goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

Beurs | BNR

BNR Nieuwsradio

Elke werkdag hoor je het belangrijkste en opvallendste beursnieuws. Van Tesla tot TomTom en van recessie tot reorganisatie. Het nieuws van vandaag, dat jou morgen verder brengt. BNR Beurs: voor de slimme belegger.

profile image

1 Listener

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Beurs | BNR Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

Heineken komt met een verkapte winstwaarschuwing, in de vorm van een weerbericht. Techgiganten worden niet gespaard: strenge regels, megaboetes en rente-gevaar. Maar Apple heeft als enige dubbel pech. En in deze aflevering hoor je dat handtassen je rijker maken dan goud.

Verder gaat het over een Turkse crypto-baas die 11.000 jaar de cel in moet. En we beantwoorden een vraag van de luisteraar.

Andere onderwerpen:

  • De grootste beursgang van het jaar - die van Arm - is minder groot dan gedacht.
  • Ahold beleeft slechtste beursdag van het jaar.
  • Na weken van vrees is het zover: gas-stakingen in Australië. De gasprijs schiet daardoor omhoog.
  • Zonne-energie-gigant verliest klanten door 'te goede' producten.

En zoals altijd krijg je een vooruitblik op de volgende beursweek.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

09/08/23 • 25 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Het aandeel Apple is op weg om in twee dagen tijd zo'n 200 miljard dollar aan beurswaarde te verliezen. Gisteren werd al bekend dat Chinese ambtenaren geen iPhone meer mogen gebruiken. En nu blijkt dat China de Apple-telefoon op nog veel meer plekken gaat verbannen. Verliest Apple - behalve miljarden op de beurs - ook miljarden aan omzet?

Verder gaat het over een doorbraak in de slaapapneu-affaire van Philips. Het bedrijf treft een schikking van honderden miljoenen euro's. Maar daarmee is de ellende nog niet voorbij...

En het gaat over aandelen die je met een dikke korting kunt kopen. Die zijn niet alleen spotgoedkoop, maar ook nog eens super interessant.

Tot slot krijg je een vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

09/07/23 • 19 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

De Europese markt wordt overspoeld met spotgoedkope elektrische auto's uit China. Maar daar komt snel een einde aan. Brussel opent de aanval op 'zwaar gesubsidieerde' Chinese auto's. Wat betekent dat voor onze autobouwers? Kunnen Volkswagen en Peugeot nu hun prijzen omhoog gooien, en dus de marges vergroten?

Apple kondigde gisteren de nieuwe iPhone 15 aan. Het nieuwe model heeft een betere camera, een snellere processor en een UBS C-poort. Maar de grootste vernieuwing zit 'm niet in de functies, maar in de prijs!

De geruchten zijn bevestigd: Birkenstock gaat naar de Amerikaanse beurs. Wordt de beursgang net zo succesvol als de sandalen zelf? En is een waardering van 11,5 miljard euro niet wat veel voor een sandalenmaker?

De topman van BP, Bernard Looney, vertrekt per direct. Looney heeft tijdens eerder onderzoek informatie achtergehouden over relaties met collega's.

En het gaat over een bekende onbekende. Iedereen heeft wél iets van het bedrijf in huis. Maar beleggers durven er hun vingers niet aan te branden. Waarom dat onterecht is, hoor je in deze aflevering.

Tot slot krijg je een vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

09/13/23 • 19 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Het lijkt wel crisis! Alle Nederlandse bankaandelen krijgen een flinke opdoffer. En dat komt door Italiaanse toestanden in de Nederlandse politiek. Beleggers weten het zeker: Microsoft mag Activision Blizzard overnemen. En het is drie keer raak in één week, want na Arm maken nog twee bedrijven hun beursdebuut. Behalve de timing hebben ze nog iets anders gemeen. De koersen spoten omhoog om vervolgens weer net zo hard te dalen.

Verder werd Ferrari zeven keer zoveel waard, kan een Chinese autobouwer groter worden dan Tesla en zwaait Fed-baas Jerome Powell met z'n rentekanon.

Ook krijg je in deze aflevering antwoord op de luisteraarsvraag en een vooruitblik op de aankomende beursweek.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

09/22/23 • 23 min

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Tesla wilde meer marktaandeel, verlaagde z'n prijzen en heeft nu - minder - marktaandeel. Chinese automakers hangen niet bepaald in de touwen en slaan keihard terug. De explosieve cijfers van BYD springen eruit. Maar of de prijzenoorlog daarmee al verloren is voor Tesla, dát is nog even de vraag.

NN Group wordt flink beloond voor goede resultaten op de beurs. Premies gaan omhoog en ook de beurskoers stijgt.

De Belgische staat concurreert met de eigen banken. De minister van financiën vindt dat banken te weinig rente betalen en dus kwam 'ie met een alternatief: een staatslening met een goede rente. Klanten weten niet hoe snel ze het geld van hun spaarrekeningen moeten halen. Maar banken houden ze tegen bij de uitgang.

Toyota heeft een probleem: bijna alle fabrieken in Japan liggen plat. Geen cyber-aanval, maar een ordinaire computerstoring is de reden. Hoeveel Toyota's gaan er niet op tijd geleverd worden?

De overname van Activision Blizzard komt steeds dichterbij. Volgende deadline: 18 oktober. Maar valt er nog wat aan het aandeel te verdienen zo vlak voor de deadline?

Tot slot krijg je een vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

08/29/23 • 23 min

bookmark
plus icon
share episode

Meer dan zeventien maanden werd er niet gehandeld in Evergrande.Tot vandaag, want beleggers konden weer aandelen kopen en verkopen van het Chinese vastgoedfonds. En dat deden ze ook: aandelen Evergrande werden massaal verkocht.

Na ARM kunnen beleggers zich klaarmaken voor nog twee miljardenbeursgangen. Komt de stroom aan beursgangen ein-de-lijk op gang? Wie er nog meer volgen, hoor je in deze aflevering.

Dan gaat het ook over Donald Trump. Als hij weer president van de VS wordt dan loopt de Amerikaanse economie per jaar 300 miljard dollar mis. In Taiwan wil de oprichter van Foxconn - het bedrijf dat de mobieltjes van Apple in elkaar zet - hetzelfde als Trump: president worden.

Buurland China komt met ingrepen om nieuwe beleggers te lokken. En de rente, die blijft oplopen...

Tot slot krijg je een vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

08/28/23 • 21 min

bookmark
plus icon
share episode

ASML mag vier maanden langer z'n geavanceerde chipmachines aan China leveren. Eigenlijk zouden vandaag nieuwe exportbeperkingen gaan gelden, maar die deadline is op het allerlaatste moment uitgesteld. Hoezo heeft ASML die extra maanden nodig? En wat hebben beleggers hieraan?

Shell is al jaren het mikpunt van klimaatactivisten - zelfs aandeelhoudersvergaderingen zijn niet meer veilig. Wordt Shell door die activisten in private handen gedreven? Komt er een einde aan de beursnotering van Shell? We bespreken de toekomst van de oliereus in deze aflevering.

Daarin gaat het ook over een enorme diefstal. Niemand weet hoe 100 miljoen euro aan metalen verdween bij Europa's grootste koperproducent. Ook beantwoorden we een luisteraarsvraag.

Verder gaat het over:

  • De grootste bankenwinst ooit. UBS is recordhouder met een winst van 29 miljard dollar.
  • Amerika, waar bedrijven staan te trappelen om naar de beurs te gaan. Allemaal willen ze miljarden ophalen.
  • Verzekeraars die waarschuwen voor klimaatverandering. Vloek of zegen voor je aandelen?
  • Windmolenbedrijven die het vertrouwen van beleggers kwijt zijn. Miljardenafschrijvingen zorgen voor miljardenverliezen op de beurs.
  • Tesla dat China probeert te veroveren. Maar hebben Chinese autobouwers het Westen wel nodig?

Tot slot krijg je een vooruitblik op de volgende beursweek!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

09/01/23 • 24 min

bookmark
plus icon
share episode

Nike zet de langste verliesreeks neer sinds het beursdebuut in 1980. Het aandeel sloot negen handelsdagen op rij in de min, en de tiende zit eraan te komen. Wat is er aan de hand? Ook rivaal Adidas wordt meegesleurd, slaat de sneakermoeheid ook dáár toe?

Ook gaat het over laadpalenbedrijf Alfen. Dat kwam eerder met een omzetwaarschuwing. En nu weten we hoe groot de schade écht is. Het bedrijf kwam met cijfers. Die vielen ondanks de eerdere waarschuwing tegen. De groei bij Alfen is bijna helemaal stilgevallen. Hoe dat komt en wanneer de markt aantrekt, bespreken we in deze aflevering.

Daarin staan we ook stil bij Adyen. Na dagen van koersval duiken beleggers weer op het aandeel. Randstad krijgt een miljoenenboete voor het wegsluizen van winsten. En bij Ferrari moet je jaren wachten voordat je een auto kunt kopen.

Tot slot - zoals altijd - een vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

08/23/23 • 24 min

bookmark
plus icon
share episode

Beleggen in tanks, bommen en granaten. Een taboe voor grote beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Die laten de sector links liggen, want: slecht voor mens en milieu. Maar hoeveel levert het beleggers op die het wat minder nauw nemen met ethische kwesties? Antwoord: heel veel geld. Hoe hoog de rendementen zijn en welke defensie-aandelen je aandacht verdienen, hoor je in deze aflevering.

Ook gaat het over een gigantische strop voor de grootste bouwer van windmolenparken op zee, Orsted. Stijgende kosten, hevige concurrentie en hogere rente zorgen ervoor dat het bedrijf miljarden moet afschrijven. Gevolg: het grootste beursverlies ooit.

Een groep beleggers eist vele miljoenen euro’s van ING omdat ze grote schade hebben geleden. En dat is de schuld van de bank, vinden ze. Verder staan we stil bij de cijfers én klimaatrisico's van verzekeraar ASR.

En het gaat over de Netflix van de vorige eeuw. Het bedrijf dat Breaking Bad, Mad Men en The Walking Dead op jouw scherm toverde, verdwijnt binnenkort misschien wel van de beurs.

Tot slot krijg je een vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

08/30/23 • 23 min

bookmark
plus icon
share episode

Nvidia had de lat voor zichzelf al erg hoog gelegd - het beloofde niet 7, maar 11 miljard dollar aan omzet. En zelfs dáár gaat het nog overheen. Beleggers zijn door het dolle, helemaal omdat de vooruitzichten ook beter zijn dan gedacht.

In deze aflevering hebben we het uitgebreid over Nvidia. Over de hype rond kunstmatige intelligentie, die geen hype blijkt te zijn. Je hoort of Nvidia nog iets te vrezen heeft van de concurrenten. Of ze de bizarre groei nog jaren kunnen volhouden. En die tekorten...is het daar nu immuun voor?

Punt van zorg is China: Nvidia mag nu al niet meer zijn meest geavanceerde chips naar het land exporteren. Is dat een bedreiging voor de toekomstige omzet?

Maar er komt nog meer voorbij in deze BNR Beurs. Zo gaat het over Netflix. Analisten denken dat de streamer er 'even' 50 miljoen nieuwe klanten bij gaat krijgen. En dan gaat Netflix er ook nog eens meer aan verdienen!

Ook komt een biedingsstrijd uit de Verenigde Staten langs en bespreken we de gedaalde gasprijs.

Als uitsmijter, de vooruitblik op de beursdag van morgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

08/24/23 • 22 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Beurs | BNR have?

Beurs | BNR currently has 317 episodes available.

What topics does Beurs | BNR cover?

The podcast is about News, Business News and Podcasts.

What is the most popular episode on Beurs | BNR?

The episode title 'Beursweek | 2x pech voor tech, Heineken in 'zwaar weer' & handtas gouden belegging' is the most popular.

What is the average episode length on Beurs | BNR?

The average episode length on Beurs | BNR is 28 minutes.

How often are episodes of Beurs | BNR released?

Episodes of Beurs | BNR are typically released every day.

When was the first episode of Beurs | BNR?

The first episode of Beurs | BNR was released on Feb 2, 2021.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet