Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
BNR Mobility | BNR

BNR Mobility | BNR

BNR Nieuwsradio

Nieuws en achtergronden over mobiliteit met Meindert Schut en Noud Broekhof. Elke maandag live om 13:30 uur, en altijd on demand als podcast.

bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 BNR Mobility | BNR Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best BNR Mobility | BNR episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to BNR Mobility | BNR for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite BNR Mobility | BNR episode by adding your comments to the episode page.

BNR Mobility | BNR - Meerderheid krijgt GEEN fietsvergoeding
play

07/03/24 • 7 min

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! Een meerderheid van de werknemers krijgt geen fietsvergoeding, Utrecht bekijkt het versneld invoeren van 30 km/h en het aantal tankstations gaat halveren.

Tweederde van de werknemers krijgt geen fietsvergoeding van de werkgever, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. De helft kan via de werkgever niet sparen voor een fiscaal voordelige fiets. ‘Bedrijven hebben de mond vol over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar de meest duurzame vorm van vervoer, de fiets, heeft het nakijken', zegt voorzitter Piet Fortuin.

Verder in deze update:

Utrecht onderzoekt het versneld invoeren van de 30-limiet.

Volgens ING Research gaat het aantal tankstations halveren.

Zeeland hoopt alsnog een exploitant voor het OV te vinden.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode
BNR Mobility | BNR - Google-moeder steekt miljarden in Waymo
play

07/24/24 • 6 min

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! Waymo krijgt 5 miljard dollar van Google-moeder Alphabet, KLM investeert in een financieringsfonds voor duurzame vliegtuigbrandstof en in Diemen hebben ze last van

Alphabet, het moederbedrijf van Google, investeert 5 miljard dollar in Waymo. De verlieslatende robotaxidienst heeft het geld nodig voor het ontwikkelen van technologie en het verder uitbreiden van zijn activiteiten. Het bedrijf is actief in San Francisco, Los Angeles en Phoenix met in totaal 50.000 betaalde ritten per week.

Verder in deze update:

KLM doet mee aan een financieringsfonds voor duurzame vliegtuigbrandstof, SAF.

De gemeente Diemen is boos op Amsterdam vanwege een groot verkeersinfarct.

En de Chinese delegatie rijdt tijdens de Olympische Spelen in Parijs rond in auto's met een Nederlands kenteken.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode
BNR Mobility | BNR - Pas op! Nieuwe flitsmarathon op komst
play

07/31/24 • 8 min

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! Maandag start een nieuwe flitsmarathon op Europese wegen, op vakantie gaan met een elektrische auto wordt volgens de ANWB 'steeds makkelijker' en de Belgische e-bikemaker Cowboy ligt onder vuur.

De kans dat je een snelheidsboete krijgt is volgende week een stuk groter want politiekorpsen in een paar Europese landen houden dan een flitsmarathon. Die begint maandag, meldt het AD. Bij vorige flitsmarathons werden meer dan 100.000 bekeuringen uitgeschreven. In april was er ook een flitsmarathon op Europese wegen.

Verder in deze update:

Volgens de ANWB is op vakantie gaan met een elektrische auto 'steeds makkelijker'.

Bijna niemand in Nederland gaat met een deelauto op vakantie.

En het Brussels parket opent een onderzoek naar de Belgische e-bikemaker Cowboy.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode
BNR Mobility | BNR - Huurauto's in trek bij bedrijven
play

08/26/24 • 29 min

Huurauto’s zijn bij steeds meer bedrijven de populairste mobiliteitskeuze, maar waarom? En we spreken La Souris, de grootste verkoper van fatbikes in Nederland, waar vorig week meer dan duizend fietsen in beslag werden genomen.

Huurauto

Bij drie op de tien bedrijven in Nederland is de huurauto inmiddels de populairste mobiliteitsoplossing. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van de Arval Mobility Observatory en Fleet Barometer 2024. We spreken Arjos Bot die bij Arval verantwoordelijk is voor het onderzoek.

Fatbikes

Komen er strenge regels voor fatbikes? Het nieuwe kabinet is aan zet. Ondertussen pakt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) door met controles en daar kan La Souris, de grootste verkoper van fatbikes in Nederland, over meepraten. Ruim 1000 fietsen zijn daar vorige week in beslag genomen. Te gast is oprichter Armando Muis.

Contact

Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]

Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode
BNR Mobility | BNR - Kabinet links ingehaald met ZE-zones
play

07/08/24 • 22 min

Baqme rolt zijn deelbakfietsen uit in Amsterdam. En grote steden zetten de invoering van zero-emissiezones (ZE-zones) gewoon door per 1 januari, ondanks het mogelijke uitstel waar het nieuwe kabinet op zinspeelt in het hoofdlijnenakkoord.

Baqme

Baqme is sinds een paar weken de enige aanbieder van deelbakfietsen in Amsterdam. We ontvangen Souren Arakelian, mede-oprichter van Baqme.

ZE-zones

Terwijl het nieuwe kabinet zinspeelt op mogelijk uitstel, zetten de vier grote steden de invoering van zero-emissiezones per 1 januari gewoon door. We spreken Robert Barker, wethouder buitenruimte en milieu in Den Haag.

Contact

Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]

Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode
BNR Mobility | BNR - NS: lagere snelheid HSL onacceptabel
play

07/10/24 • 8 min

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! De snelheid op het HSL-traject moet verder omlaag, de kritiek op het uitstellen van ZE-zones zwelt aan en een grote groep wetenschappers en ingenieurs hekelt de vloot waterstofvoertuigen in Parijs tijdens de Olympische Spelen.

De NS vindt de verdere snelheidsverlaging op het HSL-traject onacceptabel. Volgens de treinvervoerder leidt het 'tot meer vertragingen voor reizigers en gemiste overstappen'. De NS wil in overleg met ProRail over de problemen. 'Als deze niet worden opgelost, komen de toekomstige ambities om vaker en sneller te rijden mogelijk in gevaar.'

Verder in deze update:

De kritiek op het uitstellen van zero-emissiezones in gemeenten zwelt aan, schrijft De Telegraaf.

Een grote groep wetenschappers en ingenieurs hekelt de vloot waterstofvoertuigen die tijdens de Olympische Spelen in Parijs rondrijden.

En een band verwisselen? Een deel van de Nederlands kan het niet...

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode
BNR Mobility | BNR - Treinreiziger stalt fiets vaak verkeerd
play

08/28/24 • 7 min

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! Treinreizigers parkeren hun fiets massaal verkeerd, bakfietseigenaren zijn boos op Babboe, KLM verwelkomt eerste Airbus A321neo en 1 op de 10 Nederlanders ervaart vervoersarmoede.

Acht grote stations verwijderen jaarlijks bijna 160.000 fietsen, meldt het AD. Amsterdam is koploper, gevolgd door Den Haag en Utrecht. De laatste jaren zijn er juist grote fietsenstallingen bijgebouwd. Volgens NS en ProRail zijn treinreizigers daar niet goed van op de hoogte. Ze starten een campagne.

Verder in deze update:

Bakfietseigenaren zijn woedend over het verloop van de terugroepactie van fabrikant Babboe.

KLM verwelkomt eerste Airbus A321neo.

1 op de 10 Nederlanders kan zijn of haar vervoer niet betalen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode
BNR Mobility | BNR - Update | Elektrische 'Toyota-bussen' naar Nederland
play

07/21/21 • 6 min

Mede mogelijk gemaakt door: ALD Automotive, Mobinck, Safe Drive Pod

Louwman Group, in Nederland onder meer actief als importeur van Toyota en Lexus, gaat hier batterij-elektrische en waterstof-elektrische stadsbussen leveren van de Portugese busfabrikant CaetanoBus. Die worden voorzien van het Toyota-logo en kunnen interessant zijn voor Nederlandse provincies en stadsregios, omdat dit soort bussen vanaf 1 januari 2022 met tot vijftigduizend euro subsidie van het Rijk aangeschaft kunnen worden.

Vliegtuigmaatschappij easyJet trok afgelopen kwartaal flink meer reizigers dan in dezelfde periode vorig jaar, maar leed wel 369 miljoen euro verlies en wil geen voorspelling toen over het herstel.

Mobileye, onderdeel van chipproducent Intel, test met zelfrijdende auto's in New York City.

Motorfietsfabrikant MV Agusta gaat ook e-bikes en op termijn e-scooters aanbieden. Het eerste model heet Amo en heeft een actieradius van 75 kilometer.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode
BNR Mobility | BNR - Berijders zware elektrische bestelbus in de knel
play

09/27/23 • 7 min

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met aandacht voor zware elektrische bestelbussen, de spitsheffing van de NS en Nederlanders weten vaak onvoldoende over voorrangsregels.

Wie een flinke elektrische bestelbus koopt na 1 oktober, mag er niet mee rijden als het voertuiggewicht en de maximale lading samen meer dan 3500 kilo bedragen. De vrijstelling loopt af en er is niets geregeld voor wie al zo'n zware bus heeft, meldt het AD.

Verder in deze update:

Een ruime Kamermeerderheid is tegen de spitsheffing in de trein, toch krijgt de NS nog een kans om met een beter voorstel te komen.

Automobilisten weten vaak onvoldoende over voorrangsregels.
Een waterstofvrachtwagen van Mercedes rijdt ruim 1000 kilometer op één tank.
De Britse start-up Bo lanceert 'meest geavanceerde e-step' van het moment.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode
BNR Mobility | BNR - Onvrede over lagere MRB-korting EV's
play

09/18/24 • 4 min

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! Het kabinet versobert de MRB-korting voor elektrische auto's, de terugkeer van 130 overdag duurt nog zeker een jaar en de NS-kaartjes worden iets minder duur.

De mobiliteitssector is niet te spreken over het plan van het kabinet om de korting op de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor elektrische auto's te versoberen per 2026. Dan krijgen berijders 25 procent korting in plaats van de eerder beloofde 40 procent. Dat maakt het bezit van een EV duurder. Brancheclubs spreken van een 'onaangename verrassing'.

Verder in deze update:

Verkeersminister Barry Madlener neemt de tijd voor de herinvoering van 130 km/h overdag.

De NS-kaartjes worden komend jaar minder duur, maar er is geen structurele oplossing.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does BNR Mobility | BNR have?

BNR Mobility | BNR currently has 422 episodes available.

What topics does BNR Mobility | BNR cover?

The podcast is about Leisure, Podcasts and Automotive.

What is the most popular episode on BNR Mobility | BNR?

The episode title 'Verkeer veiliger dankzij ambulancedata' is the most popular.

What is the average episode length on BNR Mobility | BNR?

The average episode length on BNR Mobility | BNR is 16 minutes.

How often are episodes of BNR Mobility | BNR released?

Episodes of BNR Mobility | BNR are typically released every 2 days, 1 hour.

When was the first episode of BNR Mobility | BNR?

The first episode of BNR Mobility | BNR was released on Nov 22, 2019.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments