Değer Yaratmanın Formülü
Mete Yurtsever
Bu podcast şirketlerin değer yaratmasının çalışan ve müşterilerine insan odaklı yaklaşmalarıyla mümkün olacağını, tasarım odaklı düşünme, davranış psikolojisi, inovasyon ve yaratıcılık alanında uzman yerli ve yabancı, profesyonel ve akademisyenlerin görüşleri ışığında ele alıyor.
📧 [email protected]
🙋🏻♂️ www.linkedin.com/in/meteyurtsever
🛟 https://www.patreon.com/MeteYurtsever
All episodes
Best episodes
Top 10 Değer Yaratmanın Formülü Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best Değer Yaratmanın Formülü episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Değer Yaratmanın Formülü for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Değer Yaratmanın Formülü episode by adding your comments to the episode page.
Hayatınızın 2024 Muhasebesi, 2025 Planı
Değer Yaratmanın Formülü
12/30/24 • 20 min
Sizlerle yılın bu zamanında üç yıl önce başlattığım seriyi sürdürüyoruz. Geçirdiğimiz yılın bir muhasebesini yapıp, önümüzdeki yıl için bir plan yapıyoruz.
Bunun için Year Compass adlı çalışmadan faydalanıyoruz. Macar bir grup arkadaşın yılbaşı gecesi için hazırladıkları birkaç soru içeren kitapçık 2012'de viral oluyor. O zamandan beri 61 ülkeden 500’den fazla gönüllü ile uluslararası bir hareket haline geliyor. 52 dildeki bu ücretsiz form geçen yıl 2 milyon kez indirilmiş.
Arka arkaya sorularla, sağından solundan, kıyıdan köşeden yılınızın özetini önünüze döküyor ve analiz ettiriyor, ardından önümüzdeki yıl için kararlar aldırıyor.
Bu çalışmayı son üç senede bireysel olarak yapıp der ya topluluğu içinde grup halinde değerlendirmiştik, herkes uygun gördüğü kadarını paylaşmıştı tabii. Bu yıl da doldurduğumuz formlar üzerinden birlikte geçip, bazı bölümleri netleştirmek için birbirimizden bir anlamda destek, ilham almış olacağız. Bu kararları almak güzel ama yalnız olmadığınızı bilmek, hatta bunları paylaşmak size güç veriyor.
Ben kendi adıma yıl içerisinde etraflıca bir değerlendirme yapma imkanı bulamıyorum. Bu çalışmayı yapacağımı bildiğim için kayıt tutmaya biraz daha dikkat ediyorum sadece, katıldığım etkinlikler, tanıştığım insanlar hakkında mesela. Ama yıl sonunda bu muhasebeyi yapmak bana iyi geliyor. Bir bakışta hedeflerim doğrultusunda neyi fazla veya eksik yaptığımı görebiliyorum. Hedeflerimin de yıl içinde değiştiğini fark ediyorum ama bu farkındalık bile öğretici ve değerli. Çünkü bu hiç bitmeyecek bir yolculuk, ben de küçük adımlarla farklı patikalar deneyerek yolculuktan aldığım keyfi arttırmaya çalışıyorum.
Şimdi sizi üç yıl önce kaydettiğim year compass formunun anlatımıyla baş başa bırakacağım. Zira form hep aynı kalıyor.
Hatta siz de 2025’e güzel bir plan sahibi ve topluluk üyesi olarak başlamak isterseniz hemen Patreon hesabımdan der-ya’ya katılın, Year Compass değerlendirmesi toplantımız 5 Ocak Pazar akşamında.
Year Compas Kitapçığı'nı buradan indirebilirsiniz.
DYF Sinema Kulübü ile The Imitation Game
Değer Yaratmanın Formülü
12/25/23 • 30 min
DYF Sinema Kulübü’nün beşinci buluşmasında 2015 yılı yapımı Morten Tyldum’ın yönetmenliğini yaptığı The Imitation Game Enigma adlı filmini konuştuk.
Film İngilizlerin İkinci Dünya Savaşı’nda Almanların kullandığı Enigma adlı şifreleme sistemini kırmaya çalışmasını konu ediyor. Bu amaçla kurulan merkez yetersiz kalınca Alan Turing’in ekibe dahil edilmesi, onun etrafındakilerin inançsızlığına rağmen şifreyi çözmesi ve savaşın gidişatını değiştirmesi anlatılıyor.
Film Hollywood’un genelde yaptığı gibi tarihi kaynakların yazdıklarından biraz daha farklı bir hikaye resmediyor. Turing’in her şeyi kendi başına çözdüğü izlenimini alıyorsunuz. Halbuki İngilizlerin kendilerinin de ifade ettiği gibi Polonyalı matematikçilerin çalışmaları üzerine Turing’in bilgisayarını geliştirdiği biliniyor. Öte yandan Turing’in gerçek hayatta daha sosyal bir insan olduğunu biyografilerden öğreniyoruz. Filmde yansıtılan takıntıları da bu biyografilerde yer almıyor. Yine filmdeki birçok karakterin daha dramatik bir hikaye oluşturulması için olduklarından farklı gösterildiğini, hatta bu işlenişin akrabaları tarafından eleştiri aldığını okuyoruz.
Neticede bunlar Alan Turing’in bilgisayarın öncülerinden olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Fakat günümüzden sadece 60 yıl önce toplumun değer yargılarının onu mahkum ettiğine ve henüz 42 yaşında hayatına son verdiğine insan şaşırıyor. Kim bilir bugünkü değer yargılarımızın hangileri, ne kadarı bundan 50 yıl sonrakileri şaşırtacak diye düşünüyorsunuz.
Filmin yanı sıra bu sorulara ve teknoloji ve savaşlar konuşulurken konu ister istemez bugüne, yine devrim yapan teknoloji ile bitmeyen savaşlara da değindik, insanlığın kaderinin nereye evrildiği konusunda görüşlerimizi paylaştık. Sırasıyla söz alanlar
(02:17) Şeyda Hasçizmeci, (03:54) Ayşenur Sarıkaya Masat, (09:42) Suat Soy (13:00), Mete Yurtsever, (14:08) Meral Kuzu, (17:02) Cem Çağatay Karaali, (20:54) Talha Çelik, (25:06) Mete Yurtsever, (26:30) Meral Kuzu
DYF Kitap Kulübü ile Zengin Baba Yoksul Baba
Değer Yaratmanın Formülü
01/02/23 • 55 min
Kitap Kulübümüzün 24.buluşmasında Robert Kiyosaki’nin Zengin Baba Yoksul Baba adlı kitabı üzerine konuştuk. Bu bölümde her zaman olduğu gibi katılımcılarımızın kitaba ilişkin görüşlerine yer veriyorum.Kiyosaki ilk kez 1997 yılında basılan kitabında, iyi eğitimli ve maaşlı bir işte çalışan öz babası (fakir baba) ile arkadaşının kendi işini yapan babasının (zengin baba) para ve iş yaşamına ilişkin görüşlerinden yola çıkarak paranın servet gelişimi için nasıl bir araç olarak kullanılmasına dair inanç ve fikirlerini, kişisel finansmanın temel kavramlarını basit bir dille anlatmaya çalışıyor. Sanıyorum en yüksek faydayı memur bir çevreden çıkan maaşlı çalışanlar alacaktır. Bir şekilde ticaretle uğraşan veya kendi işini yapan kişiler veya onları gözlemleme imkanı olan kişiler için çok yeni birşey söylemiyor diyebiliriz.Biz de kitabı enine boyuna konuştuk, bunu daha önce okusaydım diyenler olduğu gibi kitabı gömenler ve fazla hayalci veya klişe bulanlarımız da oldu. Hızlı okunan bir kitap olduğu için eğer yukarıda bahsettiğim ilk gruba giriyorsanız göz atmanız zaman kaybı olmaz.Şu iki notu da iletmeden geçmeyeyim. ilki; Kiyosaki geçtiğimiz Ağustos ayında bir tweet attı ve 2008’de kendisine büyük servet kazandıran finansal krizin aynısının yaşanacağını, bunun büyük bir fırsat sunduğunu söylemişti. Demek istediği varlıkların değerinin çok düşeceği ve buradan satın alınabileceği idi. Açıkçası emlak piyasasını bilmiyorum ama borsalar üçte bir oranında değer kaybetti. Daha fazla düşüş olur mu, veya ne zaman eski seviyelerine gelir bunu da göreceğiz.İkinci notum ise görüşlerinizi etkiler mi bilmiyorum ama Kiyosaki’nin 2006 yılında Neden Zengin Olmanızı İstiyoruz? adlı Donald Trump ile yazdığı bir kitap da var. Kiyosaki her iki seçim kampanyasında da Trump’ın destekçilerindendi.
Aycan Acar Şahin (03:06), Hande Tonyalı (05:48), Mustafa Başar (07:27), Ömer Tural (10:32), Hatice Ergüven Doydum (13:17), Dilek Sena Çekin (16:42), Müge İrfanoğlu (19:35), Ertan Toker (22:15), Yasemin Parlak Demir (23:52), Yavuz Abut (27:44), Talha Çelik (34:29), Mustafa Bekmezci (38:12), Can Şarman (40:15), Selim Uysal (44:42), Mustafa Başar (49:02), Tuğberk Karan (49:46), Alim Küçükpehlivan (52:26)
DYF Kitap Kulübü ile Hatalar Psikolojisi
Değer Yaratmanın Formülü
12/05/22 • 27 min
Geçtiğimiz hafta, Kasım ayının son Çarşamba günü Kitap Kulübümüzün 23üncü buluşmasında Carol Tavris & Elliot Aronson'dan Hatalar Psikolojisi'ni konuştuk. Bu bölümde her zaman olduğu gibi katılımcılarımızın kitaba ilişkin görüşlerine yer veriyorum.Tavris ve Aronson sosyal psikoloji alanında çalışan bilim insanları. Kitabın orijinal adı “Mistakes were made” (but not by me) Bu politikacıların sorumluluk almadan yaptıkları itiraflara gönderme yapıyor. Yani bazı hatalar yapıldı ama yani ben yapmadım, benim kabahatim, ihmalim yok. Bunu Nixon, Reagan, Clinton, Kissenger, Bush gibi politikacılardan örnekler vererek anlatıyor.Kitabın tamamı aslında bilişsel uyumsuzluk adı verilen Amerikalı sosyal psikolog Leon Festinger’in teorisi hakkında. Ki Aronson da onun öğrencisi. Bilişsel uyumsuzluk, bireyin inanç, davranış, söylem, değer ve fikirleri arasında bir çelişkiyle karşı karşıya kaldığı durumlarda ortaya çıkıyor. Kitapta çok çarpıcı bir tespit var. Tutarsız davranan bazı insanların bizi kandırmaya çalıştığı yanılgısına düşebiliyoruz, aslında onlar kendilerini kandırıyorlar. Kitabın arka yazılarından biri bunu güzel özetliyor.“Sevgililerin, avukatların, doktorların, politikacıların; herkesin kendi kendini nasıl kandırdığına dair etkileyici bir çalışma... Sunduğu bilimsel kanıtlar, gerçekçi ve sağduyulu cazibesi nedeniyle, Hatalar Psikolojisi oldukça inandırıcı. Bu kitabı okuyarak, liderlerimizin, sevdiklerimizin ve -dürüst davranırsak- kendimizin davranışlarını anlayabiliriz; insanın doğasının bazı şaşırtıcı gizemleri daha açık görünmeye başlayabilir. Kitabın sonunda hatalı adımlarımızı kabul etmekten kaçınmamızı sağlayan yöntemler, çok daha aşina hale geliyor. Biz -ve bizi yönetenlerle bize yol gösterenler- yalnızca “Ben bir hata yaptım, özür dilerim” demenin gücünü ve değerini bir anlasak, bizim ve herkesin hayatının ne kadar olumlu bir yönde etkileneceğinin farkına varırız.”Evet dilerseniz şimdi sohbetimize kulak verelim. Söz alan arkadaşlar sırasıya
(02:42) Aycan Acar Şahin, (05:12) Yavuz Abut, (06:43) Halime Özben Hacı, (09:21) Yavuz Abut, (10:15) Aycan Acar Şahin, (11:07) Yasemin Parlak Demir, (12:51) Selim Uysal, (14:18) Alim Küçükpehlivan, (16:42) Betül Emre, (17:50) Yasemin Parlak Demir, (19:21) Yavuz Abut
Dr. Dilek Turan ile İnovasyon Kültürü ve Yönetimi
Değer Yaratmanın Formülü
11/28/22 • 41 min
Bu bölümde konuğum ReCode Consulting Kurucusu Dr.Dilek TuranDilek Hanım inovasyonu hem akademide hem de iş hayatında çalışmalarına konu edinmiş bir iş insanı. Kendisiyle önce Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu VitrA İnovasyon Merkezi’nde İnovasyon Projeleri Yönetim Ofisi’nin liderliğine uzanan 7 yıllık deneyimi hakkında konuştuk. Ülkemizde sektöründe önde gelen bir kurumun inovasyon yolculuğunda hangi aşamalardan geçtiğini, hangi zorlukları aştığını öğrenmiş olduk.Dilek Hanım son 1.5 yılda ise gerek Eczacıbaşı’nda, gerek akademide, gerekse TTGV Xnovate Fellow programında edindiği bilgi ve tecrübeleri ile kurucusu olduğu ReCode Consulting ve İş Ortağı olduğu MindWorks’te Ar-Ge ve inovasyonla dönüşüm gerçekleştirmek isteyen kurumlara rehberlik ediyor. Bu alanda kurumların inovasyon kabiliyetini ölçen Innoquotient yönteminden, inovasyon ekipleri arasındaki iletişim problemlerinden ve doğru soruları sormanın öneminden konuştuk. Dilek Hanım ayrıca TTGV tarafından yayınlanan kendisinin de katkıda bulunduğu iki yayından referanslar verdi, mutlaka göz atmanızı tavsiye ederim, linklerini bölüm notlarında bulabilirsiniz.(02:21) Eczacıbaşı Vitra inovasyon yolculuğu (10:31) Eczacıbaşı Grubu ile koordinasyon (12:16) Kurum kültürünün inovasyon üzerindeki etkisi (13:45) Innoquotient modeli (18:29) Modelin Türkiye’deki yorumlanması (20:41) ReCode’un çalışmaları (22:22) teknik ve ticari ekipler arasındaki iletişim problemleri (28:57) Soru sormanın incelikleri (36:03) Dilek Turan’ın değer yaratma formülü
XNOVATE Fellows: İnovasyon Liderliği Fellowship Programı 1.Dönem Etki Projeleri, TTGV,
https://www.xnovate.org/assets/theme/fellows/files/xf-donem-bir-etki-projeleri.pdf
Ürün Yönetimi Perspektifinden Türkiye Deneyimleri Derlemesi, TTGV, 2022
https://www.ttgv.org.tr/tur/images/publications/63732ee6ce56e.pdf
Dr.Dilek Turan’ın Linkedin profili
https://www.linkedin.com/in/dr-dilek-turan-75891942/
Dr.Dilek Turan’ın e-posta adresi
mailto:[email protected]
DYF Kitap Kulübü ile Şiddetsiz İletişim
Değer Yaratmanın Formülü
12/04/23 • 55 min
Kitap Kulübü’müzde Kasım ayında 35’inci buluşmamızda Marshall Rosenberg’in “Şiddetsiz İletişim” adlı kitabını konuştuk. Bu bölümde her zaman olduğu gibi katılımcılarımızın kitaba ilişkin görüşlerine yer veriyorum.
Rosenberg iletşimin empatiyle, samimiyetle ve açıklıkla yapılması gerektiğini anlatıyor. Bunun için önerdiği dört aşamalı bir teknik var kitabında anlattığı. Bunu gerçekten olabilecek en zorlu koşulların testine tabi tutmuş. Kan davası içindeki çetelerden, uluslararası çatışma içindeki gruplar gibi.
Her bölümde küçük testler var, aktarılanları sindirip sindirmediğinizi anlayabileceğiniz. Ayrıca baştan sona uzun diyaloglar var, bu tekniği uyguladığı kişilerle yaptığı konuşmaları aktaran, dolayısıyla bir tiyatro sahnesi izler gibi takip edebiliyorsunuz, nasıl iletişim kurduğunu.
Açıkçası kitaptaki bazı uyarıların önceden farkına vardığımı ve uyguladığımı düşünüyorum. İnsanlarla sinirlenmeden diyalog kurabilmek, veya akıl vermekten veya ironiden mümkün olduğunca kaçınmak gibi. Ama bazı konularda ne kadar gelişime açık olduğuma beni ikna etti. Hemen üç tanesini sayabilirim.
“Duygularımızın sorumluluğunu alma”; başkalarını duygu durumumuzdan sorumlu tutmama. Yani bir kişiyi davranışlarını beğenmemiz nedeniyle suçlamanın kendi eksikliğimizden kaynaklandığını anlamak, ki bunu 189 ve 190 bölümde özetlediğim Duygusal Güçle liderlik etmenin sinirbilimi kitabında daha geniş değinmiştim.
“İhtiyaçları dile getirme” bu en çok yaptığımız hatalardan, hep karşımızdakinin anlamasını bekliyoruz, kendimiz ihtiyaçlarımızı dile getirmiyoruz, o kadar boşa zaman harcanıyor ve yıpranıyoruz ki, bunu nasıl öğrenemediğimize inanamıyorum.
Bir de “aile ile, kan bağı olanlarla empati kurmanın zorluğu”. Bu ne yaman çelişkidir. En yakın olduklarımızı kalben dinleyememek. Ama insanın kendisine bile şefkat göstermeyebileceğini düşünürsek o kadar da şaşırmamalı belki de.
Sonuçta insanın küçüklüğünden beri maruz kaldığı iletişim tarzından kurtulmak kolay değil. Kitaptaki bazı yaklaşımları yadırgıyorsunuz. Bu bize uymaz diyebiliyorsunuz ama ben denemenin ve içselleştirmenin işe yarayacağına inanıyorum. En azından en yakınlarımızla, en kıymetlilerimizle. Bunun için hem okuyun hem okutun diyorum.
Bu bölümde söz alan arkadaşlarım,
(03:09) Yavuz Abut, (07:55) Aycan Acar Şahin, (10:58) Meral Kuzu, (14:11) Hatice Ergüven Doydum, (16:27) Cem Çağatay Karaali, (20:08) Elif Burcu Yılmaz, (24:55) Müge İrfanoğlu, (27:10) Aydan İrem Sungur, (30:55) Seda Diril Boyraz, (32:50) Belgin Elmas, (36:45) Hicran Şaşmaz, (40:46) Suat Soy, (43:45) Meral Kuzu, (46:06) Ersin Polat, (49:37) Olcay Çat, ve (51:05) Talha Çelik
Faruk Toprak ile Dijital Pazarlama ve Yapay Zeka
Değer Yaratmanın Formülü
12/11/23 • 58 min
Bu bölümde konuğum pazarlama danışmanı, girişimci ve podcaster Faruk Toprak.
Faruk, geçtiğimiz günlerde düzenlene “Yapay Zeka ve E-ticaret” konulu bir konferansın düzenleyicileri ve konuşmacıları arasındaydı. Bu ilgi çekici başlık hakkında konuşmadan önce dijital pazarlama alanında merak ettiğim bir kaç soru sordum.
Dijital pazarlamanın dijital reklamlardan ibaret olmadığını, kimlerin bundan nasıl faydalanabileceklerini konuştuk. Benim de üyesi bulunduğum, hizmet sektöründe faaliyet gösteren danışmanlar, koçlar, eğitmenler için de tavsiyelerini sordum.
E-ticaret ve özellikle e-ihracat giderek büyüyen ve önem kazanan sektörler. E-ticarette reklamların doğru ve yanlış kullanımlarından söz ettik. Faruk özellikle KOBİ’lerin e-ihracat alanında karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini sıraladı.
Son olarak son dönemde ortaya çıkan ve her ölçekte firmaya destek olabilecek yapay zeka uygulamalarından örnekler verdi. Ürünlerinize dilediğiniz gibi arka plan oluşturabileceğiniz Mokker, kişiselleştirilmiş içerik üretici Surewriter, kendi ses ve görüntünüzle gerçeğe yakın çoklu videolar üretebileceğiniz BHuman, yapay zeka destekli yazışma hizmeti Tidio, bütün dijital verilerinizi besleyebileceğiniz bir kişisel asistan MEM AI, anketlerle müşterilerinizi nabzını tutan Holler, reklam içeriklerinizi ihtiyacınıza uygun yaratan AdCreative AI ve kampanya yönetmek için kullanabileceğiniz bir platform sunan Jasper.
Faruk’un “Türkiye’de dijital pazarlama” podcastini takip etmenizi tavsiye ederim.
(02:48) Dijital pazarlamanın kapsamı (05:02) Dijital pazarlama ne zaman ve kimler için (09:58) Hizmet üretenler nelere dikkat etmeli (11:47) e-ticaret büyümesi (16:50) KOBİ’lerin yaşadığı sorunlar (23:16) Yapay zekanın katkısı (33:55) Küçük işletmeler için örnek yapay zeka araçları (51:14) Faruk’un değer yaratma formülü
Faruk Toprak’ın blogu
www.faruktoprak.com
Faruk Toprak’ın e-posta adresi:
[email protected]
Gülden Türktan ile Liderliğin Karanlık Yüzü
Değer Yaratmanın Formülü
05/22/23 • 42 min
Bu bölümde konuğum yazar, ekonomist, yönetim danışmanı Dr. Gülden Türktan.
Bu yılın başında Forbes dergisi dünyanın dört bir yanından ilham veren kadınları paylaştığı ”50 Over 50” listesinin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika seçkisinde, G20 bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve ekonomiye eşit katılım odağında faaliyet gösteren Women20 (W20) Kurucu Başkanı Gülden Türktan’a da yer verdi. Gülden Hanım kariyerine bir çok firmanın yönetim kurulu üyeliğini sığdırmış, ülkemizi bir çok uluslararası platformda başarıyla temsil etmiş bir iş kadını ve girişimci.
Liderliğin görünen yüzü gıpta edilen veya kıskanılan, ayrıcalıklara sahip bir pozisyon. Ama görünmeyen yüz çatışmalar, zorluklar arasında yalnızlıkla eş anlamlı. Gülden Hanım iş hayatında tanık olduğu hikayeleri kendi penceresinden çıkarımlarıyla paylaşıyor. Sakinlikle, dinleyerek, varsayımlarını sorgulayarak, işin olumlu tarafından bakarak nasıl karanlıktan aydınlığa çıkılabileceğinin ipuçlarını veriyor.
Yaz da geliyor, bir tatil günü 2-3 saatte keyifle okuyabileceğiniz bir kitap listenize almanızı tavsiye ederim.
(02:36) Liderlikle ilişkisi (06:48) Liderin rolü (12:23) Çalışanlara alan tanımak (18:11) Kendi motivasyonunu yaratmak (22:00) Çıkarım merdiveni (28:07) Olumlu düşünmenin gücü (36:25) Gülden Türktan’ın değer yaratma formülü
Gülden Türktan’ın web sitesi
https://www.guldenturktan.com/tr/
E-posta adresi:
[email protected]
Zeynep Kömürcü Bulut ile Dijital Pazarlama ve İşgücü
Değer Yaratmanın Formülü
09/26/22 • 45 min
Bugünkü konuğum dijital pazarlama stratejisti ve yazar Zeynep Kömürcü Bulut.Zeynep gördüğüm en inovatif insanlardan. 2018’de dijital ebeveynleri istihdam edeceği uzaktan çalışan bir dijital pazarlama ajansı olarak kurguladığı Stradesco’yu kuruyor. Geçtiğimiz haftalarda 55 yaş üstü dijital pazarlama hakkında bilgi sahibi olmayan ama merak duyan profesyonellere şirketinde stajyer olmaları için bir çağrı yaptı. Zeynep aynı zamanda teknoloji konulu üç masal kitabının yazarı. Oldukça çizgi dışı biri olduğu konusunda sanırım bana katılırsınız.Zeynep iş gücü piyasasındaki dönüşümü memnuniyetle karşılıyor ve kucaklıyor. Gençlerin önceki nesillere nazaran daha talepkar olduğunda hemfikir ancak ona göre olması gereken de bu. Dijital göçebelik çalışana daha fazla özgürlük sunan ve iş tatminini de arttıran bir çalışma modeli.İçerik pazarlamasında da büyük gelişme olduğunu, ancak bu hızlı gelişmenin birçok “uzman”ı piyasaya çıkardığını, nitelikli bir hizmet almak için iş ve reklam verenlerin kendilerini bu konuda eğitmelerinin faydalı olacağını vurguluyor. Son olarak sosyal medyayı kasıp kavuran influencer rüzgarının Linkedin’e de vardığını haber veriyor. O zaman bizi izlemeye devam edin diyorum.(02:04) Pandemi öncesi uzaktan çalışma pratiği (04:03) Senior stajyer (07:29) Reklamcılıkta yetenek sıkıntısı var mı? (09:55) Dijital göçebelik (14:31) Dijital araçların reklamcılığa etkisi (19:37) İçerik: Kral, Tasarım: Kraliçe Strateji: Ajan (27:49) Influencer pazarlaması (30:23) Linkedin’de influencer olmak (33:57) Masal kitapları yazarlığı (40:40) Zeynep’in değer yaratma formülü
Zeynep Kömürcü Bulut’un e-posta adresi
mailto:[email protected]
Zeynep Kömürcü Bulut’un Linkedin profili
https://www.linkedin.com/in/zeynepkomurcu/
Prompt Et: Doğru Soruyu Sor - 27.Araştırma Zirvesi'nden Notlarım
Değer Yaratmanın Formülü
05/13/24 • 17 min
Bu bölümde geçtiğimiz Pazartesi günü Türkiye Araştırmacılar Derneği’nin düzenlediği 27. Araştırma Zirvesi'nde aldığım notlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Zirvenin ana teması “Prompt Et: Doğru Soruyu Sor” idi. Bu konunun üzerine düşünmeyi ne kadar önemsediğimi biliyorsunuz. Doğru soruyu sormakla, sadece bilgi toplamakla kalmıyor, aynı zamanda yapay zekayı geliştiriyoruz ve bize nasıl hizmet edeceğini de şekillendiriyoruz. Bu bölümde, zirvede öne çıkan bazı konuşmacıların düşüncelerini ve deneyimlerini aktaracağım.
Açılışta, IPSOS Türkiye CEO'su ve TÜAD'ın yeni başkanı Sidar Gedik konuşmasında Türkiye'deki sivil toplumun zayıf yapısına ve araştırma sektörünün kalkınma için önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Emre Alkin ise ekonomik sorunlara değinerek, verinin korunmasının ve doğru analiz yapabilmenin önemini vurguladı. Smiley curve yaklaşımını hatırlattı, hep söyleyegeldiğimiz üretimi değil öncesi ve sonrasındaki katma değerin önemine dikkat çekti.
Toplumsal ve kültürel konulara değinen Psikolog İdil Sevil, Türk kültürünün duygusal yapısı ve Batı kültürleriyle olan farklılıklar üzerine konuştu. İdil Hanım, Türkiye'de karşılıklı bağımlılık ve duygusal bağların baskın olduğunu, bu durumun toplumsal davranışlarımıza nasıl yansıdığını anlattı.
Yasemin Yıldırım ise P&G'nin tüketici araştırmalarının 100 yıllık tarihinden ve günümüzde yapay zeka ile nasıl işbirliği yaptıklarından bahsetti.
Sürdürülebilirlik konusuna değinen Aysun Şabanlı ve Yasemin Özen Gürelli, Ipsos'un çevresel ve sosyal sorunlara insanların ne kadar ilgili ve kaygılı olduklarına göre beş farklı segment belirlediğini anlattı. Bu yaklaşım, markalara hedef kitlelerine nasıl ulaşacakları konusunda önemli ipuçları veriyor.
Son olarak, Medina Turgul DDB Kreatif Direktörü Ahmet Terzioğlu yönetimindeki panelde, reklamcılık ve yapay zekanın rolü ele alındı. Yapay zekanın yaratıcı süreçlerde nasıl bir yardımcı olabileceği ve gelecekte bu teknolojinin sektöre etkileri tartışıldı.
Yapay Zekayı konuşmaya devam edeceğiz. Kitap Kulübü’müzde bu ay, "Yapay Zeka 2041: Geleceğimiz için 10 Vizyon" adlı kitabı okuyoruz, toplantımız 29 Mayıs Çarşamba akşamı.
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does Değer Yaratmanın Formülü have?
Değer Yaratmanın Formülü currently has 241 episodes available.
What topics does Değer Yaratmanın Formülü cover?
The podcast is about Behavioral Science, Marketing, Design Thinking, Podcasts, Social Sciences, Science and Business.
What is the most popular episode on Değer Yaratmanın Formülü?
The episode title 'der ya Kitap Kulübü ile Sen Bitti Dediğinde' is the most popular.
What is the average episode length on Değer Yaratmanın Formülü?
The average episode length on Değer Yaratmanın Formülü is 33 minutes.
How often are episodes of Değer Yaratmanın Formülü released?
Episodes of Değer Yaratmanın Formülü are typically released every 7 days.
When was the first episode of Değer Yaratmanın Formülü?
The first episode of Değer Yaratmanın Formülü was released on Sep 4, 2019.
Show more FAQ
Show more FAQ