Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
ARTpodden

ARTpodden

ARTpodden

ARTpodden är Ekologigruppens podcast där vi tillsammans med inbjudna gäster fokuserar på en ny art eller artgrupp varje månad. Från fun facts om organismernas hemliga liv, till arternas roll i en hållbar samhällsutveckling. Vi bjuder in dig till att hänföras av naturens komplexitet – och reflektera över vad den Stora Gröna Massan a.k.a. Naturen verkligen består av.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 ARTpodden Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best ARTpodden episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to ARTpodden for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite ARTpodden episode by adding your comments to the episode page.

ARTpodden - #32 JULSPECIAL om Gråstensteologi
play

12/19/23 • 53 min

Lagom till jul har Emma bjudit in teologiprofessorn och prästen Petra Carlsson Redell till ARTpodden för ett samtal om kristendomens möjligheter att fungera vägledande i omställningen. Kan tron bidra med kraft till förändring och kan andlig närvaro öppna dörrar till mer omtänksamma förhållningssätt till det mer än mänskliga? I sin bok Gråstensteologi förespråkar Petra en glokal teologi där tro och andlighet utgår från marken snarare än himlen, från gossen Gråsten och fröken Granbuske, snarare än Ikaros. Hur kan vår kultur, djupt präglad av kristna läror och högtider, lära sig att landa innan vi bränner ut oss själva och planeten vi bebor? Det pratar vi om i årets sista avsnitt.

bookmark
plus icon
share episode
ARTpodden - #31 På myren, i hjortronlandet
play

08/24/23 • 41 min

I sensommarens avsnitt av ARTpodden pratar Emma Holmberg med Tomas Bannerhed om myrmarker, artkunskap, naturskildringar och kulturen som en väg in till naturen. Om hemortstrohet, vingspeglar och meståg. Om det gröna virrvarret utan namn. Medverkar gör alltså författaren till den Augustprisbelönade romanen Korparna och mannen bakom radioprogrammet Bannerheds bevingade vänner - som släpper sin nya bok Hemma vid myren: Och andra texter om naturen i våra liv i september i år.

bookmark
plus icon
share episode
ARTpodden - #30 Rika kärr & luriga orkidéer
play

07/06/23 • 29 min

Det 3e avsnittet på 2023 års tema våtmarker blir ARTpoddens 30e avsnitt - denna gång om ORKIDÈER och RIKKÄRR. Visste du t ex att var tredje orkidé lurar till sig pollinerare utan att ge dem något tillbaka? Lyssna för att ta reda på hur de lyckas och varför just rikkärren sprudlar av orkidéer och andra arter som tillsammans bildar en särskilt rik biologisk mångfald. Inspelat från ett rikkärr i Sveriges mest orkidérika landskap - Gotland.

bookmark
plus icon
share episode

Ekologigruppens våtmarksserie fortsätter! Denna gång med fokus på en ödmjuk klimathjälte i gränslandet mellan vått och torrt - vitmossan - och om varför återställande av våtmarker är en så viktig klimatåtgärd. Med illustratör och skribent Jossi Qwiberg och forskaren Amelie Lindgren.

bookmark
plus icon
share episode

Här är första avsnittet i årets temaserie om VÅTMARKER i ARTpodden. Med oss denna gång är journalisten, författaren och TV-legenden Bo Landin, aktuell med boken ”VATTEN - LAND: Om våtmarkens roll i det utdikade landskapet”. Bosse hjälper oss att förstå varför så många av Sveriges våtmarker har dränerats på vatten och hur omvandlingen av våra vattenlandskap har att göra med allt från hungersnöd till frågor om makt och språk. Håll stövlarna leriga!

bookmark
plus icon
share episode
ARTpodden - #27 Myror

#27 Myror

ARTpodden

play

09/26/22 • 62 min

Avsnitt 27 av ARTpodden handlar om några av de 1000000000000000 myror om finns i världen, som utgör ungefär en 1/5 av alla landlevandes djurs biomassa och som kan bära 1000 gånger sin egen vikt. Om kollektiv intelligens hos superinsekternas superorganismer. Med författaren till Myrornas hemliga liv och Myrornas rekordbok - Katja Bargum!

bookmark
plus icon
share episode

ARTpoddens ängsserie fortsätter - nu med fokus på ängens flygande blommor - de fjärilar som Aristoteles kallade för själar. Dessutom berättar Naturskyddsföreningens Cassandra Hallman om det nystartade projektet Världens längsta blomsteräng. Lyssna för att lära dig mer om väggrenar som tillflyktsort för ängsväxter och hur du kan bidra till en ökad biologisk mångfald och samtidigt hamna i Guinness rekordbok. Trevlig sommar önskar ARTpodden!

bookmark
plus icon
share episode
ARTpodden - #25 Ängsmark del 1 - befängd äng
play

06/02/22 • 52 min

ARTpoddens jordtema fortsätter - nu med fokus på ängsmark, änglamark, minnespraktik och Arkadien. Kontinuitetsäng och örtklädd gräsmatta. Ängen är både symbol och praktik, som medverkande gäst Sanna Samuelsson skriver. En hotad och obsolet biprodukt som saknar plats i det moderna jordbruket - men som återuppstår i poesin. I Avsnitt 25 av ARTpodden diskuterar Emma olika betydelser av begreppet, platsen och praktiken bakom ängar, med Ekologigruppens egna ängsexpert: Emil Åsegård, och författaren samt idé- och kritikredaktören på GP Kultur: Sanna Samuelsson. Dessutom presenterar våra landskapsarkitekter Emma Hammarström och Mimmi Wester Ekologigruppens Gräsmatteuppror som är i uppstarten.

bookmark
plus icon
share episode

”Åt all er jämmer skrattar vi, och från ert goda snattar vi; vi kan nog aldrig bättre bli - vi ä’ ogräs vi”. Citatet kommer från Elsa Beskows Blomsterfesten i täppan från 1914, där underklassen, dvs plister-, maskros-, tistel- och nässelpojkar, invaderar trädgårdsväxternas blomsterfest. I avsnitt 24 av ARTpodden pratar Emma, Rikard och Anna Maria om hur både önskade och oönskade (?) växter frodas i näringsrik jord. Men hur kommer det sig egentligen att en jord är rik på näring och en annan fattig? Och vad är egentligen ett ogräs och kan ett sådant hamna på rödlistan och till och med dö ut?

bookmark
plus icon
share episode
ARTpodden - #33 Om sumpskogar och hackspettar
play

05/29/24 • 43 min

ARTpodden tar ett sista klafsigt avstamp i de våta markerna för att sedan börja årets ljudtema med att lyssna till vårens kanske mest högljudda artgrupp: hackspettarna! Vi tar oss genom sumpskogar tillsammans med Marika Zetterström (Nacka kommun) för att sedan möta Ekologigruppens allt-i-allo-expert Rikard Anderberg i Vitabergsparken i Stockholm. Samtal om allt från charmen med skräpmarker till hackspettarnas tung-hjälmar utlovas.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does ARTpodden have?

ARTpodden currently has 35 episodes available.

What topics does ARTpodden cover?

The podcast is about Society & Culture, Nature, Podcasts and Science.

What is the most popular episode on ARTpodden?

The episode title '#32 JULSPECIAL om Gråstensteologi' is the most popular.

What is the average episode length on ARTpodden?

The average episode length on ARTpodden is 46 minutes.

How often are episodes of ARTpodden released?

Episodes of ARTpodden are typically released every 42 days, 1 hour.

When was the first episode of ARTpodden?

The first episode of ARTpodden was released on Oct 15, 2019.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments