vores Tid.
bookmark
plus icon
share episode
Den yderste grænse - S10E15. Papa Viggo: Sydhavets karismatiske legende
play

04/11/23 • 54 min

Viggo Rasmussen – eller Papa Viggo, som han blev kaldt – var en af Sydhavets karismatiske legender. Formentlig for de fleste danskere en helt ukendt eventyrer, men hvis historie var kendt på alle de små øer i Stillehavet. Den legendariske storyteller Hakon Mielche opstøvede kaptajnen og dagens gæst – blev under en jordomsejling på Nordkaperen - helt tilfældigt viklet ind i den. Dette afsnit byder på beretningen om, hvordan eventyret om Papa Viggo, Vaniliepigen, Hav-Djævlen, en morderisk perle og Mytteriet på Bounty hænger sammen.
Vært: Bjørn Harvig. Medvirkende: Ib Michael Rasmussen. Medlem af Eventyrernes Klub, forfatter til en lang række romaner og eventyrlige rejseberetninger, bl.a. fra hans lange rejser med Nordkaperen. Det var netop på et af disse togter, at Ib Michael tilfældigt stødte på historien om Papa Viggo. Tilrettelægger: Kristoffer Errboe Poulsen. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.
bookmark
plus icon
share episode
Den yderste grænse - S10E12. Jan Stage: Ud hvor jernkorsene gror
play

03/21/23 • 54 min

Jan Stage var udenrigs- og krigskorrespondent i mere end 40 år og skrev for bl.a. Berlingske Tidende, Politiken, Ekstra Bladet og Information og for flere store internationale blade. Han dækkede krige og konflikter overalt i verden – fra Afrika, Balkan, Mellemøsten og Sydamerika. Det var grusomme historier fra der, hvor jernkorsene gror. Hvad var det for nogle historier, den hærdede journalist ville fortælle? Eftertiden dømte ham som én, der var lidt for fantasifuld i sine beretninger. Men passer det?
Medvirkende: Lasse Ellegaard, forfatter og journalist, har været ansat på Weekendavisen, chefredaktør på Information og Mellemøstkorrespondent på Jyllands-Posten. Lasse har skrevet bøger fra flere ophold og rejser i verdens brændpunkter, senest bogen ”Gaven fra Gud – Erdogans Tyrkiet” og så kendte Lasse Jan Stage gennem mere end 30 år og de rejste sammen både i Israel og Tyrkiet. Lasse har desuden redigeret bogen ”Signatur: Jan Stage”.
bookmark
plus icon
share episode
Den yderste grænse - S10E13. Erik Wedersøe og det gode skib Gitte Gry
play

03/28/23 • 54 min

Erik Wedersøe er formentlig bedst kendt som skuespiller, og han medvirkede i en lang række af danske film og serier, bl.a. Drengene fra Sankt Petri, Idioterne, Riget og Rejseholdet, hvor han spillede Kriminalinspektør Ulf Thomsen. Men Erik var også jordomsejler, og han kunne skrive og tænke, mens hans rejste. Han ville vove noget i livet, sætte noget på spil og afprøve tilværelsen. Med skibet Gitte Gry og en håndfuld gode venner begav han sig i 1981 ud på en mere end 40.000 sømil lang rejse jorden rundt over de næste tre år.
Vært: Bjørn Harvig. Medvirkende: Jens Kostrup, der var med på dele af jordomsejlingen. Tilrettelægger: Kristoffer Errboe Poulsen. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.
Foto: Fredensborg Arkiverne / Lokalavisen
bookmark
plus icon
share episode
Amy Johnson blev første kvinde til at flyve solo fra England til Australien. Året efter, i
1930, blev Amy - med en makker - først til at flyve fra London til Moskva på en dag.
Derfra fortsatte de hen over Sibirien til Tokyo i den hurtigste tid fra England til Japan. Hun
havde fart på, den gode Amy. I 1932 fløj hun som den første solo fra London til Cape
Town og i 1934 slog hun rekorden for den hurtigste flyvning fra England til Indien. Men en
ting var de vilde rekorder - en anden ting var hendes farlige arbejde som pilot under 2.
verdenskrig. Kvindelige piloter var der ikke mange af dengang og med sin person beviste
Amy, at kvinder sagtens kunne gøre det, som ingen mænd troede var muligt: at kvinder
kunne være ligeså gode piloter som mænd. Hun inspirerede en hel generation af unge
kvinder, men hendes liv endte brat i 1941, da hun styrtede ned i Themsen og forsvandt.
Hvad skete der? Var hun sendt af sted på hemmelig mission? Og hvorfor er der fortsat i
dag spekulationer om, hvad der egentlig lå bag ulykken?
Medvirkende:
Simone Aaberg Kærn, kunster og pilot med mange spændende flyrejser bag sig, bl.a. da
hun fløj fra Danmark til Afghanistan under krigen, som blev til den smukke film, Smiling in
a warzone. Simone er aktuel med værker på ARKEN, under udstillingen Group Therapy
og så planlægger hun en ny flyekspedition, denne gang i Nordafrika på jagt efter Den Lille
Prins.
bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Den yderste grænse have?

Den yderste grænse currently has 163 episodes available.

What topics does Den yderste grænse cover?

The podcast is about Places & Travel, Society & Culture, History and Podcasts.

What is the most popular episode on Den yderste grænse?

The episode title 'S13E1. Theodore Roosevelt: Døden nær på ”Tvivlens Flod”' is the most popular.

What is the average episode length on Den yderste grænse?

The average episode length on Den yderste grænse is 50 minutes.

How often are episodes of Den yderste grænse released?

Episodes of Den yderste grænse are typically released every 7 days.

When was the first episode of Den yderste grænse?

The first episode of Den yderste grænse was released on Jun 22, 2020.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments