De Dag
NPO Radio 1
5.0
(1)



4 Listeners
5.0
(1)
All episodes
Best episodes
Top 10 De Dag Episodes
Best episodes ranked by Goodpods Users most listened
11/01/23 • 21 min
In 1949, één jaar nadat de onafhankelijkheid is uitgeroepen, wordt Israël lid van de Verenigde Naties. Een belangrijk moment, want het land krijgt daarmee niet alleen het recht op bescherming door de VN, maar ook de plicht om bindende resoluties over vrede en veiligheid na te leven. Bij eerdere grote oorlogen in Israël vormden die resoluties een belangrijk raamwerk voor vredesonderhandelingen, vertelt Hans Wurzer van Instituut Clingendael in deze podcast. Maar aan een oplossingen voor de lange termijn wordt nu niet meer gewerkt, zegt hij.
Terwijl Israël en secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres openlijk ruzie maken, en de Israëlische delegatie geëmotioneerd jodensterren opplakt, staan binnen de VN-Veiligheidsraad de lidstaten met vetorecht lijnrecht tegenover elkaar en blijven bindende resoluties uit. Welke rol speelt de VN in deze oorlog?
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie: Elisabeth Steinz
Redactie: Rosanne Sies
11/01/23 • 21 min


2 Listeners
11/30/21 • 20 min
5.0
Op de eerste dag van het proces tegen Ghislaine Maxwell liet de openbaar aanklager er geen misverstand over bestaan: zij was een essentiële schakel in het jarenlange seksueel misbruik van minderjarige meisjes door haar vriend, soms minnaar, en zakenpartner Jeffrey Epstein. Ze zou de meisjes voor hem geregeld hebben en wist wat hij met ze deed. Soms zou ze er ook bij zijn geweest. Zelf ontkent ze.
In podcast De Dag een gesprek met Thysia Huisman, die zelf slachtoffer is van een andere handlanger en vriend van Jeffrey Epstein: de Franse modellenscout Jean-Luc Brunel. Ze werd op haar 18e door hem verkracht en durfde jaren later pas haar verhaal te vertellen. Ze schreef een boek over wat haar is overkomen en toen ze onderzoek deed naar Brunel stuitte ze op een heel netwerk van seksueel misbruik, met in het midden Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell.
Reageren? Mail [email protected]
11/30/21 • 20 min


2 Listeners
1 Comment
1
11/02/23 • 21 min
Vraag op de markt in Haaksbergen wat mensen vinden van de plannen om meer zout te winnen en je hoort dat het goed is voor de werkgelegenheid en grote zorgen over bodemdaling. In Twente wordt al meer dan een eeuw zout gewonnen, maar door de nieuwe plannen vrezen sommigen voor Groningse toestanden.
Het bedrijf Nobian wil acht nieuwe boorputten, cavernes, bouwen rond Haaksbergen. En dat ziet Epi Winkelhuis niet zitten. Hij is lid van het bewonerscollectief Laat de Hoeve niet Zakken. En dat heet niet voor niets zo, want de vrees is dat de bodem gaat dalen met schade tot gevolg.
RTV Oost-verslaggever Esther Rouwenhorst vertelt in podcast de Dag hoe de gemoederen zo hoog konden oplopen, door alles wat er in Groningen is gebeurd. Vanavond wordt er weer over gepraat in de gemeenteraad en midden november valt er waarschijnlijk een beslissing in deze langslepende zoutdiscussie.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie: Marco Geijtenbeek
Redactie: Karin Backx
11/02/23 • 21 min


2 Listeners
11/08/22 • 23 min
Het stof over het massaontslag bij twitter is nog niet gaan liggen, of er is alweer nieuws over een volgende grote ontslagronde bij een tech-bedrijf. Ook duizenden medewerkers van Meta, het moederbedrijf van Facebook, krijgen deze week te horen dat er voor hen geen werk meer is. Eerder kondigden Apple, Microsoft en Alphabet al aan dat ze met de bezem door het personeelsbestand gaan en ook bij Netflix, Vimeo, Tesla, Onlyfans en een hele lijst meer, worden mensen ontslagen.
Nieuwsuur-huiseconoom Mathijs Bouman vertelt in podcast De dag wat er aan de hand is en wat de gevolgen kunnen zijn voor de economie. En voor wie denkt: deze ontslagrondes zijn het begin van één grote bak ellende...daar kijkt hij anders tegenaan.
Reageren? Mail [email protected]
11/08/22 • 23 min

1 Listener
11/04/22 • 24 min
Oud-presidenten Trump en Obama reizen Amerika door om stemmers te mobiliseren. Dinsdag stemmen Amerikanen voor de midterms. Ze kiezen een nieuw congres, waar Democraten nu in de meerderheid zijn. Als dat verschuift naar Republikeinen wordt het voor president Biden moeilijker om plannen door te voeren.
De verkiezingscampagne staat nog volop in 't teken van de erfenis van Trump, merkt correspondent Lucas Waagmeester. Hij reisde door zuidelijke staten van Amerika om met Amerikanen te praten over de verkiezingsthema's. Lucas ziet de Democraten worstelen. De Republikeinen doen er alles aan om nu en over 2 jaar de macht naar zich toe te trekken.
Reageren? Mail [email protected]
11/04/22 • 24 min

1 Listener
11/07/22 • 22 min
De klimaattop in Egypte is voorzichtig bemoedigend begonnen voor Afrikaanse landen. Want voor het eerst staat officieel op de agenda dat rijke landen, als grootste vervuilers, arme landen - die een veel kleinere rol hebben gespeeld bij klimaatverandering -, moeten gaan helpen om schade te vergoeden. Veel Afrikaanse landen stoten weinig uit, maar worden hard geraakt en kunnen de problemen door klimaatverandering niet zelf het hoofd bieden. Meerdere plekken worden daardoor nu al onbewoonbaar.
Correspondent Elles van Gelder bezocht in aanloop naar de klimaattop zo'n plek in Somalië, waar het al twee jaar niet heeft geregend. Ze reisde naar een stad die de VN bestempelt als een van dé honger-hotspots van de wereld: Baidoa. In de podcast vertelt ze over de slachtoffers die klimaatverandering daar nu al maakt. En hoe deze plek het voorland kan zijn van zoveel andere plekken op het Afrikaanse continent.
Reageren? Mail [email protected]
11/07/22 • 22 min

1 Listener
09/16/22 • 22 min
Het is een week geleden dat de Britse koning Charles zich voor het eerst in een toespraak tot Groot-Brittannië en de rest van de wereld richtte. Sindsdien ligt zijn leven nog meer dan voorheen onder een vergrootglas. Alles wat hij zegt en doet wordt geregistreerd, zoals zijn kleine driftbui toen hij te maken kreeg met een lekkende pen. Op sociale media is dit voer voor commentaar en kritiek.
De relatie tussen Charles en de pers is al zijn hele leven gespannen. Waar zijn moeder niet vaak interviews gaf en zich vrijwel altijd diplomatiek uitte, heeft Charles zich in interviews en toespraken als kroonprins geregeld gepassioneerd, fel of ronduit onhandig uitgelaten. In deze podcast loopt oud-correspondent Hieke Jippes een paar van die opmerkelijke momenten en uitspraken langs en schetst zo een portret van de nieuwe koning van Groot-Brittannië.
Reageren? Mail [email protected]
09/16/22 • 22 min

1 Listener
#970 - Bye bye Shell
De Dag
11/16/21 • 18 min
Shellina Premix: er zijn mensen die nostalgisch terugdenken aan de tijd dat ze er met hun brommertje voor naar de pomp reden. Het schelp-logo, de gele pompen, Shell zit in het collectieve geheugen gegrift en is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Maar Royal Dutch Shell wordt Shell, zonder 'koninklijk' en zonder 'Dutch'. Het olie- en gasbedrijf wil het hoofkantoor naar Londen verhuizen en wordt dan helemaal Brits.
Daarmee is er een knoop doorgehakt in een discussie die eigenlijk al sinds de oprichting meer dan 100 jaar geleden bij vlagen oplaait, vertelt onderzoeksjournalist en historicus Marcel Metze in podcast De Dag. Volgend jaar verschijnt van hem een boek over de geschiedenis van Shell, dat volgens hem groot is geworden dankzij politiek opportunisme op cruciale momenten in het verleden. De vraag is: past de beslissing om te verhuizen in die opportunistische geschiedenis?
Reageren? Mail [email protected]
11/16/21 • 18 min

1 Listener
09/15/22 • 22 min
Miljoenen euro's gaan er van bankrekeningen van medische bedrijven naar tientallen cardiologen in ons land. Overboekingen die buiten het zicht van ziekenhuizen blijven. Dat blijkt uit onderzoek van de onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur. Artsen krijgen geld van de medische industrie voor bijvoorbeeld advies en onderzoek. Maar die transacties moeten wel gemeld worden, om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.
Betalingen van medische bedrijven aan artsen en ziekenhuizen zouden in het transaparantieregister zorg moeten staan. Maar het register doet haar eigen naam geen eer aan. Journalisten Anna Pruis en Siebe Sietsma kwamen erachter dat artsen en medische bedrijven betalingen makkelijk verborgen houden. Volgens experts worden als gevolg daarvan onze zorgpremies hoger.
Reageren? Mail [email protected]
09/15/22 • 22 min

1 Listener
01/03/22 • 20 min
In de podcast De Dag blikken we deze week vooruit op belangrijke thema’s en gebeurtenissen in dit nieuwe jaar.
Vandaag vertelt vluchteling Khaled Al Shareef zijn verhaal.
Hij vluchtte in 2015 vanuit Syrië naar Nederland. Komend jaar krijgt hij zijn Nederlandse paspoort én gaat hij afstuderen aan de TU Delft.
Khaled vertelt over de redenen van zijn vlucht, de ontvangst in Nederland, en hoe hij kijkt naar alle huidige discussies in Nederland over migratie en opvang.
Reageren? Mail [email protected]
01/03/22 • 20 min

1 Listener
Show more

Show more
FAQ
How many episodes does De Dag have?
De Dag currently has 1484 episodes available.
What topics does De Dag cover?
The podcast is about News, News Commentary, Podcasts and Politics.
What is the most popular episode on De Dag?
The episode title '#1451 - De (on)macht van de VN in de Gaza-oorlog' is the most popular.
What is the average episode length on De Dag?
The average episode length on De Dag is 22 minutes.
How often are episodes of De Dag released?
Episodes of De Dag are typically released every day.
When was the first episode of De Dag?
The first episode of De Dag was released on Feb 1, 2018.
Show more FAQ

Show more FAQ
Comments
5.0
out of 5
1 Rating