Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Amerikaanalys

Amerikaanalys

amerikaanalys

Med över 100 år av samlad forskning och erfarenhet går Amerikaanalys på djupet med de svåra frågorna som rör amerikansk politik och samhällsutveckling. Här diskuteras aktuella händelser – men även ämnen som inte riktigt får plats i det vanliga nyhetsflödet. Profilerade gäster blir intervjuade om sin relation till Amerika, Trump och delar med sig av sina analyser. Podden produceras av forskarna Frida Stranne vid Högskolan i Halmstad, Dag Blanck och Erik Åsard vid Uppsala universitet samt USA-baserade journalisten Karin Henriksson.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Amerikaanalys Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Amerikaanalys episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Amerikaanalys for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Amerikaanalys episode by adding your comments to the episode page.

I veckans avsnitt av Amerikaanalyspodden berör vi de senaste valen runt om i amerikanska delstater och vad resultatet i dessa säger oss om den närmaste framtiden. I veckans Biden tar vi en närmare titt på vad presidenten egentligen försöker säga - men framför allt så gräver vi lite djupare i hur stor påverkan olika särintressen har i amerikansk politik.

bookmark
plus icon
share episode
Amerikaanalys - Covid - kampanjer och kaos
play

10/09/20 • 48 min

Covid-19 ser inte ut att stoppa Trump från vare sig Twitter eller kampanjrallyn men det är mer osäkert om det blir någon mer debatt. Hur påverkas valet av Trumps smitta - hur har det sett ut tidigare i historien med presidenter som varit sjuka och vad händer egentligen i Michigan? Det är frågor vi talar om men vi bjuder även på "veckans Trump" och i detta avsnitt även "veckans Biden".

bookmark
plus icon
share episode

I veckans avsnitt pratar vi om ett par bakslag för Trump HD nyligen men framför allt om valet till senaten i höst. Du får veta vilka delstater som är extra intressanta just i år och varför men också om framträdande senatorer i historien och vilka som oförtjänt glömts bort. Dessutom om att änkor ärver sina avlidna mäns Senatorsplatser - om de vill. Och så berättar Frida och Sanna om sin nya bok "Supermakten - vad varje svensk bör veta om USA" - som kommer ut lagom till den amerikanska nationaldagen.

bookmark
plus icon
share episode

I veckans avsnitt diskuterar vi vad som händer med det republikanska partiet nu när riksrättsprocessen är avslutad? Vi analyserar även om det är någon egentlig mening att genomföra riksrättsprocesser när ingenting verkar kunna fälla en president. Och vad kan Trump tänkas göra nu? Vi ägnar även en stund åt hur den amerikanska kulturen mår i denna tuffa pandemitid. Linda Zachrison - tidigare kulturråd i Washington DC - ger sin syn på saken. Som allltid med historiska perspektiv, decennier av erfarenhet och forskningsbaserad kunskap.

bookmark
plus icon
share episode

I veckans avsnitt går vi på djupet av Vicepresidentposten. Vad gör en vicepresident mer än står standby om något händer presidenten och vad finns det för exempel på färgstarka respektive svaga VP:ar genom historien? Vi följer också upp från förra veckan med lite mer om filibusterprincipen och den stora strid som nu utkämpar sig om denna. Och så har vi talat med Fernando Arias, Sveriges radios tidigare New York korrespondent som nyligen kommit tillbaka till Sverige. Vi får veta vad som har gjort starkast intryck på honom under hans år i USA.

bookmark
plus icon
share episode

I dagens avsnitt av Amerikaanalyspodden går på djupet av utbildningssystemet i USA och ställer frågan om det är världens bästa. Vi pratar också med Leif Pagrotsky om Bidens tänkbara handelspolitik - och så reder vi ut vad filibusterprincipen är och innebär och om den eventuellt kommer att försvinna.

bookmark
plus icon
share episode

I veckans poddavsnitt ägnar vi största uppmärksamheten åt Joe Bidens första hundra dagar. Vad har han åstadkommit - och varför pratar man så mycket om den här första perioden av varje presidentskap? Finns det några likheter till andra stora reformprogram som New Deal och The Great Society? Och har Biden gjort en skarpare vänstersväng än vad som var väntat av honom som presenterade sig som en mittenkandidat? Vi har även samtalat med professor Christan Christensen om rasismen inom den amerikanska polisen och om vad domen mot polismannen som dödade George Floyed kan betyda.

bookmark
plus icon
share episode

Det händer som vanligt väldigt mycket i USA. I veckans poddavsnitt småpratar vi om sånt som är på gång och konflikter som trappas upp - men framför allt fördjupar vi oss i ofta undangömd fråga - nämligen ursprungsbefolkningen situation runt om i USA. Sveriges mest kunniga forskare på området - Gunlög Fur - är med oss i vårt samtal och berättar bland annat varför man inte bör säga just ursprungsbefolkning. Och så har vi pratat med Ebba Blitz - tidigare svensk medieprofil och numer framgångsrik företagare inom IT-säkerhet bosatt i Florida. Ebba pratar om den stora omflyttningen som sker i USA nu och om räddningspaketens tänkbara negativa inverkan på ekonomin.

bookmark
plus icon
share episode

Februari månad är Black History Month och i veckans Amerikaanalyspodd fördjupar vi oss i en lång rad frågor som rör afroamerikanernas situation i USA - såväl historiskt som det som händer här och nu. Vi pratar också om Bidens offensiva klimatpolitik och vilka möjligheter han har att lyckas ställa om USA i klimatsmart riktning. Det senare gör vi med hjälp av SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström. Och så tar vi en titt på Bidens första tid vid makten.

bookmark
plus icon
share episode

I veckans Amerikaanalyspodd gräver vi på djupet av hur tillsättningen av nya domare till amerikanska högsta domstolen går till; vad som förändrats över tid, fadäser i utnämningarna och kontroverser som varit. Vi pratar också om de olika signaler som kommit från republikanska partiet i veckan som varit och ställer frågan om Trump utmanas eller sitter säkert. Boktips, veckans Biden får man på köpet.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Amerikaanalys have?

Amerikaanalys currently has 58 episodes available.

What topics does Amerikaanalys cover?

The podcast is about News, Podcasts and Politics.

What is the most popular episode on Amerikaanalys?

The episode title 'Republikanska partiets förändring och Bidens första år' is the most popular.

What is the average episode length on Amerikaanalys?

The average episode length on Amerikaanalys is 57 minutes.

How often are episodes of Amerikaanalys released?

Episodes of Amerikaanalys are typically released every 13 days, 23 hours.

When was the first episode of Amerikaanalys?

The first episode of Amerikaanalys was released on Aug 22, 2019.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments