Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Bogfolk

Bogfolk

Politiken

Vi dykker ned i og diskuterer litterære tendenser og udgivelser. Jes Stein Pedersen er vært for Politikens podcast om litteratur.
I redaktionen: Jes Stein Pedersen og Lise Garsdal
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Bogfolk Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Bogfolk episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Bogfolk for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Bogfolk episode by adding your comments to the episode page.

Bogfolk - Frit Flet-prisvinder Louis Jensen
play

03/08/17 • 45 min

Politikens Frit Flet-pris går i år til forfatter Louis Jensen, som begyndte sin enestående og firkantede udgivelsesserie i 1992 og som nu afslutter livsværket så smukt, at man får lyst til at starte forfra. Hør ham i denne uges Bogfolk.

I Bogfolk har vi længe fulgt de 7 nominerede til Politikens Litteraturpris 2016. En pris, som engagerer mange tusind læsere i afstemningen om, hvilket værk, der skal belønnes med æren og med 200.000 kr. Prisen er de seneste år gået til forfattere som Yahya Hassan, Jens Andersen, Maria Gerhardt og i år Merete Pryds Helle. Men også andre fremragende bøger lever et mere stille liv og får - trods indlysende kvaliteter - ikke altid den opmærksomhed, de fortjener. Derfor indførte vi her på avisen i 2015 den såkaldte Frit Flet-pris, som tager navn efter det originale bogværk om sammenhængen mellem litteratur og liv, ’Frit Flet – Fællesbogen’ (FFF) af Naja Marie Aidt, Line Knutzon og Mette Moestrup.

Politikens Frit-Flet-pris går i år til forfatteren Louis Jensen for bogen 'Der er ingen ende – altid en ny historie' - et eksperimenterede og nytænkende værk, som belønnes med æren og 50.000 kroner.

I denne uges Bogfolk kan du høre Jes Stein Pedersen i samtale med Louis Jensen om de mange firkantede fortællinger, som er blevet trykt som små firkanter i de blanke siders gyldne snit. Louis Jensen fortæller om begyndelsen på værket for 24 år siden, om de 1.001 firkanter, som han har sendt ud i livet, om arbejdsprocessen, tankerne og den evindelige begyndelse - for med Louis Jensen kan man altid starte forfra.

Medvirkende: Louis Jensen

Vært: Jes Stein Pedersen

Redaktion: Jes Stein Pedersen, Hanne Budtz-Jørgensen, Silke Fensman og Mikkel Vuorela

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode

De sprudlende, islandske forfattere viser os, at Island altid er i oprør og i udbrud. I denne uges Bogfolk kan du høre Lise Garsdal fortælle om Ófeigur Sigurdssons aktuelle roman om landet med de mange udråbstegn. Og så når vi også omkring Paul Austers nye mammut-roman '4321'.

Titlen på islanske Ófeigur Sigurdssons nye roman om den unge præst Jon Steingrimsson er ikke ligefrem mundret. Den er derimod alenlang og lyder sådan her:

'En roman om Jon og hans breve til sin gravide kone, da han opholdt sig i en grotte hen over vinteren og forberedte hendes ankomst og de nye tider'.

Bogen er også en roman, der ifølge vores litteraturanmelder her på avisen, Lise Garsdal, viser os, at Island er et land i oprør, i udbrud og i konstant poetisk affekt. Hør hvorfor i denne uges Bogfolk, hvor Jes Stein Pedersen spørger ind til den islandske litteratur og til Ófeigur Sigurdsson særlige katastrofe-roman.

Senere i programmet går vi også i dybden med Paul Austers nye mammutroman '4321', som Bo Tao Michaëlis har anmeldt.

Medvirkende: litteraturkritikere Lise Garsdal og Bo Tao Michaëlis

Vært: Jes Stein Pedersen

Redaktion: Jes Stein Pedersen, Hanne Budtz-Jørgensen, Silke Fensman og Mikkel Vuorela

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode

I dag offentliggøres det på årets Bogforum, at vinderen af dette års Debutantpris er den unge forfatter Niels Henning Falk Jensby, som i romanen »Techno« skildrer en narkotisk kærlighedsrelation i det københavnske homomiljø. Mikkel Krause Frantzen fortæller i Bogfolk, hvorfor romanen er både smuk og smertelig.

En anden prismodtager er den unge Katrine Nørregaard, som vandt Politikens romankonkurrence for hendes første roman »Løgnerens Hus«. Jes Stein Pedersen spørger Politikens anmelder Sophie Engberg Sonne, hvorfor hun giver bogen 4 hjerter i sin anmeldelse.

Den tidligere Nobelprismodtager Orhan Pamuk, er igen aktuel med en ny roman. Den hedder »Dette fremmede i mig«, hvor man følger den unge Mevluts skæbne og liv fra 1950''erne der knytter sig tæt til Tyrkiets historie. »Romanen er en kærlighedserklæring til Istanbul«, fortæller en begejstret Bjørn Bredal.

Endelig skal det handle om danske Kim Blæsbjerg, som har skrevet romanen »Desertørerne«, en fortælling om to unge mænd i det moderne Danmark, som Hans Hertel har læst.

Gæster i studiet: Mikkel Krause Frantzen, Bjørn Bredal, Hans Hertel og Sophie Engberg Sonne
Vært: Jes Stein Pedersen
I redaktionen: Jes Stein Pedersen, Silke Fensman, Katrine Hornstrup Yde og Hanne Budtz-Jørgensen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode

I denne uges Bogfolk kan du høre folkene bag fotobogen 'Phenomena' fortælle om de aliens og UFO'er, man eftersigende kan møde i den amerikanske ørken. Vi flyver ud i UFO-litteraturens ydre rum. Vi zoomer ind på litterære nyskabelser i Marianne Larsens nye digtsamling. Og så kan du høre, hvad drabsmænd og livstidsfanger i Herstedvester Fængsel egentlig mener om litteratur.

Vores jordklode får jævnligt besøg af både rumvæsener og UFO’er. I hvert fald, hvis man skal tro nogle af de amerikanere, som fotograferne bag fotobogen ’Phenomena’ har mødt. Hør Sara Galbiati, Peter Helles Eriksen og Tobias Selnæs fortælle om deres undersøgende rejse gennem de amerikanske stater Nevada, New Mexico og Arizona, hvor de har udforsket, hvad der egentlig ligger til grund for UFO-fænomenet. Vi får desuden besøg af science-fiction ekspert Stig W. Jørgensen, som fortæller os om UFO’ens plads i litteraturen.

Og så skal vi omkring Marianne Larsen nye digtsamling, som Lilian Munk Rösing har anmeldt. Den hedder ”Og tiden i vild tilstand mod min hud” og Lilian forklarer, hvordan digtenes nyskabelser dynamiserer vores stivnede eksistens og vores spontant uforelskede marathonkroppe.

Til sidst skal vi høre en reportage fra Herstedvester Fængsel, hvor journalist Sebastian Wittrock har mødt nogle af de drabsmænd og fanger, der har engageret sig i fængslets nyopstartede læseklub.

Gæster i studiet: Sara Galbiati, Peter Helles Eriksen, Tobias Selnæs, Stig W. Jørgensen og Lilian Munk Rösing

Vært: Silke Fensman

I redaktionen: Jes Stein Pedersen, Silke Fensman, Katrine Hornstrup Yde, Hanne Budtz-Jørgensen, Sebastian Wittrock og Astrid Skov.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode

Europas unge må godt være naive og visionære, forklarer de to unge forfattere Elena Maria Askløf og Peter Laugesen, som du kan møde i denne uges Bogfolk. De sidste 20 års dansk litteratur er velfærdsskeptisk, siger Tue Andersen Nexø. Og så er der næsten ikke adjektiver nok til at beskrive Christina Hesselholdts fremragende skrivestil i den nye roman 'Vivian'.

Med andre ord: Ugens Bogfolk når vidt omkring i det litterære, europæiske, kosmopolitiske, og velfærdsdanske landskab.

Hør de to unge forfattere Elena Maria Askløf og Peter Laugesen fortælle om deres rejse gennem et kriseramt Europa set fra ungdommens perspektiv. I bogen "Vores Europa" sætter de ansigter på statistikkerne og møder europas unge - både den tabte generation, de nye, unge højrenationalister og sig selv.

Og så er dansk litteratur de sidste 20 år karakteriseret ved en såkaldt "social vending", hvor en række forfattere er særligt optaget af den daglige, velfærdsdanske virkelighed. Det mener i hvert fald lektor på Københavns Universitet, litteraturkritiker og forfatter Tue Andersen Nexø, som har skrevet bogen "Vidnesbyrd fra velfærdsstaten".

Til sidst i programmet dykker vi ned i en roman, der udforsker forholdet mellem tavshed og tale, nemlig "Vivian" af Christina Hesselholdt om den amerikanske gadefotograf Vivian Maier. Den har Lilian Munk Rösing anmeldt, hun synes den er fantastisk, og der er næsten ikke adjektiver nok til at beskrive Hesselholdts helt særlige, kokette og herlige skrivestil.

Gæster i studiet: Elena Maria Askløf, Peter Laugensen, Tue Andersen Nexø og Lilian Munk Rösing

Vært: Silke Fensman

I redaktionen: Jes Stein Pedersen, Silke Fensman, Katrine Hornstrup Yde og Hanne Budtz-Jørgensen

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode

En anonym og spøgelsesagtig, hvid kvindeskikkelse vandrer hvileløst rundt i dansk samtidslitteratur. Det er den amerikanske digter Emily Dickinson, som døde i 1886 og som nu er blevet genudgivet i forfatteren Bente Clods oversættelse. Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen har anmeldt bogen og forklarer i denne uges Bogfolk, hvorfor Emily Dickinson poesi er så mystisk, vild og interessant.

Og så skal vi ned i den parisiske undergrund i et labyrintisk mørke, hvor forfatteren Niels Lyngsøs nye roman udspiller sig. Bogen har en klar feministisk agenda, og forfatteren erklærer sig enig med sin hovedperson i, at der er behov for en kritik af patriarkatet i en dybt sexforskrækket kultur.

Lilian Munk Rösing har anmeldt bogen og givet den 4 hjerter i Politiken. Hun forklarer, hvordan romanens to fortællespor mødes i et genetisk transmitteret modermærke og en rituel tatovering mellem skulderbladene.

Til sidst i programmet skal vi omkring den snarlige fødselar Olga Ravns forfatterskab. Hendes seneste digtsamling ”Den hvide rose” er lige dele sølvglimmer og spyt, og så er den helt igennem tryllebindende, mener både Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen og Lilian Munk Rösing.

Gæster i studiet: Niels Lyngsø, Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen og Lilian Munk Rösing.

Vært: Silke Fensman

I redaktionen: Jes Stein Pedersen, Silke Fensman Katrine Hornstrup Yde og Hanne Budtz-Jørgensen

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode

Politikens anmelder Bo Tao Michaelis, som har været ramt af en Hemingway-passion siden sin pure ungdom, er aktuel med sin store portrætbog om den grandiose og skelsættende forfatter. ”Han levede helt enormt”, fortæller Bo Tao Michaelis, som også mener at legenden, modsat myten, faktisk var en ret blød mand.

I Jan Kjærstads nye roman ’Slægters gang’ er både Norge og hele den vestlige civilisation for længst gået under. Vi er 2000 år ude i fremtiden og tre kinesiske historikere har forelsket sig i Norge. Politikens anmelder Alexander Vesterlund er skeptisk og mener, at Kjærstad endnu engang forsøger at lange ud efter sine landsmænd.

Politikens Hans Hertel har været i arkiverne på det kongelige bibliotek i forbindelse med sin anmeldelse af Nina Bjørneboes genudgivne forsvarsskrift for kritikeren Harald Nielsen. Hans Hertel fortæller om racisten Harald Nielsen, som han mener, at hørefløjen forsøger at rehabilitere.

Endelig fortæller Dorte Hygum om Esben Kjærs bog ’Min usynlige søn, kunsten at leve med sine døde resten af livet’.

Gæster: Bo Tao Michaelis, Hans Hertel, Alexander Vesterlund og Dorte Hygum

Vært: Jes Stein Pedersen

Redaktion: Jes Stein Pedersen og Hanne Budtz-Jørgensen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode

En ung Tove Ditlevsen i badedragt, i køkkenet, bøjet over en skrivemaskine. Eller sammen med en af sine ægtemænd. Men også som ung digter siddende på en stol omgærdet af stående mandlige koryfæer som H.C. Branner og Otto Gelsted og meget senere på skødet af en ung Klaus Rifbjerg. Men der er også et foto af en seng magen til den, narkomanen Ditlevsen var spændt fast i på anstalten i Oringe.

Ny bog viser hidtil ukendte fotografier fra Tove Ditlevsens privatliv – også fra da hun var indlagt på anstalt. Det giver en ny dimension, siger forfatter til bogen Anne Lise Marstrand-Jørgensen i denne uge af Bogfolk.

bookmark
plus icon
share episode

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode
Bogfolk - Fra slavedreng til slotsidol
play

03/30/17 • 32 min

I 1758 bliver den 8-årige afrikanske slavedreng Kwasi fjernet fra sin familie i Dansk Vestindien og sejlet til Danmark. Herefter forærer den danske stat drengen som gave til det svenske kongehus. Ved de svenske hof giver de ham navnet Badin, som på fransk betyder spilopmager, og opdrager ham efter Jean Jacques Rousseaus forskrifter.

Men da Badin dør i Stockholm i en alder af 72 år har han skiftet navn til Adolph Ludvig Gustaf Albrecht Badin-Couschi. Hoffets sorte, lille slavedreng har nemlig forvandlet sig til at være en diplomat af rang, som alle elsker og holder af.

Hør forfatter og journalist Alex Frank Larsen fortælle om sin dokumentarroman ’Kongehusets joker’ i denne uges Bogfolk, der markerer hundredeåret for salget af Dansk Vestindien og spørger ind til, hvorvidt Danmark bør undskylde for sin fortid som slavenation. I bogen zoomer Alex Frank Larsen ind på den utrolige historie om den sorte slavedreng, der blev fortrolig med det svenske kongepar og endte sine dage som kristendøbt, diplomatisk, belæst intellektuel med sit eget kæmpestore bibliotek.

Medvirkende: Alex Frank Larsen

Vært: Jes Stein Pedersen

Redaktion: Jes Stein Pedersen, Silke Fensman, Hanne Budtz-Jørgensen og Mikkel Vuorela

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Bogfolk have?

Bogfolk currently has 83 episodes available.

What topics does Bogfolk cover?

The podcast is about Society & Culture and Podcasts.

What is the most popular episode on Bogfolk?

The episode title '26-årig forsker og succesforfatter: Det er ikke biologisk umuligt, at mennesker på et tidspunkt kan undslippe døden' is the most popular.

What is the average episode length on Bogfolk?

The average episode length on Bogfolk is 40 minutes.

How often are episodes of Bogfolk released?

Episodes of Bogfolk are typically released every 7 days.

When was the first episode of Bogfolk?

The first episode of Bogfolk was released on Mar 17, 2016.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments