goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

De Brand in het Landhuis

NPO Radio 1 / NTR

Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. De excentrieke Brabander bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld. Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen? Als eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit podcastmaker en acteur Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen. Wat is feit en wat is fictie? De Brand in het Landhuis is een podcast van Simon Heijmans. Eindredactie en research: Marion Oskamp Sounddesign en titelsong "Places": Amir Vahidi Geluidsmixage: Sam Huisman Luister de titelsong 'Places' op Spotify: https://spoti.fi/2E2qBaM

...more

profile image

1 Listener

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 De Brand in het Landhuis Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

Aflevering 2

De Brand in het Landhuis

play

01/19/19 • 37 min

Simon Heijmans gaat op zoek naar de huisvriend van Ewald Marggraff. Deze Boudewijn Reijenga blijkt zich jarenlang te hebben ingezet om de waarheid rond de verdwenen miljoenen en schilderijen boven tafel te krijgen. Zijn Youtube-kanaal staat vol met filmpjes over Marggraff. En Simon volgt het spoor van de verdwenen documenten van de ridders van de Duitse Orde. Om wat voor documenten gaat het? Hoe waarschijnlijk is het dat die in het landhuis bewaard werden en heeft de Duitse Orde die dan nooit gemist? Verder vraagt Simon zich af hoe Ewald Marggraff eigenlijk zo'n enorm fortuin vergaarde. Was het familiekapitaal? Hoe kwamen ze daaraan?
play

01/19/19 • 37 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Aflevering 1

De Brand in het Landhuis

play

01/19/19 • 32 min

Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis om het leven. De excentrieke Vughtenaar bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld.
play

01/19/19 • 32 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Aflevering 4

De Brand in het Landhuis

play

01/26/19 • 40 min

In deze aflevering achterhaalt Simon de informatie van de klokkenluider en doet hij ontdekkingen over de schilderijen van Ewald Marggraff.
play

01/26/19 • 40 min

bookmark
plus icon
share episode

Aflevering 5

De Brand in het Landhuis

play

02/02/19 • 33 min

In aflevering 5 volgt Simon het spoor van het geld. Welke rol speelt de Marggraff Stichting hierin? Vindt hij na al die jaren de verdwenen miljoenen van Ewald Marggraff?
play

02/02/19 • 33 min

bookmark
plus icon
share episode

Aflevering 6

De Brand in het Landhuis

play

02/09/19 • 44 min

In deze slotaflevering doet kunstdetective Arthur Brand een opzienbarende onthulling over de verdwenen schilderijencollectie van Marggraff. Er duikt een nieuwe bron op die uit de school klapt over de stichting die het beheer voert over het nagelaten vermogen van de exentrieke Brabantse grootgrondbezitter.
De Marggraff Stichting heeft laten weten dat wij hetgeen wij in deze podcast vermelden ten aanzien van de statutenwijziging, het handelen in strijd met de wens van de familie en het doorsluizen van gelden naar andere stichtingen en activiteiten niet juist is. De statutenwijziging kent volgens de stichting praktische, fiscale en juridische gronden, is met de familie besproken en afgestemd met de Belastingdienst. Op https://marggraffstichting.nl/nieuws is het persbericht te lezen met daarin verwoord de mening van de Marggraff Stichting.

play

02/09/19 • 44 min

bookmark
plus icon
share episode

Trailer

De Brand in het Landhuis

play

12/12/18 • 0 min

In de vroege ochtend van 7 december 2003 breekt er brand uit in het landhuis Zionsburg in het Brabantse dorp Vught. Ewald Marggraff, de laatste bewoner van het pand, wordt later levenloos gevonden. Vlak achter de voordeur. Wie was Ewald Marggraff? Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen? Als eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit podcastmaker Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen.
play

12/12/18 • 0 min

bookmark
plus icon
share episode

Op 14 juli 1984 worden drie schilderijen gestolen van de Friese schilder Jopie Huisman.

Ze verdwenen uit galerie 't Weefhuis in Nuenen waar Huisman exposeerde, gelijk met een tentoonstelling van werk van Vincent van Gogh, ook in Nuenen. Er gaan verhalen dat Huisman voorafgaand aan de tentoonstelling zou zijn gewaarschuwd. Maar toch wilde hij de expositie ontzettend graag door laten gaan. Misschien wel té graag.

Voor Huisman was het alsof hij met het verlies van de schilderijen "Het merelnest", "De drie lotgenoten" en "Handschoenen" drie van zijn kinderen verloor. Ze zijn nooit meer teruggevonden.

Podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp gaan op zoek. Lukt het hen de gestolen werken op te sporen? Een vierdelige podcast voor NPO Radio 1 en de NTR.

play

10/13/22 • 1 min

bookmark
plus icon
share episode

Aflevering 3

De Brand in het Landhuis

play

01/19/19 • 45 min

De zoektocht naar Boudewijn Reijenga, de huisvriend van Marggraff, voert Simon naar Gert-Jan van Beijnum in Den Bosch, een voormalig kraker van een van de vele panden van Ewald Marggraff. Van Beijnum blijkt een schat aan informatie te hebben. Geeft hij Simon een sleutel in handen? Heijmans wordt benaderd door iemand die ooggetuige was van de brand en komt in contact met Rob Bartol, een journalist van Omroep Brabant die wel even denkt te weten hoe het allemaal zit. Maar is dat wel zo? Wie liegt er en wie vertelt de waarheid?
play

01/19/19 • 45 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does De Brand in het Landhuis have?

De Brand in het Landhuis currently has 8 episodes available.

What topics does De Brand in het Landhuis cover?

The podcast is about Society & Culture and Podcasts.

What is the most popular episode on De Brand in het Landhuis?

The episode title 'Aflevering 2' is the most popular.

What is the average episode length on De Brand in het Landhuis?

The average episode length on De Brand in het Landhuis is 29 minutes.

How often are episodes of De Brand in het Landhuis released?

Episodes of De Brand in het Landhuis are typically released every 7 days, 1 hour.

When was the first episode of De Brand in het Landhuis?

The first episode of De Brand in het Landhuis was released on Dec 12, 2018.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet