Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

Artiance Publishing, kunst en cultuur onderwijs

Een kunst en cultuur podcast serie bestaande uit interviews met professionals die werkzaam zijn in het brede veld van cultuureducatie. De vakmensen zijn uitgebreid aan het woord en vertellen over hun visie op het lesgeven, de kunstwereld, talentontwikkeling en nog veel meer. Alle disciplines komen aan bod. De serie is gericht op docenten die op een of andere manier iets doen met kunsteducatie in Nederland (of daarbuiten). De podcast heeft het doel zowel informatief als inspirerend te zijn. De serie wordt gehost door een team van specialisten o.a.: Wim Vlaar, Leoni van Veen, Gerben Hermanus, Rob Bangert en Bertien Minco. Zij hebben allen hun sporen in het kunstonderwijs verdiend en zijn momenteel ook nog werkzaam in dit veld.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Seasons

Top 10 Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs episode by adding your comments to the episode page.

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs - Afl. 047 Huize Voorhout - Een Hoorspel

Afl. 047 Huize Voorhout - Een Hoorspel

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

play

02/20/23 • 10 min

Jan Boerman vertelt in dit hoorspel zijn oorlogsverhaal over Huize Voorhout. Voor de oorlog in 1938 kreeg het huis de bestemming van luxe tehuis voor rijke bejaarden, maar in de 1940 vorderden de Duitsers het pand en er het Ortskommandantur en De Feldgendarmerie (de Duitse militaire politie) in gevestigd. In1944 kwam daar ook nog een eenheid van de Sicherheitsdienst bij.

Jan Boerman heeft zeker geen prettige herinneringen aan huize Voorhout. Als kleine jongen werd hij samen met zijn broertje door de Duitsters opgepakt en vastgehouden. In dit hoorspel vertelt hij wat voor impact dat gehad heeft op zijn verdere leven en schrijft hij er een boekje over.

Esmee Reemnet, Rhodé Nobel en Robin Roozen, drie studenten van de theateropleiding Haarlem maakten op basis van het interview met meneer Boerman dit hoorspel.

bookmark
plus icon
share episode
Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs - Afl. 044 Oud Overdie - Een Hoorspel

Afl. 044 Oud Overdie - Een Hoorspel

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

play

10/31/22 • 10 min

Dit hoorspel speelt zich af in de Alkmaarse wijk Oud Overdie. Gerard Venneker, woonachtig in Canada schreef zijn herinneringen uit zijn jeugd op.

Overdie is een Alkmaarse volkswijk die eigenlijk uit twee delen bestaat: het tegen het centrum van Alkmaar gelegen vooroorlogse Oud Overdie en het zuidelijker gelegen Nieuw Overdie, gebouwd in de jaren '60. De twee delen worden gescheiden door een park.

De naam Overdie verwijst naar het riviertje de Die. Dit veenriviertje kwam via de Boekelermeer, Kooimeer en Achtermeer de stad binnen en stroomde via de Blekerskade, Baangracht en de Mient naar een ander veenmeertje, De Rekere. De Die bestaat in Alkmaar niet meer, maar her en der kom je nog steeds die naam tegen. De Die iseigenlijk ook een verbastering van het IJ.

In 1948 ontstaan in Oud Overdie in verband met de bouw van 107 nieuwe woning voor de Vereniging Volkshuisvesting 4 nieuwe straten die vernoemd worden naar zeehelden. Jacob van Heemskerkstraat, Cornelis Evertsenstraat, Jan van Galenstraat en de Kortenaerkade. Het in dit complex gelegen plein wordt het PA de Langeplein genoemd, ter nagedachtenis aan de overleden voorzitter van deze Vereniging.

bookmark
plus icon
share episode
Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs - Afl. 040 Firma Hoed - Een hoorspel

Afl. 040 Firma Hoed - Een hoorspel

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

play

08/10/21 • 15 min

In deze vierde aflevering van onze serie hoorspelen staat de firma Hoed centraal. Tiny Swaag-Hoet, nu 99 jaar dochter van Cees Hoet, één van de 6 eerste eigenaren van de Gebroeders Hoed herinnert zich nog heel veel uit de tijd dat zij met haar ouders, broers Cor en Henk en zus Marjan op het Scharlo woonde en haar vader de stalhouderij onder zijn beheer had. De 6 gebroeders Hoed en hun echtgenotes woonden allemaal bij elkaar op het Scharlo. André Hoet,, kleinzoon van Cees vertelt in deze aflevering wat hij zich van zijn tijd na de oorlog over bedrijf herinnert.

In 1926 werden de panden aan de zuidzijde van het Scharlo gesloopt door ze grotendeels gecontroleerd af te laten branden om zo meteen ook de daar heersende wandluis te verdelgen. Ook de familie Kesselaar, de bekende Alkmaarder Andre Carrell en vader van Rudi woonde in dit rijtje. Er herrezen nieuwe panden in herkenbare Amsterdamse Schoolstijl. Op de ene hoek café du Passage, op de andere hoek café Royal en in het midden op de nummers 17, 19 en 21 het statige gebouw van rijtuigenverhuur en begrafenisonderneming Hoed, nu Radio Bakker. Het pand loopt helemaal door tot het Groenelaantje. Zo konden de verhuiswagens er aan de voorkant in aan de achterzijde weer uit. Boven zijn vier woonhuizen gerealiseerd.

bookmark
plus icon
share episode
Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs - Afl. 037 Harry Warmenhoven - Een hoorspel

Afl. 037 Harry Warmenhoven - Een hoorspel

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

play

02/22/21 • 14 min

In dit vervolg op de podcast serie van Artiance verschijnt maandelijks een interview met een markante Alkmaarder. Delen van dit interview zijn omgezet in hoorspelen zodat de beleving nog realistischer wordt. Vandaag staat het leven van Harry Warmenhoven (1949) centraal.

Harry Warmenhoven (1949) groeide met zijn zus en vier broers op aan het Verdronkenoord. Vanaf hun huwelijk in 1947 woonden zijn ouders daar op nr. 14. De vader van Harry was schoenmaker. In 1980 stierf Harry’s vader na een kort ziekbed. Harry was ineens zelfstandig schoenmaker. In 2010 stopte Harry als schoenmaker. ‘Mijn moeder zei: er is ook nog een ander leven dan werken.’

Een paar jaar eerder gebruikte tekenaar Philip Hopman het interieur van Harry’s zaak als model voor een tekening in Wiplala en Wiplala weer van Annie M.G. Schmidt. De winkel is niet helemaal waarheidsgetrouw weergegeven. ‘De vrijheid van de kunstenaar, ‘ vindt Harry. ‘Maar iedereen zegt: Het is typisch jouw winkel.’

bookmark
plus icon
share episode
Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs - Afl. 036 Dorien Haan - Theater na de Dam "Om de Hoek"

Afl. 036 Dorien Haan - Theater na de Dam "Om de Hoek"

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

play

05/02/19 • 38 min

In de podcast vertelt Theatermaakster Dorien Haan uitgebreid over de voorstelling "Om de hoek" die zij samen met Joke Houtkoper maakt in het kader van Theater na de Dam (4 mei 2019). Deze podcast is een selectie uit het interview zoals gegeven door Dorien voor Volgspot Radio op Radio 5 op 1 mei 2019. Naast de voorstelling staat ook Dorien en haar leven als theatermaakster centraal.

bookmark
plus icon
share episode
Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs - Afl. 034 Het Cultuurgebouw Hoofddorp - Monika van der Ent

Afl. 034 Het Cultuurgebouw Hoofddorp - Monika van der Ent

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

play

04/03/19 • 38 min

Monika van der Ent is directeur van Pier-K in Hoofddorp. Pier-K is onderdeel van het Cultuurgebouw, samen met de Bibliotheek, Schouwburg De Meerse en Poppodium Duycker. Vier labels die onderdeel zijn van een nieuw gefuseerde organisatie. Hoe en waarom is deze organisatie ontstaan en hoe werkt de samenwerking binnen zo'n divers samengestelde organisatie? Directeur Monika van der Ent vertelt in deze podcast enthousiast en openhartig over haar ervaringen. Deze podcast is voor iedereen interessant maar vooral voor medewerkers van organisaties de zelf in een fusieproces zitten.

Meer informatie:

www.hetcultuurgebouw.nl

www.pier-k.nl

bookmark
plus icon
share episode
Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs - Afl. 033 Wherelant - Kunsteducatie en het sociaal domein

Afl. 033 Wherelant - Kunsteducatie en het sociaal domein

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

play

03/20/19 • 49 min

In deze podcast vertellen directeur-bestuurder Jose van den Hurk, Jantine Geels en Henriette ter Riet vol passie over het belangrijke en bijzondere werk van Wherelant in Purmerend. Cultuurhuis Wherelant is een centrum voor kunst en cultuur in Purmerend. Iedereen kan bij Wherelant terecht voor professionele cursussen en workshops op het gebied van beeldende kunst, multimedia, theater en dans. Daarnaast biedt Wherelant een breed aanbod voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook voor mensen met een GGZ-achtergrond zijn er diverse mogelijkheden binnen Wherelant en voor het regulier- en speciaal onderwijs heeft Wherelant zich gespecialiseerd in kunst- en cultuureducatie op maat.

bookmark
plus icon
share episode
Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs - Afl. 031 Bertine Verbeek - Cultuurcoach

Afl. 031 Bertine Verbeek - Cultuurcoach

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

play

02/20/19 • 25 min

Bertine Verbeek is een uitvoerend allround musicalartieste, zangdocente en dansdocente met veel ervaring in het vak. Ze heeft in professionele musicalproducties gespeeld en landelijke tournees door alle theaters in Nederland gemaakt. Naast de passie van op de planken staan heeft Bertine ook altijd een passie gehad voor het lesgeven. Zowel op lager als middelbaar onderwijs heeft ze veel ervaring. Op dit moment is ze Cultuurcoach (zang en dans docente) op scholen in de krachtwijken in Alkmaar: Oudorp, Overdie en Alkmaar Noord en is zij nauw betrokken bij veel losse projecten van Artiance. Ook werkt zij als zangcoach voor basisschool leerkrachten vanuit de landelijke subsidie: Muziekimpuls. Zij is vanaf 2016 ook werkzaam bij het muziekcentrum HART Haarlem, daar is ze musicaldocente voor het Muzieklab en geeft ze workshops op verschillende scholen.

bookmark
plus icon
share episode
Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs - Afl. 030 Rita Nanne - Inspirator van de Kunstschool

Afl. 030 Rita Nanne - Inspirator van de Kunstschool

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

play

02/13/19 • 43 min

Artiance Speciaal, de Kunstschool, is een vierjarige kunstscholing/dagbesteding voor talentvolle en gemotiveerde jonge mensen vanaf 18 jaar. Kunstenaars met een unieke kijk op de wereld die in hun werk tot uitdrukking komt. De Kunstschool biedt jongeren en volwassenen een plek aan waar ze leren vertrouwen op hun eigenheid, hun bijzondere talent binnen de wereld; waar ze zich kunnen en durven ontwikkelen. De vierjarige scholing wordt gegeven in een kleine groep, door professionele kunstenaars met ervaring en opleiding in de zorg. In deze podcast vertelt oprichter, coordinator, docent en inspirator Rita Nanne over de Kunstschool.

bookmark
plus icon
share episode
Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs - Afl. 048 De Koningsweg - Een Hoorspel

Afl. 048 De Koningsweg - Een Hoorspel

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs

play

03/16/23 • 3 min

De jeugd van Willem Himmelreich speelde zich af op nr 47 aan de Koningsweg. Dat straat je zag er toendertijd heel anders uit dan nu. Je had er bedrijven en bedrijfjes, machinebouw Doeschot bijvoorbeeld of meneer Casteleijn, die de oude US army banden van nieuwe profielen voorzag. Maar er zaten er meer Firma Kuiper, glas en verf, van Weert Rotan, melkhandel van der Peet en zo kan ik nog wel even doorgaan. In bijna elk pand aan de Koningsweg was wel een bedrijf gevestigd. Niet bij Willem, het oudste kind van de familie Himmelreich. Zijn vader was muziekleraar en menig kind in Alkmaar kent hem en kreeg les van hem. De oude lagere school, naast op nr 49, de Burgt werd in de oorlog gevorderd door de Wehrmacht. Een spannende periode ook omdat de ouders van Willem in het verzet zaten, hij schreef er een boek over. Paula Stet heeft van het gesprek met meneer Himmelreich een gedicht gemaakt.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs have?

Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs currently has 48 episodes available.

What topics does Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs cover?

The podcast is about Education, Podcasts and Theater.

What is the most popular episode on Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs?

The episode title 'Afl. 047 Huize Voorhout - Een Hoorspel' is the most popular.

What is the average episode length on Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs?

The average episode length on Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs is 36 minutes.

How often are episodes of Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs released?

Episodes of Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs are typically released every 7 days, 5 hours.

When was the first episode of Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs?

The first episode of Artiance - Kunst, Cultuur en Onderwijs was released on Dec 20, 2017.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments