Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Arbetsplatspodden

Arbetsplatspodden

Arbetsplatspodden

Arbetsplatspodden drivs av Cultivated Workplaces, och programledare är Andreas Ek-Sarfraz, arbetsplatsutvecklare och föreläsare med 20+ år av erfarenhet från ansvarsområden inom en rad svenska och internationella företag. Tanken med Arbetsplatspodden är att informera, inspirera och arbeta för bättre välmående arbetsplatser. Vi pratar om arbetsmiljö, de sociala reglerna, kulturen på arbetsplatsen och mycket mer som är knutet till arbetslivet. WHO säger det bäst: "Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning." Min förhoppning är att Arbetsplatspodden skall bidra för ett friskare arbetsliv. Detta skall ske med spännande samtal varje vecka och därigenom leverera inspirerande information och nyttig kunskap. Ibland kan det dyka upp bonusavsnitt, beroende på vad som kommer i poddens väg. För tankar och idéer, kontakta mig på arbetsplatspodden @ cultivatedworkplaces .se Musik i intro säsong 3-4: Shine bright (Scott Holmes) / CC BY 4.0 Musik i intro säsong 1-2: Night Drive (Decktonic) / CC BY 4.0
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Arbetsplatspodden Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Arbetsplatspodden episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Arbetsplatspodden for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Arbetsplatspodden episode by adding your comments to the episode page.

Arbetsplatspodden - Avsnitt 23: Misslyckande

Avsnitt 23: Misslyckande

Arbetsplatspodden

play

08/24/17 • 8 min

Varför är vi så rädda att misslyckas?

Vi är inte särskilt väl förberedda på att misslyckas i detta landet. Vi får priser för att vi deltar, vi får veta vi gjorde bra ifrån oss fastän vi kom sist.

Mina föräldrar har gjort allt för mig. Dom lärde mig tidigt att det är ok att det inte går som man vill, bara man gjort sitt bästa.

Men någonstans på vägen så ändrades mina tankegångar, trots mina föräldrars ord.

Efter två utbildningar (ca 2005) hade jag fortfarande inte jobb. Det skapade stor oro, för att jag var snart tvungen att lämna studentboendet och jag hade helt enkelt kört fast. Jag sökte mängder av jobb men fick inte ens samtal eller möten tillbaka. Resultatet ledde till min första panikångestattack, mitt ute på motorvägen när jag sommarjobbade med att köra Hemglass. Mitt på motorvägen så ”vet jag” att ”nu dör jag”. Jag var en millisekund från att stanna vid vägkanten, kl 21 på kvällen på motorvägen. Men nånting fick mig att trotsa den känslan, och köra vidare med pumpande hjärta och kallsvettningar. Jag visste bara att jag skulle hem, till säkerheten. Motorvägen och mörkret var faran.

Några år av panikångest är ingen bra grogrund för resistens mot misslyckande. Att inte ens våga gå ut på gatan, men samtidigt inte våga vara hemma själv inger inte självförtroende. Det ger ingen grund för att våga saker, att våga misslyckas. Det ledde till nattliga skakningar, fyra olika besök på akuten som till slut blev en remiss till hjärtläkare som sade ”Kom aldrig hit igen, det är inget fel på ditt hjärta”.

Den stora utmaningen var innebandyn, denna sport jag älskade att utöva. Så fort jag ansträngde mig så var det ”tryck över bröstet” och obehag. Jag höll ut i sex månader, sedan orkade jag inte ta den mentala fighten. Jag gav upp. Jag misslyckades i kampen mot ångesten. Det var ju inget fel på mig.

Skolan tror jag ligger mycket till skuld. Vi drivs på att får bra betyg, med det underförstådda hotet att kaos och elände väntar dom som inte pluggar vidare. Syokonsultentet målar upp skräckscenarion. Elever stressar över tentor och prov, och låser in sig i veckor för att plugga. Vi får besvikna lärare som ser det som mitt fel allena att jag inte förstod den komplicerade matteuträkningen. ”Vi provar igen Andreas.... 453 gånger 23 delat med kvadratroten ur 45.......”

Ridå.

Skolan skall bygga starka människor. Vi ska bli medlemmar av ett rätt ok fungerande samhälle i norra Europa. Men vi förbereds inte på misslyckande i skolan. Vi tillåts utforska världen inom väldigt små ramar. Gud förbjude att du inte vill eller orkar plugga, då är enda utvägen fattigdom och elände enligt familj och samhälle.

Klart det skapar stress! Vi har generationer av ungdomar som vuxit upp till osäkra vuxna, som inte hanterar ett ”nej” eller som tar motgång som ett katastrofalt misslyckande och blir deprimerade.

Samhället är inte ok med misslyckande. Att förlora jobbet ger många en känsla av misslyckande och ångest, istället för möjlighet att gå vidare mot andra mål. Det är ”synd” om dom som fölorar jobbet, och allt jobbigt i världen drabbar dem.

Att våga gå mot strömmen är heller inte accepterat. Vi ska leva efter en formel:

Studier→jobb→familj→ bil→ pension→ ”först nu leva livet” → dö.

Jag har läst mängder av sad stories om människor som jobbat hårt hela sitt liv, för att två dagar efter pension få en stroke och alla planer grusas. Människor som kanske hade andra tankar om hur dom ville leva men som inte vågade gå sin väg utan följde mallen. Till vilken nytta?

Varför kan inte samhället hylla dem som vågar försöka gå sin egen väg? Många gånger dras de som vågar gå en annorlunda väg ned av alla dom som inte vågar, som snackar skit och hugger i ryggen. Man önskar andra ett misslyckande, av ren avund. Det kan gälla så små saker som att någon kompis vill ändra sina kostvanor, för att folk ska bli osäkra och rycka undan stödet. ”Va, ska du sluta dricka sprit? Har du blivit

bookmark
plus icon
share episode

Jenny Edner är tennisspelaren som insåg vikten av den mentala styrkan, och som arbetar dagligen för att stärka idrottare och företagare i deras utmaningar. Hennes resa fram till idag har gett henne många verktyg och lösningarna finns där för de som vågar satsa.

Vi fick ett riktigt bra samtal om mentala målbilder, psykologiska aspekter på arbetsmiljö och många tankar om hur vi skall arbeta bort stressen på arbetsplatsen.

Jenny Edner på LinkedIn
yourPerformance
Artikel om sexism

bookmark
plus icon
share episode
Arbetsplatspodden - Avsnitt 29: Kristian Randel – Årets HR-profil 2018
play

10/09/18 • 44 min

Kristian har varit med Orango på dess resa från 20 medarbetare till närmare 150.
Det medför utmaningar, lärdomar och säkert en del svordomar.

Med en attityd av att ”leva som man lär” och stort fokus på medarbetarnas välmående arbetar Kristian dagligen med att skapa (till att börja med) Sveriges bästa arbetsplats.

Njut av en fantastiskt samtal om bland annat medarbetarhälsa, företagsvärderingar och konsten att slå samman företag.

Förra veckan vann Kristian även ”Årets HR-Profil 2018” som delas ut av ROI Rekrytering.

Kristian på LinkedIn
ROI Rekryterings HR FORUM

bookmark
plus icon
share episode
Arbetsplatspodden - Avsnitt 16: Madeleine Vall – fightern som blev amazon
play

05/26/16 • 25 min

I dagens avsnitt får vi möjligheten att intervjua Madeleine Vall, en av Sveriges bästa fighters som bland annat syns för Reebok just nu. En stark och klok profil att se upp till.

Vi fick en pratstund om att hitta kraft i svåra stunder, träningsscheman och hur livet kan överraska med nya möjligheter.

Mer information om Madeleine finner ni på hennes hemsida här.

Videon för Reebok finnes här.

bookmark
plus icon
share episode

Vi har fått prata med Eric Bergström, grundaden av Ångestskolan som ökar i popularitet för var sekund som går.

vi diskuterar ångest,fobier, sätt att hantera olika situationer och ger tips på hur man kan må bättre.

Ångestskolan på nätet

Ångestskolan på Facebook

Eric Bergström

bookmark
plus icon
share episode

Helena Lundberg, doktor i arbetsvetenskap är veckans samtalsgäst.

Hennes doktorsavhandling ”Strävan efter värdighet” börjar med en situationsbeskrivning, som belyser den ökade avhumaniseringen av Servicearbetaren:

”Hon ramlar, på riktigt, ner från stolen och singlar ner på golvet. Utmattning, törst, hunger/../stress, you name it. De kunder som bevittnat händelsen ser något förfärade ut –det vill säga, alla utom en, som höjer sin röst. Irriterat utbrister han: Har ni inga fler kassörskor?!”

Helena har gått från arbetsvetaren till doktor och författande skrivarkonsult, och vilken resa det varit. Hennes publikationer i ämnet servicearbetaren har nominerats till bland annat ”Bästa avhandling i Sverige inom forskningsområdet arbetsliv och arbetsmiljö 2016′′, och redan hennes examensarbete belönades med Personalvetarpriset för bästa arbetsvetenskapliga uppsats 2009.”

Helena kan servicearbetaren och dennes värld.

Vi har ett fantastiskt samtal kring bland annat snabbköpskassörskans vardag, vad arbetsgivaren kan göra för att förbättra arbetsplatsen och om kunden verkligen alltid har rätt.

För att komma i kontakt med Helena:
Hemsida: https://helenalundberg.com
Blogg: https://mellan-raderna.com

bookmark
plus icon
share episode

I dagens avsnitt har vi Dan Ivarsson på besök, och vi pratar om hans artikelserie som avslöjade hur det ser ut hos de stora Gig-företagen, och specifikt Foodora.

Dan tog anställning som cykelbud, pressades till omänskliga gränser och förbi för en ovärdig ersättning. Han fick sista-minuten-jobb trots att den beslutade arbetsdagen var slut, och fick se listor där man mätte allt mellan himmel och jord. Allt för att du ska få din pizza några sekunder fortare.

Artikelserien:

https://www.sydsvenskan.se/2020-10-18/sa-pressar-foodora-sina-cykelbud-att-trampa-fortare

bookmark
plus icon
share episode

Kultur och organisation är ord som kan få vissa människor att rysa, medan det får andra människor att mysa. Jag hör till den sista kategorin, och det är jag säker att dagens gäst också gör.

Angela Nihlén har bland annat varit på Live It Experiences, Daymaker och Great Place to Work, och har nu startat Culture by Design tillsammans med Teresa Acuna Lopez.

På Culture by Design arbetar dom med konsulting, utbildning och även en del rekrytering, det är minst sagt bråda dagar.

Vi hade ett härligt samtal om medarbetare, kultur och hur man organiserar företag till framgång.

Nyttiga länkar:

Angela Nihlén

Culture By Design

Pressmeddelande

Sponsor:

Arbetsplatspodden sponsras av Bokadero.se, en digital marknadsplats för bokning av talare.

bookmark
plus icon
share episode

Vår ljudmiljö påverkar både hur vi mår och hur vi presterar på jobbet. Vi har alla upplevt arbetsplatser där ljudnivån av olika orsaker spårat ur, men ingen verkar veta hur man ska ordna upp det. Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet säger gällande en bullrig arbetsmiljö att "Kroppen utsöndrar högre nivåer av stresshormonet kortisol vilket i sin tur kan ge högt blodtryck, sämre immunförsvar och sämre sömnkvalitet".

Det är ju inte bra.

Tur då att vi har experter som Joakim Scholander, dagens samtalsgäst i Arbetsplatspodden. En självutnämnd ljudnörd och ett akustiskt geni som med sitt företag Strategisk Akustik löser allehanda problem med ljud man kan ha på arbetsplatsen, så arbetsro kan råda och produktiviteten flöda. Vi fick en pratstund om öppna kontorsytor, ljudnivåer och verktygen som behövs.

Nyttiga länkar:

Joakim Scholander på LinkedIn

Strategisk Akustik

Arbetsmiljöverkets ljudapp

Sponsor:

Arbetsplatspodden sponsras av Bokadero.se, en digital marknadsplats för bokning av talare.

bookmark
plus icon
share episode
Arbetsplatspodden - Avsnitt 41: Ergonomi med Tommy Wilén
play

06/11/21 • 51 min

Ergonomi är ett fint ord. Arbetsmiljöverket säger det kanske allra bäst: "Ergonomi innebär att anpassa arbetet till människan för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall. Det handlar i hög grad om hur man planerar och organiserar arbetet – det krävs att man ser helheten."

Det är inte enkelt att se helheten. Visst har vi alla haft arbetsplatser där, i efterhand, uppenbara misstag gjorts och man insett att vissa skador kunde undvikits.

Är man rikitgt smart, så gör man ett bra arbete i förväg. Och då, då ringer man Tommy WIlén.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Arbetsplatspodden have?

Arbetsplatspodden currently has 38 episodes available.

What topics does Arbetsplatspodden cover?

The podcast is about Management, Entrepreneurship, Podcasts and Business.

What is the most popular episode on Arbetsplatspodden?

The episode title 'Avsnitt 40: Dan Ivarsson tar oss bakom kulisserna på Foodora' is the most popular.

What is the average episode length on Arbetsplatspodden?

The average episode length on Arbetsplatspodden is 31 minutes.

How often are episodes of Arbetsplatspodden released?

Episodes of Arbetsplatspodden are typically released every 10 days.

When was the first episode of Arbetsplatspodden?

The first episode of Arbetsplatspodden was released on Nov 30, 2015.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments