goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

De Oud Leiden-podcast

Historische Ver. Oud Leiden

In de podcast van de Historische Vereniging Oud Leiden delen wij verhalen over geschiedenis en erfgoed in Leiden.

...more

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 De Oud Leiden-podcast Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

In deze aflevering het verhaal van Sietske Piena-Buiteveld. Van het Friese platteland kwam zij naar Leiden, waar zij tijdens de oorlog actief werd in het verzet. Sietske was verpleegkundige en deed gedurende de oorlog onder meer mee aan gewapende acties. Daarnaast leidde ze, onder het oog van de Duitsers, een kinderopvang aan de Witte Singel voor kinderen van vermiste of vermoorde verzetsstrijders. Lidy Thijsen schreef een boek over Sietske en vertelt haar verhaal.

Dit is het tweede deel van de tweedelige oorlogsspecial rond 4 en 5 mei.

play

05/06/21 • 24 min

bookmark
plus icon
share episode
play

05/04/21 • 31 min

In deze aflevering het verhaal van Isidoor Mozes Leman. Isidoor was directeur van de Leidse drukkerij Batteljee & Terpstra en was daarnaast journalist bij verschillende kranten. Hij was Joods en verloor veel door de oorlog, maar wist samen met zijn vrouw aan razzia’s en deportatie te ontkomen. Sanderien de Jong haalde zijn bijzondere verhaal uit de vergetelheid door zijn dagboek te transcriberen. Dit is het eerste deel van de tweedelige oorlogsspecial rond 4 en 5 mei.

play

05/04/21 • 31 min

bookmark
plus icon
share episode
play

02/08/21 • 7 min

In de Oud Leiden-podcast delen wij verhalen over geschiedenis en erfgoed in Leiden. In deze podcast het verhaal van bakkerszoon Jan Brummelkamp: Geen banketbakker, maar “iets met een witte jas aan”

play

02/08/21 • 7 min

bookmark
plus icon
share episode
play

12/23/20 • 29 min

Leidse Schatten Fenna en Mariska maken samen met de Historische Vereniging Oud Leiden een podcastserie over Leidse Onruststokers. Wie zetten Leiden in het verleden op zijn kop? Over wie ging het gesprek van de dag? Wat hebben deze onruststokers ons vandaag nog te zeggen? Lopend door Leiden gaan we terug in de tijd, op zoek naar hun verhaal. In deze aflevering het verhaal van Irawan Soejono. Deze student uit Nederlands-Indië streed tegen de overheersing van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Waarom hielp hij de Nederlanders die zijn eigen land koloniseerde? Lodewijk Kallenberg, schreef een boek over Irawan en is ook de beheerder van de begraafplaats Groenesteeg, waar Irawan begraven werd. Lodewijk neemt ons mee naar Leiden begin jaren ’40.

play

12/23/20 • 29 min

bookmark
plus icon
share episode
play

12/08/20 • 30 min

Leidse Schatten Fenna en Mariska maken samen met de Historische Vereniging Oud Leiden een podcastserie over Leidse Onruststokers. Wie zetten Leiden in het verleden op zijn kop? Over wie ging het gesprek van de dag? Wat hebben deze onruststokers ons vandaag nog te zeggen? Lopend door Leiden gaan we terug in de tijd, op zoek naar hun verhaal. In deze aflevering hoor je het verhaal van Johanna de la Court. Op haar 26e sloot zij een ongelukkig en zelfs gewelddadig huwelijk met Adriaan Heereboord. Door een pamflettenstrijd tussen Heereboord en de broer van Johanna, Pieter de la Court, kwamen alle huwelijksverhalen op straat te liggen. Samen met bijzonder hoogleraar geschiedenis van de stadscultuur Ariadne Schmidt, gaan we terug naar de zeventiende eeuw.

play

12/08/20 • 30 min

bookmark
plus icon
share episode
play

11/10/20 • 32 min

Leidse Schatten Fenna en Mariska maken samen met de Historische Vereniging Oud Leiden een podcastserie over Leidse Onruststokers. Wie zetten Leiden in het verleden op zijn kop? Over wie ging het gesprek van de dag? Wat hebben deze onruststokers ons vandaag nog te zeggen? Lopend door Leiden gaan we terug in de tijd, op zoek naar hun verhaal. In deze aflevering hoor je het verhaal van het eerste Nederlandse nazislachtoffer en Leidenaar Marinus van der Lubbe. Hij zou de Rijksdag in Berlijn in brand hebben gestoken. Schrijver George Knottnerus neemt ons mee naar de crisisjaren van de vorige eeuw. We ontmoeten hem voor het huis waar Marinus een tijdlang onderdak vond.

play

11/10/20 • 32 min

bookmark
plus icon
share episode
play

10/27/20 • 24 min

Leidse Schatten Fenna en Mariska maken samen met de Historische Vereniging Oud Leiden een podcastserie over Leidse Onruststokers. Wie zetten Leiden in het verleden op zijn kop? Over wie ging het gesprek van de dag? Wat hebben deze onruststokers ons vandaag nog te zeggen? Lopend door Leiden gaan we terug in de tijd, op zoek naar hun verhaal. In deze aflevering maken we maar een kleine sprong terug in de tijd naar eind jaren 70. Samen met historicus Bart van der Steen volgen wij een groep krakende Turkse en Marokkaanse arbeidsmigranten door de stad.

play

10/27/20 • 24 min

bookmark
plus icon
share episode
play

10/14/20 • 23 min

Leidse Schatten Fenna en Mariska maken samen met de Historische Vereniging Oud Leiden een podcastserie over Leidse Onruststokers. Wie zetten Leiden in het verleden op zijn kop? Over wie ging het gesprek van de dag? Wat hebben deze onruststokers ons vandaag nog te zeggen? Lopend door Leiden gaan we terug in de tijd, op zoek naar hun verhaal. In deze aflevering hoor je het verhaal van de straatrover en moordenaar Henricus Cuppens. Begin 19e eeuw veroorzaakte hij vier jaar lang onrust onder de vrouwelijke bevolking van Leiden. Susan Suer werkt bij Erfgoed Leiden en vond zijn verhaal in de archieven. Zij neemt ons mee naar het door de Fransen bezette Leiden.

play

10/14/20 • 23 min

bookmark
plus icon
share episode
play

09/28/20 • 31 min

Leidse Schatten Fenna en Mariska maken samen met de Historische Vereniging Oud Leiden een podcastserie over Leidse Onruststokers. Wie zetten Leiden in het verleden op zijn kop? Over wie ging het gesprek van de dag? Wat hebben deze onruststokers ons vandaag nog te zeggen? Lopend door Leiden gaan we terug in de tijd, op zoek naar hun verhaal. In deze aflevering het verhaal van de grootste seriemoordenares in de Nederlands geschiedenis: Goeie Mie. Historicus Stefan Glasbergen neemt ons mee naar de fabrieksstad Leiden van de 19e eeuw.

play

09/28/20 • 31 min

bookmark
plus icon
share episode
play

06/15/20 • 6 min

In de podcast van de Historische Vereniging Oud Leiden delen wij verhalen over geschiedenis en erfgoed in Leiden. In deze podcast het verhaal van Koos van der Born: Sjouwen met een bos ijzeren pijp om je nek

play

06/15/20 • 6 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does De Oud Leiden-podcast have?

De Oud Leiden-podcast currently has 16 episodes available.

What topics does De Oud Leiden-podcast cover?

The podcast is about History and Podcasts.

What is the most popular episode on De Oud Leiden-podcast?

The episode title 'Oorlogsspecial 2 - Sietske Piena-Buiteveld, de verzetsstrijder' is the most popular.

What is the average episode length on De Oud Leiden-podcast?

The average episode length on De Oud Leiden-podcast is 17 minutes.

How often are episodes of De Oud Leiden-podcast released?

Episodes of De Oud Leiden-podcast are typically released every 14 days, 4 hours.

When was the first episode of De Oud Leiden-podcast?

The first episode of De Oud Leiden-podcast was released on Apr 20, 2020.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet