Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Bílkovina

Bílkovina

Pavla Drlíková, Jiří Malenovský, Pavel Kachlík

Výživa pro Vaše uši. Informace a souvislosti o veganství i udržitelnosti v neudržitelném světě. S hosty, kteří mají co říct. Podcast z Brna. #bilkovina
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Bílkovina Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Bílkovina episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Bílkovina for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Bílkovina episode by adding your comments to the episode page.

Být vnímán, či nálepkován jako vegan - a co teprve aktivista? Jak ve společnosti rezonují rozdílné přístupy ke stravování? Jaký styl komunikace je v těchto tématech praktický? Odpovídá socioložka, akademička a veganská aktivistka Tereza Vandrovcová. V pátém dílu podcastu Bílkovina se ptají Jiří Malenovský a Pavel Kachlík.

bookmark
plus icon
share episode

Domácí sliz, jedlá soda a taky chemie i živočišné produkty: Co s tím? Lze testovat kosmetiku nebo její složky na zvířatech i přes legislativní zákaz Evropské unie? A jaké jsou trendy v udržitelné drogerii? Ptali jsme se Michala Lazora z inovačního týmu česko-slovenského výrobce ekokosmetiky a ekodrogerie Tierra Verde. Tentokrát moderují Pavla Drlíková a Pavel Kachlík. Recept do domácnosti přidává Jiří Malenovský. Praktické informace o složkách v kosmetice naleznete na webu: www.slozeni-kosmetiky.cz Domácí zubní pasta
Suroviny:
2 lžíce jedlé sody
2 lžíce kokosového oleje
10 kapek esenciálního oleje
(případně špetka kurkumy a špetka mořské soli)

bookmark
plus icon
share episode

Jakou roli hraje rostlinná strava v prevenci civilizačních onemocnění? Proč si nelze zajistit vyvážený vegan jídelníček zcela bez některých suplementů? S lékařkou, onkoložkou Radanou Dymáčkovou o různých tipech i omylech ve stravování. A to především z pohledu souvislostí ke zdraví. Radana se svěří i se svým jídelníčkem - je ukázkový? Posuďte sami. Ptají se Pavla Drlíková a Pavel Kachlík. #bilkovinazbrna #bilkovina
Slíbený odkaz:
https://silasoucitu.cz/movies/slekarkouozdraviaetice/

bookmark
plus icon
share episode

Jak je na tom v Česku rychlá a pomalá móda? A co to vůbec je? Druhý díl podcastu Bílkovina o udržitelné módě s ředitelkou Nadace Veronica Helenou Továrkovou. Zjistíte, jak a kde si pořídit nové oblečení, proč folklor není mrtev a jak s módou souvisí invazivní rostliny. Ptají se Pavla Drlíková a Pavel Kachlík.

bookmark
plus icon
share episode

Jaké bylo veganství v 90. letech? Je rozdíl mezi veganským Brnem, Olomoucí či Francií? První díl podcastu Bílkovina odhaluje zákulisí dvou brněnských veganských gastrostálic: Die Küche a Vegalité. O zrodu podniků, přechodu k veganství a oblíbených receptech se rozpovídají Pavla Drlíková a Jiří Malenovský. Moderuje Pavel Kachlík. Podcast z Brna. #bilkovina
Tento díl vznikl pod záštitou statutárního města Brna a jeho primátorky Markéty Vaňkové.

bookmark
plus icon
share episode

O možnostech lokálního a udržitelného pěstování s Matějem Sklenářem z brněnské farmy Ráječek. K čemu používají robotické pomocníky, co je inspirovalo v Nizozemsku a jak bojují se suchem na jižní Moravě? Ptají se ve třetím díle podcastu Bílkovina Jiří Malenovský a Pavel Kachlík. Přijde řeč i na rady pro zahrádkáře a balkonové pěstitele.

bookmark
plus icon
share episode

Jak to bude na planetě vypadat v roce 2100? Šestý díl podcastu Bílkovina o ekologii a udržitelnosti rozvoje. Jakou roli v tom hraje veganství? Řeč bude o problematice současné i té budoucí – s Oldřichem Sklenářem, analytikem Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky. Je na čase zoufat, nebo aktivně jednat? Ptají se Pavla Drlíková, Jiří Malenovský a Pavel Kachlík.

bookmark
plus icon
share episode
Bílkovina - Bonus: Pohádka Člověk, vepř a keř
play

11/01/23 • 9 min

U příležitosti Světového dne veganství publikujeme autorskou pohádku z pera Jiřího Malenovského (z prvních šesti dílů podcastu Bílkovina). Čte herečka Taťána Stankov.

bookmark
plus icon
share episode

„Skoro dvě třetiny odpadu z černých popelnic by šlo ještě dotřídit,“ zmiňuje v rozhovoru host Michal Kačírek, tiskový mluvčí SAKO Brno. Jak funguje třídění a další zpracování odpadu a odpadků? Kolik tepla a energie vznikne? Co jsou pojmy jako vajgl, kýbl či kukačka a kam patří rolička od toaletního papíru a plata od vajíček – to zjišťuje moderátorské duo Jiří Malenovský a Pavel Kachlík. Zero waste (bezezbytkový) recept na závěr přidává Pavla Drlíková z Die Küche.
Brokolicový krém s krutony a chipsy z košťálu brokolice
na 4 porce budeme potřebovat:
2 větší cibule
4 stružky česneku
1 ks mrkve
1 ks petržele
0,5 ks menšího celeru
1 ks brokolice
asi 1 litr zeleninového vývaru
staré pečivo na krutóny
olej, sůl, pepř, sušené bylinky, sušené lahůdkové droždí, rostlinná smetana
Postup k poslechu v podcastu.

bookmark
plus icon
share episode

Jak dětem chutná ve škole a lze dosáhnout změny k lepšímu? V osmém díle podcastu Bílkovina nahlížíme pod pokličku školních jídelen společně s Annou Neumannovou , koordinátorkou kampaně Pestré jídelny NESEHNUTÍ. Řeč bude o skladbě jídelníčku a jeho různorodosti s ohledem na rostlinné i jiné alternativy ve školním stravování. Ptají se Jiří Malenovský a Pavel Kachlík .
Poslechněte si také recept na dětmi oblíbenou pizzu podle receptu Pavly Drlíkové.
Polentová pizza s cherry rajčátky a parmezánem ze slunečnicových semínek
Těsto:
200 g polenty
cca 900 ml vody
sůl, LSD (lahůdkové sušené droždí), oregano, česnek
Polentu uvaříme dle návodu, přidáme koření. Poté, co je hotová, ji vylijeme na plech, nebo do dortové formy.
Sugo:
150 ml passaty
cukr, sůl, pepř, oregano, česnek
Všechny suroviny smícháme dohromady.
Parmezán ze slunečnicových semínek:
100 g slunečnicového semínka
20 g LSD (lahůdkové sušené droždí)
sůl
Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru.
Dále potřebujeme:
Cherry rajčátka, čerstvou bazalku, olivový olej.
Kompletace:
Korpus, který jsme si nalili do formy, dáme předpéct na 15 minut na cca 180 °C. Poté základ na pizzu potřeme sugem, přidáme nakrájená cherry rajčátka, část semínkového parmezánu a pečeme znovu 15 minut na 180 °C. Na závěr posypeme ještě parmezánem, přidáme hrst čerstvé bazalky a zakápneme olivovým oleje.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Bílkovina have?

Bílkovina currently has 13 episodes available.

What topics does Bílkovina cover?

The podcast is about Podcasts, Society & Culture and Health & Fitness.

What is the most popular episode on Bílkovina?

The episode title 'Neudržitelný svět, environmentální žal a kontexty veganství. Kam svět spěje?' is the most popular.

What is the average episode length on Bílkovina?

The average episode length on Bílkovina is 39 minutes.

How often are episodes of Bílkovina released?

Episodes of Bílkovina are typically released every 24 days, 21 hours.

When was the first episode of Bílkovina?

The first episode of Bílkovina was released on Dec 27, 2022.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments