CCV-podcast
Het CCV
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werkt aan een veilig en leefbaar Nederland. Samenwerking is daarbij essentieel. Ons motto is dan ook: veiligheid maken we samen. In deze podcast zoomen we in op actuele veiligheidsthema’s.
De podcastserie is een initiatief van Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).
Deze podcastserie is geproduceerd door: Audiodroom-podcastproducties
All episodes
Best episodes
Seasons
Top 10 CCV-podcast Episodes
Goodpods has curated a list of the 10 best CCV-podcast episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to CCV-podcast for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite CCV-podcast episode by adding your comments to the episode page.
02/01/21 • 53 min
In deze 3e podcast - die voortkomt uit de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het CCV en de VNG - gaat het over het belang van goed voorbereide gemeenten, die weten hoe zij kunnen handelen als cyberincidenten en -crises in hun gemeente plaatsvinden. Met name als het gaat om semipublieke voorzieningen (zoals wegen, bruggen, scholen, ziekenhuizen) die plat komen te liggen door een hack of ransomware aanval, zal de bevolking naar de gemeente en specifiek naar de burgemeester kijken. Maar wie zitten er nou echt aan het spreekwoordelijke stuur? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in gesprek met hoofdgasten Raymond Vlecken, burgemeester van gemeente Weert en Daan Rijnders, Kwartiermaker Digitaal Veilig Den Haag bij gemeente Den Haag. En er zijn nog veel meer gasten die aan het woord komen over dit thema.
Elshout vat de aflevering samen en geeft tips waarmee gemeenten direct aan de slag kunnen. De Cyber Sessions podcasts gaan elk in op een eigen weg van de Lokale cyberwegenkaart, namelijk: 1) Eigen huis op orde, 2) Cyberincidenten en cybercrisis, 3) Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, 4) Online aangejaagde ordeverstoring.
Liever de uitzending terugkijken? Dat kan via www.hetccv.nl/cybersessions.
Meer weten? Ga naar hetccv.nl/cyber of naar vng.nl.
06/04/24 • 29 min
In aanloop van de nieuwe uitreiking van de Hein Roethof Preventieprijs neemt jurylid Hans Biesheuvel je in deze podcast mee in het belang van deze prijs. Hij spreekt daarvoor met juryvoorzitter Theo Wetering. En met Rodney van den Hengel- voorheen crimineel en verslaafd, inmiddels een ‘Heilig boontje’ - die in 2017 de preventieprijs won. Rodney is nog steeds enorm blij met deze erkenning: “Het gaf een enorme boost”.
12/12/23 • 38 min
Wanneer een jongere wordt aangehouden voor een delict dat vraagt om begrenzen, straffen of begeleiden komen verschillende opties in beeld. In deze aflevering horen we meer over wat er precies gebeurt als een jongere een delict begaat waarvoor hij/zij voor langere tijd moet worden opgesloten. Is er een alternatief behalve een gebouw met tralies en hoge muren eromheen? Zou een plaatsing in een Kleinschalige Voorziening Justitiële Jeugd (KVJJ) een betere plek voor hen kunnen zijn, omdat ze dan dichter bij hun familie, opleiding en netwerk blijven? Voor al deze afwegingen heeft de(kinder)rechter gedegen informatie nodig om in gesprek te kunnen met de jongere en diens ouders. We horen bovendien meer over de rol van de Raad voor de kinderbescherming op dat moment en hoe een KV precies werkt versus een JJI. Wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar risico's delen hun kennis over lange termijn en benodigde onderzoeken, maar weten al wel dat strenger straffen niet perse een duurzame oplossing lijkt te zijn. Maar wat dan wel?
Aan deze aflevering werken mee:
Jongere Soef
Alida Metselaar-van Roode van de Raad voor de Kinderbescherming
Ruud Jacobs projectleider KVJJ bij Levell
Peter Björn Martens Kinderrechter
Luister naar alle perspectieven en verhalen in deze podcastserie van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Kijk voor meer informatie op de website van het CCV.
Deze podcast is een Audiodroom productie in opdracht van het CCV
Geboeid | #1 Signalen op school
CCV-podcast
12/05/23 • 30 min
Wist je dat 1 op de 4 van de jongeren op een of andere manier in aanraking komt met jeugdcriminaliteit ? Ze kennen iemand of worden zelf stapje voor stapje verleid om ogenschijnlijk onschuldige dingen te doen. "Het was allemaal eerst voor de kick, voor de lol. Maar dan wordt het een manier van leven, dan wordt het normaal.". Dit vraagt onze aandacht. En dat weten we. Daarom dat we erover praten in deze 3-delige serie Geboeid. In aflevering 1 de focus op scholen. Wat hebben jongeren nodig van deskundigen en leerkrachten. Wat hebben scholen en professionals nodig om signalen goed te interpreteren. Hoe gaan we om met de signalen op school en wat kunnen we nog leren van elkaar en in het bijzonder van de jongeren zelf?
Aflevering 1 gaat over school. Want uit onderzoek van Petra van den Berg blijkt dat 1 op de 4 leerlingen persoonlijk iemand kent die in de criminele wereld zit. 1 op de 8 jongeren is wel eens benaderd om iets strafbaars te doen. Meestal is dat een bekende, iemand die ze kennen van school of het vrienden netwerk. Hiske Kromdijk van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle ziet soms ook signalen van ondermijning bij leerlingen op haar scholengemeenschap. “Jongeren hebben nog geen gevoel voor oorzaak en gevolg. Ze overzien de gevolgen helemaal niet. Daar moet je ze voor beschermen.” Ze vertelt hoe dat bij haar scholengemeenschap gebeurt. Frank Planten, zorgspecialist op een ROC, bevestigt dat en geeft handvatten voor de praktijk. Igor kreeg destijds niet de juiste hulp. “Ik moest dingen doen die ik helemaal niet wilde om mijn tanden te behouden, om te overleven.”
Houd onze socials en berichten in de gaten, want over 2 weken volgt aflevering 2: Jeugdcriminaliteit en beleid – de uitdaging. In de laatste week van januari kun je luisteren naar aflevering 3: Jeugdcriminaliteit en samenwerking – de uitdaging.
Over de podcast
De jongeren die in de podcast aan het woord komen spreken uit ervaring. Samen bedachten zij de titel: Geboeid en Berry maakte de muziek ervoor. Deze podcastaflevering is gemaakt door Audiodroom. Je kunt de podcast-serie Geboeid beluisteren via een van de volgende podcast-apps:
Luister naar alle perspectieven en verhalen in deze podcastserie van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Kijk voor meer informatie op de website van het CCV.
Aan deze aflevering werkten mee:
Igor Wawryka | Ervaringsdeskundige
Frank Planten | Zorgspecialist Koning Willem I College
Frank is onderdeel van het ontwikkelde spel: Onder mijn Ogen
Petra van den Berg | Programmaleider Leerlingalert
Hiske Kromdijk | Directeur Thorbecke Scholengemeenschap
De rap is geproduceerd door: Berry
Productie in handen van Audiodroom podcastproducties
03/04/21 • 29 min
Iedereen kan werken vanuit een omgebouwde slaapkamer, maar als sekswerker loop je in veel gemeenten tegen een muur aan. We praten met diverse beleidsmakers over hun overwegingen en zorgen. Hoe zit het met de wetgeving- en vergunningstelsels, hoe gaan sekswerkers en zorgmedewerkers hiermee om en hoe verhoudt beleid zich tot de zorgen rond mensenhandel.
De podcastserie is een initiatief van Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).
Aan deze podcastserie werken mee:
Hadeline Vorselaars-Rietbergen (Gemeente Tilburg)
Rob de Bie (Gemeente Lelystad)
Floortje van de Corput (Handhaving Tilburg)
Ilse Boomaars (Politie)
Heleen Driessen (GGD)
Sekswerkers: Foxy Angel, Linda en Jessie.
Jessie schreef een boek over haar vak: Echte Knuffels en Meer
Ben Kolman (voormalig leidinggevende psychiatrie)
Deze podcastserie is geproduceerd door: Audiodroom-podcastproducties
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
02/17/21 • 27 min
Sinds corona is werken vanuit huis ineens veel gewoner geworden. Iedereen kan werken vanuit een omgebouwde slaapkamer, maar als sekswerker loop je in veel gemeenten tegen een muur aan. Hoe is het om als sekswerker thuis te werken, mag dat wel, waarom wordt hiervoor gekozen en wat is het verschil met bordelen of sekshuizen ? We praten met sekswerkers die vertellen over hun werk vanuit huis.
De podcastserie is een initiatief van Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).
Aan deze podcastserie werken mee:
Hadeline Vorselaars-Rietbergen (Gemeente Tilburg)
Rob de Bie (Gemeente Lelystad)
Floortje van de Corput (Handhaving Tilburg)
Ilse Boomaars (Politie)
Heleen Driessen (GGD)
Sekswerkers: Foxy Angel, Dennis en Jessie.
Jessie schreef een boek over haar vak: Echte Knuffels en Meer
Ben Kolman (voormalig leidinggevende psychiatrie)
Deze podcastserie is geproduceerd door: Audiodroom-podcastproducties
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Afl 2 Cyber sessions ‘Eigen huis op orde’
CCV-podcast
02/01/21 • 40 min
In deze aflevering van de Cyber Sessions podcasts van het CCV en de VNG staat de noodzaak om als gemeente je eigen huis op orde te hebben, centraal. Er worden steeds meer gemeenten gehackt in Nederland. Systemen worden platgelegd of gegijzeld. En gevoelige gegevens van burgers worden gestolen. Rian van Dam, (cyber)burgemeester van gemeente Hollands Kroon, en Nausikaa Efstratiades, hoofd van de Informatiebeveiligingsdienst, vertellen samen met Geert Schoots en Mariet Barneveld-Grootenboer in de studio hoe gemeenten dit kunnen voorkomen. Rogier Elshout – de host van alle Cyber Sessions – vat de aflevering samen en geeft tips waarmee gemeenten direct aan de slag kunnen.
De Cyber Sessions podcasts gaan elk in op een eigen weg van de Lokale cyberwegenkaart, namelijk: 1) Eigen huis op orde, 2) Cyberincidenten en cybercrisis, 3) Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, 4) Online aangejaagde ordeverstoring.
Liever de uitzending terugkijken? Dat kan via www.hetccv.nl/cybersessions.
Meer weten? Ga naar hetccv.nl/cyber of naar vng.nl.
02/01/21 • 61 min
Cyber Sessions podcast ‘Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit’
Ondernemers worden gehackt, ouderen trappen in een phishing-mail en jongeren worden ingezet als online geldezels. Misschien wat kort door de bocht, maar het is een feit dat steeds meer mensen slachtoffer worden van online criminaliteit. Welke preventieve rol heeft een gemeente daarin? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in deze 4e aflevering in gesprek met Iris Meerts, (cyber)burgemeester van de gemeente Wijk bij Duurstede en Leonora Buis-Meulmeester, beleidsadviseur bij VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR). En er zijn nog veel meer gasten die aan het woord komen over dit thema. Mis het niet.
De Cyber Sessions podcasts gaan elk in op een eigen weg van de Lokale cyberwegenkaart, namelijk: 1) Eigen huis op orde, 2) Cyberincidenten en cybercrisis, 3) Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, 4) Online aangejaagde ordeverstoring.
Meer weten? Ga naar het CCV-dossier Cybercrime of naar vng.nl.
Afl. 1 Cyber Sessions: Introductie
CCV-podcast
02/01/21 • 56 min
In deze eerst Cyber Sessions podcast vertellen de hoofdgasten van deze aflevering Astrid Nienhuis, burgemeester van Heemstede en Ronny van Gerven, regionaal projectleider over praktische zaken rondom digitale veiligheid: Waar begin je, hoe krijg je het bestuur mee, welke partners heb je nodig? Presentator Rogier Elshout laat daarbij de Lokale cyberwegenkaart van het CCV uitgebreid aan bod komen. Die maakt duidelijk welke rol de gemeente kan pakken, welke gevaren er op de weg zijn en waar de gemeente hulp kan inroepen. Deze eerste podcast is een introductie van het thema, de volgende vier uitzendingen gaan elk in op een eigen weg van de Lokale cyberwegenkaart, namelijk: 1) Eigen huis op orde, 2) Cyberincidenten en cybercrisis, 3) Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, 4) Online aangejaagde ordeverstoring
Liever de uitzending terugkijken? Dat kan via www.hetccv.nl/cybersessions.
Meer weten? Ga naar hetccv.nl/cyber of naar vng.nl.
03/18/21 • 28 min
In de laatste aflevering van deze serie praten we verder met beleidsmakers, sekswerkers en handhavers over dilemma's rond prostitutiebeleid en stigma's rond sekswerkers. Op veel plaatsen is de toekomst van de thuiswerkende sekswerker vaak nog niet zo helder, omdat prostitutie en mensenhandel veelal met elkaar worden verward. Hoe maak je beleid waarin je zorgt voor het sekswerk als legaal beroep, zonder de mensen die slachtoffer zijn van misstanden uit het oog te verliezen? In deze aflevering delen we de voorbeelden, methodes en mogelijkheden die daarbij kunnen helpen.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Show more best episodes
Show more best episodes
FAQ
How many episodes does CCV-podcast have?
CCV-podcast currently has 27 episodes available.
What topics does CCV-podcast cover?
The podcast is about Non-Profit, True Crime, Podcasts and Business.
What is the most popular episode on CCV-podcast?
The episode title 'De toekomst van thuisprostitutie: Afl. 2 Beleid en werkelijkheid' is the most popular.
What is the average episode length on CCV-podcast?
The average episode length on CCV-podcast is 31 minutes.
How often are episodes of CCV-podcast released?
Episodes of CCV-podcast are typically released every 4 days, 19 hours.
When was the first episode of CCV-podcast?
The first episode of CCV-podcast was released on Feb 1, 2021.
Show more FAQ
Show more FAQ