Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast

NPO Radio 1 / EO

Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. 📱 Volg @DeOngelooflijke ook op Instagram (http://www.instagram.com/deongelooflijke/)

1 Listener

Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 De Ongelooflijke Podcast Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best De Ongelooflijke Podcast episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to De Ongelooflijke Podcast for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite De Ongelooflijke Podcast episode by adding your comments to the episode page.

Het begin van een tweeluik, waarin we ons deze week laven aan de Denker des Vaderlands, Marjan Slob, en volgende week aan de Theoloog des Vaderlands, Kees van Ekris. Wat hebben zij aan wijsheid te bieden in deze turbulente tijd?

Marjan Slob is filosoof, schrijver en sinds april 2023 de Denker des Vaderlands. Ze is gewend om filosofie te verbinden met actuele vraagstukken. Zo adviseerde ze de Onderzoeksraad voor Veiligheid, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Rathenau Instituut voor wetenschap en technologie. Ze schreef over uiteenlopende zaken als de wolf (waarom is dat zo’n hype?), geluk (hoe kun je gelukkig zijn met zoveel lijden in de wereld?) en eenzaamheid (waarom is dat een veel dieper, existentieel probleem?). Marjan groeide op op de biblebelt maar heeft een hekel aan dogma’s. Oei, als dat maar goed gaat met Stefan. En oh ja, we vroegen haar ook nog even wat de zin van het leven is. Gewoon, omdat het kan.

David Boogerd spreekt Marjan Slob uiteraard samen met vaste gast, theoloog Stefan Paas, professor aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.

📱 Volg ons op Instagram
📱 Volg David op X of LinkedIn
📱 Volg Stefan op LinkedIn

Relevante aflevering(en):
🎧 Afl. 122 - God is dood', zei Nietzsche. Heeft hij een punt? (met Denker des Vaderlands Paul van Tongeren en Stefan Paas)
🎧 Afl. 12 - De waarheid in tijden van nepnieuws met Denker des Vaderlands Daan Roovers en Stefan Paas
🎧 Afl. 212 - De impact van 'de dood van God' op onze samenleving en met name jongeren (met Menno de Bree en Stefan Paas)

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Een heerlijk (ruim) uurtje beschouwen met Bas Heijne. Hij is schrijver en essayist voor NRC, winnaar van de prestigieuze P.C. Hooft-prijs en al voor de derde keer te gast bij De Ongelooflijke.
Bas Heijne staat bekend om zijn scherpe analyses van de samenleving en politiek, hoewel hij zich de eerste 40 jaar van zijn leven nauwelijks met politiek bemoeide. Wat is er gebeurd dat hij toch besloot dit te doen? Heijne ziet de maatschappij veranderen; welke culturele en levensbeschouwelijke ontwikkelingen gaan daarachter schuil?
Bas Heijne heeft als missie om grote denkers uit het verleden onder de aandacht te brengen, waaronder de Franse filosoof Albert Camus. Zijn werk is volgens Heijne urgent voor deze tijd. Camus dacht na over hoe je betekenis aan het leven kunt geven zonder God en religie. Hij zag mensen de leegte opvullen met nationalisme of zelfs nazisme, maar zelf vulde hij het met een geloof in de mens: humanisme. Maar kan dat wel zonder God?

Een gelaagd gesprek met Bas Heijne, die een inleidend essay schreef bij een heruitgave van Camus’ ‘Brieven aan een Duitse vriend’ (door Heijne getiteld: ‘Een hogere liefde’). David Boogerd spreekt Bas Heijne uiteraard samen met vaste gast, theoloog Stefan Paas, professor aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.

📱 Volg ons op Instagram
📱 Volg David op Bluesky, X of LinkedIn
📱 Volg Stefan op LinkedIn

Relevante aflevering(en):
🎧 Afl. 148 - SGP'ers, de asielcrisis en het failliet van het humanisme (met Arnon Grunberg en Stefan Paas)
🎧 Afl. 122 - 'God is dood', zei Nietzsche. Heeft hij een punt? (met Denker des Vaderlands Paul van Tongeren en Stefan Paas)
🎧 Afl. 155 - Hoe filosofie al vier eeuwen worstelt met de 'dood van God' (met Ger Groot en Stefan Paas)
🎧 Afl. 149 - Het wereldbeeld achter het tijdperk-Rutte (met Bas Heijne en Beatrice de Graaf)
🎧 Afl. 21 - De liberale leegte met Bas Heijne en Stefan Paas

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Hij werd de nestor van de Tweede Kamer genoemd: Kees van der Staaij. Maar liefst 25 jaar lang was hij Kamerlid, waarvan 13 jaar partijleider van de SGP. Toen hij begon in 1998 leek Nederland wel een heel ander land dan nu. Hij heeft de opmars van het populisme en de toename van polarisatie van nabij meegemaakt. Welke diepere oorzaken liggen hieraan ten grondslag? En was populisme voor hemzelf ook een verleiding?

Precies een jaar geleden verliet Van der Staaij de politiek, nu werkt hij voor de Raad van State, waar hij de regering en het parlement adviseert over wetgeving. Het onderwerp 'rechtsstaat' klinkt vaak abstract en saai, maar waarom is het juist nu ontzettend belangrijk? In hoeverre is de rechtsstaat een product van de joods-christelijke cultuur? En zijn er ook staatsrechtelijke kanttekeningen te plaatsen bij de SGP zelf?

David Boogerd in gesprek met Kees van der Staaij en uiteraard met vaste gast, theoloog Stefan Paas, professor aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.

📱 Volg De Ongelooflijke op Instagram
📱 Volg David op Bluesky, X of LinkedIn
📱 Volg Stefan op LinkedIn

Sinds deze week kan je het volledige gesprek ook bekijken op YouTube. Vanaf zondagmiddag 15:00 uur verschijnt het gesprek op de YouTube-pagina van NPO Radio 1.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Anderhalf jaar geleden spraken we met hem over zijn boek 'De Zeven Vinkjes' en nu is hij weer terug: Joris Luyendijk! Joris is journalist, schrijver, (religieus) antropoloog en ook voormalig correspondent in het Midden-Oosten, waaronder de Palestijnse gebieden. Over zijn ervaringen destijds schreef hij het invloedrijke boek 'Het zijn net mensen'. In deze aflevering analyseert hij de oorlog tussen Israël en Hamas met de blik van een correspondent. En dan vallen weer andere dingen op, zul je merken. In de scherpe bewoordingen die we van Joris gewend zijn. Ook blikken we nog vooruit op de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag, in 'kinderboerderij de Lage Landen' zoals Joris het noemt.

David Boogerd in gesprek met Joris Luyendijk, uiteraard samen met vaste gast theoloog Stefan Paas, professor aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.
📱 Volg ons op Instagram
📅 Meld je aan voor De Ongelooflijke Live!
🎧 Afl. 88 Is niet-gelovig zijn een privilege? De nu al beruchte 'Zeven Vinkjes' met Joris Luyendijk
🎧 Afl. 143 Wat je moet weten over 75 jaar Israël en het conflict met de Palestijnen (met Jan van Benthem)
🎧 Afl. 166 Waarom de oorlog tussen Israël en Hamas ons zo polariseert (met Beatrice de Graaf)

bookmark
plus icon
share episode

Hij behoort tot de allergrootste denkers van de geschiedenis maar werd in ons land lang gevreesd en gehaat: Baruch Spinoza. Een joods-Nederlandse filosoof uit de 17e eeuw die enorm veel impact heeft gehad op hoe wij denken over politiek, tolerantie, vrijheid en religie. 'De God van Spinoza' is een begrip, mede omdat Einstein zei daarin te geloven, al zien anderen Spinoza als de eerste moderne atheïst. Maar was hij dat wel? En wat moeten we vandaag de dag van hem weten?

Daarover spreken we filosoof Ronald van Raak - die ons eerder al eens een prikkelend college gaf over Erasmus. Hij was 15 jaar Tweede Kamerlid van de SP en is tegenwoordig hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef het boek Spelen met waarden, betalen met gedachten, over Spinoza, Erasmus en dat wat ons bindt.

David Boogerd spreekt hem uiteraard samen met vaste gast, theoloog Stefan Paas, professor aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.

📱 Volg ons op Instagram
📱 Volg David op X, Threads of LinkedIn
🎧 Afl. 132 Wat we kunnen leren van Erasmus, een van de grootste Europese denkers ooit (met Ronald van Raak)

bookmark
plus icon
share episode

Morgen is het 7 oktober: een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël. Een aanval die diepe wonden sloeg, niet alleen in Israël, maar uiteindelijk in de hele regio. Inmiddels zijn we talloze raketbeschietingen, bombardementen en burgerslachtoffers verder. Bevinden we ons in een neerwaartse spiraal waar niet uit te ontsnappen valt? Of gloort er nog ergens hoop?

Volgens Israël-kenner en historicus Bart Wallet is er de afgelopen weken iets aan het kantelen in het conflict. Wat dan? En hoe nu verder? En hoe kan het dat een conflict dat grotendeels seculier begon, steeds religieuzer wordt?

Veel vragen. Maar na dit uur ben je hopelijk wat bijgepraat over dit complexe conflict.

David Boogerd in gesprek met Israël-kenner en hoogleraar Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam Bart Wallet, en uiteraard vaste gast theoloog Stefan Paas, hoogleraar aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.

Vind je dit thema interessant? Luister dan volgende week naar ons gesprek met de Palestijns-Nederlandse presentator en jounralist Kefah Allush.

Dit gesprek voerden we live op NPO Radio 1 in De Ongelooflijke Radio, vandaar de afwijkende audiovormgeving t.o.v. onze reguliere Ongelooflijke Podcasts.

📱 Volg ons op Instagram
📱 Volg David op X of LinkedIn
📱 Volg Stefan op LinkedIn

🎧 Luister ook de podcast Wallet & van Weezel.

Relevante aflevering(en):
🎧 Afl. 161 - De aanval op Israël (de uitzending van 7 oktober 2023 met Mart de Kruif en Bart Wallet)
🎧 Afl. 143 - Wat je moet weten over 75 jaar Israël en het conflict met de Palestijnen (met Jan van Benthem en Stefan Paas)
🎧 Afl. 166 - Waarom de oorlog tussen Israël en Hamas ons zo polariseert (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas)
🎧 168 - Joris Luyendijk kijkt als ex-correspondent naar Israël-Hamas

bookmark
plus icon
share episode

We blikken vooruit op het nieuwe jaar met vriend van de show Anton de Wit, schrijver en hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Anton noemt 2024 een jaar van de waarheid als het gaat om de Rooms-Katholieke Kerk, hij vreest zelfs voor een kerkscheuring. Maar we bespreken ook andere grote thema's van 2024, het jaar waarin meer mensen naar de stembus gaan dan ooit. Wijzelf met de Europese Verkiezingen maar ook in Amerika waar Trump weer kans maakt om president te worden. Anton ziet dat we worstelen met een autoriteitscrisis - zo schrijft hij in zijn nieuwe boek 'Geloof jij het?'. Of het nu gaat om de media of je geloof - we moeten weer meer vertrouwen in autoriteiten, instituten en bemiddelaars - betoogt hij. We hebben de waarheid min of meer geïndividualiseerd, mede dankzij het protestantisme en de Verlichting. En wat de secularisatie betreft: gaan we in 2024 meer bekeringen tot het christendom zien zoals Ayaan Hirsi Ali?

David Boogerd in gesprek met Anton de Wit en vaste gast Stefan Paas, professor aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.

📱 Volg ons op Instagram
📱 Volg David op X, Threads of LinkedIn
🎧 Afl. 119 - Mythes, sprookjes, J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis (met Anton de Wit en Stefan Paas)

bookmark
plus icon
share episode

Dit is de week van de een-na-grootste democratische verkiezingen ter wereld: de Europese Verkiezingen. En er gebeurt van alles, zowel internationaal als ook in ons eigen land waar een nieuw kabinet steeds meer vorm begint te krijgen. Tijd om bij te praten met Geert Mak, journalist en schrijver van bestsellers als 'In Europa' en 'De Eeuw van mijn Vader'. Hij is iemand met een scherp oog voor wat er in Nederland en Europa allemaal gebeurt. Volgens Mak bevinden we ons in een 'nieuwe fase van de geschiedenis', waarin zelfs een nieuw wereldbeeld aan het ontstaan is. Veel mensen zijn ontheemd - ziet hij - en hij heeft concrete ideeën over wat je daaraan kan doen. Welke rol speelt religie hierbij? En is Europa nog het continent van de toekomst of voorspelt ook de grootste voorvechter dat het Europees project een aflopende zaak is?

David Boogerd in gesprek met Geert Mak en natuurlijk vaste gast theoloog Stefan Paas, hij is professor aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.
📱 Volg ons op Instagram
📱 Volg David op X, Threads of LinkedIn
🎧 Afl. 35 - Geert Mak over Europa, religie en een zwarte horizon
🎧 Afl. 192 - Waarom Europa cultuurchristendom nodig heeft en Nederland een gek land is (met Hendrie van Maanen)
🎧 Afl. 180 - De Europese droom van Jan Peter Balkenende en Govert Buijs

bookmark
plus icon
share episode
De Ongelooflijke Podcast - #2 - Baudet, populisme en de kerk

#2 - Baudet, populisme en de kerk

De Ongelooflijke Podcast

play

04/19/19 • 50 min

Wat heeft de opkomst van Thierry Baudet, Donald Trump en andere populisten te maken met de de kerk? En is het goed dat Baudet zich opwerpt als verdediger van het cultuurchristendom? In deze tweede aflevering van 'De Ongelooflijke Podcast' bespreekt David Boogerd deze belangrijke vragen met historicus James Kennedy en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas.
bookmark
plus icon
share episode
De Ongelooflijke Podcast - #24 - Angst in tijden van corona met Damiaan Denys en Stefan Paas
play

03/20/20 • 55 min

De coronacrisis maakt veel mensen angstig. Hoe kan je het beste omgaan met die angst, als je weet dat ook jij waarschijnlijk ziek zal worden? En hoe komt het dat onze samenleving überhaupt steeds angstiger lijkt te worden? David Boogerd praat over corona, angst en religie met Damiaan Denys en Stefan Paas. Damiaan Denys is psychiater en filosoof, hoofd van de psychiatrieafdeling van het AMC en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam Stefan Paas is voormalig Theoloog des Vaderlands, hoogleraar aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does De Ongelooflijke Podcast have?

De Ongelooflijke Podcast currently has 247 episodes available.

What topics does De Ongelooflijke Podcast cover?

The podcast is about Christianity, Spirituality, Religion & Spirituality and Podcasts.

What is the most popular episode on De Ongelooflijke Podcast?

The episode title '#217 - De wolf, existentiële eenzaamheid en de zoektocht naar geluk (met Denker des Vaderlands Marjan Slob en Stefan Paas)' is the most popular.

What is the average episode length on De Ongelooflijke Podcast?

The average episode length on De Ongelooflijke Podcast is 68 minutes.

How often are episodes of De Ongelooflijke Podcast released?

Episodes of De Ongelooflijke Podcast are typically released every 7 days.

When was the first episode of De Ongelooflijke Podcast?

The first episode of De Ongelooflijke Podcast was released on Apr 3, 2019.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments