Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
ba4kast

ba4kast

nPloy

В ba4kast неформално и без сценарий разговаряме с успели личности в България, за да достигнем до личните им истории, да разберем какво ги е превърнало в хората, които са, и да докажем, че с qko ba4kane всичко е възможно.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Seasons

Top 10 ba4kast Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best ba4kast episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to ba4kast for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite ba4kast episode by adding your comments to the episode page.

В новия епизод на ba4kast Мария разговаря със Сами Хоссни - съосновател на Health 4 Wealth и баща на две деца. Сами, родом от Стара Загора, но с египетски корени, разказва за всичките си приключения из България, Испания, Кипър, Бразилия и Канада.

Целият живот на Сами е свързан със спорта - още от малък взема участие в различни състезания и често пропуска петъците в училище. За сметка на това пък отрупва учителите си със спечелените медали. Най-неговият си спорт обаче си остава жиу-жицу. В професионален план Сами преминава през различни етапи - от спасител в Слънчев бряг, през барман в чужбина, той усъвършенства уменията си в комуникацията и продажбите, а впоследствие проявява интерес и към коучинг и психология. Той се връща в България с мисия - да помага на хората да вземат правилните решения за ежедневието си и да даде основа на всеки да работи и да се развива сам. Защото успехът на хората е това, което го мотивира.

Сами разказва още за хората, които го вдъхновяват, сред които бивш затворник с добро сърце, Мила, партньорът му в живота, майка му и брат му. Говорим за Health4Wealth, връзката между ментално и физическо здраве, и за малките навици, които са от голямо значение. Натискай Play.

bookmark
plus icon
share episode

След ASMR отклонение и кратко припомняне на темите от част 1, разговорът на Мария с Георги Калудов от IBM продължава.

Подобно на първата част, и тук темите са необятни като космоса. Започваме със законите на Айзък Азимов за роботиката, минаваме през watsonx - новият AI продукт на IBM, и стигаме до това кога е редно да дадем на децата мобилни телефони и колко са вредни социалните мрежи.

Носталгията по времето, когато имахме телефони с капачета и пишехме sms-и се оказва и отправна точка за темата заменими ли са хората от изкуствен интелект и кои са сферите, в които тази технология има най-голям потенциал за развитие.

Споменаваме още групите в социалните мрежи, търсим какво е щастие и каква всъщност е реалността, в която живеем. За още размисли относно образованието и как се започва работа в IBM, смело натискай Play.

bookmark
plus icon
share episode

Нов епизод, нов Александър. Днес Мария разговаря с Александър Бекяров - изпълнителен директор на HP Inc. за България.

Алекс човек с много хобита, две кучета и едно дете. Родом е от Варна, завършил е френска гимназия, а обучението си продължава в Лион. Знае френски толкова добре, че дори местните преписват от него. Обучението му е микс от различни специалности - започва с право, преминава към медии и комуникации, завръща се в България, където се прехвърля в Софийския университет, и завършва Връзки с обществеността.

След редица разнообразни професии, Алекс почти съдбовно се озовава в HP - закъснява за интервюто и няколко минути стои пред сградата, чудейки се дали все пак да влезе. Това решение обаче променя всичко. Първите си години в компанията, когато още е в сферата на аутсорсинга, Алекс нарича романтичи - намира приятели, с които и до ден днешен са близки и работят заедно. Поредица от вътрешни повишения го издига до позицията, която заема днес.

Алекс и Мария си говорят за това колко е хубаво човек да е любопитен, за зимните спортове, образователната система и грешките, които родителите правят. Ако искаш да разбереш и какво означава да си на ръководен пост в огромна международна компания или пък коя песен Алекс може да изсвири на акордеон, смело натискай Play.Ако пък Алекс е успял да те заинтригува дотолкова, че да искаш да работиш в компанията, разгледай отворените позиции на HP в профила им в nPloy.

bookmark
plus icon
share episode

ba4kast се завръща, и то с прецедент - новият епизод е първа част от разговора на Мария с Георги Калудов.

Официалната позиция на Георги в екипа на IBM е Technical Vitality Development Manager (TVDM) for TLS(IBM Infrastructure), но той я обобщава като търсене на таланти и съдействие те да се развиват в сферата на технологиите. В последно време той ръководи и IBM Sofia Accelerator - програма, която има за цел да насърчи разработването на решения, насочени към корпоративния пазар.

Георги е от София и е завършил националната природо-математическа гимназия. Той е авиоинженер, завършил бакалавърска степен, но не и магистърска. Класическите филмови поредици “Star Wars” и “Star Trek” го вдъхновяват да стане космонават и той се захваща да проучи целия процес, за да постигне целта си. Оказва се обаче, че високият му ръст е спънка за кариерата и пилотирането на самолет остава само хоби.

Професионалният си път Георги започва в продажбите по телефона и бързо разбира, че това не е начинът да даваш на хората най-правилните решения, за да им помагаш. Впоследствие започва работва в HP Inc., където прекарва 5 години на различни позиции, а след това започва кариерата си в IBM.

Разговорът с Георги обаче е далеч от проследяването на професионалния му път. Буквално отправяме поглед към звездите, за да поговорим за това как IBM е допринесла за космическите пътувания и за това какво е чувството да гледаш как от Кейп Канаверал излита совалка, която на борда си носи полезни товари от IBM. Говорим още за квантови компютри, закона на Мур, ЦЕРН, измерителите за успех и още много. Порок ли е любопитството и до какво води постоянният стремеж да научиш нещо ново? Натискай Play, за да разбереш.

bookmark
plus icon
share episode

Гост в днешния ba4kast е Петър Торнев - управляващ директор на технологичното звено в Accenture и любител на екстремните спортове.

Петър е от Варна и като малък е мечтал да бъде офталмолог. Впоследствие обаче решава, че иска да учи компютърни системи и технологии, и завършва Техническия университет в морската ни столица. Минава и през казармата, и през Харвард, както и през много трансформации преди да достигне до днешната си позиция. Казва, че “Better today than perfect tomorrow” му е любима фраза, в силата на която се е убедил по трудния начин. Ако искаш да разбереш колко важно е егото за човека, за кого е направен върхът и как да избегнеш микроменажирането, това е епизодът за теб. Натискай Play.

И преди да попиташ, споделяме накратко и малко за Accenture. Това е една от най-успешните компании в сферата на технологиите и интелигентните операции, и вече над 20 години присъства в списъка с Most Admired Companies на Fortune. Компанията специализира в над 40 индустрии, предлагайки технологични, стратегически, оперативни, консултантски и бизнес дизайн услуги.

Ако вече определено искаш да си част от екипа на Accenture и да разбереш дали Петър наистина е най-гръмогласният в офиса, можеш да намериш отворените позиции на компанията в профила им в nPloy.

bookmark
plus icon
share episode

В този епизод на ba4kast гост на Мария е Ивайло Секулички - предприемач, съосновател на Health 4 Wealth, иновативна уелнес платформа, и полиглот, който владее 5 езика. За себе си казва, че не обича да споделя много в социалните мрежи, но пък успешно компенсира липсата на онлайн присъствие с историите, които разказва.

Ивайло е израснал в Словакия, където е учил в българско училище. На 18 години се завръща в България с идеята да завърши Техническия университет и после да се премести в Австрия. Е, поне първата част от плана е успешна - той завършва Автоматизация и ИТ, но обстоятелствата са такива, че остава у нас. Започва работа в кол център, където работи за Nokia и за по-малко от година успява да стане тийм лидер. Летата прекарва като екскурзовод на българското Черноморие, развеждайки туристи от Чехия и Словакия, които баща му изпраща. И ако на въпроса “Лесно ли е да работиш с баща си?” отговорът не е еднозначен, то е сигурно, че тази работа му позволява да усвои тънкостите на пазаренето.

След години опит в сферата на финансовите услуги, и по-конкретно 11 години в FXCM, Ивайло насочва вниманието си към по-здравословен начин на живот. Воден от каузата да подобри здравето на хората, които водят уседнал начин на живот, Ивайло започва работа по Health 4 Wealth и заедно със Сами Хоссни развиват платформата. Длъжни сме да добавим, че макар и да не е програмист, Ивайло сам създава мобилното приложение.

Ивайло подкрепя тезата, че здравословният живот не е просто избор, а необходимост. Съвет, който би дал? Да се фокусираш върху процеса, а не само върху целта. И ако искаш да промениш себе си, то трябва да промениш средата си. Самият той е пример за това колко силна може да бъде личната мотивация - променя изцяло начина си на живот, преоткрива спорта и води активен живот, дори и когато работи в офис.

Говорим още за това как се уволняват хора, колко важно е движението, трудно ли се живее здравословно и кое е следващото голямо приключение, което очаква Ивайло. Натискай Play.

bookmark
plus icon
share episode

В новия епизод на ba4kast Мария разговаря с Елена Николова - жена с неизчерпаема енергия и много шапки, както самата тя се изразява.

Елена е от Асеновград, но е учила в Пловдив, а впоследствие в завършва Международни отношения в Софийския университет. Професионалният ѝ опит е изключително богат, както ще чуеш и в епизода, но в по-голямата си част се фокусира върху предприемачеството. Към момента тя управлява Bulgarian Angels Club - единственият по рода си в България; работи в Beyond pre-accelerator и е главно действащо лице във Female Entrepreneurship Bulgaria Community.

Елена разказва за качествата, които един истински предприемач трябва да притежава, както и какъв смисъл се крие зад тази дума. Говорим за ролята на жените предприемачи, или иначе казано предприемацки и за сексизма спрямо тях, който и в 21 век все още е масово явление. А ако искаш да научиш какво ще стане с човечеството, ако AI продължи да навлиза с такива темпове, както и какво точно означава името на епизода, смело натискай Play.

bookmark
plus icon
share episode

Откриваме втория сезон на ba4kast с разговор с Димитър Иванов - професионалист с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти и един от основателите на консултантската компания Avalant.

Като малък Димитър си мечтае да бъде спортист или музикант. В крайна сметка завършва финанси, а спортът и музиката го съпътстват като хобита. Университетът го насочва към онези предмети, които наистина са му интересни, участието в студентска организация го среща с приятели и съмишленици, а след посещение на кариерен форум се озовава в сферата на недвижимите имоти. И така до днес, когато е ключов партньор в Avalant. Компанията работи в сферата на корпоративните имоти и се появява на бял свят в разгара на пандемията, на пук на всички, които твърдят, че това начинание е обречено. А каква по-добра мотивация за успех от това да им покажеш, че грешат?

В епизода говорим още за ужаса на висшата математика, социалните медии, какво е качествен имот и колко е важно да слушаме интуицията си.

bookmark
plus icon
share episode

Александър Иванов, познат още като Даскал Алекс, е гостът на Ивета в новия епизод на ba4kast. С една дума се определя като комуникатор, а с малко повече - съосновател и управител на агенциите за дигитален маркетинг CreateX & Native, и лектор в Softuni Digital.

Алекс е родом от Велико Търново, следвал е в Свищов, а за кратко е живял и в САЩ. Бързо разбира, че не иска да бъде емигрант и се завръща у нас. Едва на 21 открива призванието си и се посвещава на това да преподава и да научи младите, че всеки може да направи положителна промяна именно в България. С агенциите за дигитален маркетинг Алекс и екипът му се стремят да създадат екосистема с високо качество на услугата и се справят повече от добре. А пък какво предстои от тук нататък ще научиш в епизода.

Стане ли дума за лична мисия, то Алекс е абсолютен идеалист. Има късмета да намери своята глутница и вярва, че успехът се изразява в това сутрин да нямаш търпение за деня, който те очаква. Гарантираме, че мотивацията му е заразителна, а ако искаш и ти да се убедиш в това, смело натискай Play.

bookmark
plus icon
share episode

В новия епизод на ba4kast Мария разговаря с Борис Колев - един от съоснователите на nPloy и социален предприемач с портфолио от 8 компании.

Воден от стремежа си чрез бизнеса да променя и подобрява самата среда, Боби взима участие в редица проекти, кой от кой по-интересни, а какви точно са те ще научиш в епизода. Издаваме само, че варират от пречистване на въздух през приложение, което свърза кръводарители с нуждаещи се, та чак до генетични изследвания и биологична възраст.

За Боби да имаш цел означва да имаш лична мисия и с две ръце подкрепя идеята, че пътят до постигането на тази цел трябва да бъде супер як. Твърдо вярва, че именно целите са източник на мотивация и енергия и самият той е пример за това - как иначе би успявал да свърши всичките си задачи в рамките на денонощието? В епизода говорим още за дипломи, изпити, Закона за привличането и пътуванията до необичайни, но безкрайно интересни дестинации. Натискай Play.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does ba4kast have?

ba4kast currently has 20 episodes available.

What topics does ba4kast cover?

The podcast is about Podcasts, Business and Careers.

What is the most popular episode on ba4kast?

The episode title 'Част 1 | Георги Калудов за квантовите компютри, пътуването в космоса и управлението на екипи' is the most popular.

What is the average episode length on ba4kast?

The average episode length on ba4kast is 103 minutes.

How often are episodes of ba4kast released?

Episodes of ba4kast are typically released every 13 days, 23 hours.

When was the first episode of ba4kast?

The first episode of ba4kast was released on Sep 25, 2023.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments