goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

Beurs | BNR

BNR Nieuwsradio

Elke werkdag hoor je het belangrijkste en opvallendste beursnieuws. Van Tesla tot TomTom en van recessie tot reorganisatie. Het nieuws van vandaag, dat jou morgen verder brengt. BNR Beurs: voor de slimme belegger.

profile image

1 Listener

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Beurs | BNR Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

We moeten afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Dat vindt klimaatgezant Wopke Hoekstra. Veel landen (zoals China) willen het gebruik van olie, gas en steenkool rustig aan afbouwen, maar Hoekstra wil dat ze snel stoppen met fossiel. En juist nu tikt zijn oud-werkgever Shell een recordstand aan op de Londense beurs en is het hard op weg hetzelfde te doen op het Damrak.

Deze aflevering gaat het dus over olie. Hoe realistisch is het plan van Hoekstra? En waarom stijgt de olieprijs, worden er gigantische overnames gedaan, als de politiek juist klaar lijkt te zijn met olie?

Ook hoor je over Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën. Er zijn op dit moment twee oorlogen, maar de VS kunnen die volgens haar prima aan. Minder prima gaat het met de voormalige bankpresident van China, hij moet de bak in. En Manchester United moet niet alleen op het veld aan de bak, maar ook op de beurs. Het aandeel keldert omdat een koper wegloopt.

De serie van deze week: de 'te mooi om waar te zijn'-aandelen. Analisten rekenen deze week af met bedrijven die veel te extreem zijn gestegen op de beurs. Vandaag: C3.AI.

Een vooruitblik op de beursdag van morgen, krijg je uiteraard ook weer.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

10/16/23 • 20 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Vandaag gaat een van de grootste rechtszaken ter wereld van start. De 'trial of the century', Google tegen de VS. Met als hoofdvraag: heeft Google zijn marktmacht misbruikt om de concurrentie weg te vagen? Is het antwoord 'ja'? Dan zijn de gevolgen voor Google mogelijk niet te overzien.

Ook hebben we het over de zenderoorlog van Disney. Kabelmaatschappij Charter wil niet langer geld betalen voor de zenders, terwijl Disney ondertussen vooral geld stopt in z'n streamingtak. Alle zenders stonden op zwart, maar Charter heeft er ondertussen een deal weten uit te slepen. Toch dreigt nu de volgende oorlog voor Disney...

Er is een nieuw puzzelstukje in de zaak rond de Phillips-aankoop door Exor. Om stiekem grootaandeelhouder te worden, schakelde Exor de hulp in van zakenbank Goldman Sachs. Goldman geeft na druk toch meer openheid over hoe het in zeer korte tijd tientallen miljoenen aandelen Philips heeft kunnen kopen.

Verder gaat het over de Amazon uit de Amazone. En tot slot krijg je een vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

09/12/23 • 21 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode
play

09/26/23 • 21 min

De verkoop van dure handtassen, sjaals, juwelen en exclusieve horloges zouden alleen maar toenemen. Dat was de voorspelling van bijna alle analisten. Maar de crisis is ook toegeslagen in de wereld van glitter en glamour. Luxe-aandelen verloren meer dan 10 procent en er wordt gewaarschuwd voor meer tegenvallers.

Wat je verder gaat horen: ABN Amro dat na 15 jaar géén staatsbank meer is. De overheid heeft het belang verder afgebouwd. Gaat het beursavontuur van ABN nu dan echt beginnen, en moet je het aandeel hebben?

Dit is ook de aflevering waarin het gaat over een bedrijf dat meer dan 100.000 mensen aanneemt. Tijdelijk, om te helpen met de feestdagen. Tachtig procent daarvan hoeft niet eens een sollicitatiegesprek te houden. Beleggers van dat bedrijf zijn er niet bepaald blij mee.

Benieuwd wat de beursdag van morgen brengt? We vertellen het in onze vooruitblik.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

09/26/23 • 21 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Het leek wel alsof elk beursbedrijf deze week voor de rechter moest komen. Het begon met een vernietigende uitspraak voor verzekeraars over het woekerpolisschandaal. Amazon werd beschuldigd van machtsmisbruik en moet zich voor de rechter verantwoorden. Booking.com wilde een grote aanbieder van vliegtickets overnemen, maar werd teruggefloten. En Philips zag de problemen in de rechtbank alleen maar toenemen.

Maar om de belegger ook een beetje moed te geven, praten we over het aandeel dat de plek van Shell gaat innemen. Een bedrijf dat kan uitgroeien tot een beursgigant. We beantwoorden een luisteraarsvraag, blikken vooruit en verder hoor je:

  • Hoe studenten met hoge schulden Nike opzadelen met een lagere omzet.
  • Een gefrustreerde aandeelhouder werkt zich op tot CEO van Gamestop.
  • Zware tijden bereiken ook de goedgevulde portemonnee. Aandelen LVMH, Hermes, Richemont, Estee Lauder en Burberry verliezen 10 procent of meer op de beurs.
  • ABN is na 15 jaar geen staatsbank meer.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

09/29/23 • 23 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Verzekeraars NN Group en ASR gingen tot bijna 20 procent omlaag. Reden: een financieel gedrocht uit de jaren 90, de woekerpolis. Volgens de rechter hebben de verzekeraars jarenlang onterecht veel te hoge kosten in rekening gebracht aan klanten. Er dreigen massaclaims van in totaal honderden miljoenen euro's.

Een ander bedrijf dat alles weet van claims, Philips. Een nieuwe onthulling in de slaapapneu-affaire kan het bedrijf nog meer schade toebrengen. Philips verzweeg volgens NRC jarenlang duizenden klachten van patiënten voor de Amerikaanse toezichthouder, de FDA.

Verder in deze aflevering hoor je over Amazon. Dat zou de markt in een wurggreep houden, vindt de andere toezichthouder in de VS, de FTC. Die start één van de grootste zaken ooit tegen de webwinkel.

En voor wie niet tot morgen kan wachten, nu alvast een vooruitblik op donderdag.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

09/27/23 • 22 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

De nummer 1 van Europa mag de nummer 2 niet kopen. Brussel zet een streep door de miljardenovername van Etraveli door Booking.com. Het bedrijf zou veel te machtig worden. Maar kan Booking wel snel genoeg op eigen krachtig groeien? Of wordt de nummer 1-positie straks gekaapt door een Amerikaanse concurrent?

En het dreigt nu écht te gebeuren: de Amerikaanse overheid gaat op slot. Dit weekend moet er een akkoord zijn over de begroting. Maar experts zeggen: dat gaat niet lukken. Eerder raakte de VS z'n AAA-status kwijt, wat verliest het als de shutdown doorgaat?

Wat je ook hoort in deze aflevering zijn de verhuisplannen van Ryanair. Dat wil z'n beursnotering verplaatsen. En wat je niet hoort, zijn stakingen. Want Hollywood heeft een akkoord bereikt met stakende scriptschrijvers.

Tot slot krijg je een vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

09/25/23 • 20 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Meer dan zeventien maanden werd er niet gehandeld in Evergrande.Tot vandaag, want beleggers konden weer aandelen kopen en verkopen van het Chinese vastgoedfonds. En dat deden ze ook: aandelen Evergrande werden massaal verkocht.

Na ARM kunnen beleggers zich klaarmaken voor nog twee miljardenbeursgangen. Komt de stroom aan beursgangen ein-de-lijk op gang? Wie er nog meer volgen, hoor je in deze aflevering.

Dan gaat het ook over Donald Trump. Als hij weer president van de VS wordt dan loopt de Amerikaanse economie per jaar 300 miljard dollar mis. In Taiwan wil de oprichter van Foxconn - het bedrijf dat de mobieltjes van Apple in elkaar zet - hetzelfde als Trump: president worden.

Buurland China komt met ingrepen om nieuwe beleggers te lokken. En de rente, die blijft oplopen...

Tot slot krijg je een vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

08/28/23 • 21 min

bookmark
plus icon
share episode

Tesla wilde meer marktaandeel, verlaagde z'n prijzen en heeft nu - minder - marktaandeel. Chinese automakers hangen niet bepaald in de touwen en slaan keihard terug. De explosieve cijfers van BYD springen eruit. Maar of de prijzenoorlog daarmee al verloren is voor Tesla, dát is nog even de vraag.

NN Group wordt flink beloond voor goede resultaten op de beurs. Premies gaan omhoog en ook de beurskoers stijgt.

De Belgische staat concurreert met de eigen banken. De minister van financiën vindt dat banken te weinig rente betalen en dus kwam 'ie met een alternatief: een staatslening met een goede rente. Klanten weten niet hoe snel ze het geld van hun spaarrekeningen moeten halen. Maar banken houden ze tegen bij de uitgang.

Toyota heeft een probleem: bijna alle fabrieken in Japan liggen plat. Geen cyber-aanval, maar een ordinaire computerstoring is de reden. Hoeveel Toyota's gaan er niet op tijd geleverd worden?

De overname van Activision Blizzard komt steeds dichterbij. Volgende deadline: 18 oktober. Maar valt er nog wat aan het aandeel te verdienen zo vlak voor de deadline?

Tot slot krijg je een vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

08/29/23 • 23 min

bookmark
plus icon
share episode

ASML mag vier maanden langer z'n geavanceerde chipmachines aan China leveren. Eigenlijk zouden vandaag nieuwe exportbeperkingen gaan gelden, maar die deadline is op het allerlaatste moment uitgesteld. Hoezo heeft ASML die extra maanden nodig? En wat hebben beleggers hieraan?

Shell is al jaren het mikpunt van klimaatactivisten - zelfs aandeelhoudersvergaderingen zijn niet meer veilig. Wordt Shell door die activisten in private handen gedreven? Komt er een einde aan de beursnotering van Shell? We bespreken de toekomst van de oliereus in deze aflevering.

Daarin gaat het ook over een enorme diefstal. Niemand weet hoe 100 miljoen euro aan metalen verdween bij Europa's grootste koperproducent. Ook beantwoorden we een luisteraarsvraag.

Verder gaat het over:

  • De grootste bankenwinst ooit. UBS is recordhouder met een winst van 29 miljard dollar.
  • Amerika, waar bedrijven staan te trappelen om naar de beurs te gaan. Allemaal willen ze miljarden ophalen.
  • Verzekeraars die waarschuwen voor klimaatverandering. Vloek of zegen voor je aandelen?
  • Windmolenbedrijven die het vertrouwen van beleggers kwijt zijn. Miljardenafschrijvingen zorgen voor miljardenverliezen op de beurs.
  • Tesla dat China probeert te veroveren. Maar hebben Chinese autobouwers het Westen wel nodig?

Tot slot krijg je een vooruitblik op de volgende beursweek!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

09/01/23 • 24 min

bookmark
plus icon
share episode

Nike zet de langste verliesreeks neer sinds het beursdebuut in 1980. Het aandeel sloot negen handelsdagen op rij in de min, en de tiende zit eraan te komen. Wat is er aan de hand? Ook rivaal Adidas wordt meegesleurd, slaat de sneakermoeheid ook dáár toe?

Ook gaat het over laadpalenbedrijf Alfen. Dat kwam eerder met een omzetwaarschuwing. En nu weten we hoe groot de schade écht is. Het bedrijf kwam met cijfers. Die vielen ondanks de eerdere waarschuwing tegen. De groei bij Alfen is bijna helemaal stilgevallen. Hoe dat komt en wanneer de markt aantrekt, bespreken we in deze aflevering.

Daarin staan we ook stil bij Adyen. Na dagen van koersval duiken beleggers weer op het aandeel. Randstad krijgt een miljoenenboete voor het wegsluizen van winsten. En bij Ferrari moet je jaren wachten voordat je een auto kunt kopen.

Tot slot - zoals altijd - een vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

08/23/23 • 24 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Beurs | BNR have?

Beurs | BNR currently has 317 episodes available.

What topics does Beurs | BNR cover?

The podcast is about News, Business News and Podcasts.

What is the most popular episode on Beurs | BNR?

The episode title 'Klimaatpaus Wopke grootste bedreiging voor oud-werkgever Shell?' is the most popular.

What is the average episode length on Beurs | BNR?

The average episode length on Beurs | BNR is 28 minutes.

How often are episodes of Beurs | BNR released?

Episodes of Beurs | BNR are typically released every day.

When was the first episode of Beurs | BNR?

The first episode of Beurs | BNR was released on Feb 2, 2021.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet